Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Restaurantgids weigert advertentie Nestlé, ondersteunt toegang tot schoon drinkwater

  •  
11-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
24443414349_828a92884f_z
Waarom restaurantgids GUSTO advertentieruimte gratis ter beschikking stelt aan de non-profit organisatie Viva con Agua
Signaal afgeven De makers van de Duitse restaurantgids GUSTO besloten een signaal af te geven en weigerden een advertentie van het bruisende San Pellegrino water van Nestlé, het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, te plaatsen. Daarvoor in de plaats stelden ze de advertentieruimte gratis ter beschikking aan de non-profit organisatie Viva con Agua.
Water voor iedereen In Hamburg, de thuishaven van de vereniging Viva con Agua de Sankt Pauli e.V was iedereen bijzonder blij: “Wij werken in het algemeen en heel bewust zonder betaalde reclame voor onze missie en sociale producten. Als er advertenties of spots te zien zijn rondom onze visie ALLE FÜR WASSER – WASSER FÜR ALLE (IEDEREEN VOOR WATER-WATER VOOR IEDEREEN) dan zijn dat grote geschenken en is het sociaal engagement ten gunste van Viva con Agua. We zijn zeer blij dat we nu ook in de restaurantgids GUSTO zijn vertegenwoordigd. Iedereen die ons ondersteunt investeert zijn of haar talenten, ideeën, giften en mogelijkheden heel duidelijk met veel vreugde en met hart en ziel voor meer bewustzijn rondom het mensenrecht water. Zo ontstaat de charme van Viva con Agua“, aldus woordvoerster Claudia Gersdorf in een persbericht.
Waterprojecten Al langer dan 10 jaar zet de genoemde non-profit organisatie zich ervoor in dat mensen wereldwijd toegang tot schoon drinkwater hebben en ondersteunt daarbij waterprojecten en acties in Duitsland en daar buiten zoals in Ethiopië, Nepal, Rwanda of Oeganda. De door de vereniging ondersteunde waterprojecten zijn duurzaam aangelegd en behelzen ook altijd de componenten sanitaire en hygiënische voorzieningen.
Overtuiging Nestlé verschijnt daarentegen vanwege de sterke privatisering van drinkwater in derdewereldlanden steeds weer in het nieuws. GUSTO manager J. Overhäußer en zijn team willen nu duidelijk stelling nemen: We hebben de bekende merken mineraalwater van Nestlé bij onze advertentie acquisitie al jarenlang niet meer in de gaten gehouden. Toch, of misschien wel daarom, waren we in eerste instantie blij met de actieve belangstelling van San Pellegrino, omdat wij dat als een erkenning van ons werk en onze groeiende reputatie zien. Maar het gaat bij ons om overtuiging en houding.”
Niet wegkijken De advertenties waren voor de “particuliere” restaurantgids zonder grote uitgeverij natuurlijk lucratief geweest en hadden vermoedelijk het image bij andere grote adverteerders ondersteund, maar: “We kunnen en willen niet wegkijken dat het bij San Pellegrino om één van de Europese premium merken van het Nestlé concern gaat, een concern dat er bedrijfspraktijken in de arme landen op deze aarde op nahoudt waar wij het voornamelijk niet mee eens zijn en wij veroordelen ook hun massale aankoop van waterrechten in de Derde Wereld.”
Standpunt innemen Net zoals het team van GUSTO volledig achter de eigen redactionele inhoud staat – dus de recensies en beoordelingen van restaurants die in de magazines en online worden gepubliceerd – wil GUSTO ook achter de adverteerders en merken staan die het medium ondersteunen. Om die reden besloot de gids duidelijk tegen de publicatie van een advertentie van San Pellegrino – wetende en zich ervan bewust zijnde dat het merk zich wereldwijd op bijzondere wijze voor de topgastronomie engageert en daar niet alleen maatschappelijke gebeurtenissen en wedstrijden sponsort, maar met hun marketingactiviteiten ook rekening houdt met de behoefte van de komende generaties.
GUSTO, de culinaire reisgids, geldt als niet meer zo heel nieuwe nieuwkomer die in de laatste jaren in de liga van de topgastronomie-gidsen in Duitsland naar boven is geklommen. In 2017 werd het in een representatieve enquête onder topgastronomen en topkoks in Duitsland voor de derde keer op rij tot de op een na beste restaurantgids na de Guide Michelin gekozen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.