Joop

Restaurantgids weigert advertentie Nestlé, ondersteunt toegang tot schoon drinkwater

  •    •  
11-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
24443414349_828a92884f_z
Waarom restaurantgids GUSTO advertentieruimte gratis ter beschikking stelt aan de non-profit organisatie Viva con Agua
Signaal afgeven De makers van de Duitse restaurantgids GUSTO besloten een signaal af te geven en weigerden een advertentie van het bruisende San Pellegrino water van Nestlé, het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, te plaatsen. Daarvoor in de plaats stelden ze de advertentieruimte gratis ter beschikking aan de non-profit organisatie Viva con Agua.
Water voor iedereen In Hamburg, de thuishaven van de vereniging Viva con Agua de Sankt Pauli e.V was iedereen bijzonder blij: “Wij werken in het algemeen en heel bewust zonder betaalde reclame voor onze missie en sociale producten. Als er advertenties of spots te zien zijn rondom onze visie ALLE FÜR WASSER – WASSER FÜR ALLE (IEDEREEN VOOR WATER-WATER VOOR IEDEREEN) dan zijn dat grote geschenken en is het sociaal engagement ten gunste van Viva con Agua. We zijn zeer blij dat we nu ook in de restaurantgids GUSTO zijn vertegenwoordigd. Iedereen die ons ondersteunt investeert zijn of haar talenten, ideeën, giften en mogelijkheden heel duidelijk met veel vreugde en met hart en ziel voor meer bewustzijn rondom het mensenrecht water. Zo ontstaat de charme van Viva con Agua“, aldus woordvoerster Claudia Gersdorf in een persbericht.
Waterprojecten Al langer dan 10 jaar zet de genoemde non-profit organisatie zich ervoor in dat mensen wereldwijd toegang tot schoon drinkwater hebben en ondersteunt daarbij waterprojecten en acties in Duitsland en daar buiten zoals in Ethiopië, Nepal, Rwanda of Oeganda. De door de vereniging ondersteunde waterprojecten zijn duurzaam aangelegd en behelzen ook altijd de componenten sanitaire en hygiënische voorzieningen.
Overtuiging Nestlé verschijnt daarentegen vanwege de sterke privatisering van drinkwater in derdewereldlanden steeds weer in het nieuws. GUSTO manager J. Overhäußer en zijn team willen nu duidelijk stelling nemen: We hebben de bekende merken mineraalwater van Nestlé bij onze advertentie acquisitie al jarenlang niet meer in de gaten gehouden. Toch, of misschien wel daarom, waren we in eerste instantie blij met de actieve belangstelling van San Pellegrino, omdat wij dat als een erkenning van ons werk en onze groeiende reputatie zien. Maar het gaat bij ons om overtuiging en houding.”
Niet wegkijken De advertenties waren voor de “particuliere” restaurantgids zonder grote uitgeverij natuurlijk lucratief geweest en hadden vermoedelijk het image bij andere grote adverteerders ondersteund, maar: “We kunnen en willen niet wegkijken dat het bij San Pellegrino om één van de Europese premium merken van het Nestlé concern gaat, een concern dat er bedrijfspraktijken in de arme landen op deze aarde op nahoudt waar wij het voornamelijk niet mee eens zijn en wij veroordelen ook hun massale aankoop van waterrechten in de Derde Wereld.”
Standpunt innemen Net zoals het team van GUSTO volledig achter de eigen redactionele inhoud staat – dus de recensies en beoordelingen van restaurants die in de magazines en online worden gepubliceerd – wil GUSTO ook achter de adverteerders en merken staan die het medium ondersteunen. Om die reden besloot de gids duidelijk tegen de publicatie van een advertentie van San Pellegrino – wetende en zich ervan bewust zijnde dat het merk zich wereldwijd op bijzondere wijze voor de topgastronomie engageert en daar niet alleen maatschappelijke gebeurtenissen en wedstrijden sponsort, maar met hun marketingactiviteiten ook rekening houdt met de behoefte van de komende generaties.
GUSTO, de culinaire reisgids, geldt als niet meer zo heel nieuwe nieuwkomer die in de laatste jaren in de liga van de topgastronomie-gidsen in Duitsland naar boven is geklommen. In 2017 werd het in een representatieve enquête onder topgastronomen en topkoks in Duitsland voor de derde keer op rij tot de op een na beste restaurantgids na de Guide Michelin gekozen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

MomentInFocus2
MomentInFocus211 jun. 2018 - 11:59

Een een etentje van een redacteur van het ED in twee sterren restaurant De Lindenhof in Nuenen. https://www.ed.nl/dossier-over-de-tong-recensies/chef-de-lindehof-in-nuenen-is-een-ware-smaakkunstenaar~ab2d3114/ Wat mij opviel bij de peperdure rekening waren de twee glazen water voor € 12 Waarschijnlijk was het etentje voor de redacteur gratis: geen woord van kritiek. De rekening - 2x water €12,00 Totaal €332,00

2 Reacties
TimJanssen
TimJanssen11 jun. 2018 - 13:24

Wat de gek er voor geeft toch, als het geld niet tegen de plinten omhoog klotst, zou ik als ik u was gewoon af en toe eens ergens anders gaan eten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 jun. 2018 - 15:31

'Wat mij opviel bij de peperdure rekening' Wat is een peperdure rekening?

Grootbekje
Grootbekje11 jun. 2018 - 9:13

Bravo!

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 jun. 2018 - 8:01

Waarom zou je Duitsland of Nederland überhaupt water uit Italië willen drinken (of andersom) ? Al die hippe watertjes in dikke en zware designflesjes zijn gebakken lucht voor elitaire mensen die op te grote CO2-voet leven.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 11:15

"Al die hippe watertjes in dikke en zware designflesjes zijn gebakken lucht voor elitaire mensen die op te grote CO2-voet leven" Maar hoe winstgevend zal het niet zijn als ook de armste sloeber zijn/haar drinkwater in flesjes moet kopen omdat het water uit de kraan net zo duur wordt, ondrinkbaar doordat blijkt dat de risico's van fracking toch iets te licht waren ingeschat, of op rantsoen voor de burger omdat het bedrijf dat het in de flesjes stopt voorrang krijgt. Dat is wat de meest elitaire (meest rijke) mensen wel als ideaal voor ogen hebben.

DeRedeMist
DeRedeMist11 jun. 2018 - 18:30

In Nederland drink je natuurlijk meestal Sourcy, lekker weinig transportkosten. Perperduur en ongezuiverd en ongecheckt in schadelijke PET flesjes, of in grote delen van het land gezuiverd en gecontroleerd en nagenoeg gratis uit de kraan. Allemaal onder de Utrechtse heuvelrug vandaan gepomt.

Bernie2
Bernie211 jun. 2018 - 7:55

Fair play to Gusto. Zo zuigt Nestlé's dochterbedrijf Nespresso trouwens al langer om haar (koffie) producten bij de klant thuis op tafel te krijgen. Heeft in Nederland de zo integere Sacha de Boer haar integriteit en geloofwaardigheid zwaar verraden en verkocht aan Nespresso er commercials voor te maken. Onder de noemer 'documentaires', zoals Nestlé dat zo integer duidt. Je kunt zelfs meer 'documentaires' zien en naar een fototentoonstelling van De Boer, een live commercial dus. Goed dat organisaties als Gusta en Viva con Agua (en er zijn er veel meer) de vaak smakeloze verrichtingen van de industrie die kinderen en volwassenen laat zwoegen voor slavenloontjes en duurzaamheid etc. goed en kritisch in de gaten houden. En acties ondernemen. Zoals Gusta dat doet als belangrijk platform.

Ria4
Ria411 jun. 2018 - 7:46

Erg goed. En vergeet niet dat er plannen in Brussel waren (2013) om drinkwater te privatiseren. We moeten dit goed in de gaten blijven houden!

punt2
punt211 jun. 2018 - 7:09

Nestlé verschijnt daarentegen vanwege de sterke privatisering van drinkwater in derdewereldlanden steeds weer in het nieuws. We kunnen en willen niet wegkijken dat het bij San Pellegrino om één van de Europese premium merken van het Nestlé concern gaat, een concern dat er bedrijfspraktijken in de arme landen op deze aarde op nahoudt waar wij het voornamelijk niet mee eens zijn en wij veroordelen ook hun massale aankoop van waterrechten in de Derde Wereld.” Wie verkoopt deze waterrechten dan aan Nestlé? En belangrijker..waarom? wanneer er tekorten zijn aan water lijkt het mij niet "handig" om de waterrechten te verkopen. Maar wanneer er een overvloed is aan water (is dat er?) is de verkoop ervan dan erg? doen deze landen niet hetzelfde met andere "grondstoffen" zoals wij onze gasvoorraad ook aan nadere landen verkopen. Ik heb tot nu toe niets in welk nieuwsprogramma gehoord over verkoop van water aan Europese concerns met als gevolg dat er water tekorten zouden zijn in hetzelfde land. Maar er zijn hoop ik andere lezers die mij van de ontbrekende info kunnen voorzien.

5 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 9:10

https://www.theguardian.com/us-news/2017/sep/29/nestle-pays-200-a-year-to-bottle-water-near-flint-where-water-is-undrinkable Weliswaar niet een voorbeeld uit Europa maar dat komt wel als we drinkwater gaan privatiseren. Water uit de kraan wordt ondrinkbaar maar je kan dan van Nestle water in flessen kopen in de winkel.

webmaatje
webmaatje11 jun. 2018 - 9:27

Nestlé zet de inwoners van het Franse Vogezendorp Vittel op rantsoen vanwege het zeer winstgevende bronwater. De bewoners hebben recht op 6 liter water, de rest komt met een tankwagen. Er is water genoeg in Vittel, maar Nestlé verkoopt dat liever Bron: https://www.stern.de/wirtschaft/news/nestl%C3%A9--vittel-doerrt-aus---das-lukrative-geschaeft-mit-dem-wasser-7986124.html

punt2
punt211 jun. 2018 - 10:39

@Anoniempje en @webmaatje, Dank jullie voor de info! Blijf ik zitten met de vraag van wie heeft het water verkocht aan Nestlé ? Hoe kan het dat overheden in Amerika en Frankrijk deze watervoorraad hebben verkocht terwijl er dus een duidelijke noodzaak is dit niet te doen. En zou men niet deze overheden moeten aanpakken in plaats van het bedrijf wat het heeft gekocht? Was het niet Nestlé dan wel een ander vrees ik. Beide situaties zijn natuurlijk te belachelijk voor woorden!! Onbegrijpelijk dat men ( die overheden) dit hebben mogelijk gemaakt.

Archie Bunker
Archie Bunker11 jun. 2018 - 10:50

Ik heb dit geval niet bestudeerd, maar het kan bijna niet anders dan dat op de achtergrond de economic hitmen zijn slag slaat. https://youtu.be/RVsB07CcSNw

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 11:09

@"Hoe kan het dat overheden in Amerika en Frankrijk deze watervoorraad hebben verkocht terwijl er dus een duidelijke noodzaak is dit niet te doen." Geld verdienen uiteraard. Frankrijk weet ik niet maar in Amerika worden degene die deze beslissingen nemen, de politici, financieel gesteund door bv. Nestlé met vaak enorme bijdrages aan hun campagne. Zonder dat het volgens hun invloed heeft stemmen ze tegen de burgers maar voor de Nestlé's van de wereld. (Extreem) Kapitalisme, neo-liberaal noemen anderen het. "En zou men niet deze overheden moeten aanpakken in plaats van het bedrijf wat het heeft gekocht? Was het niet Nestlé dan wel een ander vrees ik." Graag, maar aangezien bijna elke overheid het spelletje meespeelt gaat dat niet gebeuren. Zelfs niet als de mensen uit die derde wereld landen dan maar gaan migreren naar hun toe. Optreden tegen multinationals is de hand bijten die je voedt. (o.a. waar je na je politieke carrière nog een leuk baantje kan scoren als je toevallig in hun voordeel stemt). Zolang we blijven stemmen zoals tot nu en niet eens drastisch switchen zie ik de toekomst ook voor ons wat duister (erg duur drinkwater) in.

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 6:51

Goede zaak, dapper van ze!

2 Reacties
ton14024
ton1402411 jun. 2018 - 7:28

Een medewerker die het dapper noemt, zou ik ontslaan.

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 8:50

@Ton "Een medewerker die het dapper noemt, zou ik ontslaan." Waarom?