Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Resolutie Syrië unaniem aangenomen

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vn.jpg
Syrië-resolutie aangenomen... Vernietiging chemische wapens voor 1 juli 2014... Historisch telefoongesprek Obama-Rohani...
Een resolutie om het chemische wapenarsenaal van Syrië te ontmantelen én een afspraak om op 15 en 16 oktober in Génève verder te praten over het Iraanse nucleaire programma. Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de diplomatie goede zaken gedaan.
De Veiligheidsraad heeft vrijdagavond (lokale tijd) unaniem ingestemd met de resolutie over de vernietiging van chemische wapens in Syrië. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een ”historische resolutie”.
Dit zijn de eerste goede berichten over Syrië sinds lange tijd.”
De resolutie over Syrië is een diplomatieke doorbraak. Rusland en de VS (en in hun kielzog de andere drie permanente leden van de V-raad) werden het eens over een ‘bindende’ en ‘afdwingbare’ resolutie om het regime van president Assad te ontdoen van zijn gifgaswapens. Bedoeling is dat de wapens voor 1 juli volgend jaar vernietigd zijn. Dinsdag al gaan de wapeninspecteurs aan de slag in Syrië.
Om de resolutie rond te krijgen moesten de VS de nodige concessies doen aan de Russen, zo meldt The New York Times. Nergens in de tekst wordt gesproken over wie verantwoordelijk is voor de gifgasaanval op Damascus op 21 augustus. En nergens wordt gesproken over militair ingrijpen als Syrie zijn verplichtingen niet nakomt. Toch is die optie niet van tafel, aldus minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met CBS.
We hebben de dreiging niet van tafel gehaald. Hij maakt alleen geen deel meer uit van deze resolutie.”
Ingrijpen kan echter alleen maar na een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad. Maar volgens Samantha Power, ambassadeur van de VS bij de VN kan er geen misverstand over bestaan:
Deze resolutie maakt duidelijk dat er consequenties zitten aan niet meewerken.”
RTEmagicC_iranvn_01.jpg
Hoop na gesprekken met Iran
Optimisme dus in New York over deze nieuwe stap voorwaarts in de kwestie-Syrië. Optimisme ook over de toenadering tussen de VS en Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif sprak eerst met zijn collega’s uit de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China gezamenlijk (foto) en daarna nog onder vier ogen met John Kerry. Na afloop waren de reacties positief. De Britse minister Hague zag een verandering in ‘toon en geest’ bij Iran en Zarif zelf noemde de gesprekken ‘zeer constructief’. Kijk hieronder naar het commentaar van John Kerry na zijn gesprek met Zarif.
Afgesproken is dat er binnenkort in Génève op hoog niveau verder wordt onderhandeld. Iran wil snel zaken doen in de hoop dat de sancties tegen het land dan van tafel gaan. John Kerry liep iets minder hard van stapel. Eerst moet Iran VN-inspecteurs toelaten tot zijn ondergrondse uraniumverrijkingsfabriek en echt bewijzen dat het geen eigen kernwapen wil hebben. Pas daarna kan er gesproken worden over het opheffen van de sancties.
Kortom, er moet nog veel gebeuren, maar de eerste stap is gezet. En de hoop is er dat de grote mogendheden en Iran er binnen een jaar uit zijn.
Update zaterdag: telefoongesprek tussen Obama en Rohani
Dat er hoop is, blijkt ook uit het telefonische onderhoud dat president Obama en zijn  Iraanse collega Rohani gisteravond hadden, het eerste contact op dit niveau sinds 30 jaar. Handen schudden bij de VN bleek afgelopen week nog een stap te ver, maar ook dit telefonische contact kan al rekenen op het predikaat ‘historisch’.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Meta Foor
Meta Foor27 sep. 2013 - 4:56

als Jerry geen brekebeen en amateur was geweest en het postuur van een Hillary Clinton, dan hadden we nu mooi in een 3e W gezeten. als Rutte ......, dan hadden we nu niet in een crisis gezeten... politiek is toch een complexer gegeven dan ik vermoedde

adrie2
adrie227 sep. 2013 - 4:56

Hebben we deze 'vrede' te danken aan Poetin? Er zijn onbevestigde berichten dat de Russen vorige maand boven de Middellandse Zee twee raketten hebben neergehaald die vanaf een Spaanse NAVO-basis onderweg waren naar Damascus.

1 Reactie
adrie2
adrie227 sep. 2013 - 4:56

Hier is de link: http://zaplog.nl/zaplog/article/rusland_onderschepte_ballistische_raketten_boven_middellandse_zee

msj_meijerink
msj_meijerink27 sep. 2013 - 4:56

Bereikt 'the lame duck' Obama toch nog aansprekende resultaten in zijn 2e termijn: de chemische wapens in Syië weg en is er eindelijk een )voorzichtige) toenadering tussen de US en Iran.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong27 sep. 2013 - 4:56

Nee! Obama heeft te maken met uitspraken van Poetin die hem tijdens de G20 in St. Petersburg in zijn oor zijn gefluisterd. Daarna kwam John Kerry met zijn "slip of the tonque" in Londen. Poetin heeft het gezicht van Obama gered. Voor Obama is het afwachten hoe de neo-cons hierop reageren, maar dat zij "not amused" zijn kan ik je op een dienblaadje serveren.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2013 - 4:56

Dat schijnt dus een heel ander licht op de zaak, volgens de NOS: ''Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans heeft vandaag de VN-Veiligheidsraad opgeroepen over te gaan tot gecoördineerde actie tegen Syrië. Hij noemde de situatie in het land een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Timmermans zei in zijn speech in de Algemene Vergadering dat de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid moet nemen omdat Syrië zijn burgerbevolking niet heeft beschermd. Hij sprak ook over het gebruik van het vetorecht door leden van de Veiligheidsraad. China en Rusland blokkeerden eerder resoluties over Syrië.'' Wat een staaltje misleiding, misselijk makende propaganda en bedrog: Hij beweert nergens dat er actie tegen Syrië genomen moet worden, dit is wat hij zegt: '' those responsible for the atrocities in Syria should be held accountable, in accordance with international law. The use of chemical weapons is a war crime under the Rome Statute. If the Syrian government itself sees no possibility of tracking down and prosecuting the guilty parties, it can ask the ICC to do so. If Syria makes no request, the Security Council must take action. '' Dit is een ander stuk uit zijn toespraak: ""The situation in Syria poses a clear threat to international peace and security. The Netherlands calls on the UN Security Council to take concerted action to address this threat. Syria does not comply with the international norm that requires it to protect its citizens. But the international community also has a responsibility. The Netherlands supports the proposal that permanent Security Council members should henceforth refrain from using their vetoes in votes on intervention to stop the mass atrocity crimes identified by the 2005 world summit. They should show they are serious about their responsibility to protect vulnerable populations, underlining our consensus that genocide, war crimes, crimes against humanity and ethnic cleansing must never be tolerated.'' Dat betekent in mijn ogen dat Frans beweert dat de racistische volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide door Al Qaida, Al Nusra en andere criminelen bevochten moet worden en hun financiers voor het ICC moeten verschijnen. Ook Syriërs die deze misdaden gepleegd hebben, ongeacht van welke zijde, wij, de VN moeten ervoor zorgen dat het vechten stopt, brengt alle schuldigen naar Den Haag. En Frans rept met geen woord over wiens veto, alsof Amerika die niet te pas en te onpas gebruikt. En dat is een heel andere conclusie dan main stream NOS/Reuters er uit destilleert. Wie trekt daar aan de touwtjes? Het kwaad is alweer geschied. Wij hebben ook verantwoordelijkheid in deze, SA en Qatar moeten tot orde geroepen worden om ook de aanvoer van criminelen uit andere landen te stoppen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-227 sep. 2013 - 4:56

Propaganda, bedrog..... Links, rechts, oost, west.... Overal! Waarom is de berichtgeving minder gekleurd als ie van rechts (geografisch oost) komt?