Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Reserveer een plaats in de EU voor Oekraïne’

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
779 keer bekeken
  •  
minbuzaoekraine

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dringt er op aan om zijn land uitzicht te bieden op toetreding tot de Europese Unie. “We horen heel vaak dat Oekraïne bij de Europese familie hoort. Dan is het nu belangrijk die plaats te reserveren in de Europese Unie”, zei hij bij een bezoek aan Duitsland. “We praten niet echt over een zo snel mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU, maar het is zeer belangrijk voor ons om die plaats te reserveren voor Oekraïne.”

Veel EU-lidstaten staan niet te springen om Oekraïne toe te laten tot de unie. Mark Rutte verklaarde eerder al dat een versnelde toetreding er niet in zit. De Franse president Emmanuel Macron sprak deze week de verwachting uit dat het nog decennia kan duren voordat Oekraïne lid wordt van de EU.

Polen en de Baltische staten zijn wel enthousiast over een mogelijk EU-lidmaatschap van Oekraïne.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Pater
Pater13 mei 2022 - 1:50

Een plaats reserveren lijkt me prima. Oekraïne weet best, dat het nog een tijdje gaat duren voordat het lidmaatschap wordt geëffectueerd. Een NAVO-lidmaatschap lijkt me veel sneller te kunnen. Na hun krankzinnige oorlog heeft Rusland geen recht van spreken meer.

3 Reacties
r v b
r v b13 mei 2022 - 7:01

het enige wat nodig is om lid van NAVO te worden is de wil om te moorden, bomdarderen en oorlog te voeren. De NAVO gaat voor een eeuwigdurende oorlog en wapenwedloop, de NAVO maakt ons niet veiliger en heeft niemand wat te bieden behalve moordenaars en wapenfabrikanten.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mei 2022 - 22:05

@ r v b Jij schrijft: het enige wat nodig is om lid van NAVO te worden is de wil om te moorden, Het s jou blijkbaar ontgaan dat de Navo nooit oorlog voert. De Navo heeft een verdedigende rol voor de aangesloten landen. Probeer maar een oorlog aan te wijzen waar de Navo aanviel. Zelfs in de Balkan was er geen sprake van een Navo optreden. In de huidige situatie is er 1 duidelijke agressor namelijk Rusland. Een Navo lidmaatschap is daarvoor een oplossing. In ieder geval voor Zweden en Finland. En zo lang er oorlog is in Oekraïne kan dat land geen lid worden. Je beeld van de Navo heeft niets met de werkelijkheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2022 - 9:08

Turkije gaat dwarsliggen ben ik bang.

Erik20
Erik2012 mei 2022 - 21:33

Nee niet zomaar doen omdat het nu even op een mooi gebaar lijkt. Het is toch een totaal andere cultuur, de EU heeft al genoeg problemen met een aantal andere Oost-Europese landen die belangrijke zaken tegenhouden. Dan zou je er misschien nog één binnenhalen die tegenwerkt.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop112 mei 2022 - 17:11

Oekraïne heeft de Duitsers met de rug tegen de muur. Pas gisteren de gaskraan dichtgedraaid en vandaag al een vaste subsidieplek opeisen bij de EU. https://www.nu.nl/economie/6200027/oekraine-stopt-doorgifte-deel-russisch-gas-naar-europa.html Logisch dat Rutte c.s. niet staat te springen. Die moet nu Gronings gas gaan leveren aan de Duitsers en tegelijkertijd ook de Groningers tot in lengte van dagen schadeloos blijven stellen voor schade. En ook nog duur gas kopen van Biden om niet zelf in de kou te komen zitten.

1 Reactie
Pater
Pater13 mei 2022 - 1:47

Kip zonder kop, zelden een toepasselijker naam gezien. Je vindt kennelijk dat we Rusland miljarden moeten blijven betalen voor olie en gas, zodat ze de oorlog kunnen blijven betalen.

tinekea2
tinekea212 mei 2022 - 14:36

Nee, nee, nee. Ukraiine is een door- en door corrupt land. Zij horen niet in de EU, in ieder geval nog laaaaaaaaaang niet. Eerst maar eens die andere ex-oostbloklanden aanpakken en zorgen dat zij alle Eu normen en waarden omarmen, voordat we nog meer ellende binnenhalen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 mei 2022 - 22:11

@ tinekea2 Jij schrijft: Nee, nee, nee. Ukraiine is een door- en door corrupt land. Zij horen niet in de EU, Wat is er dan zo corrupt in Oekraïne? Dit soort uitspraken worden vaak gedaan. Zonder enig bewijs, en deze boodschap zit ook in de Russische oorlogspropaganda. Landen die lid willen worden van de EU moeten een groot aantal zaken op orde hebben. En er moeten duidelijke plannen zijn voor het oplossen van problemen die nog niet op orde zijn. Kortom er zijn wel spelregels voor toelating, en die zijn van groter belang dan jouw niet onderbouwde beschuldiging.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2022 - 9:15

Uiteraard moet het aan eisen voldoen voordat het kan worden toegelaten. Ukraine had voor het werd binnengevallen zijn zaken nog niet op orde. Zelenskyy heeft ook niet veel tijd gehad om de strijd met de corruptie aan te binden.

Juppé🎗
Juppé🎗12 mei 2022 - 12:28

Het zal minimaal een decennium duren. Ukraine zal wel snel een speciale plaats moeten krijgen. We weten nog niet eens hoe dit af gaat lopen. Een uitzichtloze situatie is het enige wat we zeker weten. De laatste cijfers spreken van 600 tot 800 miljard aan materiële schade. Of dat dollars of euro’s zijn doet er weinig toe. Menselijke ellende, kennisvernietiging, milieuschade het zit daar nog niet bij. Rusland zal weigeren om herstel betalingen te doen en dat kunnen ze ook niet. Dus zal de EU samen met de VS en een handjevol andere landen dat moeten doen. Als die wederopbouw een eind gevorderd is en het duidelijk is dat Rusland de rest van Ukraine niet toch nog in wil nemen of kapot gaat schieten is het pas zinvol om als normaal EU lid te gaan functioneren. Die plaats reserveren dus wel, maar dat gaat heel lang duren.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 mei 2022 - 22:14

Juppé🎗 Verstandige reactie. Er zal inderdaad een opbouwplan moeten komen. Rusland heeft het land en de infrastructuur kapot gemaakt. Op ziekenhuizen en scholen. En het menselijk leed is onbeschrijfelijk. Daar moet duidelijke hulp voor komen en daarvoor is steun van de EU en de VS voor nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2022 - 9:20

Voor de oorlog was het al een doodarm land. Steun bij de wederopbouw is ook van belang voor de interne stabiliteit.