Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Research 'vleeshufters' blijkt verzonnen

  •  
08-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Flickr_vleeshufters300.jpg
Verantwoordelijk hoogleraar Diederik Stapel op non-actief gesteld. Collega-onderzoeker Roos Vonk reageert beduusd
Het onderzoek van een aantal hoogleraren waaruit zou blijken dat mensen minder sociaal worden als ze aan vlees denken, berustte op fraude. Dat meldt de NOS donderdag. Een van die hoogleraren, professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, is gisteren op non-actief gezet omdat hij met onderzoeksdata had gesjoemeld.
De twee andere hoogleraren die bij het vleesonderzoek waren betrokken, noemen het “een afgang van mega-formaat”, zo meldt de NOS. Volgens hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen gebruikte Stapel verzonnen data. Vonk schrijft donderdag op haar eigen website :
Terugkijkend is dit wel een afgang van mega-formaat. Niet alleen was het onderzoek niet waardevrij, de resultaten waren compleet fake! Ik wil dan ook iedereen tegen wie ik soortgelijke dingen heb gezegd mijn welgemeende excuses aanbieden. Ik wil ook duidelijk maken dat er vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten bestaan over de effecten van denken aan vlees, en dat we hierover dus geen enkele uitspraak kunnen doen. We kunnen niet zeggen dat het denken aan vlees mensen hufterig of eenzaam maakt (zoals we zeiden), maar ook niet dat het omgekeerd is. We weten het niet. De vragen die we hierover hadden moeten we alsnog onderzoeken en dat zullen we ook doen.
Over de conclusie van het onderzoek, dat mensen hufterig worden als ze aan vlees denken, ontstond vorige maand ophef. Critici zeiden dat de onderzoekers de uitkomsten naar hun hand hadden gezet. Vonk zei dat ze daar destijds boos over was, maar geeft nu toe dat de critici gelijk hadden.
Foto-cc: Flydime
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2011 - 8:07

Hier is een professionele pagina van professor Diederik Stapel met een overzicht van zijn publicaties. Daar zijn twee boeken bij die hij samen met een ander heeft samengesteld en niet zelf geschreven. Alle overige publicaties van de professor zijn gedaan met een co-auteur die nu zijn of haar naam ook bezoedeld ziet. Helemaal rechts op de pagina ziet U een nieuwcolumn. Klik het eerste bericht aan: dat is een uitvoerige uiteenzetting over de professor en wat hij zou hebben aangericht. http://stapel.socialpsychology.org/

elgringo2
elgringo28 sep. 2011 - 8:07

al is de leugen nog zo snel...

Sonia2
Sonia28 sep. 2011 - 8:07

"de conclusie van het onderzoek, dat mensen hufterig worden als ze aan vlees denken" So what? En wanneer het niet zo is, so what? We mogen hopelijk toch nog wel denken wat we willen, of moest dit een opmaat zijn voor de instelling van een gedachtenpolitie? Terecht dat die hoogleraar wordt ontslagen, want frauderen is natuurlijk verboden. Maar ik zou wel graag willen weten wat een hoogleraar bewogen heeft om dit te doen, en nog meer in hoeverre hoogleraren de mogelijkheid hebben om zaken ongecontroleerd uit hun duim te zuigen. Met name de oorlogsliefhebbers onder hen.

IraHayes
IraHayes8 sep. 2011 - 8:07

Nee, wetenschap als politiek wapen? Wie had dat nou verwacht op de kapotgesubsidieerde neddrlandse universiteiten?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 sep. 2011 - 8:07

Professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, is gisteren op non-actief gezet. Dat komt vaker voor hoor, onderzoekjes die niet kloppen of door de mannier van vraagstelling een verkeerde of gewenste kant op gaan. Wat ik er van heb begrepen is er in dit geval gewoon gelogen en geknoeid. Het heeft uiteindelijk nog geeneens de schijn van objectiviteit. Denk dat professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg zelf een vegetariër is en deze uitkomst nodig had voor zijn vriendin van de hamburgers af te houden daar hij toch al regelmatig op z'n kop kreeg van haar.

bmzome
bmzome8 sep. 2011 - 8:07

Zuurkool met worst vanavond gehad. Met doorbakken spekjes. Stukje chocola toe.

Patrick Faas
Patrick Faas8 sep. 2011 - 8:07

We vertrouwden het al niet: "Generaties antropologen en biologen kwamen tot de tegenovergestelde conclusie" en: "Zodra de Radboud Universiteit zijn onderzoek publiceert moeten we het eens goed onder de loep leggen..." (http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/vleeseters_zijn_egoistischer_en_minder_sociaal), maar dat hoeft dus niet meer. Voor ons was dat voorbarig persbericht tijdverspilling, maar de Radboud Universiteit Nijmegen en de Tilburg University hebben nog veel meer tijd en geld verspild. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.

kunst3
kunst38 sep. 2011 - 8:07

Het was toch al wat moeilijk te rijmen, zoals bij de de situatie in de combinatie groente vlees b.v. De 'wetenschapper' daalt steeds meer af naar het Jip & Janneke niveau. Zijn studenten (een zeer geselecteerd groepje) een afspiegeling van de maatschappij b.v Stellen de plaatjes die getoond worden de werkelijkheid voor?

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2011 - 8:07

In mijn ervaring zijn pathologische vleesvreters vaak een beetje aso. Daar heb ik geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

1 Reactie
maclofty
maclofty8 sep. 2011 - 8:07

Ik bijt geen oren of neuzen af, maar ben wel gek op vlees, hoor ik nu ook bij de ASO's ?? Ik voel me niet zo ;-((

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2011 - 8:07

Uiteraard zullen de vleeseters een zucht van verlichting geven en netjes reageren op dit nieuws.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil8 sep. 2011 - 8:07

Ik denk dat voordat de dag voorbij is de reacties op dit bericht toch weer twijfels gaan geven of het inderdaad allemaal wel zo gelogen was. Maar voorlopig is de dag nog jong.

doeidoei
doeidoei8 sep. 2011 - 8:07

Diederik Stapel op de BBQ.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei8 sep. 2011 - 8:07

Uitje d'rbij.

proftb
proftb8 sep. 2011 - 8:07

[In the TV interview, Eijlander says he was first contacted on 27 August by "junior researchers" in Stapel's lab who alleged that his conduct was fraudulent. Stapel immediately admitted that there was "something strange" in his papers, Eijlander says, and "yesterday, he told me that there are faked data." ... As to the whistleblowers, Eijlander told the television interviewer that "I have a lot of respect for them, because they found it very difficult."] Veel respect voor de promovendi die dit hebben durven aan te kaarten tegen hun baas en promotor. Zeker als dat iemand is met wereldfaam binnen het gebied. Geloof me maar dat dat niet meevalt en als het verkeerd uitpakt omdat je bijvoorbeeld niet wordt geloofd ben je zelf de lul. Wat Stapel zelf betreft, ik mag aannemen dat de man in de toekomst verre gehouden zal worden van alles wat maar naar wetenschap ruikt. Een grotere doodzonde is er niet als wetenschapper. Gelukkig komen dit soort dingen altijd wel uit bij vervolg onderzoek door andere partijen. Wat dat betreft is wetenschap wel zelf-corrigerend. Maar een dergelijke misleiding kan een wetenschappelijk veld veel moeite en tijd kosten als ze verder proberen te bouwen op bestaande resultaten.

1 Reactie
BasVV
BasVV8 sep. 2011 - 8:07

Ik snap niet dat Stapel zijn toch prachtige carriere hiermee op het spel gezet heeft. Precies zoals je zegt. In de wetenschappelijke wereld zal hij waarschijnlijk volstrekt buiten spel gezet worden.

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2011 - 8:07

Fijn dat dit netjes wordt rechtgezet op Joop.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei8 sep. 2011 - 8:07

Daar ben ik het mee een. Ik heb Joop in het verleden wel vaker beschuldigd van selectieve verontwaardiging en het meten met 2 maten. Echter, het is goed dat ze dit artikel plaatsen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2011 - 8:07

Hahahahaha, zie je wel dat het een gebbetje was. En elke vleeseter voelde zich aangesproken en reageerde afwisselend van verbijsterd tot agressief. Vooral door die laatste groep bleek het onderzoek toch meer te zijn dan een joke en een kern van waarheid te bevatten. En eens temeer ben ik alweer blij dat ik geen dierenleed eet.

4 Reacties
boswachter2
boswachter28 sep. 2011 - 8:07

U noemt het een joke en ik noem het fraude. Deze wetenschappers ( incl. Roos Vonk) hebben hier geen dienst bewezen voor hun beroepsgroep.

Alila
Alila8 sep. 2011 - 8:07

"Hahahahaha, zie je wel dat het een gebbetje was." De Universiteit van Tilburg kan er in ieder geval niet om lachen en heeft Prof. Stapel op non-actief gezet.

aConcernedCitizen
aConcernedCitizen8 sep. 2011 - 8:07

Ik denk dat iedereen die als agressieveling wordt weggezet vanwege zijn of haar eetgedrag daar niet blij van wordt. Als ik hier zou beweren dat vegetariers van nature arrogant zijn en dat dat zou blijken uit een of ander obscuur onderzoekje dat de reacties ook niet van de lucht zouden zijn. Je reactie is m.i. nogal neerbuigend.

JanB2
JanB28 sep. 2011 - 8:07

Ik vind deze kwestie toch vrij ernstig. Het zijn dit soort hoaxes die het imago van de wetenschap schade toebrengen waardoor ook serieus onderzoek niet meer serieus genomen wordt. Met alle gevolgen vandien (zie de klimaatproblematiek). Het idee dat wetenschappers de kluit belazeren (wat gebruik ik dat woord vaak vandaag) begint (in tegenstelling tot wat vooralsnog de realiteit is) bij een steeds groter deel van de bevolking post te vatten. Dit soort affaires zijn een belangrijke aanjager voor die houding bij het grote publiek en kunnen daarom wat mij betreft niet door de beugel. Ik voel me ook persoonlijk in de zeik genomen door dit soort figuren: ik daar met veel bloed zweet en tranen wetenschappelijke publicaties schrijven waar ik mijn hand voor in het vuur durf te steken en deze lui plempen gewoon wat valse gegevens met een pakkende "analyse" de media in (vaak om zichzelf toch in de picture te kunnen zetten bij gebrek aan ideeen die wel steek houden) en komen er soms nog mee weg ook.

reinouts
reinouts8 sep. 2011 - 8:07

Een goede observatie op Foodlog die ik las, is dat de conclusie van het vervalste onderzoek naar buiten is gebracht door de universiteit zonder dat er een peer-reviewed publicatie aan ten grondslag lag. Vervolgens hebben de media het kritiekloos overgeschreven. Behalve de prof zelf zijn er dus meer partijen die hun huiswerk niet goed gedaan hebben.

1 Reactie
arieroos
arieroos8 sep. 2011 - 8:07

[Een goede observatie op Foodlog die ik las, is dat de conclusie van het vervalste onderzoek naar buiten is gebracht door de universiteit zonder dat er een peer-reviewed publicatie aan ten grondslag lag. Vervolgens hebben de media het kritiekloos overgeschreven. Behalve de prof zelf zijn er dus meer partijen die hun huiswerk niet goed gedaan hebben.] A, vandaar ! Ik vond het al ongewoon daadkrachtig dat de man meteen uit zijn functie was gezet, zonder dat iemand had uitgezocht wat er nu echt niet klopte. Maar de universiteit wil dus zijn eigen straatje schoonhouden ...

KingBenzai
KingBenzai8 sep. 2011 - 8:07

Neemt nog steeds niet weg dat een ieder eens goed naar zijn consumptie gedrag, met name zijn/haar vleesconsumptie, zou moeten kijken. 3 a 4x per week vlees is meer dan voldoende.

1 Reactie
CliffBarnes
CliffBarnes8 sep. 2011 - 8:07

Helemaal eens. Je hoeft niet per se direct vegetariër of veganist te worden, maar kan wel eens stilstaan bij je vleesconsumptie.

Keesje1
Keesje18 sep. 2011 - 8:07

Hiermee is overigens niet bewezen dat vleeseters minder sociaal zijn, dus uitsluiten kunnen we het niet... Het lijkt me goed om het onderzoek nu eens echt uit te voeren. De populistische term 'hufters' kwam in het oorspronkelijke artikel volgens mij niet voor. Joop, hou je verre van dit soort Telegraafkoppen a.u.b.

1 Reactie
Alila
Alila8 sep. 2011 - 8:07

"Hiermee is overigens niet bewezen dat vleeseters minder sociaal zijn, dus uitsluiten kunnen we het niet" Inderdaad, maar we kunnen ook niet uitsluiten dat vleeseters een stuk socialer dan vegetariërs zijn.

aConcernedCitizen
aConcernedCitizen8 sep. 2011 - 8:07

Ach, al die komkommertijd-onderzoeken.. Voor elk onderzoek is er wel weer een ander dat het tegendeel bewijst. Zeker voor dit soort tijdverspilling. En zo nu en dan blijkt er zo'n narcistische onderzoeker even wat gegevens te manipuleren zodat de resultaten de gewenste uitkomst bieden. Wie neemt het nog serieus? Ik geniet al mijn hele leven erg pacifistisch van een lekker stukje (scharrel)vlees op z'n tijd en blijf dat gewoon doen zolang het medisch verantwoord is.

1 Reactie
Latok
Latok8 sep. 2011 - 8:07

100% van de Nederlandse (plof-) kippen is besmet met antibiotica-resistente bacterieen, inclusief zgn 'scharrel' vlees. Eet smakelijk. Als je kweekvleesbeesten knoflook te vreten geeft, zoals hier in Thailand gebeurt, worden ze nauwelijks ziek en heb je geen massale preventieve antibiotica-toediening nodig (schijnt ook in Denemarken beproefd te zijn en goed zo niet beter te werken, las ik laatst), hoewel hier ook een centenkwestie is, maar dan andersom. Dit ter zijde. Het "onderzoek" is een mooi voorbeeld van een komkommertijd canard, idd.

Latok
Latok8 sep. 2011 - 8:07

Tijdens de weinige gelegenheden dat ik in Nederland ben moet ik altijd even het typische Nederlandse fenomeen in (welke meestal in handen zijn van Chinezen of Noord Afrikanen), de Snackbar. Om een onvervalste kroket met een beetje mosterd te nuttigen. Daar moet je hier in Thailand een speciale reis voor ondernemen naar schaarse plekken waar Nederlanders plegen samen te klonteren, afgezien van het feit dat ik hier zowiezo Nederlanders probeer te mijden want zij beginnen allemaal steevast uitgebreid tegen me te klagen hoe slecht en achtergesteld Thailand wel niet is waarop ik niet kan weerstaan te suggereren in dier voege onmiddelijk terug op te rotten naar Nederland om daar dan maar verder te gaan klagen, wat niet altijd wordt gewaardeerd. Maar goed. Ik dwaal af. Als ik sommige Nederlanders in genoemde etablissimenten gadesla op welke manier zij hun "vette bek" volproppen met niet nader te identificeren vleeskadaverstaven met patat vergezeld gaande van enorme hoeveelheden mayonaise, dan constateer ik toch tenminste een tijdelijke aanval van asocialisme.

1 Reactie
IraHayes
IraHayes8 sep. 2011 - 8:07

''klagen hoe slecht en achtergesteld Thailand wel niet is '' Tsja, 'gelukkig' hebben we in NL wetten die het onmogenlijk mkaen voor mesnen om overheerlijke PadThai vanaf een karretje te verkopen, voor een euro. We zouden wel eens ziek kunnen worden! Die gekke Thai met hun ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid toch..... Ps. Redelijke bitterballen op de hoek bij Soi Cowboy. Misschien niet de meest appetijtelijke plek om te eten, maar je moet toch wat ;)

HanzChristian
HanzChristian8 sep. 2011 - 8:07

Vegetariers werpen beduidend minder hamburgerverpakkingen op straat.

1 Reactie
Latok
Latok8 sep. 2011 - 8:07

Worden vegetarische hamburgers dan niet verpakt ofzo? Is DAT wat u zegt????

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2011 - 8:07

Het is de hoogste tijd voor kritische research op de researchtak. Een keurmerk Verantwoord Researchen, te verlenen door een nieuw op te richten, geheel onafhankelijk Instituut. Samen met het Keuringsinstituut voor Keurmerken moet hier veel maatschappelijke winst te behalen zijn. En werkgelegenheid.

2 Reacties
JanB2
JanB28 sep. 2011 - 8:07

Een keurmerk Verantwoord Researchen, te verlenen door een nieuw op te richten, geheel onafhankelijk Instituut. Nergens voor nodig. Althans niet in mijn vak. Elk artikel wordt als het goed is beoordeeld door vakgenoten en frauduleus onderzoek dat er desondanks tussendoor glipt valt vroeg of laat altijd door de mand, al was het maar omdat resultaten niet gereproduceerd kunnen worden of omdat er duidelijk aantoonbare fouten in bijvoorbeeld een analyse zitten.

eeweew
eeweew8 sep. 2011 - 8:07

Heet dat niet de KNAW?

PietPieters
PietPieters8 sep. 2011 - 8:07

Ik kan wel een half varken op!

1 Reactie
JanB2
JanB28 sep. 2011 - 8:07

Ik ga met u mee.

Dewik2011
Dewik20118 sep. 2011 - 8:07

Het wordt een trend in het wereldje van de wetenschappers. Onder druk en afhankelijk van financiering schrijven ze er maar op los. Dat zie je ook in de klimaat wetenschap....volgens de artikelen die er gepubliceerd zijn is de wereld al 3 keer vergaan, is het continue 5 voor 12 en sterven er miljoenen diersoorten per dag uit. Wanneer worden de wetenschappers weer de onafhankelijke briljante geesten die gewoon de waarheid zoeken, onafhankelijk wat de financiers en het publiek er van vindt ? Het is een grote schande...

1 Reactie
eeweew
eeweew8 sep. 2011 - 8:07

Dat zijn ze op een enkele tragische uitzondering na nog steeds. U moet beter kijken.