Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donald Trump zinspeelt op het neerschieten van Hillary Clinton

  •  
09-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-09-om-09.51.10
Update 00.00
In Wilmington, in de staat North Carolina, heeft de Republikeinse presidentskandidaat een uitspraak gedaan die door velen vast als grap zal worden uitgelegd. In zijn speech zegt hij dat er niets te doen is aan Hillary Clinton die rechters benoemt, mocht zij president worden. “Alhoewel, dan is er altijd nog het 2e amendement”, voegt hij daaraan toe. Het tweede amendement geeft Amerikanen het recht om wapens te bezitten. De uitspraak wordt door velen gezien als een doodsbedreiging of een oproep tot een aanval op het leven van de Democratische presidentskandidaat. Trump lijkt zelf toch iets geschrokken van zijn uitspraak en eindigt gauw met: “Dat zou een vreselijke dag zijn.”
De campagneleider van Clinton laat in een reactie weten: “Wat Trump doet is gevaarlijk. Het past een persoon die president van de Verenigde Staten wil worden niet om op de een of andere wijze het gebruik van geweld te suggereren”.
Volgens de woordvoerder van Trump had hij het allemaal niet zo bedoeld. Trump had willen wijzen op de gezamenlijke kracht van de aanhangers van het Tweede Amendement. Die moeten een vuist maken in het stemlokaal door op hem te stemmen, is wat hij had willen zeggen.
 
Eerder:
Republikeinse veiligheidsexperts: Trump brengt het land in gevaar Prominente Republikeinen hebben maandag in een open brief gewaarschuwd voor het gevaar van een eventuele president Donald Trump. Volgens de briefschrijvers is met Trump in het Witte Huis de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het geding. Onder de briefschrijvers bevinden zich ervaren veiligheidsexperts die onder verschillende Republikeinse presidenten hebben gewerkt.
De ondertekenaars zijn onder andere oud-CIA-baas Michael Hayden en oud-minister van Binnenlandse Zaken Michael Chertoff. Die laatste geldt ook wel als het brein achter de Patriot Act, de omstreden wet die Amerikaanse inlichtingendiensten extreem verregaande mogelijkheden biedt als het gaat om opsporingsbevoegdheden.
Volgens de opstellers van de brief, die allen zeggen niet op Trump te zullen stemmen, is The Donald op geen enkele manier gekwalificeerd om het land te leiden:
"Hij verzwakt de morele autoriteit van de Verenigde Staten als leider van de vrije wereld. Hij blijkt niet over basiskennis te beschikken over of gelooft niet in de Amerikaanse grondwet, Amerikaanse wetten en Amerikaanse grondbeginselen, zoals religieuze tolerantie, persvrijheid, en een onafhankelijk rechtssysteem."
De vijftig prominenten staan binnen de partij niet alleen in hun kritiek. Eveneens op maandag stuurde de conservatieve actiegroep GOP Accountability Project een petitie naar de Republikeinse partijleiding, met het verzoek om Trump alsnog te vervangen door een geschikte presidentskandidaat. Volgens de groep is het niet te laat en hebben de Republikeinen nog een paar weken om een andere naam om de stembiljetten te drukken.
De Republikeinse senator Susan Collins heeft ook aangekondigd niet op Trump te stemmen. Dat deed Collins in een opiniestuk in The Washington Post, waarin zij schreef:
"Donald Trump staat niet voor historische Republikeinse waarden of voor de open benadering van regeren die nodig is om een einde te maken aan de verdeeldheid in het land."
Trump zelf heeft inmiddels op zijn inmiddels welbekende eigen manier gereageerd op de brief van de veiligheidsexperts. Volgens Trump zijn het de briefschrijvers zelf die de wereld onveilig hebben gemaakt en behoren zij tot ‘de mislukte elite uit Washington’. Ook beschuldigt hij de briefschrijvers ervan samen te spannen met rivaal Hillary Clinton én zijn ze verantwoordelijk voor de opkomst van Islamitische Staat.
Voor Republikeinen die net als de briefschrijvers en senator Collins geen stem op Trump willen uitbrengen, maar ook niet voor Clinton willen kiezen, heeft zich inmiddels wel een nieuwe mogelijkheid voorgedaan. Maandag liet voormalig CIA-medewerker Evan McMullin, een Republikein, weten zich als onafhankelijk presidentskandidaat verkiesbaar te zullen stellen. ‘Het is nooit te laat om te doen wat goed is, nu Amerika het vertrouwen heeft verloren in de kandidaten van beide partijen,’ aldus McMullin. Naast de oud-CIA’er doen ook libertariër Gary Johnson en Jill Stein van de Groenen mee als zogeheten third party kandidaat.
Bronnen: Volkskrant , NOS cc-beeld: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor