Joop

Republikeins congreslid wekt woede Auschwitzmuseum na bezoek

  •    •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-07-05 om 21.42.32
Een Republikeins lid van het Amerikaanse congres heeft zich de woede van velen, waaronder de mensen van het Auschwitzmuseum, op de hals gehaald. Congreslid Clay Higgins was op bezoek in het voormalige concentratiekamp en besloot daar in een van de gaskamers een video op te nemen voorzien van commentaar. ‘Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke reflecties,’ schreef het Auschwitzmuseum in een reactie. ‘Maar in een gaskamer zou er stilte moeten zijn om te rouwen. Het is geen podium.’
Higgins had niet alleen weinig respect voor de omgeving waarin hij zich bevond, ook leek hij niet helemaal te beseffen wat er zich nou werkelijk heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Higgins ook spreekt over de onmenselijke misdaden, gebruikte hij in zijn commentaar de verschrikkingen van de Holocaust toch vooral om het belang te benadrukken van een Amerikaanse militaire hegemonie.
"Dit is waarom Binnenlandse Veiligheid een prioriteit moet zijn. Waarom ons leger onoverwinnelijk moet zijn. De wereld is nu kleiner dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten zijn toegankelijker voor dit soort terrorisme, dit soort verschrikkingen. Het is moeilijk om weg te lopen van de gaskamers en ovens zonder een sober gevoel van toewijding, van tomeloze inzet, om de Verenigde Staten te beschermen tegen het kwaad in de wereld."
Wat Higgins in zijn beschouwing even weglaat, is dat de verschrikkingen van Auschwitz werden gepleegd door een regering, geen terreurorganisatie. Dat Adolf Hitler democratisch aan de macht kwam en dat zijn vele misdaden mogelijk waren, en niet te vergeten legaal, omdat hij een mandaat had van een groot deel van de bevolking. Het probleem was geen gebrek aan een onoverwinnelijk leger, maar de verdorven extreemrechtse ideologie van een regering die buitenlanders en meerdere bevolkingsgroepen uit Duitsland zelf demoniseerde, bovenal het Joodse volk.
Dat Higgins een volkomen onbenul is als het gaat om historisch besef of menselijkheid werd overigens ook al duidelijk na de terreuraanslag in Londen vorige maand waarbij moslimterroristen op de London Bridge vele slachtoffers maakten. Higgins kwam toen op Facebook met een oplossing voor ‘geradicaliseerde islamitische verdachten’. Namelijk: ‘Jaag ze op, identificeer ze, en dood ze. Dood ze allemaal. In naam van alles dat goed en juist is. Dood ze allemaal.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 jul. 2017 - 12:06

"Wat Higgins in zijn beschouwing even weglaat, is dat de verschrikkingen van Auschwitz werden gepleegd door een regering, geen terreurorganisatie. Dat Adolf Hitler democratisch aan de macht kwam en dat zijn vele misdaden mogelijk waren, en niet te vergeten legaal, omdat hij een mandaat had van een groot deel van de bevolking." Wat is dit nou voor opmerking? Is het de bedoeling dat zwakdenkenden de associatie Trump=Hitler maken?

4 Reacties
Bickle
Bickle6 jul. 2017 - 17:00

Je laat je op dit punt toch echt kennen. Nergens wordt een link gelegd tussen Auschwitz/Hitler en Donald Trump of zijn regering. Dat je het op dit punt niet kunt laten om die verbinding te maken, dat tekent de persoon. Klaarblijkelijk zie je dan toch achter iedere mening een verwijt, en achter iedere andersdenkende een potentiële vijand. Hier is dus echt sprake van selectieve perceptie en cognitieve dissonantie.

JanB2
JanB26 jul. 2017 - 17:36

Die associatie is er ook. Beiden waren niet bepaald wars van enig narcisme. En dat kwam tot uiting in hun handelen. Hitler was gek. Trump IS gek. Knettergek zelfs. Allebei.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 jul. 2017 - 20:52

@ bickle De link Trump=Hitler wordt continue gemaakt. Door de media, door opiniewebsites, en door onnozelaars als JanB.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak27 jul. 2017 - 6:54

"om de Verenigde Staten te beschermen tegen het kwaad in de wereld." De grootste misdaden worden steevast begaan door politici die hun eigen machtsuitoefening legitimeren met het verhaal dat ze die gebruiken om het volk te beschermen tegen het kwaad in de wereld: ik weet niet of er wel zoiets bestaat als "het kwaad", maar als het bestaat, dan zijn zij het.

Ver Bazing
Ver Bazing6 jul. 2017 - 11:33

Het is wel griezelig om steeds weer waar te moeten nemen hoe in de huidige VS mensen met soortgelijke ideologische bevlogenheden als uit het niet al te lange Europese verleden die -en dit is geen nepnieuws beste Republikein Higgins- verdacht veel op levensgevaarlijke retoriek lijken. Ik hoop van harte dat zijn soort Amerikanen het niet aan hun fake 'greatness' ontlenen om geschiedvervalsing te plegen. Dit soort ideeen moet primair door weldenkende Amerikanen in de kiem worden gesmoord. Maar omwille van de humaniteit dood onder geen voorwaarde mensen met een afwijkende mening, zoals die van Higgins, hoe abject je die ook vindt! Laat ons anno 2017 niet weer terechtkomen in een onomkeerbare geweldsspiraal om na de emotionele ontlading met het rood op de kaken te moeten rond lopen. Leert de mensheid die les dan nooit?.

Kees777
Kees7776 jul. 2017 - 7:58

Het is inderdaad onfatsoenlijk om in zo'n museum filmopnames met geluid te maken. Maar het commentaar in dit artikel: "Wat Higgins in zijn beschouwing even weglaat, is dat de verschrikkingen van Auschwitz werden gepleegd door een regering, geen terreurorganisatie" suggereert ten onrechte dat huidige verschrikkingen (terreur daden) alleen gepleegd worden door terreurorganisaties en niet door regeringen. Dat onderscheid is tegenwoordig moeilijk te maken, omdat er nogal wat regimes zijn, die terreurorganisaties ondersteunen en soms zelf verantwoordelijk zijn voor terreurdaden.

Phil2
Phil26 jul. 2017 - 7:16

Begin jaren '60 voorspelde historicus Daniel Boorstin al dat wat we vastleggen en uitzenden op de gevoelige plaat (film) een nieuwe realiteit zou creëren die de 'echte' zou overstijgen. In het verlengde ligt natuurlijk het maken van een nieuwe realiteit (vooral als de 'echte' je niet bevalt), zoals je Trump voortdurend ziet doen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat bijv. bezoekers van een concentratiekamp zich niet meer neigen te willen verdiepen in een realiteit zoals die zich in vroeger tijden voordeed... Maar hun commentaar, hun gevoelens erover, hun (nog erger) op locatie geschoten selfies belangrijker zijn gaan vinden.

Mostafa
Mostafa6 jul. 2017 - 5:56

Correctie, Ik bedoelde met '' gastvaten'' vaten vol met gifgas .

rbakels
rbakels5 jul. 2017 - 20:15

Geen paniek! Filmen in een gaskamer is geen misdaad. Maar je wordt er ook niet veel wijzer van, temeer omdat de gaskamers van Auschwitz in Birkenau stonden en de nazi's nog een half mislukte poging deden ze op te blazen toen ze wisten dat ze verloren hadden. Wat deze domoor verder pijnlijk duidelijk maakt hoe een combinatie van slecht onderwijs met indoctrinatie door populisten gesteund door een noodlijdende pers mensen met een verstandelijke beperking (de politiek correcte aanduiding voor idioten) tot onzinnige opvattingen kan brengen.

2 Reacties
Audiomind
Audiomind5 jul. 2017 - 22:03

Beste Frits, In Auschwitz 1 stond weldegelijk een gaskamer. Dit was in de omgebouwde munitiekamer. Daarvoor experimenteerde men in blok 11 met Zyklon B (blauwzuur)op Russische krijgsgevangenen. In auschwitz 1 zijn ongeveer 60.000 mensen vermoord door de gaskamer. De gaskamer in auschwitz 1 bleef tot mei 1942 in gebruik. De uitgewerkte productie methoden werden inderdaad uitgevoerd op Auschwitz-Birkenau.Tot zover de feiten. Bij mijn bezoek aan auswisch 1 had ik echt een museum gevoel. Echter bij het betreden van de ruimte waar er geëxperimenteerd werd met martelmethoden bekroop mij voor het eerst een akelig gevoel. Na dit bezoek zijn wij doorgereden (paar km verderop) naar auschwitz-Birkenau. De sfeer (verdriet)die daar hangt is met geen pen te beschrijven. De hel op aarde. Rechts achterin ligt een klein stuk bos. Bij dat bos hangt een foto waarop je vrouwen met baby's ziet wachten bij de bomen, op hun beurt om in de gaskamer op het open veld vermoord te worden. Ze konden aanschouwen wat er gebeurde daar. Ik heb veel gezien en gevoeld in mijn leven. Echter wat de Nazi's hebben bedacht voor de Endlösung is het werk van de duivel.

Pater
Pater6 jul. 2017 - 2:55

@Frits Niet het filmen maar het praten bij het filmen was het probleem. En met de gaskamer zat je er dus ook al naast. Eerst denken, dan schrijven.

Rene3
Rene35 jul. 2017 - 19:59

ik heb dit stuk zo'n 3 keer gelezen, maar ik snap nog steeds niet wat deze man nu verkeerd gedaan heeft. Waarom wekt dit woede op? en hoe wie is er eigenlijk zo woedend?

4 Reacties
Philip Tielsen
Philip Tielsen5 jul. 2017 - 21:01

@Rene 5 juli 2017 at 21:59Rene 5 juli 2017 at 21:59 Hij was hardop de verschrikkingen van Auschwitz aan het beschrijven voor een telefoonfilmpje, op een plek waar men geacht wordt te zwijgen. Nogal lomp, maar niets bijzonder voor Amerikanen of Nederlanders.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 jul. 2017 - 21:15

Lees de tekst op dat bordje maar even. In die gaskamer moet je je klep houden. En dus geen filmpjes maken, waarin je de slachtoffers van een van de meest gemilitariseerde regimes uit de moderne tijd voor je karretje spant om een pleidooi te houden voor meer militarisering. Als u dat niet snapt kunt u die tekst ook wel honderd keer lezen, en dan ziet u het nog niet.

Ecclesia
Ecclesia5 jul. 2017 - 21:42

Het filmen op zich was niet eens zo ernstig meen ik (hoogstens het overtreding van een huisregel, plus het breken van enig fatsoen wellicht). Het gaat meer om de inhoud van zijn teksten. Zoals het joop artikel vermeldt: het is ongelooflijk naiëf en gevaarlijk om te denken en te melden dat de gaskamers vergelijkbaar zijn met een terroristische aanslag. De gaskamers waren het summum van een systematisch plan om gehele bevolkingsgroepen uit te roeien. Een regering zat erachter, en niet zomaar een. Duitsland had Hitler democratisch gekozen, het was het hart van de Westerse wereld (de hegemonie van de V.S. kwam pas na WO2). Wereldleiders ontmoeten Hitler, gaven hem een hand, ze glimlachten naar elkaar, aten op diners en buffets met elkaar. Hitler deelde medailles uit op de Olympische Spelen. Alles was goed en aardig... tot het niet meer zo was. Met een invasie van Polen was al te laat (blitzkrieg). Hoe dan ook, terug naar deze flapdrol: zijn woorden geven de indruk dat ISIS de logistiek, de middelen heeft om deze vorm van 'terreur' (gaskamers waren dus veel meer dan alleen maar terreur...) uit te voeren. Als excuus gebruiken om de militaire arm van de VS nog meer macht te geven.

Mika Kraft
Mika Kraft5 jul. 2017 - 22:12

Deze man heeft gefilmd en gesproken op een plek waar staat aangegeven dat het als respectloos wordt beschouwd wanneer je niet de stilte bewaard. Vervolgens voegt hij aan het geheel een boodschap toe die volledig onjuist is t.o.v. de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Dat dit veel boze reacties heeft opgeleverd zie je vanuit de tweet van het Auschwitz memorial die is toegevoegd aan de reactie. Bovendien kan je als je de pagina achter youtube video opent zien dat er overwegend negatief op de video wordt gereageerd.