Joop

Republikeinen ondermijnen het kiesrecht

  •    •  
25-10-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
FILES-US-POLITICS-TRUMP-BANNON

© AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Intussen klinkt ook meer kritiek op Biden omdat hij kiesrecht niet tot urgente prioriteit maakt.
In 2018 waarschuwden de politicologen Steven Levitsky en Daniel Ziblatt in hun boek How Democracies Die dat Donald Trump voldeed aan de vier indicatoren van autoritairisme. De weigering om een democratische verkiezingsuitslag te accepteren, ontkenning van de legitimiteit van politieke opponenten, het niet ondubbelzinnig veroordelen van politiek geweld en de bereidheid om burgerrechten van opponenten en critici te beknotten. Aan de hand van diverse voorbeelden lieten de auteurs bovendien zien dat democratieën tegenwoordig eerder sneuvelen door electorale manipulatie dan militaire coups. En dat dit ook in de VS mogelijk was. Hoewel critici het als alarmistisch afdeden bleek dit rond de presidentsverkiezing van 2020 een reëel scenario. Zo wierp het recente rapport van de senaatscommissie voor Juridische Zaken weer meer licht op de druk die Trump uitoefende om certificatie van Bidens overwinning te verhinderen en zich voor een tweede termijn te installeren.
Toch is Trumps leugen dat het presidentschap hem door kiesfraude werd ontstolen door veel Republikeinen omhelsd. Niet zozeer omdat zij erin geloven maar vooral om in de gunst van Trump en zijn aanhang te blijven en kans op herverkiezing te behouden, wat belangrijker wordt geacht dan het voortbestaan van de Amerikaanse democratie. Aldus heeft de Republikeinse partij zich ontpopt als een antidemocratische beweging die een Democratische verkiezingsoverwinning niet langer als legitiem accepteert. En zich van de macht tracht te verzekeren door grofweg drie, elkaar aanvullende, strategieën. Gerrymandering, strengere kieswetten tegen de zogenaamde kiesfraude en overname van het verkiezingsbestuur. Het doel heiligt immers alle middelen.
In augustus werden de resultaten van de tienjaarlijkse nationale volkstelling gepubliceerd die gewoonlijk aanleiding vormen voor gerrymandering: hertekening van de districtsgrenzen in de staten. Dat gebeurt vooral in rode staten door de heersende partij. Zodat de Republikeinen dit jaar 187 congressionele districten hertekenen tegenover de Democraten slechts 75. Naar schatting levert herdistrictering alleen in Texas, Florida, Georgia en North Carolina al voldoende Republikeinse zetels op voor de controle van het Huis van Afgevaardigden na de congressionele midterm verkiezingen in 2022. Zelfs indien het totale aantal Republikeinse stemmen niet toeneemt garanderen de nieuwe districtskaarten de meerderheid in de komende tien jaar. In plaats van vrije en faire democratische verkiezingen is dus eerder sprake van een cartografische coup. Waren er na 2020 bovendien reeds talloze Republikeinse congresleden die weigerden Bidens overwinning in twee staten te certificeren, dan zullen dat er bij de presidentsverkiezingen in 2024 na een Democratische zege vermoedelijk meer zijn. Tientallen Republikeinse midterm kandidaten hebben immers in meer of mindere mate geflirt met de QAnon-complottheorie dat Trump strijdt tegen een deep-state cabal van satanistische pedofielen.
In 2021 zijn in 19 door Republikeinen beheerste staten 33 wetten aangenomen die onder meer per post stemmen bemoeilijken en het aantal stembiljet dropboxen en stemlokalen flink reduceren. Waardoor kiezers naar een verder weg gelegen kieslokaal moeten, waar ze, ongeacht de weersomstandigheden, uren buiten in de rij staan, terwijl het verboden is hen water of eten te geven. De bedoeling en verwachting is natuurlijk dat dit alles vooral Democratische Afro-Amerikaanse en Latino kiezers treft en ontmoedigt.
Nog verontrustender is dat bij de aanval op het kiesrecht onder leiding van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon een nieuw front is geopend, in de vorm van overname van het neutrale verkiezingsbestuur. Republikeinse officials die in 2020 weigerden Bidens zeges als frauduleus te decertificeren worden systematisch weggezuiverd. In cruciale staten die Biden nipt won hebben Republikeinen die Trumps kiesfraudeleugen omhelzen zich voor de 2022 midterms gekandideerd voor het ambt van staatsecretaris, die supervisie over de verkiezingen heeft. Ook de centrale en lokale kiesraden van de staten worden in toenemende mate bevolkt door Trumpisten. Als zij Democratische zeges niet certificeren is het de heersende Republikeinse staatswetgevers wettelijk toegestaan de kiezerswil te negeren en zelf kiesmannen voor het Electoral College te benoemen. Wat tenslotte door een Republikeinse meerderheid in het Congres geratificeerd kan worden. Duidelijk is dat een dergelijke omverwerping van de uitslag, waarbij de verliezer tot winnaar wordt uitgeroepen, veel verder gaat dan bemoeilijken van de stembusgang.
‘Hoe schrikwekkend de Capitool bestorming ook was, als de democratie sterft dan door een gestolen verkiezing in 2024. Wanneer Republikeinse wetgevers in cruciale staten Democratische bolwerken ongeldig verklaren en andere kiesmannen naar het Electoral College sturen’, stelden Levitsky en Ziblatt onlangs in een  CNN-interview.
Prominent neoconservatief Robert Kagan sluit geweld echter niet uit. ‘De VS koerst af op haar grootste politieke en constitutionele crisis sinds de Burgeroorlog, met een gerede kans op massale geweldsincidenten, instorting van federaal gezag en verdeling van het land in strijdende Republikeinse en Democratische enclaves,’ zo begon hij zijn recente, veel besproken Washington Post-essay.
Amerikaans kiesrechtexpert Richard Hasen ligt er wakker van: ’Als niet Nancy Pelosi maar Republikein Kevin McCarthy tijdens de certificatie van de stemmen van de kiesmannen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was geweest dan betwijfel ik of Biden nu president was,’ verklaarde hij tegenover Politico. ‘2020 kan evengoed als generale repetitie beschouwd worden. Miljoenen Amerikanen die Trumps leugen geloven zullen een echte gestolen verkiezing als gerechtvaardigde vergelding zien. Dit vormt de grootste politieke bedreiging van dit land. Natuurlijk we hebben klimaatverandering en gevaren voor de volksgezondheid. Maar wat betreft het politieke proces kan niets hieraan tippen.’
Fiona Hill, nationaal veiligheidsadviseur onder Trump, waarschuwt onomwonden: ‘Dit Amerika lijkt vervaarlijk veel op Rusland: de verdeeldheid die daar in de jaren negentig heerste, waaruit het Putin-systeem voortkwam.’ En: ‘Als Trump in 2024 opnieuw president wordt dan is het afgelopen met de democratie. Omdat het gebaseerd zal zijn op een leugen, een fictie.’
’Het gevaar blijft aanwezig’, zo luidt de slotzin in Peril, het boek van Bob Woodward en Robert Costa over Trumps electorale manipulaties tijdens de laatste maanden van zijn presidentschap.  Ondanks aanzwellende alarmsignalen zijn de John Lewis Voting Rights Act en de Freedom to Vote Act , die bescherming bieden tegen partijdige gerrymandering, kiezersonderdrukkende wetten en gepolitiseerd verkiezingsbestuur, nog steeds niet aangenomen. Vooral vanwege de filibuster, het instrument waarmee een minderheid in de Senaat wetten kan tegenhouden. Weliswaar kunnen de Democraten de huidige Republikeinse blokkade opheffen door buitenwerkingstelling van de filibuster ten aanzien van kiesrechtwetgeving (hoewel beide partijen over 50 zetels beschikken geeft vice-president Kamala Harris bij gelijke stemmen de doorslag), maar de conservatieve Democraten Joe Manchin en Kirsten Sinema blijken daartoe vooralsnog niet genegen.
Intussen klinkt ook meer kritiek op Biden omdat hij kiesrecht niet tot urgente prioriteit maakt. Dat zou weleens zijn grootste vergissing kunnen worden, betoogde gerenommeerd journalist David Corn in politiek tijdschrift Mother Jones. ‘Omdat het lot van de VS op het spel staat’. En dat van de mondiale democratie en de leefbaarheid van de planeet had Corn eraan kunnen toevoegen. Biden dient Manchin en Sinema dus van de noodzakelijke ontmanteling van de filibuster te overtuigen. De tijd dringt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Hoi3
Hoi326 okt. 2021 - 11:38

President Biden heeft nog tijd om de volgende verkiezingen goed te regelen. Maar het getreuzel dat nu hij nu tentoonspreidt doet het ergste vrezen. Laat de komende verkiezingen in de VS een toonbeeld zijn van democratie waar de hele wereld een voorbeeld aan kan nemen. Dus op voorhand alle critici de wind uit de zeilen nemen door volledige transparantie in te voeren en werkelijk iedereen (ongeacht welstand, kleur, religie etc.) de kans te geven te stemmen. Gecontroleerd stemmen op een stembureau wel te verstaan. Met stembewijs en identificatie, zonder dwang als stemgerechtigde zonder mes in je rug en in een stemhokje. Dus niet weer massaal gaan stemmen achter een of andere voordeur en versturen per post, geen stembiljetten in het wilde weg rondstrooien als ware het pepernoten etc. Als Biden op die voet wenst door te gaan dan is het tellen van stemmen al niet meer nodig. De democratie faalt dan wederom.

9 Reacties
PintOfAle
PintOfAle26 okt. 2021 - 12:37

Bij de laatste verkiezingen is het op een enkele uitzondering goed gegaan. Er is geen fraude geconstateerd, op een enkel geval na en dat waren dan nog republikeinse stemmers ook.

Hoi3
Hoi326 okt. 2021 - 17:47

''Er is geen fraude geconstateerd.'' Je hebt helemaal gelijk Ale. En dat zal ook niet gebeuren zolang je burgers massaal achter een of andere voordeur, uit het zicht van alles en iedereen, laat stemmen. Het is gewoonweg niet te bewijzen dat er niet gefraudeerd is. En dat moet je als democraat niet willen natuurlijk. En als Democraat ook niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 okt. 2021 - 14:42

'Het is gewoonweg niet te bewijzen dat er niet gefraudeerd is. En dat moet je als democraat niet willen natuurlijk.' Hoi, schei nog eens uit man. De Republikeinen hebben een deep dive gedaan in een aantal counties (handmatige hertellingen) en nergens is enige fraude geconstateerd. Het probleem dat Trump constateerde was dat er kiesbiljetten automatisch, dus zonder dat de mensen erom vroegen, werden opgestuurd (vanweege Covid, men wilde niet dat mensen naar het stemhokje moesten komen). En dat de groep van mensen die hun stem uitbrachten dus flink groter werd. en dat was niet in het voordeel van Trump. En dus begon hij Fraude te roepen. Mijn zoon is Amerikaan en die kreeg er dus ook 1. Die hij heeft hij per post teruggestuurd. En dat jij dan niet kan controleren dat hij het is die dat heeft teruggestuurd (met handtekening) is dan de basis van jouw 'je kan niet bewijzen dat er niet is gefraudeerd'. het is niet 'achter een of andere voordeur' dat is de voordeur van het huis waar je woont. Een praktijk die bovendien jaren de normaalste zaak van de wereld was. En die bovendien vooral in het voordeel werkte van Republikeinen, omdat je pre-Covid je biljet moest aanvragen in plaats van dat dat biljet automatisch werd opgestuurd. dat was een praktijik waar meer Republikeinen dan Democraten gebruik van maakte Jouw antidemocratische inslag wordt met de dag duidelijker. verdiep je voordat je begint met het roepen van allerlei onzin. dat helpt echt niet.

Hoi3
Hoi328 okt. 2021 - 9:38

''Mijn zoon is Amerikaan en die kreeg er dus ook 1. Die hij heeft hij per post teruggestuurd.'' Ik wil best wel geloven Huysen dat je zoon naar eer en geweten en zonder enige druk van wie dan ook het stembiljet dat hij in zijn brievenbus vond heeft ingevuld en per post teruggestuurd. Maar met geloof ga je je het dus hier ook niet redden. Het punt is dus dat het simpelweg niet is te bewijzen dat er niet is gefraudeerd. Wie weet stond zijn vrouw achter hem met een mes of is hij ''geholpen'' door een ronselaar etc. Wat de post met zijn stem heeft gedaan is ook niet te controleren. Je kan daarna nog wel stemmen gaan tellen maar dat is natuurlijk volstrekt zinloos. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die geen transparantie willen. Nou ja onbegrijpelijk, je hebt natuurlijk altijd wel een bepaald soort dat weinig/niets opheeft met democratie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 okt. 2021 - 12:40

'Wie weet stond zijn vrouw achter hem met een mes of is hij ”geholpen” door een ronselaar etc. Wat de post met zijn stem heeft gedaan is ook niet te controleren.' Tja, dat is inderdaad de onderbouwing. Als je dat solide vind dan moet je niet gaan leuteren over dat je het serieus op hebt met de democratie. De vuurpijl van Wie Weet kan te allen tijde worden afgestoken. In een rechtssysteem wordt dan gevraagd dat te objectiveren. en dat is dus nog geen enkele keer (en de VS is een behoorlijk groot land) gelukt. Mijn zoon is overigens nog vrijgezel. Wel hangt hij vaak in de kroeg met ronselaars, dat dan weer wel.

Hoi3
Hoi328 okt. 2021 - 13:35

''De vuurpijl van Wie Weet kan te allen tijde worden afgestoken.'' Bij stemmen achter een of andere voordeur. Inderdaad, we zijn het wat dat betreft eens Huysen. En dat moet je als democraat dus niet willen. Stembureaus zijn er niet voor niks, daar worden geen vuurpijlen afgeschoten. Wel met je eens dat je van een positiefmensbeeld moet uitgaan maar wegkijken van de soort lieden die al snel een loopje nemen met de regels is hypocriet. Zorg dus dat het systeem niet uitnodigt tot fraude. Neem nu bijvoorbeeld ondernemers, daar werd onlangs nog van bekend dat ze veel frauderen met verzekeringen. Je wil wel denken ondernemers, het meest hard werkende deel van de natie maar nee. Corona, ZZP etc. subsidie opstrijken en dan ook nog frauderen met verzekeringen. De goede die er ongetwijfeld ook zijn niet te na gesproken natuurlijk. https://www.parool.nl/nederland/vaker-fraude-met-verzekeringen-in-coronatijd-88-miljoen-aan-valse-claims~b98452bc/

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 okt. 2021 - 15:25

https://www.heritage.org/voterfraud/search?state=CA Een behoorlijk database met de election fraud cases. Ik denk dat je niet uin de gaten hebt woor welk karretje je gespannen bent. je komt met een volledig ut de lucht gegrepen en bijelkaar gefanseerd risico dat zich bijna nooit heeft voorgedaan om op die manier een flinke groep kiezers buitenspel te zetten, in naam van Democratie. Je begrijpt het echt niet. je vergelijking met verzekeringsfraude omdat ik zou denken dat ondernemers hard werken? Nee dat denk ik niet, nooit gedacht ook trouwens. Tekenend dat je van het risico dat je schetst geen voorbeeld van enige schaal hebt kunnen vinden (ik neem aan dat je ernaar gezocht hebt). Die zijn er namelijk niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 okt. 2021 - 15:37

Hoe denk je trouwens over 'absentee' ballots? Jouw roep om 'naar de stembus en anders niet' helpt het effectieve stemrecht van miljoenen Amerikanen om zeep. waarom is dat geen probleem voor jou, en waarom verdiep je je niet in aantallen en impact van het niet meer toestaan van deze manier van stemmen om een niet bestaand probleem op te lossen? 'Niet bestaand' omdat niemand ooit jouw vuurpijl heeft kunnen substantieren, om maar eens een mooi anglicisme te gebruiken.

Hoi3
Hoi331 okt. 2021 - 10:37

''Tekenend dat je van het risico dat je schetst geen voorbeeld van enige schaal hebt kunnen vinden (ik neem aan dat je ernaar gezocht hebt). Die zijn er namelijk niet.'' We zijn het helemaal eens Huysen. Ik herhaal nog maar eens mijn eerdere stelling. ----------------------------------------------------- ”Er is geen fraude geconstateerd.” Je hebt helemaal gelijk Ale. En dat zal ook niet gebeuren zolang je burgers massaal achter een of andere voordeur, uit het zicht van alles en iedereen, laat stemmen. Het is gewoonweg niet te bewijzen dat er niet gefraudeerd is. -------------------------------------------------------------------------------

FredD2
FredD226 okt. 2021 - 5:55

Het verschil zit 'm bij politici niet in de leugen, maar hoe de leugen verpakt is.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 okt. 2021 - 10:55

Fred Dus alle politici liegen, net als bij 'gewone' mensen het geval is; de een verpakt het wat beter dan de ander. In feite liegt u de waarheid, maar dan beslist niet goed verpakt.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 okt. 2021 - 21:08

"Het grote probleem is dat de verkiezingen vooral op Staat niveau geregeld zijn. De federale regering heeft daar weinig inbreng." Dat is een mixed blessing. Dat Biden uiteindelijk president kon worden had er juist mee te maken dat er in de diverse staten mensen zaten die de rug recht hielden. Als Trump wel direct invloed had kunnen uitoefenen, was die safety valve er niet geweest.

OlavM
OlavM25 okt. 2021 - 18:16

Uitstekend artikel! [Toch is Trumps leugen dat het presidentschap hem door kiesfraude werd ontstolen door veel Republikeinen omhelsd. Niet zozeer omdat zij erin geloven maar vooral om in de gunst van Trump en zijn aanhang te blijven en kans op herverkiezing te behouden, wat belangrijker wordt geacht dan het voortbestaan van de Amerikaanse democratie......Gerrymandering, strengere kieswetten tegen de zogenaamde kiesfraude en overname van het verkiezingsbestuur. Het doel heiligt immers alle middelen.....De bedoeling en verwachting is natuurlijk dat dit alles vooral Democratische Afro-Amerikaanse en Latino kiezers treft en ontmoedigt.....‘Hoe schrikwekkend de Capitool bestorming ook was, als de democratie sterft dan door een gestolen verkiezing in 2024. Wanneer Republikeinse wetgevers in cruciale staten Democratische bolwerken ongeldig verklaren en andere kiesmannen naar het Electoral College sturen’.....Prominent neoconservatief Robert Kagan sluit geweld echter niet uit. ‘De VS koerst af op haar grootste politieke en constitutionele crisis sinds de Burgeroorlog....’.] Dit opportunisme en deze lafheid van Republikeinen is het grote gevaar dat voor de Amerikaanse bevolking dreigt. President Biden moet snel doorkrijgen dat de kiesrechtkwestie de grootste prioriteit heeft. Want inderdaad: anders zou hij zijn grootste en vergissing kunnen maken, die de Amerikanen duur zullen komen te staan.

6 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven226 okt. 2021 - 4:37

' tegen de zogenaamde kiesfraude en overname van het verkiezingsbestuur. ' Ik denk dat het vragen om een identiteitsbewijs nog wel te verdedigen is, dat doen we hier immers ook. Ook denk ik dat het nogal discriminerend is om er vanuit te gaan dat die groepen die jij noemt geen identiteitsbewijs hebben..

PintOfAle
PintOfAle26 okt. 2021 - 8:14

@Erik Geven Het gaat erom dat die groepen een bepaald type identiteitsbbewijs niet hebben. Het is te vergelijken met het veranderen van de regels hier door te eisen dat mensen een rijbewijs moeten hebben. Niet iedereen heeft een rijbewijs (nodig) en daarmee kun je dus een bepaald deel van de bevolking uitsluiten van stemmen.

Erik Geven2
Erik Geven226 okt. 2021 - 9:00

@PintofAle Alleen is dat helemaal niet zo.

PintOfAle
PintOfAle26 okt. 2021 - 10:23

@Erik Geven Oh fijn, een wellis nietis...

Erik Geven2
Erik Geven227 okt. 2021 - 13:13

@PintofAle 'Het gaat erom dat die groepen een bepaald type identiteitsbbewijs niet hebben.' Het gaat helemaal niet om een specifiek identiteitsbewijs: 'Any valid state or federal government issued photo ID, including a free ID Card issued by your county registrar's office or the Georgia Department of Driver Services (DDS) A Georgia Driver's License, even if expired Valid employee photo ID from any branch, department, agency, or entity of the U.S. Government, Georgia, or any county, municipality, board, authority or other entity of this state Valid U.S. passport ID Valid U.S. military photo ID Valid tribal photo ID'

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 okt. 2021 - 17:02

Erik Die regels worden per staat vastgesteld? er zijn zelfs staten die andere regels hebben voor witte universteitscampussen dan voor zwarte volksbuurten. Jouw lijstje lijkt op georgia te zien? Waarom doe je net alsof je het begrijpt en begin je op basis daarvan anderen de maat te nemen?

hgroen2
hgroen225 okt. 2021 - 17:16

Het grote probleem is dat de verkiezingen vooral op Staat niveau geregeld zijn. De federale regering heeft daar weinig inbreng. Ja het tegen gaan van de filibuster en overtuigen van de conservatieve democraten is een stap maar dat zal de lokale Reps niet tegenhouden ben ik bang. het ontmantelen van de macht van Trump lijkt mij belangrijker. En dat is het grootste probleem. Alleen de GOP kan dat en die heeft er weinig zin in. Al is er een sprankje hoop in de vorm van Liz Cheney en George Bush die zich nu direct bemoeit met de verkiezingen en gematigde realistische Rep kandidaten steunt. Hopelijk kan deze gematigde Rep beweging, De trump macht aan banden leggen. Anders vrees ik het ergste voor de VS.

1 Reactie
adriek
adriek25 okt. 2021 - 19:01

Het grote probleem (vooral in de VS) is dat wie het grootste (reclame) budget heeft de meeste kans heeft om de verkiezingen te winnen. Verkiesbaarheid zijn in de VS letterlijk te koop, verkiezingen nog net niet al is de invloed van het grote geld ook daar veel te groot.

lmgikke
lmgikke25 okt. 2021 - 16:48

Interessante analyse van de situatie in de USA. Het is echter geen ver van mijn bed show meer. In Nederland hebben we te maken met een demissionair kabinet dat zelf is afgetreden vanwege incompetentie in het toeslagenschandaal. Omdat ze demissionair zijn mogen ze geen grote onderwerpen meer behandelen. Dat vertaald zich naar het niet uitvoeren van gerechtelijke uitspraken en het naar eigen goeddunken dossiers die het demissionaire kabinet niet liggen controversieel te verklaren. Maar alles wat men wel wil doorvoeren, voert men gewoon door. in 2020 is er voor dik 12 miljard euro geen goede boekhouding gevoerd en daar hoeft geen verantwoording over afgelegd te worden. Ondertussen rekt men de formatie en blijft men zitten waar men zit. En als er dan een bewindspersoon vertrekt, dan wordt er op voorspraak van Rutte een opvolger benoemt door de Koning. Op papier leven we in een democratie, in de praktijk leven we in een feodale samenleving.

Knertel
Knertel25 okt. 2021 - 16:19

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw, toen McCarthy en Nixon de dienst gingen uitmaken in de partij, is de Republikeinse Partij meer en meer een partij geworden die geen enkel middel schuwt on te macht te grijpen en te houden. Oscarwinnaar Michael Moore waarschuwde daar ten tijde van Bush jr. al voor en verweet de Democraten ook toen al dat ze geen oog hadden voor het gevaar. Vooral Democratische politici in conservatieve staten deden hun uiterste best om zo rechts mogelijk over te komen, om de conservatieve kiezer maar te paaien. En deden weinig aan de manipulaties van de Republikeinen. Het zou nu wel eens te laat kunnen zijn om het tij te keren.

Sonic2
Sonic225 okt. 2021 - 13:50

Amerika en Brazilië zijn ons voorland. Trump wil van de democratie af. Dat wilde hij op 6 januari al. Want het was natuurlijk een coup en een bestorming. Die was op 6 januari nog slecht uitgevoerd. Ik voorspel een gewelddadig 2024. En de komende jaren nog veel meer aanvallen op de democratie. Het erge is. Je hoeft er geen Einstein voor te heten. Trump wilde in 2016 al niet zeggen of hij de uitslag ging accepteren als hij verloor. Een voorspelbare aanval. Waar ook hier mensen echt de ogen hebben dicht gehouden en bewust voor het kwaad de rode loper hebben uitgerold. Beschamend. Trump zijn leugen is de 21e eeuw versie van de "dolkstootlegende". Dit gaat nog decennia lang door gisten en borrelen. Eng.