Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Republikeinen: 60 miljard bezuinigen voor september

  •  
19-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_boehner_300.jpg
Huis van Afgevaardigden neemt extreem bezuinigingspakket aan
De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft onder leiding van John Boehner een bezuinigingspakket van 60 miljard dollar aangenomen. Het bedrag moet voor september 2011 gehaald zijn.
Dat meldt The Huffington Post. Vooral de sociale uitgaven moeten het ontgelden, net als uitgaven voor het milieu. Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat heeft al aangegeven de meeste maatregelen te zullen schrappen. President Obama heeft met een veto gedreigd.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

daniel565
daniel56519 feb. 2011 - 15:31

Zestig miljard is echt heel weinig. Te weinig zelfs.

Bodde2
Bodde219 feb. 2011 - 15:31

Ze hebben in december de bush taxcuts verlengd. Dat heeft een enorme impact op de begroting. Daarnaast durven ze social security, Medicare and defensie niet aan te pakken. Wat doen ze...allerelei programma's schrappen die de middle en lower class helpen. Voorstellen van democraten om tax loopholes te dichten zijn geweigerd. Het zijn horken die republikeinen en tea baggers

JoopSchouten
JoopSchouten19 feb. 2011 - 15:31

De armoedekloof wordt in dit geval dus nog groter ...

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2011 - 15:31

Het enig juiste antwoord zou zijn het belastingstelsel fors te hervormen. De belastingen moeten weer omhoog en het stelsel moet weer progressiever worden. Daarnaast zouden het defensiebudget zeer ver naar beneden moeten en de defensieindustrie afgebroken en/of omgebouwd. Men zou de enorm verwaarloosde infrastructuur moeten aanpakken en de sociale wetgeving moeten opbouwen naar continentaal Europees voorbeeld. Het angelsaksische model heeft domweg afgedaan, het continentaal Europese model is veruit superieur. Het zal er niet van komen zolang de stompzinnigen in vooral de GOP de agenda bepalen. Ze zouden terug in hun hok gedreven moeten worden wil dit land er ooit bovenop komen. Zoals het er nu voorstaat leeft men daar op andermans geld (Chinees, Europees, vergeet onze Nederlandse belangen daar niet) en dat zal moeten stoppen.

christiaane
christiaane19 feb. 2011 - 15:31

Amerika is een rechts land. Dus waar moet daar nog op bezuinigd worden als de Rechtse Hobby's die deze catastrofe (dus) hebben veroorzaakt buiten schot moeten blijven? Zie op die manier maar eens te bezuinigen in een land waar deze (willekeurig gekozen) voorbeelden spelen: In sommige Amerikaanse Staten moet de brandweer nu al bedelend langs auto's die voor het verkeerslicht wachten, om geld bij elkaar te sprokkelen om de kazerne draaiende te houden. Volgens de American Society of Civil Engineers is alleen al een investering van minstens twee triljard dollar (!) noodzakelijk om de infrastructuur weer op een goed niveau te krijgen (en dan hebben we het niet over kleine scheurtjes in het wegdek, maar over bruggen met instortingsgevaar).

Sternenstaub
Sternenstaub19 feb. 2011 - 15:31

Na elk contact met een Republikein dient men zichzelf, zijn kleding en zijn omgeving te ontsmetten. Erger dan de Zwarte Dood, die democratischer was. Demoniseer ik? Misschien, maar de Republikein doet dat erger. Arm Amerika. Kapitaal als moordwapen. Het panepidemie van het blinde materialisme heeft Nederland nu ook ernstig besmet. Wat men zich allemaal permiteert onder de valse namen "vrijheid en democratie". Ziende blind, horende doof, de handelaars in angst en huurbazen voor holle frasen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2011 - 15:31

Hé? Zouden er dan toch Republikeinen met brains zijn??

2 Reacties
eeweew
eeweew19 feb. 2011 - 15:31

Is dut slim dan? Ik wil niet weten wat er gebeurt als ze in de VS gaan bezuinigen op de sociale zekerheid. Moet iedereen die zijn baan verliest dan een boete betalen ofzo.

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2011 - 15:31

nee

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2011 - 15:31

60 miljard maar? Tip: maandje eerder weg uit Irak. (En zet even wat bondgenoten onder druk om er politie te gaan trainen. Als die vermoord worden staan alle bondgenoten weer in de rij om mee te mogen vechten en betalen. Zit die Assange nu al eens vast?) http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=981OQ3FS_2

1 Reactie
Klaas2
Klaas219 feb. 2011 - 15:31

---[Tip: maandje eerder weg uit Irak.]---- De oorlog in Irak was mijn inziens een fout, maar die kun je niet goedmaken door het land de rug toe te draaien. Irak is uitermate instabiel, en weggaan betekent dat er acuut een burgeroorlog uitbreekt, met mogelijk miljoenen doden, en een onvoorspelbaar einde.

harryo2
harryo219 feb. 2011 - 15:31

In verhouding is die achttien miljard die Rutte en de zijnen willen bezuinigen nog wel wat extremer.

1 Reactie
Rechterhand
Rechterhand19 feb. 2011 - 15:31

juist niet extremer, amerika's BNP is 13820miljard en van nederland slechts 635miljard. dat is een verschil van meer dan 20x en amerika heeft bijna 20x meer inwoners. dus dat loopt nog redelijk paralel. de bezuinigingen daarentegen zijn 18 miljard en vs 60 miljard. dus dan is 3x meer tegenover de 20 x meer van het bnp en inwoners een scheintje. bovendien is het ook nog van belang of dat bezuiningspakket in 4 jaar gerealiseerd wordt of dat het per jaar geld. maar ik vind het hard meevallen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2011 - 15:31

Staatsschuld Amerika stijgt naar 14 biljoen dollar De staatsschuld in Amerika is de afgelopen 7 maanden weer met 1.000 miljard dollar verder opgelopen. Per eind 2010 stond de Amerikaanse overheid 14.000.000.000.000 dollar in het krijt. Meer dan 45.000 dollar per inwoner. In juni 2010 was de schuld 13 biljoen dollar en nu is weer een biljoen dollar aan de schuld toegevoegd. Nieuwe wet? De overheid mag tot 14,3 biljoen dollar lenen, daarna moet het congres toestemming geven voor verdere limieten. Als het congres niet instemt dan moet de overheid voor het eerst in de geschiedenis schulden afstempelen en stoppen met verder lenen. Vooral de Republikeinen zullen tegen een verhoging van het plafond stemmen. President Obama moet sowieso met enorme bezuinigen komen om de nieuwe wet door het Congres te krijgen. 2015 Bij ongewijzigd beleid, maar wel met nieuwe wetgeving, stijgt de staatsschuld tot zo'n 19,6 biljoen dollar in 2015. In procenten van het BBP stijgt de schuld van nu 90% naar 102% in 2015.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik319 feb. 2011 - 15:31

----[Per eind 2010 stond de Amerikaanse overheid 14.000.000.000.000 dollar in het krijt. Meer dan 45.000 dollar per inwoner.]---- Volgens mij zitten we in Nederland op bijna hetzelfde bedrag per hoofd. Nog steeds van mening dat we niet moeten bezuinigen op overheidsuitgaven?

ElChe
ElChe19 feb. 2011 - 15:31

De rijke graaiers veroorzaken de crisis, wereldwijd. En wereldwijd kunnen de armen, de zwakkeren dit betalen. Een rede meer om de macht van de rijken op z'n minst wereldwijd in te perken of uit te schakelen.

1 Reactie
ElChe
ElChe19 feb. 2011 - 15:31

reden

jocheem67
jocheem6719 feb. 2011 - 15:31

Vergeet niet dat tegenslag in de states anders wordt beleefd dan hier in Nederland. Er is nauwelijks het gevoel dat de federale regering een taak heeft tov de welvaart en welzijn van de burgers. Zelfs wonend in een doos hebben veel mensen nog het ideedat de American Dream bereikbaar is. Een waanvoorstelling? Misschien, maar wel een hele andere insteek dan elders. Optimisme is werkelijk een essentieel gedachtegoed/grondhouding. Zo kan je nog wel ff doorlenen.... En ach , China sponsort de states nog wel eventjes. Totdat de eigen bevolking en rijkere middenklasses in de opkomende economieen het stokje overnemen.. Dan zijn we allemaal het haasje...

2 Reacties
Klaas2
Klaas219 feb. 2011 - 15:31

Dat klopt, de belastingverlagingen zijn dan ook contra-productief, die jagen het begrotingstekort op, en het geld dat ermee gemoeid is komt grotendeels niet terug in de Amerikaanse economie.

AlbertHofmann
AlbertHofmann19 feb. 2011 - 15:31

De bezuinigingen zullen nauwelijks wat opleveren in de VS. Er zijn inderdaad hele grote economische hervormingen nodig, niet alleen in de VS zelf, maar wereldwijd. Dat vergt en verplicht een andere manier van denken bij mensen die het economisch systeem en beleid bepalen in de wereld, de bankiers. Die zullen daar pas oren naar hebben zodra ze in hun eigen (financiele) zekerheid serieus bedreigt worden. Kwestie van wachten totdat de financiele 'dictators' worden gedwongen het hazepad te kiezen of gedwongen worden serieus macht af te staan.

doeidoei
doeidoei19 feb. 2011 - 15:31

"extreem bezuinigingspakket" Waarom in 60 miljard extreem? Het begortinstekort was vorig jaar $1,300 miljard, dus 60 miljard bezuinigen op dit bedrag is niet echt extreem te noemen. Obama moet nu echt wat aan de overheidsfinancien doen. De kredietbeoordelaars beginnen nu al te morren en Amerika rijdt rechtstreeks op de financiele afgrond af.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann19 feb. 2011 - 15:31

60 miljard heeft totaal geen nut en is pure symboliek. De VS kan mogelijk financieel nog gered worden met economische wonderen en een zeer strikte en gereguleerde financiële markt en enorme bezuinigingen. Als je nu kijkt wie Obama als adviseurs en financieel medewerkers heeft, dan zijn dit de zelfde mensen die de crisis mede veroorzaakt hebben: 60 miljard heeft totaal geen nut en is pure symboliek. De VS kan mogelijk financieel nog gered worden met economische wonderen en een zeer strikte en gereguleerde financiële markt en enorme belastingen op de hoge inkomens.Dat zal nooit op een 'democratische' politieke manier gebeuren in de VS. Als je nu kijkt wie Obama als adviseurs en financieel medewerkers heeft, dan zijn dit de zelfde mensen die de crisis mede veroorzaakt hebben: Veldstein (voormalig AIG) een andere zeer grote smeerkees; Glenn Hubbard (persoonlijke vriend van Bush en ontwerper van de bezuinigingen onder Bush) Laura Tyser (voormalig Morgan Stanly) Ruth Simmons (voormalig Goldman Sachs) Larry Summers, Frederic Mishkin etc etc etc. Al deze figuren staan aan het hoofd van de crisis in 2008 en worden nu gebruikt als adviseurs door Obama. Daarnaast heeft Obama honderden miljoenen ontvangen vanuit de finaciele wereld voor zijn verkiezingsprogramma, diezelfde steun heeft hij weer nodig vanaf 2012. Het zal nooit gebeuren dat er enige serieuze en 'ongedwongen' vorm komt van regulatie van de financiele markt, een klein voorbeeld: de bonussen en salarissen zijn alweer op het niveau van voor het begin van de crisis. Dit verrotte en wereldwijde tolaritaire financiele systeem zal alleen op z'n kont omen te liggen door grote wereldwijde sociale onrust. En als het zo door blijft is dit een kwestie van afwachten.