Joop

Republikein Ted Cruz krijgt simpele vraag over absurde Amerikaanse wapenwet en gaat er gauw vandoor

  •    •  
26-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2656 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-05-26 om 12.18.54

Het is simpelweg niet uit te leggen dat van alle landen in de wereld, alleen in de Verenigde Staten met zeer grote regelmaat massamoorden plaatsvinden zoals deze week op de school in Texas waarbij 19 kinderen om het leven kwamen. Tenminste, het is wel uit te leggen, maar daarvoor moet je erkennen dat het recht op vrij wapenbezit het grote probleem is. Iets wat met name de Republikeinen op elke mogelijke manier proberen te ontkennen. 

Het is dit jaar precies twintig jaar geleden sinds Michael Moore zijn film Bowling for Columbine uitbracht, waarin hij aandacht vroeg voor de absurde wapenwetgeving waardoor de moordenaars op de middelbare school van Columbine zo makkelijk aan hun wapens konden komen. Sindsdien neemt het aantal schietpartijen alleen maar toe en niet af. Na elke mass shooting klinkt de roep om strengere wapenwetgeving, maar die komt er mede door de fanatieke wapenlobby van de NRA niet. De massamoord op de school in Uvalde, Texas, was alweer nummer 24 van dit jaar. En het is pas mei.

Een van de Republikeinse politici die erin uitblinkt zijn hoofd in het zand te steken als het gaat om de wapenwet, is Trump-lakei en senator Ted Cruz, ontvanger van honderdduizenden dollars aan campagnecontributies van de NRA. Na afloop van de massamoord in Uvalde spoedde hij zich om te benadrukken dat er niet minder, maar juist meer wapens nodig zijn om dit soort bloedbaden te stoppen. Immers, als de docenten direct konden terugschieten, was het wellicht nooit tot een massamoord gekomen, aldus de absurde redenatie van Ted Cruz die ook nog opmerkte dat de achterdeur van de school op slot had moeten zijn. Wanneer een journalist van het Britse Sky News van Cruz wil weten waarom dit soort slachtpartijen echt alleen in Amerika gebeuren, kiest Cruz eieren voor zijn geld en gaat er in alle haast vandoor.honderdduizenden

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 mei 2022 - 8:37

Tja, in Europa zijn we met bepaalde onderwerpen net zo erg. Het ontkennen en struisvogelgedrag is denk ik menselijke aard. Het is moeilijk om toe te geven dat je heilige huisjes zoveel ellende veroorzaken. Voor iedereen is het evident dat dit soort tragedies veel frequenter voorkomen in de VS simpelweg omdat vuurwapens makkelijk verkrijgbaar zijn. Jammer dat Cruz dat niet gewoon toegeeft. Verder is het zelf aan de Amerikanen om er uit te komen. De constitutie is hun heilige huisje. In tegenstelling tot de meeste Europese landen heeft de VS vrijheid als een van haar kernwaarden. Dat moet zo een journalist ook wel weten.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 mei 2022 - 6:47

Rechtdoorzee Lekker vaag: "Tja, in Europa zijn we met bepaalde onderwerpen net zo erg." Dat mensen overal hetzelfde zijn, dat is juist. Het gaat er dan ook om, wat diverse landen doen om al 'diezelfde' mensen zo goed en kwaad mogelijk te doen samenleven.

Poezenmens
Poezenmens27 mei 2022 - 8:10

En dan het onvermijdelijke ‘God bless America’ bijvoorbeeld door Trump of zijn slippendragers na een toespraak. Dan heb je toch echt wel een ziekelijke pantserplaat voor je kop.

FreddyvD
FreddyvD27 mei 2022 - 7:35

Het probleem zit niet alleen in de Wapenwetgeving. Er zijn landen zoals Zwitserland waar relatief gezien meer vuurwapens zijn. Het is in de VS een combinatie van problemen. De manier waarop jongeren met elkaar omgaan in Highschool en wat er van ze verwacht wordt. Dit is 41 jaar geleden al bezongen door Kim Wilde met "Kids in America". Een vrolijk upbeat nummer met een lading er achter om depressief van te worden. Het gemiddelde IQ van de inwoners van de VS werkt ook niet mee. Dat merk je al aan het nivo van de gemiddelde politic(a)(us) aldaar. Deze 2 factoren zorgen voor de problemen die er zijn vooral op scholen en als je die niet aanpakt, heeft het aanpakken van de wapenwetgeving ook niet veel zin.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.27 mei 2022 - 8:46

Het aantal vuurwapens per hoofd van de bevolking in Zwitserland (28/100 inw.) is een fractie van het aantal in de VSA (120/100 inw.). Daarnaast is vuurwapenbezit in Zwitserland i.t.t. de VSA wel strak gereguleerd. Ook is de instelling van de Zwitser aangaande wapens (landsverdediging/het grote goed) een stuk gezonder dan die van Merikans (Freedumb/ Verlengstuk penis) De wapenwetgeving in de VSA is wel degelijk een belangrijke factor in het ontstaan van de massamoorden.

pahan
pahan27 mei 2022 - 6:12

Waarom hebben we in Nederland eigenlijk geen wapens in huis? Controle over de wapenvoorraad is een machtsmiddel, zou het daar uit voortgekomen zijn? In de VS heeft zich dat anders ontwikkeld, maar schieten de meeste wapeneigenaren geen schoolklassen dood. Eerder zichzelf, het aantal zelfmoorden met een vuurwapen is hoog. Je eerste geweer krijg je voor je verjaardag, en van daaruit gaat het door. Elke inwoner die zich onveilig voelt heeft als optie het aanschaffen van een wapen. Daar zal ongetwijfeld reclame voor gemaakt worden. Het is net zo normaal als een slot op de deur, of een beveiligingscamera aan de gevel. Het afschaffen van wapens beledigt de meeste Amerikanen, want ze kunnen er prima mee omgaan. Vinden ze zelf. De wijziging wetgeving gaat dan ook niet over bezit, maar soort. Maar ja, een supersnelle auto is ook leuk om te hebben. Dus het nieuwste wapen dat het leger gebruikt is ook cool om in je kast te hebben staan. Er zijn meer problemen op te lossen voor je aan de wapens toekomt, maar dat wordt eigenlijk structureel onder het tapijt geschoven doordat de discussie onmiddellijk in dezelfde kramp schiet.

Deugkeizer
Deugkeizer26 mei 2022 - 20:48

Ik heb altijd wel begrip voor de wapenwet gehad en snap wel waarom sommige mensen er voor zijn gaan liggen. Het geeft ook een soort ideaal aan, een stukje vertrouwen. Moeten de goede lijden onder de slechte mensen? Het kan beter andersom zijn. Maar blijkbaar denken mensen niet na over dit dilemma of bestaat het dillemma niet voor hen totdat we ons teveel door wilden laten steriliseren en er voor de normale mens die aan zijn plichten voldoet geen beloning meer ten deel valt in de vorm van vertrouwen van de overheid. Het wil echter niet zeggen dat de wet zomaar overal ingevoerd moet gaan worden. Maar we zouden als mensheid wel meer over dit dillemma na moeten gaan denken, en de evt implicaties voor de vrijheid en democratie.

Greendutch
Greendutch26 mei 2022 - 19:00

op echte vragen komt een laf antwoord ? !

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2022 - 17:57

Als je bijnaam 'lying Ted' is, zelfs onder je vrienden, dan heb je het bruin gebakken Grap: there are two kinds of people: people that hate Ted Cruz, .... and ted Cruz.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop126 mei 2022 - 17:18

''Republikein Ted Cruz krijgt simpele vraag over absurde Amerikaanse wapenwet en gaat er gauw vandoor'' Zo simpel is die vraag niet voor Amerikanen. Amerikanen, de meeste dan toch, stellen zich op het standpunt dat je het recht hebt om have en goed te verdedigen tegen die ander als die het in zijn/haar hoofd haalt je aan te vallen. Desnoods met wapens dus. En dat daarbij grote kans is dat er doden kunnen vallen is van minder belang. En niet alleen in de VS zelf maar zelfde recept voor Oekraïne. De gevolgen lezen we alle dagen in de krant.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2022 - 4:39

Kipzonderkop Weer die domme leugen. Dat is niet hetzelfde recept. Ieder land heeft een gereguleert leger om zich te verdedigen. Maar wat er in de VS gebeurt gebeurt alleen in de VS. Omdat het een ongereguleerde massa prive wapens heeft. Het probleem in Oekraine is een misdadig regiem die een leger gebruikte om het land binnentevallen. Totaal andere situatie. Als je alleen maar onzin wil plempen wat doe je hier jochie.

Zandb
Zandb27 mei 2022 - 6:03

Kipzonderkop In de Oekraïne is het wapenbezit op dezelfde wijze geregeld als in de VS? En de problemen in de Oekraïne vloeien direct voort uit de wijze waarop het wapenbezit is geregeld? Ik heb veel onzin van uw hand mogen aanschouwen. Dit is weer een nieuw diepte- (of hoogtepunt, zo men wil) in wat ik als 'getrol' ervaar.

Karl Proudhon
Karl Proudhon26 mei 2022 - 15:46

` Immers, als de docenten direct konden terugschieten, was het wellicht nooit tot een massamoord gekomen, aldus de absurde redenatie van Ted Cruz' Dit is natuurlijk een cowboyredenatie. Want tekent de primitieve gesteldheid van de Amerikaanse volksgeest, zoals vertegenwoordigd door Republikeinen. En dat triggerhappy, schietgrage volkje noemt zich voortrekker van de NAVO ook nog.

Phantom3
Phantom326 mei 2022 - 14:46

Heeft Biden al een voorstel ingediend om de wapenwet af te schaffen?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 mei 2022 - 17:58

Wat bedoel je?

Pietje Puk139
Pietje Puk13926 mei 2022 - 14:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2022 - 4:43

Kinderen worden in elk land gepest. Erg veel kinderen worden gepest. Dat hoort zo'n beetje bij kind zijn voor veel kinderen. Maar alleen in de VS word er zoveel meer gemoord en levens verandert door het soort geweld dat een geweer kan doen. Ook als er helemaal niet gepest word.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 mei 2022 - 8:40

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kreupel
Kreupel26 mei 2022 - 12:12

Cruz' "logica" volgende zou zo'n beetje iedere - (nog) geen psychopatische symptomen vertonende - U.S.-ingezetene van een "blaffer" moet worden voorzien, zodat bij een - eventuele - "shooting" stante pede kan worden teruggeschoten...

onyxcumulus
onyxcumulus26 mei 2022 - 11:16

Make America great again. We want to be the best in the world... Met mass shootings staan ze in ieder geval met stip op nummer 1 De VS is door en door verrot

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 mei 2022 - 10:42

Het gedrag van Ted Cruz is verwerpelijk, maar onverwacht kwam dit niet - de wil tot wapenbezit ondanks alles is een Amerikaanse psychose, die vooral ter extreme rechterzijde voorkomt. Je ziet een totaal verlies van realiteitsbesef. Je mag aannemen dat de jonge schutter daar in Uvalde zelf eveneens met ernstige wanen rondliep, niet alleen met wraakgedachten. Hij zal tevoren niet verwacht hebben hier levend uit te komen, en eventueel als een triomferend held gevierd te zullen worden. Niets van dit al. Dit in acht nemend stel ik als hypothese: hij heeft zijn doelen bereikt. Dat klinkt cynisch - maar het kan een tragisch feit zijn. Met de dader zelf lieten vele heel jonge onschuldigen het leven - een helaas voltooide genoegdoening voor de kwetsingen die de schutter in zijn leven onderging (van de kant van anderen). Er moeten heel veel anderen zijn met een persoonlijk profiel dat lijkt op dat van Salvador Ramos. Het drama in Uvalde zou voor hen een griezelige voorbeeldfunctie kunnen hebben. Tenzij trigger-happy Amerika zich eens zou kunnen vermannen en écht moedige veranderingen tot stand brengen. Want die obsessie met wapentuig is uiteindelijk alleen maar een expressie van lafheid.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus26 mei 2022 - 17:42

@ H.C ==>Je mag aannemen...