Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rennen tegen de somberheid

  •  
07-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Wie veel zit is vaker depressief
We krijgen het ingepompt van alle kanten: We moeten bewegen. Minstens dertig minuten per dag stevig lopen, flink doorfietsen, rennen of snel zwemmen. Het geeft niet wat je doet, maar kom in beweging. En waarom: omdat je de kans op het krijgen van diabetes2 en het ontwikkelen van hart- en bloedvatziekten kleiner maakt. Maar dat is het niet alleen: de kans om depressief te worden is ook geringer als je aan sport doet.
Australische onderzoekers interviewden 8950 vrouwen die in 2001 tussen de 50 en 55 jaar waren vier keer – in 2001, 2004, 2007 en 2010 – over de tijd die ze zittend doorbrachten, lichaamsbeweging en hun gevoelens.
Na analyse bleek dat vrouwen die de meeste tijd zaten (7 uur of meer) een 47 procent grotere kans hebben om verschijnselen van depressie te krijgen dan mensen die niet meer dan 4 uur op hun stoel zaten. Zitten is dus gevaarlijk.
Maar nog groter bleek de invloed van lichaamsbeweging. Vrouwen die daar niet aan deden hadden 99 procent meer kans depressief te worden dan mensen die 4 uur of minder zitten. Bij zo’n uitkomst kun je dus zeggen veel zitten = depressie.
Voor de goede orde: dit onderzoek vertoont samenhang en bewijst niet dat er een oorzakelijk verband is. Dat is moeilijker aan te tonen en daar heb je een ander soort onderzoek voor nodig. Zo is er automatisch een samenhang tussen veel zitten en weinig lichaamsbeweging. Maar hoe zit het met die depressie? Het kan heel goed zijn dat mensen met depressieve aanleg de zin niet zien om langs de straten te gaan rennen in kleurrijke trainingspakken alsof het leven één groot feest is.
Toch zijn er ook aanwijzingen dat door het rennen bepaalde zenuwboodschapperstoffen vrij komen en die hebben een gunstig effect op de stemming. Dus het loont de moeite om je dagelijkse beweging een plaatsje in je leven te geven. Uitkijken dat als je er door drukte toevallig niet aan toekomt je niet depressief wordt door zelfverwijt.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Het kind dwingt zijn eigen opvoeding af
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

TonNoort
TonNoort7 sep. 2013 - 14:50

Mijn huisarts zegt dat 3 keer per week 20 minuten stevig wandelen voldoende is als lichaamsbeweging. Meer doen levert geen betere gezondheid op.

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2013 - 14:50

Goeie tip. Ik wil wel maar kan niet. Na een val op een stoeprand van 3 meter hoog, nu zo'n 25 jaar geleden, brak ik mijn hielbeen en raakte mijn voet onherstelbaar ontzet. Na een wandeling 'zeurt het' behoorlijk. Jaren later stortte een dik vriendinnetje van mijn dochter op mijn andere been waardoor driekwart van mijn meniscus moest worden verwijderd. Soms schiet de knie ff op slot. Da's ook geen pretje Ik ga wel fietsen. En lucht mijn hart. : )

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen7 sep. 2013 - 14:50

Shit Joop... op het roeiapparaat thuis, kan dat ook?

eeweew
eeweew7 sep. 2013 - 14:50

Het hoofdartikel van de wetenschapskatern van het NRC van vandaag is eigenlijk schokkender, maar dat wist ik al. De effecten van beweging op je gezondheid en de effecten van niet zitten zijn grotendeels onafhankelijk. Als je de hele dag zit maar iedere dag braaf sport heb je even veel kans op vroegtijdig overlijden dan als je niet sprot maar maar 4 uur poer dag zit.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer7 sep. 2013 - 14:50

"Als je de hele dag zit maar iedere dag braaf sport heb je even veel kans op vroegtijdig overlijden dan als je niet sprot maar maar 4 uur poer dag zit." Dat verbaast me niets. Sport is sowieso ongezond. Gewoon veel lopen (niet rennen) en eventueel fietsen is het beste. Zelfs bij slenteren zijn er al positieve gezondheidseffecten.