Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Remkes onderzoekt mogelijkheden slavernij-excuses

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1925 keer bekeken
  •  
ANP-455793146

Een commissie onder leiding van Johan Remkes gaat onderzoeken onder welke omstandigheden wie precies aan wie excuses zal aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Een rapport wordt binnen enkele jaren verwacht.

“De excuses zijn zo onderhand toch een historisch moetje waarvan aanbieders noch ontvangers de oprechtheid invoelen”, aldus premier Mark Rutte bij de bekendmaking. “Dan is het voor beide partijen het meest comfortabel om een commissie in te stellen die de boel masseert en op de lange baan schuift, terwijl toch de illusie bestaat dat er iets gebeurt. Daarom heb ik Johan gebeld. Die heeft dit in de stikstofkwestie ook briljant ingestoken.”

Remkes, die wegens een rookpauze niet bij de presentatie aanwezig kon zijn, legde later uit welke lijn hij zal kiezen: “Er loopt momenteel een kort geding van nazaten van slaafgemaakten die de excuses willen uitstellen. Daar ben ik altijd voorstander van. De boel nog eens van alle kanten bekijken, studies laten verrichten, net zo lang doorouwehoeren tot iedereen murw gebeukt is en dan een compromis voorstellen waar niemand chocola van kan maken. Gouden aanpak, werkt altijd.”

Zwarte Piet

Ondertussen heeft zich een belangengroep gemeld van nazaten van slavenhandelaren die helemaal geen excuses willen aanbieden. “Er moet ook rekening gehouden worden met de gevoelens van witte Nederlanders die het allemaal aan hun reet zal roesten”, aldus woordvoerder Wierd Douwes. “Sorry zeggen voor de slavernij klinkt toch een beetje alsof we het erg vinden dat we er nu zo warmpjes bij zitten. De slaven deden het fysieke werk, maar wij zorgden voor de planning en organisatie. Dat verdient ook erkenning.”

Remkes: “Iedereen is welkom om tegen me aan te babbelen. Erger dan die terrorboeren wordt het toch niet. Maar deze belangengroep wil niet met mij praten. Ze willen direct met minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming in gesprek. En daar dan verkleed als Zwarte Piet naartoe, omdat het hun vrijheid van meningsuiting is. Ik denk niet dat mijn opdracht daardoor eenvoudiger wordt. Dit gaat Mark echt wel een fles jajem extra kosten.”

Omdat de uit te wisselen woorden min of meer loos zijn, verlegt de discussie zich naar een schadevergoeding. Rutte kon nog niet zeggen of Remkes ook hiervoor een ondoorgrondelijke oplossing zal aandragen: “Ik snap best dat de ontvangers niet alleen een gedicht willen, maar ook een cadeau. Op morele gronden ben ik voorstander van een zeer ruimhartige compensatie, maar we moeten ook naar de pragmatische kant kijken, bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal belastingtarief voor ontvangen compensaties. De dominee-koopman heeft een belangrijke positie in ons slavernijverleden en die willen we daarom niet buitenspel zetten.”

Meer over:

satire, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

dirk den boer
dirk den boer14 dec. 2022 - 12:07

Satire en politieke werkelijkheid schuren inderdaad dicht op elkaar in NL. De voozitter van comite Herdenking Slavernij eiste dat een " Remkes type" naar Paramaribo zou moeten komen horen hoe het het beste verder zou kunnen gaan. Is uiteindelijk mevrouw Kaag geworden, die staat haar mannetje wel voor zulke vuren, haar D66 was ook al altijd voor onvoorwaardelijke excuses (itt Rutte), dus niets mis met het type masseur, het moet " betekenisvol", aldus Kaag. gehaaide dame, net als die remkes natuurlijk. gepokt en gemazeld.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer14 dec. 2022 - 19:18

Ik zie nu pas dat je me voor was, danielle, hebben wij soms dezelfde hersencellen ?, want is lang niet eerste keer....

dirk den boer
dirk den boer15 dec. 2022 - 16:52

De officiele regering in Suriname is ondertussen danig ontsteld dat er alleen naar activisten wordt geluisterd, en niet naar hun. Bouterse is al evenzeer kwaad hierover, las ik, maar hoe zit dat nou? Kan dat wel? Hoe daar nou weer op te reageren? Wordt het langzamerhand geen driedubbele klucht??

korheiden
korheiden13 dec. 2022 - 11:30

Hilarisch, dat zeker. Als er problemen zijn vraag dan om ome Joop, pardon, Johan Remkes. Die excuses voor het slavernijverleden gaan, samen met de exorbitante eisen van enkele actiegroepen, nog voor veel discussie en politieke problemen zorgen.

develhunt
develhunt13 dec. 2022 - 7:05

Laten we eens ophouden met deze onzin, het gaat degene die excuus eisen blijkbaar alleen maar om het geld, men wil een diep knielende witte man op het schavot zien, het liefst de koning zelf die diep door het stof gaat om vervolgens miljarden over te maken, we kunnen ons beter druk maken over de problemen in de wereld van nu, en ons daarop richten, zodat de volgende generaties niet met onze zooi zitten opgezadeld, dat lijkt me efficiënter, het verleden was.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 dec. 2022 - 20:20

Men is er in ieder geval wel eerlijk over: Zunder van de nationale reparatie commissie Suriname: "Men heeft het over namen, maar er moet ook vermeld worden wat voor vermogen de mensen hebben gegenereerd vanuit Suriname en wat er daarmee is gebeurd. Het gaat om geld en niet om emotie."

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2022 - 22:57

Satire maar haast niet van echt te onderscheiden.

KritischKijken
KritischKijken12 dec. 2022 - 21:40

Klucht. Nu ook al de eis erbij dat de schulden, incl Corona- worden kwijtgescholden? Stoppen ermee; als je dat gaat eisen dan neem je je eigen verleden niet meer serieus. Opstappen en niet meer overleggen.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 18:48

De Old Troubleshooter, het beste paard van de VVD-stal, weer erbij gehaald! Die kan ongetwijfeld de opper-dominee-koopman Rutte een kort ritje gunnen. Want die Rutte struikelt steeds meer over zijn eigen vermoeide benen.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal12 dec. 2022 - 18:00

Maar toch ... maar toch ... het heeft een nuchtere Hollander nodig om deze waanzin in het juiste perspectief te zetten. 2e keus zou Wiegels zijn. Idem ditto.

toentomatentomaten
toentomatentomaten12 dec. 2022 - 17:11

Altijd lachen met Remkes! Maar wie krijgt straks die tweehonderd miljoen eigenlijk en is meervoudig moordenaar Desi Bouterse daar ook bij want dan hoeft het niet voor mij.

Magiër
Magiër12 dec. 2022 - 16:31

Waarom geen satire over de idiote voorwaarden die geeist worden?

4 Reacties
LaBou
LaBou 12 dec. 2022 - 17:25

Mooie column: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/zelf-had-ik-geen-tijd-om-excuses-te-maken-dus-ik-stuurde-een-vriendin~b8006029/. Maar ik ben bang dat het kwartje zal blijven hangen.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 18:50

Doe eens zelf je magische best, joh.

Ontheemde
Ontheemde12 dec. 2022 - 19:39

Nou, omdat dat vanzichzelf al om te lachen is.

Gio Servas
Gio Servas13 dec. 2022 - 6:12

@Magiër, dat was van zichzelf al satire die niet te overtreffen is.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 dec. 2022 - 16:20

100% met Remkes eens en ik weet al wat zijn conclusie zal zijn. En die is niet wat velen ervan denken en/of hopen. (=ook satire)

Noordermeer2
Noordermeer212 dec. 2022 - 16:06

‘’Sorry zeggen voor de slavernij klinkt toch een beetje alsof we het erg vinden dat we er nu zo warmpjes bij zitten.’’ Zijn er honderdduizenden, misschien wel miljoenen, die er dankzij onze toppers in Den Haag en Brussel momenteel helemaal niet zo warmpjes bij zitten. Las zelfs, dat er momenteel alleen in NL al 32.000 op straat leven en dat terwijl het vannacht-8 graden wordt. Misschien logischer om daar excuses aan aan te bieden en er wat aan te doen ipv excuses aan te bieden aan mensen, die nooit slachtoffer zijn geweest namens mensen, die nooit dader zijn geweest.

EenMening3
EenMening312 dec. 2022 - 15:45

Remkes is geen oliemannetje, maar De Grote Olieman.

Volrin
Volrin12 dec. 2022 - 15:15

Dacht al toen ik de titel zag: dit moet satire zijn.

Ejoth
Ejoth12 dec. 2022 - 15:02

Geweldige satire.

vdbemt
vdbemt12 dec. 2022 - 14:38

Voordat je je welgemeende reactie geeft....... dit is verzonnen. Zie de auteur.