Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rellen op Corsica na moord op anti-Franse nationalist

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
ANP-446177895

Op Corsica is het al wekenlang onrustig. Twee weken geleden barstten er rellen uit nadat de Corsicaanse nationalist Yvan Colonna in zijn gevangeniscel in Frankrijk werd aangevallen door een medegevangene en in coma raakte. Inmiddels is hij overleden, waardoor de spanningen op het Mediterraanse eiland een kookpunt dreigen te bereiken. De Corsicanen willen van de Franse overheersing af. 

De afgelopen weken kwam het meermaals tot aanvaringen tussen demonstranten en politieagenten. Daarbij raakten zowel agenten als demonstranten en ook een journalist gewond. Politieagenten zetten traangas in om de demonstranten te verjagen, de demonstranten bestoken politiebureaus met molotovcocktails. 

De 61-jarige Colonna werd in 1998 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Claude Erignac, de prefect van Corsica. Demonstranten houden de Franse autoriteiten verantwoordelijk voor de aanval op Colonna, omdat het verzoek hem over te plaatsen naar een gevangenis op Corsica zou zijn genegeerd. De Corsicanen eisen een einde aan de Franse zeggenschap over het eiland dat sinds 1991 een semi-autonome status heeft binnen Frankrijk. Het Franse ministerie heeft toegezegd te willen praten over verdere autonomiteit, maar pas na de presidentsverkiezingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.