Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Religieuze strijd ophitsen? Niet over de rug van Clooney!

  •  
09-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Clooney300
Acteur schrijft vernietigend stuk over Daily Mail, na verzonnen verhaal over 'religieuze bezwaren' schoonmoeder tegen zijn aanstaande huwelijk
De Amerikaanse filmster en regisseur George Clooney heeft fel uitgehaald naar het Britse tabloid The Daily Mail, naar aanleiding van hun laatste verzinsel. Volgens het schandaalblad zou zijn aanstaande schoonmoeder namelijk fel gekant zijn tegen zijn voorgenomen huwelijk met de Brits-Libanese mensenrechtenadvocaat Amal Alamuddin, om ‘religieuze redenen’. Het uitbuiten van religieuze verschillen waar die niet bestaan is op zijn allerminst nalatig en ronduit gevaarlijk, schrijft Clooney daarom in een woedende reactie in USA Today. Hieronder een vertaling:
“Ik wil het graag hebben over de onverantwoordelijkheid van het Daily Mail-bericht van maandag. Ik reageer zelden op roddelbladen, tenzij het de veiligheid of het welzijn van iemand anders raakt. The Daily Mail heeft een compleet verzonnen verhaal gepubliceerd, waarin staat dat moeder van mijn verloofde tegen ons huwelijk zou zijn om religieuze redenen. Er staat dat Amal’s moeder ‘half Beiroet’ verteld zou hebben dat ze tegen het huwelijk is. Er staat dat ze grapjes maken over tradities in de Druzen-religie die eindigen in de dood van de bruid.
Laat me dat herhalen: de dood van de bruid.
Ten eerste, niets uit het verhaal is feitelijk juist. De moeder van Amal is geen Druze. Ze heeft Beiroet niet bezocht sinds Amal en ik aan het daten zijn, en ze is op geen enkele manier tegen het huwelijk – maar dat is allemaal niet eens het probleem. Ik ben er, uiteraard, aan gewend dat The Daily Mail verhalen verzint – dat doen ze meerdere keren per week – en het boeit me niet. Als ze verhalen fabriceren over dat Amal zwanger is, of dat het huwelijk zal plaatsvinden op de set van Downtown Abbey, of dat ik me verkiesbaar stel, of wat voor idiote dingen ze nog meer vanachter hun computers kunnen verzinnen, dan kan me dat niks schelen.
Maar deze leugen behelst grotere kwesties. De onverantwoordelijkheid om, vandaag de dag, religieuze verschillen uit te buiten waar die niet bestaan is op zijn allerminst nalatig en ronduit gevaarlijk. We hebben familie over de hele wereld, en het idee dat iemand een willekeurig stukje van die wereld zou opstoken alleen maar om kranten te verkopen zou crimineel moeten zijn.
Ik ben de zoon van een nieuwsman; ik accepteer het idee dat vrijheid van meningsuiting zo nu en dan een ongemak voor mijn privéleven met zich meebrengt, maar dit verhaal, zoals zo vele anderen, wordt opgepikt door andere media – waaronder Boston.com, New York Daily News, Gulf News, Emirates 24/7 etc. – die The Daily Mail als hun bron citeren.
The Daily Mail, meer dan elk ander medium dat zichzelf nieuwsorganisatie noemt, heeft keer op keer bewezen dat feiten er niet toe doen in de artikelen die zij uit hun duim zuigen. En als ze mijn vrienden en familie in gevaar brengen, overschrijden ze de grens van lachwekkend roddelblaadje en betreden zij het gebied waar geweld wordt uitgelokt.
Ze zullen vast enorm trots zijn op zichzelf.
cc-foto: Courtney

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten9 jul. 2014 - 12:08

Ah, de Libelle.

JandeBoer2
JandeBoer29 jul. 2014 - 12:08

Goed dat Cloone zijn stem verheft tegen dit soort onderbuikleugens. Onbegrijpelijk dat zoveel Cultereel Superieure mensen zo'n krant kopen.

Klerck
Klerck9 jul. 2014 - 12:08

In Nederland leiden artikelen van GeenStijl keer op keer tot doodsbedreigingen. Denk aan Frontaal Naakt. Daar is niemand ooit voor verantwoordelijk gehouden binnen TMG en nooit iemand voor ontslagen. Sterker nog, andere media nemen hun frutsels over als bron voor velerlei gebruik. Het 'sentiment' noemen ze dat dan. Ik noem dat zelf aangewakkerd sentiment. Idem wat nu gebeurd rond immer galante George Cloony. Maar goed, nog even doorbijten. Als je de al jaren aanhoudende duikvlucht van de Telegraaf abonnementen ziet dan is over 5 jaar is TMG failliet. Zijn we in een klap van de Telegraaf, WNL, Privé, Spits, GeenStijl en Das Kapital af. En daar is niks onteRechts aan. Lang leve fatsoenlijk rechts: RTL Nieuws, BNR, het FD en Follow the Money. De Telegraaf is voor de consument niet onmisbaar.

Klerck
Klerck9 jul. 2014 - 12:08

De Guardian heeft ook een artikel aan deze ophitserij gewijd. Lees daar eens de comments (reacties) en zie hoeveel overeenkomsten het heeft met onze journalistiek. We houden ons zelf voor de gek dat in Nederland de media veel "tammer" is. We onderschatten de kracht van de aangewakkerde onvrede in media. We onderschatten hoezeer het de politiek al jaren beïnvloed. We onderschatten hoe fragiel de democratie in werkelijkheid is. http://www.theguardian.com/media/greenslade/2014/jul/09/georgeclooney-dailymail

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jul. 2014 - 12:08

Goede inhoudelijke reactie van Clooney. Top zelfs.