Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Religieus fanatisme teistert Parijs

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
ANP-CharlieHebdo_300.jpg
'Een reflectie op het verval van de schoonheid, het mysterie van het einde'
Het kantoor van het Franse satirische blad Charlie Hebdo is afgelopen nacht vernield door een petroleumbom. Het blad bracht woensdag een speciale editie uit over de Arabische lente waarin de profeet Mohammed als ‘gastschrijver’ werd geïntroduceerd. Afgelopen donderdag was het raak in Theater de la Ville waar katholieke leden van het Instituut Civitas een toneelstuk van het Socìetas Raffaello Sanzio gezelschap onderbraken met borden ‘Stop Christianofobie’. Bij de volgende voorstelling werd het publiek met eieren bekogeld.
Beide gebeurtenissen, die in het theater en de aanval op de redactie van Charlie Hebdo, staan los van elkaar. Opmerkelijk genoeg vat het de maatschappelijke sfeer samen die de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci in zijn toneelstuk probeert te laten zien. Hij noemt zijn productie ‘een reflectie op het verval van de schoonheid, het mysterie van het einde.’ Dat laat hij onder andere zien in een scène waarin een zoon de urine van zijn incontinente vader opruimt onder het oog van een immens grote afbeelding van Christus.
De zichtbare aanwezigheid van religieuzen zorgt voor opschudding in Parijs. En bij sommigen lijken ze zelfs agressie op te roepen. Charb, uitgever van Charlie Hebdo meent zeker te weten dat de afbeelding van Mohammed op de cover van het blad de reden is geweest voor de molotov cocktail.
Op Twitter en Facebook hebben we al verschillende protestbrieven ontvangen die beledigden en ons bedreigden”, aldus Charb.
De naam van de speciale editie was voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Sharia’. Daarmee wil de redactie de Arabische lente vieren aangezien de strijd in Libië is gewonnen en de islamitische partij ‘Ennahba’, de verkiezingen in Tunesië won.
Het blad wil het statement maken dat de sharia, de islamitische wet, in deze landen zegeviert. Charlie Hebdo legde de kritieken naast zich naar dat ze er alleen op uit waren te provoceren. “We doen gewoon ons werk. Het enige verschil met voorgaande weken is dat we Mohammed op de cover hebben staan, en dat is vrij zeldzaam.”
Castellucci heeft in een reactie in The Guardian gezegd de betogers niets kwalijk te nemen. In zijn speech parafraseerde hij de woorden van Jezus die zegt:
Ik vergeef hen omdat ze onwetend zijn. Ik vergeef ze voor hun arrogantie. Hun arrogantie is veel meer arrogant en schadelijk omdat het om het geloof gaat.
De Italiaanse regisseur en de directeur van Theater de la Ville zetten ondanks de protesten de voorstellingen van ‘On the Concept of the Face, Regarding the Son of God’ gewoon door.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.