Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wat hebben communicatieproblemen en alexithymie met elkaar te maken?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het is vaak de voorspelbaarheid van onderzoeken die buitenstaanders het idee geeft dat het allemaal een beetje onzin is: tijdverspilling en zonde van het geld. Is dat ook het geval bij het onderzoek naar communicatieproblemen in relaties?
Slecht communiceren leidt tot slechte relaties. En dat alles zou erger zijn bij een karaktereigenschap die alexithymie wordt genoemd. Mensen met alexithymie houden hun gedachten voor zichzelf en begrijpen vaak zelf niet eens wat ze voelen. Ze krijgen wel klamme handen en verhoogde hartslag, maar snappen niet wat er met ze aan de hand is. Bovendien hebben ze geen idee wat de oorzaak van hun lichamelijke verschijnselen is.
Ongeveer 8 procent van de mensen zou er last van hebben. Mannen zouden er meer last van hebben dan vrouwen. Het zal toch eens niet zo zijn. Als het om gevoelens gaat zijn mannen blijkbaar altijd de sukkel. Uit het onderzoek blijkt dat als een van de partners er last van heeft, de ander zich erg eenzaam gaat voelen en dat heeft natuurlijk veel gevolgen voor een relatie.
Tot zo ver snap ik het allemaal en hoewel ik denk dat de uitkomsten van het onderzoek voorspelbaar waren, is het aardig dat er eens aandacht voor is. Maar ik heb het gevoel dat die term wel handig is voor psychiaters om er in ieder geval een naam voor te hebben, maar dat het ook wel erg medicaliserend werkt. Als je in een relatie niet goed kunt praten met je partner heb je natuurlijk meteen alexithymie.
Dat het een kwestie is van wat je hebt meegemaakt, wat je over jezelf in het leven geleerd hebt, dat je überhaupt hebt geleerd dat je gevoelens kunt uiten en dat ze een naam hebben, dat wordt een beetje weggegumd door zo’n term. En wat valt er aan te doen. De onderzoekers zeggen dat we mensen met alexithymie moeten knuffelen. Dat vinden ze fijn.