Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rel om boerkini in Egyptisch zwembad, want symbool 'achterlijkheid'

  •  
16-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
In Egypte is een debat ontstaan nadat een vrouw in een zwembad van een vakantieverblijf werd geweigerd omdat ze een boerkini droeg. Op beelden die de staatskrant al-Ahram online heeft gezet is te zien dat de manager naar de vrouw roept “Hoe kun je in zo’n ding zwemmen? Ga ergens anders zwemmen.” De manager gaf mannelijke medewerkers van het resort aan de Rode Zee de opdracht zich te ontkleden en in hun ondergoed het water in te gaan om zo de vrouw te verjagen. Hij zou ook orders hebben gegeven om meer chloor in het water te doen en gedreigd hebben salpeterzuur in het water te doen om het te desinfecteren, meldt The Washington Post.
De confrontatie, die vorige maand plaatsvond, werd door vrienden van de vrouw gefilmd en online gezet.
Op sociale media leidde het handelen van de manager tot woede. Er zijn speciale Facebook-pagina’s waar vrouwen die zich totaal bedekken melding maken van discriminatie. De beheerder van zo’n pagina voor zwaar gesluierden zegt dat ze vaak wordt weggestuurd op stranden en in zwembaden. Ze was geschokt toen dat ook in Frankrijk gebeurde omdat ze meende dat burgers daar meer vrijheid hebben dan in Egypte. “Ik dacht dat de verschillen daar meer gerespecteerd worden. Ik heb me altijd op m’n gemak gevoeld als ik in boerkini in Westerse landen zwem.”
Het boerkiniverbod is in Egypte, en andere islamitische landen zoals Marokko, vooral van kracht op particuliere stranden en zwembaden die alleen door het rijkere deel van de bevolking bezocht kunnen worden. Zij zien zware sluiers als een teken van achterlijkheid en beschouwen de draagsters als tweederangs burgers. Volgens een journalist wordt de sluiter steeds meer een klasse-kwestie dan een religieus verschijnsel.
Om het nog ingewikkelder te maken hebben de meest conservatieve islamitische geestelijken de boerkini in de ban gedaan. Ze beweren dat een boerkini na aanraking met water doorschijnend wordt. Of ze dat zelf eerst hebben uitgeprobeerd of getest is, zoals meestal bij religieuze verboden, niet bekend.
De Egyptische justitie heeft de zaak in onderzoek genomen na een aangifte door de vrouw in het zwembad, melden Egyptische media.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.