Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Rel om antisemitisme op Documenta, de prestigieuze kunsttentoonstelling in Duitsland

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2622 keer bekeken
  •  

Documenta, een van de belangrijkste kunsttentoonstellingen ter wereld, heeft in allerijl een van de kunstwerken afgedekt nadat bezoekers kort na de opening ontdekten dat er sprake was van antisemitische karikaturen. Het gaat om een installatie van het Indonesische progressieve collectief Taring Padi. Het werk, getiteld People’s Justice, stamt uit 2002 en bestaat uit een gigantisch spandoek waarmee de slachtoffers van de dictatuur van generaal Soeharto (1967-1998) worden herdacht. Het toont een groot aantal karikaturen waaronder een in militair uniform gekleed varken met een helm waarop Mossad staat. Een ander figuur verbeeldt een orthodoxe jood met bloeddoorlopen ogen die een insigne van de SS draagt. 

Taring Padi biedt in een verklaring excuses aan en zegt dat het niet de bedoeling is dat het werk antisemitisch is. De makers stellen dat de betekenis van de karikaturen hen is ontgaan als gevolg van culturele verschillen.

Volker Beck, parlementslid voor de Grünen en tevens voorzitter van het Deutsch-Israelische Gesellschaft, neemt geen genoegen met de excuses en overweegt aangifte. "In Duitsland is antisemitisme strafbaar."

Al voor opening van de tentoonstelling ontstonden er discussies waarin Documenta van antisemitisme werd beschuldigd. Reden daarvoor was de aanwezigheid van Palestijnse kunstenaars en de afwezigheid van Israëlische. Documenta, een internationale tentoonstelling die iedere vijf jaar wordt gehouden, is dit jaar samengesteld door een kunstenaarscollectief uit Jakarta en legt de nadruk op kunstenaars uit gebieden die in het internationale kunstcircuit weinig tot niet aan bod komen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dave lubeck
Dave lubeck22 jun. 2022 - 21:01

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ewout Pool
Ewout Pool22 jun. 2022 - 15:23

Eerlijk gezegd geloof ik de kunstenaars wel. In ZO-azië zie je wel meer dit soort dingen, wat vaak komt door onbegrepen Westerse popcultuur. Teletubby Hitler blijft altijd een goed voorbeeld. Maar dat iets niet kwetsend bedoeld is betekent niet -zoals de tegenstanders van Zwarte Piet terecht zeggen- dat het niet kwetsend overkomt. En hier is er dus sprake van ongelukkig toeval door menselijke onwetendheid.

Lopez
Lopez22 jun. 2022 - 14:13

Voor geïnteresseerden: in dit artikel van een paar dagen geleden belicht Peter Beinart (Jewish Currents) hoe in Duitsland de Holocaust en het antisemitisme worden misbruikt om critici van Israël monddood te maken, een giftig fenomeen dat zich ook in Nederland en elders voordoet: https://jewishcurrents.org/the-hijacking-of-atonement Beinart is op 30 juni een van de sprekers tijdens een openbare paneldiscussie in Amsterdam, getiteld 'Silencing Criticial Voices - How Israel lobbies make it harder to speak up against Israel's policies'. Zie: https://leonhardwoltjer-stichting.nl/#et_pb_ en https://rightsforum.org/hoe-de-israel-lobby-critici-van-israel-het-zwijgen-tracht-op-te-leggen/

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen22 jun. 2022 - 10:58

De kunstenaars schrijven: "Figures, icons, caricatures, and other visual vocabularies in our works are always culturally specific to our own experiences." Ze maken dus kunst vanuit hun eigen referentiekader, in hoeverre moet je rekening houden met de referentiekaders van alle mogelijke bezoekers van zo'n tentoonstelling? Of mag je van die bezoekers verwachten dat ze zich verdiepen in het perspectief van de ander en niet alles gelijk beoordelen naar hun eigen maatstaven? Als ik tijd heb zal ik het filmpje eens kijken.

JohnVKR
JohnVKR22 jun. 2022 - 7:33

Ik kan deze specifieke kwestie niet beoordelen. Maar wat ik wel weet is dat het anti-Palestijnse racisme in de Duitse media en politiek omvangrijk is. Mensen die zich tegen de Israëlische apartheidspolitiek verzetten worden onomwonden weggezet als antisemitisch. Journalisten worden ontslagen omdat ze de Israëlische misdaden publiekelijk veroordelen. Dat Duitsland een geschiedenis met zich meedraagt die zich nooit meer mag herhalen, begrijpt iedereen. Maar dat je dat goed denkt te kunnen maken door een fascistische militaire dictatuur te steunen en Palestijnse en pro-Palestijnse journalisten en bewegingen te cancelen, begrijpen maar weinigen. Je maakt het ene onrecht niet goed door het andere te creëren. Vorige week tekende Ursula von der Leyen een gasovereenkomst met Israël. Dat liet ze vergezellen door een tweet waarin ze de hoop uitsprak op een nog intensievere samenwerking tussen Israël en de EU. Wat Van der Leyen dus zegt: de EU bestrijdt met volle kracht de misdaden tegen de menselijkheid die worden begaan door Rusland, maar daarentegen steunt de EU met volle overtuiging de misdaden tegen de menselijkheid die worden begaan door Israël. Het is diep- en dieptriest.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 jun. 2022 - 19:08

In de kunst mag alles...... Het feit dat je zo'n karikatuur schildert/tekent, wilt nog niet zeggen dat je daar achter staat Als cannibal coprse liedjes over psychopaten en moord etc maakt, wilt dat nog niet zeggen dat ze daar achter staan, of dat propageren https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=WBAM1W3P9II&feature=emb_title Nee, ik hou niet van dit soort muziek. Maar ik vond het wel een goede vergelijking. Kunst kan controversieel zijn, excessen, extremen opzoeken.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 jun. 2022 - 7:25

Baloem..... Ook in de kunst, waar veel mogelijk is, is 'de vrijheid' niet onbeperkt. Het gaat van geval tot geval dan om de vraag hoe die kunstuiting dan geduid kan (moet?) worden. In het algemeen valt er niets van te zeggen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 jun. 2022 - 11:05

Wat mijn punt meer was Als iemand een joodse karikatuur tekent, betekend dat nog niet iets. Kunst betekent niet altijd iets. Vaak betekend het helemaal niets en is het aan de interpretator

NelistheWhiteHeterosexual
NelistheWhiteHeterosexual21 jun. 2022 - 16:45

Duitsers zijn laf