Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Rel in Turkije om conservatief uniform stewardessen

  •  
25-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ta_300.jpg

Welkom aan boord van de 16e eeuw: Nieuwe - kuise - outfit Turkish Airlines gaat terug in de tijd

In Turkije is commotie ontstaan over het nieuwe uniform voor het cabinepersoneel van Turkish Airlines. De kleding, ontworpen door de fameuze designer Dilek Hanif, is wel erg traditioneel. Tegelijkertijd heeft de luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt alcoholconsumptie op binnenlandse vluchten te verbieden. Critici zien een – zoveelste – conservatieve machtsgreep.
In Turkije woeden wel vaker hevige discussies over de identiteit, zeker sinds premier Erdogan aan de macht is en er gevreesd wordt dat hij religie te veel invloed wil geven op het openbare leven. Zo is sinds zijn aantreden het verbod op het dragen van hoofddoekjes in het onderwijs opgeheven. Ook is op bepaalde plaatsen de verkoop van alcohol aan banden gelegd. En nu zijn er dan de nieuwe uniformen van Turkish Airlines die leiden tot een storm van protest op nieuwe media.
RTEmagicC_n_40810_4.jpg
De conservatief ogende kleding is voor critici het zoveelste bewijs dat religieuze krachten het land in een tijdmachine willen zetten, in de achteruitstand wel te verstaan. De uniformen doen denken aan de kledij uit een populaire soap ‘De geweldige eeuw’ over het tijdperk van Süleyman de Grote die in de 16e eeuw heerste, vinden ze. Vooral op de hoofdeksels, fezzen, klinkt kritiek. Een collega-ontwerper noemt het werk belachelijk en meer passen bij landen als Saoedi-Arabië. 
Turkish Airlines heeft met een verklaring getracht de gemoederen te sussen. Volgens de maatschappij tonen de gelekte foto’s slechts een van de mogelijke ontwerpen. Tegelijkertijd erkent de directeur van Turkish Airlines, voor bijna de helft staatseigendom, dat het beleid in overeenstemming is met de wensen van de regering.
De uniformen zijn ontworpen door Dilek Hanif, een ontwerpster die als eerste Turk wist door te dringen tot de Parijse haute couture. Haar handelsmerk is gebruik van traditionele borduursels (zie foto).
Video: Dilek Hanif over de ontwerpen (Turks)

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

JongLinks
JongLinks25 feb. 2013 - 9:26

Niets mis mee, hoezo zou cabinepersoneel er sexy uit moeten zien?

pieterpan2
pieterpan225 feb. 2013 - 9:26

"Dat hun eigen vrouwen in de lucht mogen werken is al heel wat en een meer gepaste kleding komt dan later wel." Dat Turkse vrouwen veel vrijheid hebben komt door de seculiere staat die Ataturk heeft gevestigd. Het is de conservatieve islam die door Erdogan wordt nagestreefd en een steeds grotere grip krijgt op het dagelijkse leven in Turkije, waardoor stewardessen nu dergelijke gekuisde outfit moeten dragen en op binnenlandse vluchten geen alcohol meer geschonken gaat worden. Voor verdere beperking van de vrijheid van de vrouwen in Turkije moet gevreesd worden. Dit is geen stap vooruit, maar honderd stappen terug in de tijd. waar de islamvolgers zo naar streven.

Gelijkhebber
Gelijkhebber25 feb. 2013 - 9:26

Bij de wedstrijd Galatasaray - Schalke 04 waren er geen reclameborden van Heineken in het stadion ondanks dat het een hoofdsponsor van de CL is.

Anonimus2
Anonimus225 feb. 2013 - 9:26

Ik weet van sommige vrienden dat ze graag tijdens een vlucht zitten te geilen op de stewardessen. Voor mij maakt het echter niet zoveel uit als een stewardess een wat 'conservatievere' outfit draagt. Keuzevrijheid heb je toch al niet als je een uniform moet dragen dus ik vraag me af of die stewardessen er zelf mee zitten.

CliffClavin1993
CliffClavin199325 feb. 2013 - 9:26

O ja, en die 'fezzen' - ik vind het veel meer sierlijke baretten. Het gaat hier bepaald niet om het hoofddeksel dat wijlen Tommy Cooper altijd placht te dragen. Zo zie je maar weer, hoe vooringenomenheid een esthetische blik kan vertroebelen. Moet dat personeel dan de saaie standaard KLM-outfit dragen? Ik zou zeggen: word eens wakker, beste critici. Jullie normen zijn niet allesbepalend, en daar ben ik heel blij om.

CliffClavin1993
CliffClavin199325 feb. 2013 - 9:26

Waarom wordt verdorie alles, maar dan ook alles wat zich daar oppervlakkig voor te lenen schijnt, in het hoekje van 'achterlijke Islam' getrokken? Moet dat een bewijs zijn voor onze zogenaamd 'verlichte' manier van denken zijn? Dat is het niet. Het is een symptoom van een obsessieve tunnelvisie, waardoor een vrije meningsvorming voor menigeen moeilijk schijnt te zijn. Waarom wordt meer bedekkende kleding 'kuis' genoemd, terwijl ze stijlvol en mooi is? En zelfs als 'kuis' om het hoekje komt kijken, wat is erop tegen dat die dienstkledij aan de wensen van zoveel mogelijk mensen voldoet (afgezien dan van deze of gene gluiperd, die ze het liefst poedelnaakt had gezien, zodat hij vrijelijk betasten kan, bij de vluchtprijs inbegrepen). De verlichte mens in het spoor van Wilders is net zo beklemmend gefixeerd als degene die zij/hij kritiseert, dat is de enige gevolgtrekking die ik kan maken.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen25 feb. 2013 - 9:26

'Waarom wordt verdorie alles, maar dan ook alles wat zich daar oppervlakkig voor te lenen schijnt, in het hoekje van 'achterlijke Islam' getrokken?' --- Omdat de islam, en dat is objectief vast te stellen, in vrijwel alle opzichten 'achterlijk' is. Zo simpel is het.