Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rel in Rome om folder: Korte rok is vragen om verkrachting

  •  
27-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Rome_folder_antiverkrachting.jpg
Gemeente deelde tienduizend folders uit. Vrouwen eisen omslag van 'cultuur van angst' naar 'cultuur van respect'
In Rome is ophef ontstaan over een folder tegen verkrachting. De gemeente deelde in de metro 10 duizend folders uit waarin vrouwen werd geadviseerd om donkere straten te mijden en vooral geen mooie, weinig verhullende kleren te dragen. Vrouwenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd, zo meldt de Volkskrant woensdag.
De vrouwenorganisaties vallen vooral over de betuttelende voorstelling van vrouwen als “zwakke wezens”. In een manifest eisen zij in plaats van folders een omslag van een ‘cultuur van angst’ naar een cultuur van respect, aldus de Volkskrant. De organisaties houden daarom een demonstratie onder het motto “een ander idee van veiligheid en vrijheid”. De schrijfster van de brochure is teleurgesteld over de reacties. Zij wilde juist vrouwen helpen en aan hun angsten tegemoetkomen, aldus Anna di Lallo in de krant la Repubblica. 
Volkskrant: Rel om folder: Vrouwen, geen korte rokjes
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Meta Foor
Meta Foor27 jul. 2011 - 16:08

waarschijnlijk zwaar gesubsidieerd door berlusconi's media circus, die dat weer vergoed krijgt door de subsidiepot van de EU (we hebben er immers vriendjes) , die dat weer vergoed krijgt door het vernieuwde IMF (we hebben wat goed te maken), die het weer omslaat naar de banken (die graaien dat toch wel ergens tussen de knie en navel) , die het weer verdisconteren in de rente verhogingen. Uiteindelijk krijgen we het weer terug via de hypotheekrente aftrek. de Godwin is uiteindelijk altijd de ongewassen onderbroek

DenBlankenSabel
DenBlankenSabel27 jul. 2011 - 16:08

Vrouwen moeten zich verhullen en het liefst alleen met manlief nog over straat. Kan het Midden-Oosten die bende daar niet overnemen?

Gerald2
Gerald227 jul. 2011 - 16:08

Mag de paus ook wel uitkijken in zijn huppeljurk.

Pjotrs
Pjotrs27 jul. 2011 - 16:08

En een lange jurk is vragen om minderjarige jongetjes.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso27 jul. 2011 - 16:08

Natuurlijk lokken vrouwen die een kort rokje dragen geen verkrachting uit. Toch zou ik, als blanke toerist, niet zo maar door de ghettos van een grote stad moeten lopen. Lok ik dan beroving uit? What it comes down to... is dat je zelf wel in de hand hebt in hoeverre je een aantrekkelijk doelwit bent. Je kan dingen doen waardoor je het risico van slachtofferschap sterk verkleint/vergroot.

Johanna2010
Johanna201027 jul. 2011 - 16:08

Ze hadden beter meteen 10.000 boerka's kunnen uitdelen. Had veel drukkosten en papier gescheeld.

.2
.227 jul. 2011 - 16:08

De vraag die direct bij mij naar boven reist. Zijn er in Italië meer verkrachtingen en aanrandingen? Opdringerig gedrag (tegen aanranding aan) zeker als je de verhalen gelooft. Ik ben een man en ben nog nooit in Italië geweest, dus wat weet ik er van.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 jul. 2011 - 16:08

De jongeren die door de honderden priesters worden verkracht en seksueel misbruikt dragen ook korte rokken???

1 Reactie
boswachter2
boswachter227 jul. 2011 - 16:08

Dragen de Imans ook korte rokken? Of je haalt wilders bij een onderwerp of de kerk. Beetje afwisseling is wel op z'n plaats

Michiel Online
Michiel Online27 jul. 2011 - 16:08

Weet je misschien is het wel gewoon waar wat ze zegt. :~) Je kan nog zo hard toeters en bellen laten klinken maar een kort rokje vraagt om aandacht. En die aandacht kán de brug zijn naar een verkrachting. Niet dat het vaak voor hoeft te komen, en niet dat religie bijdraagt aan een veiliger samenleving. Maar ja in een samenleving heb je gedeelde verantwoordelijkheid. Altijd.

2 Reacties
Sonia2
Sonia227 jul. 2011 - 16:08

"een kort rokje vraagt om aandacht" Waarom?

Alexander4
Alexander427 jul. 2011 - 16:08

Als echt gebleken is dat een kort rokje de kans op een verkrachting vergroot (ik vraag het me af) of zelfs als gebleken is dat een kort rokje vaker leidt tot ongewenste aandacht (dat is vrijwel zeker het geval), dan is het juist hoogste tijd voor een beetje voorlichting onder de mannen. Kunnen ze daar niet eens folders uitdelen?

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2011 - 16:08

boerkaverbod, rokjesverbod een pot nat

1 Reactie
harryo2
harryo227 jul. 2011 - 16:08

Wat dacht je van een burkagebod in Rome?

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2011 - 16:08

Ik ben voor een verbod van alle rokjes.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1727 jul. 2011 - 16:08

Ik ben voor een verbod van alle rokjes. Dat zou Martin Bril je niet in dank hebben afgenomen :-)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 jul. 2011 - 16:08

Ik heb altijd een enorme hekel aan Italië gehad. Als je op meer dan een halve meter loopt van een man, word je door andere mannen niet alleen aangestaard, maar ook aangeraakt, en er wordt gesist, gefloten, je wordt toegesproken over je lichaam, enz. Staar je terug, of vraag je wat ze ervan zouden vinden als anderen zo tegen hun vrouw of dochter zouden doen, dan worden ze razend. Ik draag nooit iets anders dan een spijkerbroek: kleding maakt niets uit;veen boerka zou het enige redmiddel zijn. Blijkbaar leven er nogal wat narcistische, over het paard getilde mannen in Italië. die geloven dat elke vrouw vereerd is door hun ranzige aandacht. Ik mijd Italië. Laten ze daar eerst maar volwassen worden...

3 Reacties
Maanlander2
Maanlander227 jul. 2011 - 16:08

Vervelend voor u. Die Italianen gaan bepaald niet selectief te werk.

Ginerted
Ginerted27 jul. 2011 - 16:08

Jé, die Italianen het lijken wel Finnen. O, nee behalve dat die term tegenwoordig verwarring zaait is het ook onjuist om één volk van iets dergelijks te betichten. Zie ik hier nu ook eens weer Sylvia, inderdaad zoals al eens eerder, dat jij je met mij aan een mentaliteit ergert van een aantal (!) bevolkingen en dan speciaal het mannelijke gedeelte daarvan al worden ze daarin vaak gesteund door hun nog te vaak dociele vrouwen? Laten we dat in concrete zaken vaker benoemen zonder bang te zijn voor discriminerend of zelfs racist uitgemaakt te worden. Sommige zaken zijn helder goed of slecht te noemen en horen eerstens een probleem van de daders te zijn. Ook als die daden door cultuur en niet in het minst bijpassende religies (m.v.!) geschraagd worden. Ik ken overigens nog wel een ondanks deze serieuze zaak prachtige foto die lang mijn bureaublad sierde: http://img.artknowledgenews.com/files2010apr/Ruth-Orkin-Girl-Florence.jpg (Haar schoenen! 1951!)

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 jul. 2011 - 16:08

Zelfs een plastic jas ,voorschrift om in de Sint Pieter te komen, heeft mij niet geholpen om te voorkomen dat men mij achtervolgde om mijn blonde krullen.(is wel lang geleden)

Bernie2
Bernie227 jul. 2011 - 16:08

Het is algemeen bekend dat het Mediterrane temperament voor de man betekent dat hij vooral via zijn pik denkt, voelt en reageert. Het feit dat gemeentelijke topambtenaren een plaatselijk wetje lanceren die deze testosteronzakken vrij spel geeft, zegt wat dat betreft alles. De opgefokte en altijd meehijgende pikmannen. Je moet er maar tegen kunnen en wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij de reactie van Sylvia Stuurman: laat die gasten eerst maar 's volwassen worden. Jammer trouwens dat in de reacties hieronder de Duitse Ratzinger wordt aangehaald. Deze vrolijk gejurkte exhibitionist is altijd stijlvol afgekleed met een jurk dat over zijn schoenen valt. Geen misverstand daarover, geen Romein die daar opgewonden van kan worden.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 jul. 2011 - 16:08

[Het is algemeen bekend dat het Mediterrane temperament voor de man betekent dat hij vooral via zijn pik denkt, voelt en reageert.] Dat is volkomen onzin. In Spanje of Griekenland kun je volkomen veilig alleen over straat lopen, ook als je blond haar hebt. Je wordt daar met respect behandeld. In Italië word je behandeld als gratis Centerfold. Het heeft dus niets te maken met zuidelijk temperament. Het heeft te maken met de instelling van de mannen. Als er jarenlang iemand aan het hoofd staat die alle media beheerst, en daar niets anders laat zien dan centerfolds, dan zijn er blijkbaar erg weinig mannen die zich daar aan kunnen onttrekken.

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2011 - 16:08

Rare jongens die Romeinen. Als het dragen van een rok ongewenste intimiteiten uitlokt zou er in een nudistenkamp een grote verkrachtingsorgie moeten plaatsvinden...

1 Reactie
Alexander4
Alexander427 jul. 2011 - 16:08

Rare jongens die Romeinen :-)