In België is een rel ontstaan rond een radio-spotje van milieubeweging GAIA tegen het ritueel slachten. In het spotje vertelt een acteur het verhaal over het slachtproces, zogenaamd vanuit het gezichtspunt van het schaap.
De verhaallijn en bewoordingen doen sterk denken aan de getuigenissen van overlevenden van de holocaust. Dat is extra pijnlijk omdat ritueel slachten ook een joods gebruik is. Na een klacht bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP), een soort Reclame Code Commissie, is het niet tot verbod gekomen meldt De Morgen :
De JEP heeft zich vandaag al uitgesproken over het spotje en de Jury oordeelt dat het geen racistische of denigrerende uitlatingen bevat. Het orgaan is wel van mening “dat deze campagne choquerend kan zijn voor een deel van het publiek, dat het risico loopt een verband te leggen met de deportaties en uitroeiingen van bepaalde etnische groepen”. De Jury heeft een “advies van voorbehoud” geformuleerd, dat “een beroep doet op de verantwoordelijkheid van de adverteerder
Volgens GAIA is er sprake van een hetze tegen het spotje dat werd gelanceerd met oog op het Offerfeest van de moslims. De organisatie strijdt voor het toepassen van verdoving bij ritueel slachten:
In verschillende moslimlanden wordt verdoving van de dieren al aanvaard. Indonesië, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië aanvaarden verdoving van dieren, op voorwaarde dat het dier goed uitbloedt en niet sterft door het effect van de verdoving. Nieuw-Zeeland exporteert het meeste halal schapenvlees er wereld. Alle ritueel geslachte dieren worden daarbij verdoofd. In Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Ijsland mag enkel verdoofd geslacht worden. Waarom kan dat in België niet?
Volgens GAIA moet er geen verband worden gelegd tussen de tekst van het spotje en de holocaust.