Algemene Rekenkamer geeft zelf openheid over afzwakking JSF-rapport
De Algemene Rekenkamer heeft het JSF-rapport, dat donderdag is gepresenteerd, op het laatste moment afgezwakt. Zo is de conclusie dat het ministerie van Defensie eenzijdig gefocust was op de JSF en concurrerende straaljagers daardoor uit het oog verloor, na overleg met minister Hennis (Defensie) en Dijsselbloem (Financiën), geschrapt.
De Rekenkamer heeft zelf een aantal tekstfragmenten op haar website geplaatst. In het eindrapport blijkt onder meer de zin “In 2009 signaleerden wij een vrijwel eenzijdige focus op de JSF als vervanger voor de F-16” geschrapt.
Een woordvoerder van de Rekenkamer verklaart tegenover de Volkskrant dat de tekstfragmenten gepubliceerd zijn om te benadrukken dat de Rekenkamer transparant en onafhankelijk is. De woordvoerder:
Wij willen juist voorkomen dat de suggestie wordt gewekt dat er twee versies van het rapport zouden zijn. Wij zijn onafhankelijk, niemand kan ons zeggen: gij zult dit of dat schrijven.
Het is volgens de Rekenkamer zeer bijzonder dat het vlak voor publicatie nog tot nieuwe inzichten komt. Minister Hennis ontving op 6 september de conceptnota. Op Prinsjesdag stuurde zij de Rekenkamer nieuwe informatie waardoor het standpunt van de rekenmeesters wijzigde.
Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF. Voor 4,5 miljard euro wil Nederland 37 toestellen aanschaffen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is echter nog niet overtuigd. In Zwolle moet PvdA-leider Diederik Samsom zich zaterdag verantwoorden voor de gang van zaken rondom de aankoop. Bijna veertig PvdA-afdelingen in het land willen dat de fractie aandringt op uitstel van besluit, of een definitief ‘nee’ tegen de JSF.
Samsom heeft intern laten weten dat hij de keuze van het kabinet voor de JSF ‘kan volgen’. Vrijwel direct hierop ontstond onrust binnen de fractie. Nadat donderdag de Algemene Rekenkamer met het kritische rapport naar buiten kwam, waarin staat dat de berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF’s niet helemaal compleet zijn, corrigeerde Samsom zich en zei dat hij niet weet of hij met de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen kan instemmen.
Lees hier (.pdf) de veranderingen die de Algemene Rekenkamer maakte, na overleg met de ministers