Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Rekenkamer oefent druk uit op kabinet om partijfinanciering

  •  
17-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donner_300_04.jpg
Donner gaat voorstel van vorige kabinet nogmaals bekijken, terwijl er al een initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks klaarligt
De Algemene Rekenkamer roept het kabinet met spoed op een nieuwe wetgeving voor de partijfinanciering te maken. Het initiatiefwetsvoorstel dat Kamerleden Tofik Dibi (GroenLinks) en Gerard Schouw (D66) eind november in 2010 presenteerden ligt nog steeds in de ijskast.
De Tweede Kamer heeft in december 2010 nog bij de minister aangedrongen om vóór 1 maart 2011 een wetsvoorstel in te dienen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner zegt in een reactie nogmaals het voorstel te bekijken dat door het vorige kabinet is voorbereid. Het voorstel van Dibi en Schouw noemde hij niet.
Al jaren voldoet Nederland niet aan de regels van de Raad van Europa. De Rekenkamer meldt nu in een rapport dat ze niet langer kan wachten. Vergeleken met andere Europese landen in Nederland erg terughoudend in het stellen van regels aan partijfinanciering. Partijen krijgen nauwelijks beperkingen opgelegd betreft de hoogte van giften en de herkomst daarvan. Ook zijn er geen sacties bekend en is de onafhankelijke toezicht onvoldoende meldt de Rekenkamer. De Pers: Rekenkamer wil snel wet financiering partijen cc-foto: Roel 1943

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

eeweew
eeweew17 feb. 2011 - 11:21

Tsja, zelfs als de oppositie werk je werk uit handen neemt zijn ze de vijand.

UitDeDroom
UitDeDroom17 feb. 2011 - 11:21

Hoog tijd, maar openbaring moet niet ophouden bij geld stromen direct naar partij. Ook moet er transparantie komen of partijen gebruik maken van vergaderfaciliteiten van bedrijven of organisaties zoals vakbonden want dit valt ook in geld uit te drukken. Dat het laten betalen van rekeningen voor borrels door bedrijven of organisaties ook onder de wet zou moeten vallen spreekt voor zich.

Bouwman2
Bouwman217 feb. 2011 - 11:21

Lijkt me een uitstekend plan toe, het zou duidelijk kunnen maken dat je met één paspoort toch buitenlandse belangen kunt dienen. Ik wil niet meteen zeggen dat de Israelische regering doneert, maar dat de ideeën van Wilders een opvallende gelijkenis vertonen met die van Lieberman kan zelfs een blinde zien.

Klaas2
Klaas217 feb. 2011 - 11:21

Het is een normale zaak in bijna alle democratische landen dat partij- financieringen gewoon openbaar moeten. Die kiezer heeft recht om te weten aan wie partijen eventueel schatplichtig zijn. Het is wonderbaarlijk dat dit in Nederland nog steeds niet geregeld is.

Charta46
Charta4617 feb. 2011 - 11:21

Donner doet net of zijn neus bloedt. Eerst maar weer een onderzoekje daarna eventueel een wetsvoorstel dan zijn we weer een paar jaar verder. Traineren noemen we dat met een goed woord, dat is het CDA op het lijf geschreven. En dat alles om de pvv uit de wind te houden, omdat zij hun sponsors niet openbaar willen maken. Natuurlijk een absurde situatie!

Amarinde
Amarinde17 feb. 2011 - 11:21

De meeste partijen willen hun geldstroom niet in de openbaarheid hebben. Een belangrijke reden hiervoor is de macht en invloed van de financiers op het te vormen beleid. Deze financiers wensen wel invloed maar niet hun naam in de krant gelinkt aan een partij waardoor de interne macht van hun donatie duidelijk wordt. Per saldo betekend het openbaar maken van deze donaties dat deze partijen hun financiers kwijt raken.

ElChe
ElChe17 feb. 2011 - 11:21

Ik zou wel eens willen weten, waar de pvv zijn geld vandaan haalt en wat er als tegenprestatie beloofd is. Als je dat niet wilt vertellen heb je iets te verbergen. De mistige relaties en verbanden tussen de pvv en delen van Nederlands bedrijfsleven en bepaalde organisaties moeten openbaar worden. Daar heeft de Nederlandse burgers recht op. Openbaarheid van bestuur en wel direct!

mees.
mees.17 feb. 2011 - 11:21

Meteen doorvoeren Dat de PVV zo angstig is voor zo'n wet moet de ogen alleen maar verder openen. Hier zijn ze doodsbenauwd voor.

JustMatthias
JustMatthias17 feb. 2011 - 11:21

Kan de PVV-voorman eindelijk met zijn billen bloot waar hij zijn donaties precies vandaan haalt.

2 Reacties
MarcusLucas
MarcusLucas17 feb. 2011 - 11:21

En niet alleen de PVV - want je hoort ze al roepen dat dit dan zogenaamd tegen hen gericht zou zijn - maar die regels gelden dan natuurlijk gewoon gelijk voor alle partijen.

FransHoutman
FransHoutman17 feb. 2011 - 11:21

Ja en? Wie ligt daar wakker van? De PVV kiezer? Nee, links en zijn kornuiten die zoeken naar stokken om mee te slaan. Slechte verliezers zijn het.

UitDeDroom
UitDeDroom17 feb. 2011 - 11:21

Hoog nodig meer transparantie. En niet alleen geldstromen direct naar de partijen moeten geopenbaard worden, ook het gebruikmaken van zaaltjes bij bedrijven of vakbonden is van financiële waarde, evenals rekeningen voor congressen en borrels laten betalen door bedrijven of organisaties.

2 Reacties
UitDeDroom
UitDeDroom17 feb. 2011 - 11:21

verontschuldiginen voor dubbele post, maar de 1e post leek verdwenen

MarcusLucas
MarcusLucas17 feb. 2011 - 11:21

Inderdaad, dit is hoog nodig!

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 11:21

Dit gaat nog heel leuk worden voor de SP. Ik maak me heel sterk dat de verplichte afroming van het salaris nog voor de nodige vraagtekens gaat zorgen in de EU. Belastingtechnies ook een leuk fenomeen. Trekken de SP politici hun giften ook af van de belasting? Betalen ze dan uberhaupt nog wel belasting? Zo niet, dan is dat eerlijk delen een loze kreet voor de bühne, daar ze dus eigenlijk bedoelen dat ze een (s)linkse manier gevonden hebben om zo min mogelijk aan de staatskas bij te dragen. Al met al zie ik dit met grote interesse tegemoet.

2 Reacties
UitDeDroom
UitDeDroom17 feb. 2011 - 11:21

die belastinginvalshoek bij de SP had ik nog niet aan gedacht - interessant

maclofty
maclofty17 feb. 2011 - 11:21

Dat is gewoon openbaar, maar dat zou je moeten en er wordt gewoon belasting over betaald. Het is zo dat het hele salaris werd gestort en men kreeg daar een "leefbaar" gedeelte van in handen. Nog niet zo lang geleden is dit echter verandert dus krijgt men het op eigen rekening en stort een gedeelte in de partijkas. Belastingtechnisch is het dus dik in orde. Jammer voor je maar je moet eens leren niet direct te roeptoeteren maar je zaken na kijken dat zou veel van je opmerkingen kunnen nuanceren. Wordt dan wel erg moeilijk voor je.!!!!

Laite43
Laite4317 feb. 2011 - 11:21

Beste Frans Houten en NL4NL, Ik vraag het u maar rechtstreeks, waar komt het geld van de PVV dan vandaan? Met zoveel leden in de kamer en een steeds groter wordende organisatie. Dat kost miljoenen op jaarbasis, wie betaalt dit? Dan heb je nog de rechtszaak die loopt ook in de tonnen, wie betaalt dat? Ik hoor het graag van u.

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman17 feb. 2011 - 11:21

Beste Joris,het interesseert me niet. Ik stem op de partijpunten die ze willen realiseren,niet op de partijkas.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 11:21

Die arme SP, moet met de billetjes bloot. Moet dan alles laten zien, waar hun centjes vandaan komen. Zou het zo ver gaan dat het oprichtings geld van deze "tegenpartij" , wat de Grote Roerganger voor dat doel van de Chinezen heeft gekregen ook boven tafel moet komen? Dan al die brave SPers, die hun centjes moesten afgeven en door het politburo met een fooi het linkse bos in werden gestuurd. Of die slimmerik die zich afscheid van de SP om daarna een hoop centjes op te strijken en een lange neus maakt naar de SP?

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 feb. 2011 - 11:21

De SP wil graag dat financiering openbaar wordt. Óf je weet dat niet; in dat geval is het dom om er iets over te beweren. Óf je weet dat wel; in dat geval is het vals om er over te liegen.

Klaas2
Klaas217 feb. 2011 - 11:21

---[Die arme SP, moet met de billetjes bloot. Moet dan alles laten zien, waar hun centjes vandaan komen.]--- PVV-ers moeten hun eigen boontjes doppen Lees Matteüs 7:5: Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

Coropa
Coropa17 feb. 2011 - 11:21

Gelukkig is een deel van de partijfinanciering wel zichtbaar. Zo krijgen de partijen die zitting hebben in de Tweede Kamer een behoorlijke subsidie van de rijksoverheid. Ja, zelfs zoveel dat dit in geen enkele verhouding staat tot het aantal leden dat men heeft. Gelukkig hebben de regeringspartijen voor de verkiezing al aangegeven: dat ze de subsidiecultuur in dit land flink zullen aanpakken. Dus is het wachten op wanneer ze hun eigen subsidies zullen afschaffen, belofte maakt namelijk schuld. Tevens geeft dit wat meer ruimte om te kijken waar al die andere geldstromen vandaan komen. Of hoeven zij niet aan de verplichtingen te voldoen die ze de burgers wel opleggen?

1 Reactie
Klaas2
Klaas217 feb. 2011 - 11:21

---[Dus is het wachten op wanneer ze hun eigen subsidies zullen afschaffen, belofte maakt namelijk schuld.]--- Toch vind ik dat er best subsidie mag worden betaald aan het in standen houden van democratische instituten. Hoeveel, daarover kun je het hebben, maar afschaffen van subsidie aan partijen, daarvan zou ik geen voorstander zijn.

Harmen2
Harmen217 feb. 2011 - 11:21

Ik las vandaag dat Wilders de Rekenkamer maar een PvdA-kliek vind: „Die PvdA-kliek probeert ons gewoon een oor aan te naaien”, aldus Brinkman. De Rekenkamer dringt aan op meer openheid over en regels aan de herkomst van partijfinanciering. Volgens de Rekenkamer, onder leiding van oud PvdA-politica Stuiveling, laat de wet wel erg lang op zich wachten. Vooral de PVV ziet echter niets in wetgeving die regelt dat de herkomst van giften openbaar moet worden. „Zolang PVV’ers met overheidsgeld als racisten worden weggezet geven wij geen openheid”, aldus Brinkman. „Ze mogen verzinnen wat ze willen, wij gaan honderd gaten vinden. Dit riekt naar partijpolitiek.” Ik den inderdaad dat het tijd wordt voor Donner om eens haast te maken:)

2 Reacties
hannogroen
hannogroen17 feb. 2011 - 11:21

Zoals de waard Brinkman is vertrouwd hij zijn gasten.

Yggdrasil
Yggdrasil17 feb. 2011 - 11:21

„Ze mogen verzinnen wat ze willen, wij gaan honderd gaten vinden. Dit riekt naar partijpolitiek.” ======================== Het lijkt me zo te zien meer op frauduleus handelen van PVV-zijde. Maar dat men het daar niet zo nauw neemt met de wet verbaast natuurlijk niet.