Als het aan reisbrancheorganisatie ANVR ligt, wordt het leger ingezet om de beveiliging op Schiphol op orde te krijgen. Dat zegt directeur Frank Oostdam tegen RTL Nieuws. Dinsdag stonden reizigers opnieuw uren opeengepakt in de rij op de luchthaven.
Een maand geleden begonnen de bagagemedewerkers van KLM een wilde staking om aandacht te vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden. Zo belandden veel reizigers aan de start van de voorjaarsvakantie in lange rijen. De medewerkers worden slecht betaald en maken lange dagen, ook omdat de luchthaven sinds de coronacrisis kampt met een tekort aan personeel. Uit een reportage van Volkskrant-journalist Jeroen van Bergeijk, die een maand undercover als bagagemedewerker aan de slag ging, bleek wat ‘een hondenbaan’ het is.
Daar kwam de afgelopen dagen nog eens een tekort aan beveiligers bij. Maandag leidde dat volgens ooggetuigen zelfs tot gevechten tussen beveiligers en muitende reizigers. De marechaussee moest eraan te pas komen om de situatie onder controle te krijgen. ANVR-directeur Oostdam spreekt van een ‘beschamende vertoning’ op Schiphol en gaat ervan uit dat de problemen voorlopig nog niet zijn opgelost: ‘Ik denk dat we de komende weken tot en met de zomervakantie rijen zullen houden.’
Volgens Oostdam is de drukte niet alleen vervelend voor de reizigers, maar ook schadelijk voor het imago van Schiphol. Uit een inventarisatie van NH Nieuws blijkt dat hij daar weleens gelijk in kan hebben. Reizigers uit zowel binnen- als buitenland laten vernietigende recensies achter over de luchthaven. ‘The worst airport ever,’ vatte een Duitse toerist het samen.
‘Een clusterfuck’, aldus Oostdam: ‘Wat je nu ziet, is dat heel veel mensen nu heel vroeg naar Schiphol komen om hun vlucht niet te missen. Mensen komen zes a zeven uur te vroeg op Schiphol. Die nemen de plek in van mensen die er drie uur eerder moeten zijn. Maar ik zou hetzelfde doen, want je wilt het vliegtuig niet missen.’
Die prutsers van Schiphol kunnen beter even kijken hoe het anders kan. Vandaag in Barcelona, geen wachttijden, alle security checks open. 3! medewers per security poort, systeem is zo gebouwd dat niemand nodig is bij het leggen van de spullen in de bakken... dusbgewoon heel efficient. Op Schiphol minstens 2x zoveel mensen nodig. Dus het kan wel, alleen moet je daar kundige managers voor hebben.....
Je zou ipv 6 a 7 uur te vroeg ook gewoon vanaf Duitsland kunnen vliegen, minder stress. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Schiphol verdwijnt, links blij want die denkt dan dat er minder gevlogen wordt en de mensen die willen/moeten vliegen zijn minder geld en minder tijd kwijt.
Dit wordt een schoolboekvoorbeeld hoe het niet moet: incompetentie, onzichtbare politiek benoemde 'managers' op essentiele posten bij belangrijke bedrijven. Ook waanzinng slecht dat de comissarissen nog niet hebben ingegrepen.
Blamage maar het zat er aan te komen. Veel mensen zijn er ontslagen door covid, die zijn wat anders gaan doen en momenteel is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Nu gaan we waarschijnlijk een recessie tegemoet later dit jaar, maar op dit moment is het lastig deze arbeidstekorten op te lossen. Wat vliegen betreft waren het twee mooie jaren. Nooit druk, weinig toeristen op plekken. Ik ga het missen. Maar goed ik denk dat dit een tijdelijk fenomeen is al moet de directie echt harder aan de slag hier iets mee te doen.
[Wat vliegen betreft waren het twee mooie jaren.] Reizen met het OV was ook stukken comfortabeler.
Laat ons blij zijn. Misschien dat meer mensen het vliegtuig gaan laten staan.
als je op reis gaat hou je altijd rekening met voertuigen en bagage die stuk gaan, files, slecht weer etc , oorzaken waardoor je reis niet ‘perfect’(?!) verloopt. nu zijn er belangrijke oorzaken nl 1: dat mensen (laagbetaald personeel Schiphol / staking) fatsoenlijk behandeld willen worden i.v.m. én als zij hun werk doen + de gevolgen van hun acties + 2: het feit dat er in NL een tekort is aan mensen die dat soort werk willen doen (algemeen tekort personeel). er moet een nationaal gesprek zijn over de oorzaken van het probleem, niet een journaalitem over vakantiegangers die een week niks gaan doen en nu een paar uur te laat op bestemming aankomen. laat ze dit als het begin van hun avontuurlijke reis beschouwen. er is geen tolerantie meer voor menselijke fouten en/of beslissingen die niet in het eigen straatje van pas komen. ik vraag me af of al deze reizigers wel echte reizigers zijn want reizen is avontuur en onbekende horizonten. in komkommertijd is zo’n item in krant en journaal ok maar met een oorlog in Europa gaande om democratie tegen te gaan, lijkt dit een overmaat aan aandacht te krijgen dat van ondergeschikt belang hoort te zijn. helaas blaast de journalistiek dit allemaal erg op want deze dag zal het in alle media, in alle radio- en tv programma’s hier over gaan, alsof er geen belangrijker dingen aan de hand zijn zoals de honger die komt in noord Afrika als het graan uit Oekraïne niet geleverd kan worden.
Schiphol is kritische infrastructuur en als deze zo slecht functioneert dan is dat toch wel een probleem.
@Y-line: nee, niet vanwege corona, vanwege winstbejag. Er werden miljarden uitgegeven aan KLM en Schiphol zodat ze mensen in dienst konden houden.
Corona? Ik moet vliegen en ben vanuit Duitsland gegaan. Geen minuut vertraging. In Duitsland hadden ze volgens mij ook Corona, of was dat iets typisch Nederlands?
Wellicht is dit precies het middel tegen vlieggretigheid dat we nodig hebben. De mensheid moet naar minder minder minder oeverloze consumptie. En wellicht dat Nederland daar dan de rol van gidsland in kan oppakken.
Als vliegen straks ook al niet meer mag dan moet ik toch eens afvragen waarvoor ik nog zou werken. Woning zit er toch ook al niet in. Mensen houden van vliegen dus ik wens u succes met het proberen dit af te nemen.
Dat slachtoffergedrag vind ik zo pathetisch. Wat is u nu precies allemaal 'afgepakt' en hoe heeft dat uw leven negatief beïnvloed? Bent u dakloos? Of kan het zijn dat uw verwende kindgehalte wat hoog is? De aarde raakt uitgeput en de gevolgen worden steeds verder merkbaar. Ik denk dat steeds nieuwe oplossingen om vooral maar door te blijven groeien daar simpelweg niet tegen kunnen opboksen. De krimpgedachte is geen populaire in onze maatschappij waarin iedereen vindt dat ie barst van de rechten, maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat krimp ofwel vrijwillig gekozen wordt, ofwel wordt afgedwongen door de triomf van de vermoeide aarde. En dan kunt u nog eens terugdenken aan de tijd dat u zich geslachtofferd voelde door het feit dat zwarte piet niet meer zwart mocht zijn. Of wat u dan ook is 'afgepakt'.
Dakloos, nee dat niet. Vrienden van mij dreigen dat wel te worden. Die zullen voor zo ver dat kan op volwassen leeftijd weer bij de ouders moeten wonen. Maar het is soms wel de vraag, waarom hard werken en stressen? Waarom je best doen als je toch niet vooruit kan komen (op de woningmarkt). Je kan net zo goed niet of veel minder werken en in dezelfde woning blijven middels alle toeslagen en subsidies. Scheelt een hoop stress en moeite. Ik constateer slechts dat in het Nederlandse belasting en toeslagen model werken niet altijd loont. Als je dan ook nog het vertier beperkt dan geeft dat nog minder motivatie. Ben zeker voorstander van krimp. Nederland is een van de dichtstbevolkte landen en veel van onze problemen zijn daar het gevolg van.
Gewoon de bagagemedewerkers een behoorlijk loon betalen. Dit doorberekenen aan de klanten, mainportpositie opgeven; verdienen we niets aan heb ik me door een specialist laten uitleggen . Scheelt wel weer een hoop nutteloze overstapvluchten en een hoop in de luchtkwaliteit, in positieve zin. KLM air France maar failliet laten gaan, jammer van al die miljarden steun maar zo zijn er wel meer miljarden verloren gegaan door verkeerde kabinetsbeslissingen op het gebied van de infrastructuur.
Hoe is het mogelijk als schiphol weet dat ze te weinig capaciteit hebben, de vluchten doorgaan en die niet rescheduled of geannuleerd worden?