Joop

Reiziger op Londens vliegveld aangehouden wegens anti-Brexit button

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
31576063588_55aba3c3c7_k

© cc-foto: duncan c https://flic.kr/p/Q7gzBs

Brexiteers wisten de Britse kiezer over te halen tegen het EU-lidmaatschap te stemmen met onder meer het kletspraatje dat ze dan ‘meer vrijheid’ zouden krijgen. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde het geval. De Britse zakenman Edward Brinsmead-Stockham werd bij aankomst op de Londense luchthaven Gatwick door de grenspolitie tegengehouden en afgevoerd omdat hij een button droeg met ‘Bollocks to Brexit’, een strijdkreet van mensen die zich tegen de Brexit verzetten. Het betekent zoiets als ‘rot op met Brexit’. De reiziger stelt dat hij agressief werd behandeld vanwege het vreedzame protest-teken op zijn kleding. HLN schrijft :
"De agent in functie had blijkbaar problemen met de volgens hem “beledigende” slogan op Brinsmead-Stockhams badge en droeg de reiziger zelfs op die te verwijderen. Dat weigerde de zakenman uit Surrey, die aanvankelijk dacht dat de agent grapte. Maar dat was niet het geval. Brinsmead-Stockham werd tien minuten apart gehouden, tot een tweede agent hem zijn paspoort teruggaf en hem zei dat hij mocht beschikken. Ook die agent waarschuwde de Brit: “Als ik u was, zou ik die badge weghalen voordat u op de luchthaven wordt aangevallen”."
Het ministerie onderzoekt de kwestie.
Dit weekend werd een operazangeres gemaand andere kleding aan te trekken voor haar optreden in de prestigieuze Royal Albert Hall omdat ze in een geel-blauwe jurk verscheen, de kleuren van de EU. De producers noemden haar kleding ‘provocatief’. Het publiek werd wel toegestaan met de Union Jack te zwaaien. Eerder verbood de BBC al EU-vlaggen tijdens de voorrondes van het Europese Eurovisie songfestival.
Een bericht gedeeld door Anna Patalong (@anna_patalong) op 23 Mrt 2019 om 2:56 (PDT)
Een van de redenen voor conservatieven om af te willen van het lidmaatschap van de EU is dat de Unie naar hun smaak de mensenrechten te goed beschermt.
cc-foto: duncan c
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Freek3
Freek31 apr. 2019 - 11:30

[Een van de redenen voor conservatieven om af te willen van het lidmaatschap van de EU is dat de Unie naar hun smaak de mensenrechten te goed beschermt.] Tjonge, wat een krankzinnige manier van journalistiek bedrijven. Brexit is niet van de conservatieven, er zijn conservatieven voor en er zijn conservatieven tegen. Brexit is niet van labour, er zijn er in labour voor en er in labour tegen. Je zou net zo goed kunnen opschrijven dat; Een van de redenen voor labour om af te willen van het lidmaatschap van de EU is dat de Unie naar hun smaak de mensenrechten te goed beschermt. Maar ook dat zou onzin zijn. Waarom zulke stemmingmakerij?

Spanveer
Spanveer30 mrt. 2019 - 2:28

Grenspolitie? Het Vk heeft customs ard en excise bij de grensovergangen. C&E heeft uitgebreide bevoegdheden te vergelijken met de Film in Nederland.

1 Reactie
Spanveer
Spanveer30 mrt. 2019 - 2:30

Film moet zijn Fiod

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2019 - 15:56

Duidelijk is dat een meerderheid tegen een zachte overeenkomst is. Eerder werd al duidelijk dat een harde overeenkomst of het blijven in de EU geen opties zijn. Ik stel voor dat de EU, wij allemaal dus, een week lang het bier betalen in de Engelse pubs. Het is toch niet te zuipen, dus duur kan het nooit zijn, wij in de EU allemaal 1 euro. Maar na die week komt er een unaniem Brits besluit. Blijven, vrienden blijven of oprotten. Zo moeilijk kan het niet zijn toch?

Jonkheer
Jonkheer 29 mrt. 2019 - 11:04

Laat ik vooropstellen dat een douanier zich natuurlijk nooit moet laten uitdagen tot een robbertje verplassen. Toch kan ik mij uitstekend voorstellen dat iemand wordt aangesproken als hij een opruiende button ter grote van een onderzetter draagt. Google maar eens... Zou het heerschap misschien zelf ook aanspreken, als ik van de grenspolitie was. "Meneer, weet u zeker dat dat uithangbord op uw borst wel handig is? De Brexit is namelijk nogal een dingetje, weet u. Voor uw eigen veiligheid zou ik..." De kans bestaat dan echter dan een activitst - en dat is meneer, anders liep hij niet pontificaal met die Bollocks tekst rond - hier nogal stevig op aanslaat. Waar ik me mee zou bemoeien? Dat het een gotspe is dat ik als ambtenaar hem hier op aanspreek. Dat het systeem dus verrot is. Aannames, ik weet het. Maar als ik een beetje surf op mijn mensenkennis, denk ik dat het verhaal wat minder zwart-wit is dan hier wordt gesuggereerd. Het is tekenend voor de polarisatie. Helaas. Verder zocht die Anna expres te confrontatie. Kijk eens naar die sjerp... Dan moet je niet gaan miepen als iemand je terug in je hok stuurt. Dan ben je gewoon a-sensitief.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2019 - 15:50

@ Jonkheer Jij schrijft: Zou het heerschap misschien zelf ook aanspreken, als ik van de grenspolitie was. Ik begrijp dat best gezien jouw reacties. Vrijheid van meningsuiting is mooi maar het moet wel jouw mening zijn.

Krek
Krek29 mrt. 2019 - 7:45

Terecht dat het Ministerie een onderzoek heeft ingesteld. Dit soort gedrag kan niet door de beugel. Als die medewerker zijn politieke kleur niet thuis kan laten tijdens zijn werk, dan moet hij maar een tijdje op vakantie of ander werk zoeken. Eveneens terecht dat de man gewaarschuwd is dat hij de button beter kan verwijderen als die button een lont in kruitvat gaat betekenen. Het is niet rechtvaardig, maar wel praktisch. Ik ga ervan uit dat de medewerkers op de luchthaven er alles aan gedaan zouden hebben om de man te beschermen, maar om nu met continue politiebescherming rond te moeten lopen vanwege een button lijkt me voor geen der partijen prettig. Aangezien het hier een advies betrof en geen eis, en een advies verworpen mag worden, lijkt me hier niks mis mee, anders dan het de dieptrieste situatie weergeeft waar polarisatie zoals nu in Groot Brittannië toe kan leiden.

JanB2
JanB228 mrt. 2019 - 23:59

Nou, dat wordt dus een puinzooi. Doe maar een hele harde brexit. En naar dat toekomstige handelsverdrag kunnen ze ook fluiten wat mij betreft. We zullen ze leren!

Perezoso
Perezoso28 mrt. 2019 - 23:01

Laat ik net een T-shirt gekocht hebben met de tronie van de Donald erop achter tralies, en de tekst ¨Lock him up!¨. Stop ik maar weg in de koffer, voor het geval dat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 mrt. 2019 - 22:53

Da's ook een manier om je schaamte te verbergen. Longread over ... hoe het allemaal zo gekomen is: How the UK lost Brexit battle - The course of Brexit was set in the hours and days after the 2016 referendum. https://www.politico.eu/article/how-uk-lost-brexit-eu-negotiation/

Perezoso
Perezoso28 mrt. 2019 - 22:19

Ehh Rara, ooit in het buitenland geweest? En nam je daar alles letterlijk? Of kon je er toen wel wat anders van maken?

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2019 - 21:51

De enige conclusie die ik hieruit kan trekken is dat er sprake is van een krankzinnige polarisatie. Enerzijds die agent die problemen heeft met de tekst op de button. Maar ook zij suggestie dat de drager mishandelt kan worden vanwege de button. Gisteren lieten de politici zien dat het probleem nauwelijks oplosbaar is. Uit dit soort incidenten blijkt ook dat de bevolking geen oplossing meer heeft. Behalve elkaar te bedreigen dus.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 mrt. 2019 - 22:23

Het is de taak van die agent om de veiligheid van de man met de button te garanderen. Hij geeft dus zichzelf een brevet van onvermogen. Als hij die uitspraak in functie doet, dan verdient die ambtenaar een berisping wegens het in diskrediet brengen van de overheid.

msj_meijerink
msj_meijerink28 mrt. 2019 - 19:48

Ze worden dagelijks een stapje gekker in het Perfide Albion. Straks mag je alleen nog maar Heil Boris of Heil Jacob roepen.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 mrt. 2019 - 20:55

Dag en goedeavond de heer Meijerink, Een aanzienlijk deel van de Britten heeft de hele Brexit fiasco blijkbaar als een religie omarmd????. Bij ons heeft een aanzienlijk deel van alle Nederlanders blijkbaar ook al hun nieuwe Messias (Thierry Baudet) gevonden. Ik viel net bijna van mijn stoel af van het hardop lachen toen ik las hoeveel mensen in Groningen, zelfs in Loppersum nota bene, hebben op pro-gaswinning Forum voor Democratie gestemd!. Wordt het nog veel gekker de komende twee jaar in dit land?. Dat zal mij helemaal niet meer verbazen! . Een fijne avond verder aan u! .

Claesz Pieter
Claesz Pieter28 mrt. 2019 - 19:41

"Brexiteers wisten de Britse kiezer over te halen tegen het EU-lidmaatschap te stemmen met onder meer het kletspraatje dat ze dan ‘meer vrijheid’ zouden krijgen. In de praktijk blijkt het tegenovergestelde het geval." Ze zijn nog gewoon EU-lid hoor, er is nog helemaal geen Brexit! Die 'meer vrijheid' krijgen ze natuurlijk pas na de Brexit weer terug.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mrt. 2019 - 3:54

Wordt het dan weer zo'n bandeloze boel als voordat ze toetraden tot de EU? Met Profumo, Cristine Keeler, de Beatles en de Rolling Stones? Sex, drugs en Rock&Roll?

Spanveer
Spanveer30 mrt. 2019 - 2:00

Dat waren nog eens tijden!

Rara14
Rara1428 mrt. 2019 - 19:29

“Het betekent zoiets als ‘rot op met Brexit’“ Dat betekent het niet. Het HLN schrijft: “Bollocks’, wat letterlijk testikels betekent” En “De agent in kwestie vond die boodschap - iets als ‘klotebrexit’ - beledigend” Rot op, heeft weinig met testikels te maken.

6 Reacties
Perezoso
Perezoso28 mrt. 2019 - 20:45

Ach ja... Tegen iemand zeggen ¨fuck you!¨ betekent iets anders dan menen: ¨Ik neuk je!¨. Dat betekent namelijk ¨Krijg de tering!¨. Ik begrijp nu wel je nickname..

Claesz Pieter
Claesz Pieter28 mrt. 2019 - 20:45

Misschien heeft u hier wat aan: Bollocks: 14th Century (as 'ballocks') English term which has grown numerous useful applications within today's language: 1. Term of exasperation, often at having made a mistake. 2. As a plural noun, the bollocks are the testicles. 3. Exaggerated truth or blatant lies. 4. Unfathomable rubbish; corporate management speak, e.g. 'blue-sky thinking', 'touch base', and 'thinking outside the box'. 5. Poor or bad effort, esp. with media references. (The more bollocks, the worse the event.) 6. When the bollocks belong to a canine, the inverse meaning of (5.) comes into play, though nobody knows quite why. This meaning appears to date back from 1989. 7. To 'drop a bollock' is to commit a social faux-pas leading to grave embarrassment. 8. A 'bollocking' is a telling off, often by one's boss for an inadequate or incomplete piece of work, or inappropriate behaviour. 9. To lack bollocks is to be gutless, spineless and generally lack courage. This is not used inversely for the word 'balls' covers this application. 10. As a verb, to 'bollocks' or to be 'bollocksed' it to flummox or be flummoxed; confuse or be confused. 11. If a piece of machinery is bollocksed, it is broken or rendered unusable either temporarily or permanently. 12. To be 'bollock-naked' it to be completely without clothing, save for a few relatively unimportant items such as socks, watch, rings, necklaces, bracelets, earrings or other body jewellery. 13. To be 'bollocksed' also means to have imbibed an amount of alcohol which has eliminated a dangerously high number of brain cells causing a lack of social and spatial awareness, incoherent speech and the inability to believe that you're not as drunk as you are, you're not as unattractive in that state as you are, and that you don't rule the world. source: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Bollocks

Rara14
Rara1428 mrt. 2019 - 21:09

Dat zeg ik. Het meervoud betekent testikels. Het betekent dus niet rot op, of “weg ermee”. Het betekent enkel “klote Brexit”. Iets anders kan ik er niet van maken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mrt. 2019 - 22:36

@rara interessant. Wat is nu eigenlijk de 'betekenis' van een woord. Het lijkt erop dat de Schrijver doelt op de strekking van de uitlating, Rara op de letterlijke vertaling. Een letterlijke vertaling geeft zelden de betekenis van een woord in een andere taal. Dat geldt dubbel voor scheldwoorden, andere kracht- en religieuze termen.

Claesz Pieter
Claesz Pieter1 apr. 2019 - 8:17

@rara: "Dat zeg ik. Het meervoud betekent testikels." Om nu te gaan mierenneuken over een paar testikels is ook zo wat, maar volgens mij is de slogan zo geslaagd omdat ie op meerdere manieren te interpreteren is en dan nog steeds hout snijdt, uit mijn lijstje denk ik dan voornamelijk aan uitleg van 1. t/m 5.

Freek3
Freek31 apr. 2019 - 13:04

Dat viel mij ook op, het is een grove onderschatting van de lezer alhier het zo te vertalen.