Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reizen per 1 februari alleen toegestaan met slecht verkrijgbare boosterprik

  •  
08-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
De Jonge licht plan voor boostershots toe

© DEN HAAG - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staat de pers te woord over een plan hoe de zogenoemde boostercampagne zal worden versneld. Voor het einde van het jaar moeten

Wie negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen boosterprik heeft gehad, verliest per 1 februari zijn QR-code. Daarover zijn de Europese ministers van Volksgezondheid het eens geworden. Ook demissionair minister Hugo de Jonge stemde voor de maatregel, ondanks dat hij veel later aan de boostercampagne begon dan zijn Europese collega’s en het hoogst twijfelachtig is of alle Nederlanders wel binnen de gestelde termijn in aanmerking komen voor de prik.
De kritiek op het intens trage boosterbeleid van De Jonge komt niet alleen uit Nederland, maar naar eigen zeggen ook van zijn EU-collega’s. Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt dat De Jonge nog probeert om mensen ook toestemming te geven om te reizen wanneer ze bijvoorbeeld pas na tien maanden hun boosterprik krijgen. Het is bij lange na niet zeker of de overige lidstaten daar akkoord mee gaan. De datum van 1 februari wijkt al sterk af van het oorspronkelijke plan om de booster al per 10 januari verplicht te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (62)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2021 - 9:46

Ze hadden het volgens mij al met 3 maanden verlengd voor types als de Jonge.

Thuru
Thuru8 dec. 2021 - 17:55

Dat word wel erg kort dag. Beter die verplichting op te schuiven naar eind maart.

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 19:44

@thuru 8% van de Nederlanders had op 1 mei de 2e vaccinatie en moet dus voor 1 feb de booster hebben. Nu al heeft 4% dat gehad. Gaat dus makkelijk lukken.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 dec. 2021 - 15:45

De handel in valse QR codes zal floreren. Met mijn zege overigens. Ongelofelijk dat weer hele volksstammen hier probleemloos mee akkoord gaan. De stupiditeit van de mens is echt grenzeloos. Gewoon weigeren in te zien wat er gebeurt en over 10 jaar roepen dat we het niet hebben zien aankomen.

5 Reacties
PGS
PGS8 dec. 2021 - 16:18

Ik zeg het in wat nettere woorden maar inderdaad: men kijkt niet verder dan het puntje van hun neus.

watcher3
watcher38 dec. 2021 - 17:01

Heel pathetisch, gebaseerd op wappiekolder. Het is gewoon lachwekkend hoe weinig inhoudelijk de wappies zijn. Deze bijdrage ook weer, veel pathos en nul feiten.

JasDon
JasDon8 dec. 2021 - 19:24

Wat watcher zegt. Me, etc. knalt het ene na het andere feiten- en logicavrije berichtje op dit medium om vervolgens te roepen dat de mens stupide is. Case in point, me,etc., case in point.

Daslief
Daslief8 dec. 2021 - 21:39

Allemachtig Watcher en JasDon, over pathetisch gesproken. LEZEN jullie zelf wel eens iets inhoudelijks of feitelijks? Probeer eens een paar echte wetenschappelijk artikelen en verbaas je over de rijkdom aan mogelijkheden (en de armoede aan o zo gewenste zekerheden…)

adriek
adriek8 dec. 2021 - 22:11

Je bedoelt dat er over tien jaar nog steeds antivaxwappies en andere idioten terreuraanslagen plegen op artsen, vaccinatielocaties en politiebusjes? Ik hoop niet dat je gelijk krijgt maar ik vrees het ergste...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 dec. 2021 - 15:22

Dat is dus voor mij op 15 mei volgend jaar. Lijkt me vooralsnog geen probleem.

PGS
PGS8 dec. 2021 - 14:38

Ik moet toch echt alle zeilen bij zetten om nog te accepteren dat dit voor veiligheid en het tegengaan verspreiding van een virus is. Noem mij kritisch maar betekent dit dat na 9 maanden dat vaccin dus niet meer werkt ?! En hoe lang werkt die booster dan ? Ook alleen maar 9 maanden ? Wow: ga aandelen kopen bij die fabrikanten.

3 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I28 dec. 2021 - 17:04

Niets mis met kritisch. Verzekeraars spreken ook de angst van hun klanten aan. De meeste mensen zijn dubbel of driedubbel verzekerd en verzekerd voor dingen die geen verzekering behoeven. Maar mensen hebben het idee dat ze 'veilig' zijn door een verzekering te kopen. Dit zelfde mechanisme gebruikt de farmaceutische industrie ook. Wil dat zeggen dat ze troep verkopen? Nee hoor, helemaal niet. Alleen verkopen ze ook aan mensen die het niet nodig hebben. De wrangheid zit hem in het feit dat wij geen consumenten zijn in deze. We hebben niet zoveel te kiezen, bijvoorbeeld het merk vaccin wat we willen. En eigenlijk ook niet echt of we het überhaupt willen. Zo handig werkt het systeem voor de farmaceuten. De overheid koopt, wij betalen. Sterker nog, de overheid investeert ook nog eens in het onderzoek, waar bij succes de farmaceutische industrie de vruchten van plukt. Vervolgens bedingen ze ook nog eens dat ze geen verantwoordelijkheid dragen als het toch mis mocht gaan met het vaccin. Die lui lachen zich een breuk. De 'schuldige' in dit hele drama is natuurlijk de overheid zelf die zich door angst liet leiden en ook nog eens niet kon onderhandelen. En wij met ons allen, inclusief Hugo de stakker, nog steeds geloven in de 'oplossing' die ons wordt aangereikt.

PGS
PGS8 dec. 2021 - 17:30

Ik kan alles wat je schrijft onderschrijven. Echter dat er heel veel mensen zijn die niet geloven in die oplossing die wordt aangeboden. En ervan overtuigd zijn dat ook andere manieren zijn om te kunnen leven in een tijd en samenleving waar het corona-virus aanwezig is. Zo wie zo is angst altijd een hele slechte raadgever geweest.

Daslief
Daslief8 dec. 2021 - 21:41

PGS, Geen 9 maanden. Eerder vier tot zes. Stroop je mouw maar weer op ;-)

PGS
PGS8 dec. 2021 - 14:31

Citaat van Hugo de Jong: " het is nog steeds een vrije keuze". Dat wij er alles aan doen om die keuze onmogelijk maken, laten wij maar even buiten schot. Om maar even gemakshalve vergeten dat een continent als Afrika door gebrek aan vaccins een vaccinatie-graad hebben van gemiddeld 7 %. En dan is men verbaasd dat zoiets als een omikron-variant kan ontstaan en ontwikkelen. Maar goed dat Europa de zaakjes goed op orde heeft, toch ?!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2021 - 5:49

Afrika is ook een logistiek probleem. Zelfs Covax kan de voorradige vaccins niet uitgeleverd krijgen. Ook de vaccinatie loopt daar achter omdat mensen gevoeliger zijn voor de gezaaide angst m.b.t. de voortplantingsorganen etc... Hulpverleners moeten daar vaak van persoon tot persoon langs gaan om het een en ander uit te leggen.

PGS
PGS10 dec. 2021 - 9:01

Het is een feit dat Covax veel minder kreeg dan toegezegd was. En het is een feit dat het Westen bereid is met bakken geld te smijten als het haar uitkomt. En wat is er mis met de persoonllijk aanpak om zaken uit te leggen. Dat hoeft geen probleem te zijn om mensen massal te vaccineren. Je legt het uit en nodigt mensen uit naar een centraal punt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2021 - 14:31

Opschalen dus, die boostervaccinaties!!! En vaccinatie spijtoptanten dan? Voortschrijdend inzicht moet m.i. beloond worden. Ik wil je best voor laten gaan, maar dan s.v.p. niet treuzelen: pak die prik!

Karel Geerling
Karel Geerling8 dec. 2021 - 14:10

Ach, misschien moeten we zelf ook maar pas op de plaats maken. Ook met een booster is het gewoon nog even onverstandig om met grote drommen te gelijk ons ergens te vertonen laat staan te gaan reizen. We moeten er gewoon het beste van maken.

Joop den Uil
Joop den Uil8 dec. 2021 - 13:57

Ik voorspel (en heb t altyd by t rechte end) dat we binnen kortste keren naast de zelftest ook de zelfprik zullen hebben. Onder het adagium: koester je eige booster, prik tot je laatste snik.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2021 - 12:08

de Jonge mag als laatste de boosterprik lijkt me de beste oplossing

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 12:31

Non discussie, iedereen krijgsvertoon prik gewoon op tijd.

Zwerfstein
Zwerfstein8 dec. 2021 - 11:39

Maar komend weekend vliegen er nog wel even 5000 Nederlanders voor de Formule 1 naar Dubai. Hoeveel vluchten zullen dat zijn? Wat een grap.

4 Reacties
LHTJ
LHTJ8 dec. 2021 - 13:03

Abu Dhabi. gevaccineerd anders quarantaine bij aankomst, verplicht PCR test voor vertrek, verplicht PCR test op de luchthaven van Abu Dhabi. Verplichte test voor de terugvlucht. Kortom naar Abu Dhabi vliegen is veiliger dan de trein pakken van Breda naar Amsterdam.

Zwerfstein
Zwerfstein8 dec. 2021 - 15:55

ging me meer om de CO2 uitstoot.

LHTJ
LHTJ8 dec. 2021 - 19:28

ah ok, geen idee wat het met dit bericht te maken heeft maar goed. Het antwoord op de vraag is: Afhankelijk van de kist die ze inzetten, zou het louter de Airbus a380 zijn dan zijn het 10 vluchten, zou het louter de Boeing 787 dreamliner zijn dan zijn het 15 vluchten. Vermoedelijk is het een mix waarbij de Boeing vaker wordt ingezet dan de Airbus.

adriek
adriek8 dec. 2021 - 22:14

Ze vliegen naar ik aanneem met QR code. Het verkeer naar de wintersportlanden begint ook al lekker op gang te komen, dat zijn er 5000 per dag, vier tot vijf maanden lang. Formule 1 is klein bier.

CharlesdeValois
CharlesdeValois8 dec. 2021 - 11:29

Zo komen grenzen gewoon weer terug, terwijl virussen, net als Sahara zand, zich nergens van aantrekken.

Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2021 - 11:15

Reis je maandje eerder vermoedelijk kun je daar dan met gemak je booster halen . Zo min mogelijk reizen is mijn persoonlijk advies.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2021 - 8:40

Dat advies wordt gegarandeerd niet opgevolgd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 dec. 2021 - 10:46

Ze zullen 'wappies' (wat een belachelijke term) en een paar gekken wel weer de schuld geven voor hun falen en de daaruit voortkomende verdeling en conflict.

2 Reacties
MG1968
MG19688 dec. 2021 - 11:12

In dit geval geven we de vrijwillig niet gevaccineerde de schuld dat het probleem van de verdeling niet juist groter is. Want als ook zij boosters nodig hadden was dit immers goed geweest voor de volksgezondheid en was de totale gezondheid- en maatschappelijke schade namelijk veel lager geweest.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen8 dec. 2021 - 16:49

@Le Chat, Mag ik vragen wie bepaalt wat ‘betrouwbare bronnen’ zijn? Horen daar bv CNN, The Atlantic en de Washington Post bij? Allemaal media die de China-corona-Lab theorie hebben verspreid, zonder te vermelden dat deze afkomstig was van een journalist die eerder loog over de massa vernietigingswapens van Saddam Hoessein. Ik ben op leeftijd en herinner mij ook hoe de ‘respectabele’ media logen over de massavernietigingswapens van Irak en daarvoor, in de jaren 70, over de vermeende militaire superioriteit van de Sovjet Unie.. hoe vaak kan je liegen en toch een ‘betrouwbare bron’ blijven? (Dit keer geen linkjes, die heb ik eerder wel eens toegevoegd.)

geitenbreier
geitenbreier8 dec. 2021 - 9:52

En die termijn van 9 maanden ,wordt eerst verkort tot 6 en daarna 3 of 4 maanden heb ik zomaar het vermoeden. De farmaceuten verschaffen zich een goudmijn !

11 Reacties
Tuckers
Tuckers8 dec. 2021 - 11:13

Kijk uit, straks noemen ze je nog een wappie.

watcher3
watcher38 dec. 2021 - 12:09

De farmaceuten verdienen meer aan patienten in het ziekenhuis.

geitenbreier
geitenbreier8 dec. 2021 - 12:52

@watcher De enigste manier om aan gezonde mensen te verdienen voor de farma is ze "voorbehoedend" iets te geven.

watcher3
watcher38 dec. 2021 - 13:38

Geitenbreier: als ze dat niet doen kunnen ze veel meer verdienen dus dat complot is volkomen gestoord. Niet dat er geen anti-kapitalistische kritiek mogelijk is op big pharma, maar dat is gewoon een ander onderwerp.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2021 - 14:11

@tuckers Je 'verdient' de term wappie alleen als je: - Je eigen feiten creëert - Je mening verwart met gevestigde wetenschap - Onbetrouwbare bronnen ongenuanceerd betrouwbaar noemt - Betrouwbare bronnen ongenuanceerd onbetrouwbaar noemt - De boodschapper verwart met de boodschap - Onlogische redenaties inbrengt - Stelt zonder te bewijzen - Je behept bent met de overtuiging dat je slimmer en capabeler bent dan je in werkelijkheid bent Je voelt het al: wappiethink kent gradaties. Hoe meer en hoe vaker je scoort op bovenstaande wappiemeter, des te meer je aanspraak mag maken op het label 'wappie'. Vanwege het Dunnin-Krugereffect is het een wappie niet gegeven om zichzelf te herkennen als wappie. Hiervoor heeft hij anderen nodig. Dit dienen uiteraard gecertificeerde onwappies te zijn, aangezien de ene wappie de andere wappie nooit zal afvallen. Wappies hebben het zelf in dit verband bij grote uitzondering nou eens niet heel graag over een samenzwering. LET OP Er is ook een politieke variant: de wappiemenner. De wappiemenner is zelf niet noodzakelijkerwijs een wappie. De wappiemenner ment (lees: gebruikt als nuttige idioten) wappies voor politieke doeleinden. Hij of zij doet dit door kletsverhalen te creëren en multipliceren. Dergelijke kletsverhalen volgen dan weer de lijnen van wat de wappie graag wil horen en meent (Dunning-Kruger!) te kunnen begrijpen. De kletsverhalen scoren dus bij voorkeur maximaal op bovenstaande wappiemeter. De wappiemenner probeert tevens op slinkse wijze geweld en vernieling uit te lokken. Niet alle wappies gaan hier overigens (in gelijke mate) in mee. Sommige (de meerderheid) wappiemenners zien in wappies een voedingsbodem voor de vorming van knokploegen die voor zowel virtueel (bedreigingen, persoonlijke aanvallen, laster, oormerken voor 'tribunalen', etc.) als voor fysieke geweldpleging gemobiliseerd kunnen worden. Het doel is eenvoudig: autocratische machtsvorming. Het lijdt geen twijfel dat de wappiemenners zich niet zullen laten beperken tot het onderwerp vaccinatie om hun vileine machtspel te spelen. Ieder onderwerp dat tot voldoende verdeeldheid en haat opgeneukt kan worden kan en zal door de wappiemenners aangegrepen worden.

geitenbreier
geitenbreier8 dec. 2021 - 16:09

@ le chat botté Maar verdien ik nu de titel wappie of niet ?

Tuckers
Tuckers8 dec. 2021 - 20:50

@Le Chat Ik geloof in vaccins hoor, maar ik vind dat vaccins geen reden zouden moeten zijn om grondrechten in te perken. Doen we bij andere vaccins namelijk ook niet.

adriek
adriek8 dec. 2021 - 22:17

Ach, de koersen blijven stijgen, mede dankzij big pharma. Als de koersen stijgen gaat het goed met de economie, en dus met jou en mij. Vergeet de onzin van lockdowns, krankzinnige huizen- en energieprijzen, achterblijvende salarissen, en halfjaarcontracten: de cijfers bewijzen dat het geweldig met ons gaat. Leve Rutte IV!

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2021 - 22:51

@geitenbreier Ik matig me geen oordeel over je wappiescore aan. Maar je opmerkingen over het verdienmodel van farmaceuten zijn niet ongegrond.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2021 - 23:07

@tuckers Het zijn niet de vaccins die grondrechten inperken, maar een overheid die een staatsrechtelijke plicht heeft om de volksgezondheid te beschermen. Bij een ernstige dreiging kan dat wel degelijk leiden tot het inperken van (grond)rechten. Zo kan bijvoorbeeld het recht van minderjarigen op het kopen of gebruiken van alcohol ingeperkt worden. Ik ben wel van mening (en de wet steunt me hierin) dat er sprake moet zijn van proportionaliteit. In geval van de pokken, bijvoorbeeld, gold er een vaccinatie plicht tot, naar ik meen, 1975. In geval van corona kun je over de proportionaliteit discussieren. Ik neig zelf naar de mening dat voor corona vaccinatie plicht een te zwaar middel is. Een 2g aanpak vind ik ook te zwaar. Mensen die echter geen maatregelen willen nemen, mogen van mij stevig gestraft worden. Het actief verspreiden van desinformatie en het actief afraden of tegenwerken van vaccinatie vind ik daarbij een ernstig verzwarende factor.

Tuckers
Tuckers9 dec. 2021 - 11:09

@LeChat Ik ben het daar gedeeltelijk mee eens, ja de overheid moet de bevolking beschermen.. De geschiedenis leert dat als een overheid macht naar zich toetrekt ze die bijna nooit weer teruggeven. Ik denk dat de overheid (en dan de EU in het bijzonder) er om te popelen staat om in de toekomst andere zaken aan die QR code te koppelen..

meneerjansen
meneerjansen8 dec. 2021 - 9:46

En elk half jaar een booster, booster-booster, booster-booster-booster, booster-booster-booster-booster anders kunt u echt de kroeg niet in ...sorry... Stop de waanzin!

6 Reacties
watcher3
watcher38 dec. 2021 - 12:10

Ik denk dat je zelf (virus)waanzinnig bent.

Dehnus
Dehnus8 dec. 2021 - 12:18

Boosters heb je altijd, ook voor je kinkhoest prik. Die NIEMAND In Nederland haalt! Krijg maar eens Kinkhoest dan zul je wel jammeren. En ja na een paar jaar is ook dat uitgewerkt. Je moet hem elke 5 a 10 jaar weer ophalen. Dus HALEN die DKTP prik! Niks mis mee en veel goedkoper dan het krijgen!

Tuckers
Tuckers8 dec. 2021 - 12:53

@Dehnus Maar daar is geen QR code aan verbonden, argument kan dus de prullenbak in.

geitenbreier
geitenbreier8 dec. 2021 - 12:58

@Dehnus Boosters heb je altijd, ook voor je kinkhoest prik. Die NIEMAND In Nederland haalt! Krijg maar eens Kinkhoest dan zul je wel jammeren. En ja na een paar jaar is ook dat uitgewerkt. Je moet hem elke 5 a 10 jaar weer ophalen. Waar haalt u die wijsheid vandaan ? Staat niet op website RIVM !

PGS
PGS8 dec. 2021 - 14:35

Maar zonder een DKTP-prik kan ik gewoon rond reizen in Europa; de kroeg in, een filmpje pakken etc etc. Leuk geprobeerd maar dat is appels met peren vergelijken.

LaBou
LaBou 9 dec. 2021 - 6:32

Bedoelt dehnus geen tetanus?

spelregeltoerist
spelregeltoerist8 dec. 2021 - 9:21

Kom op zeg, laat de huisartsen inclusief de assistenten ook gewoon die prik zetten dan ben je met gemak voor 1 februari klaar…

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 11:00

Als je snelheid wil maken dan moet je dit de GGD laten doen voor de massa. Als de assistenten tijd over hebben dan kunnen ze daar helpen. Huisartsen hebben vooral een rol naar de niet mobiele ouderen.

Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 9:03

De jonge stelt dat iedere Nederland tijdig zijn booster kan halen. Nu kun je op veel dingen kritiek hebben maar als je die claim twijfelachtig noemt dan lijkt het mij vooral belangrijk om ook aan te geven waar deze twijfel op gebaseerd is. Als ik kijk naar het feit dat iedereen geboren voor 1946 zijn prik kan halen, het vaccinatie tempo in januari erg laag lag en het gaat om 9 maanden na je tweede prik dan zie ik geen reden om aan te nemen dat dit niet haalbaar is.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 dec. 2021 - 10:54

[De jonge stelt dat iedere Nederland tijdig zijn booster kan halen. Nu kun je op veel dingen kritiek hebben maar als je die claim twijfelachtig noemt dan lijkt het mij vooral belangrijk om ook aan te geven waar deze twijfel op gebaseerd is.] Op de track record van De Jonge?

Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 10:58

@Mark, De Jonge communiceert hetgeen de GGD naar hem communiceert. De feiten: Op 1 mei had 8% van de Nederlanders een tweede vaccinatie gehad. Op dit moment heeft 4% van de Nederlanders een Booster gehad. In dit tempo heeft die resterende 4% echt wel op 1 feb de booster gehad. Alle 60+ die in aanmerking komt al voor 1 januari. Beetje makkelijk. Geef dan aan welk knelpunt je ziet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 dec. 2021 - 11:02

Maar de Nederlander moet dan wel een stel drempels over, die zorgen dat te veel Nederlanders het niet zullen krijgen. Er staan rijen naar te verre plekken. Dus er zijn mensen die zullen bedanken. Weer. Doe dat gewoon via de huisarts, 'regering', en beschuldig anderen niet voor de doden zieken en lijden dat gebeurt door je nalaten het via de huisarts te doen

Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 12:29

@paul De huisartsen geven aan het niet te kunnen. De hele logistiek omgooien midden in de campagne. Waarom zou dat sneller zijn dan via de ggd. Op de priklocaties liep het proces bij de 1e en 2e prik ook heel soepel

AlexanderVolken
AlexanderVolken8 dec. 2021 - 9:02

Dit lijkt mij een mini-probleempje. Voor de meeste Nederlanders komt de booster ruim op tijd. En anders kun je ook door testen ern QR code krijgen. Niet naar het buitenland is ook een optie.

Krek
Krek8 dec. 2021 - 8:57

Negen maanden na de laatste inenting is toch niet te veel gevraagd? De vaccinaties werden op leeftijd gegeven, net zoals de boosterprik. Als Nederland op deze manier door gaat, zou iedereen daar ruim in moeten vallen. Het is niet alsof iedereen op 1 februari de booster gehad zou moeten hebben.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus8 dec. 2021 - 12:19

Is het ook niet maar de meesten vallen voor de kop en lezen niet verder :( .