Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reizen met de trein slechter dan ooit, maar kan nog een stuk slechter

  •  
04-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6136 keer bekeken
  •  
ANP-374109307

Reizen met de trein is in geen tijden zo erbarmelijk geweest als het in 2022 was. Dat blijkt uit cijfers van ProRail. De spoorwegbeheerder laat weten ontevreden te zijn met de geleverde eigen prestaties en die van vervoerder NS. Toch lijkt de kans groot dat de situatie in 2023 eerder verslechtert dan verbetert.

 Het aantal treinen dat compleet uitviel steeg vorig jaar weer ten opzichte van het jaar ervoor. Op sommige dagen stond zelfs tien procent van het treinverkeer stil. Nog eens tien procent had ten minste 5 minuten vertraging. De oorzaken zijn overwegend het personeelstekort, stakingen, weersomstandigheden, technische problemen en aanrijdingen.  

Hoewel de puinhoop op het spoor afgelopen jaar ongekend groot was, is de kritieke grens voor het ministerie van Infrastructuur nog lang niet bereikt. Volgens afspraken tussen het ministerie en ProRail mogen er jaarlijks 520 grote storingen zijn, in 2022 waren dat er “slechts” 450.

Dat er voor 2023 geen verbetering hoeft te worden verwacht, heeft ermee te maken dat het aantal treinreizigers gestaag terugkeert naar de aantallen voor de coronacrisis. Tegelijkertijd groeit het personeelstekort bij de NS. "We kunnen veel, maar niet alles. De druk op mensen en middelen is al groot,” aldus ProRail.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.