Joop

Rehwinkel: Homo's hebben nog heel wat te bevechten in 2011

  •  
30-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rehwinkel_01.jpg
Groningse burgemeester hoopt dat de positie van homo's niet verder achteruit gaat
Burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel is bezorgd over de positie van homo’s in Nederland. Tegen de Amsterdamse homo-omroep MVS zegt hij er niet zeker van te zijn dat 2011 ‘een goed jaar’ wordt voor homoseksuelen.
“Er is veel om voor te vechten, er is veel bereikt en er staat veel op het spel. En als we achterover gaan leunen, zouden we dat spel wel eens kunnen verliezen”, aldus Rehwinkel. “Ik hoop dat ik aan het eind van 2011 kan zeggen dat de verworvenheden die er zijn voor homoseksuelen er nog steeds zijn. Dat staat niet vast aan het begin van 2011.”

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2010 - 13:05

Touche pas mon poot.

Florian2
Florian230 dec. 2010 - 13:05

Ik begrijp Rehwinkel niet eerlijk gezegd: waar doelt ie nu precies op? Ook in de Volkskrant link blijft het beperkt tot wat vage suggesties die op geen enkele manier concreet worden of heb ik een artikel gemist?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 dec. 2010 - 13:05

Tja altijd wat dubbelzinnig uit de mond van de vrienden van de multiculturele samenleving die nogal eens de andere kant op kijken als het er op aan komt. De PvdA heeft tijdens de verkiezingscampagne prominente partijleden gemaand om kritisch te zijn over het feit dat Nederland met Mark Rutte mogelijk een ongetrouwde premier zou krijgen. Daar deed de heer Rehwinkel niet aan mee. Maar deze oproep van het bestuur kan hij waarschijnlijk niet naast zich leggen. Nogmaals hij heeft volkomen gelijk. Maar het had me beter geleken inplaats de homofiele gemeenschap te waarschuwen een duidelijk statement had gegeven aan de Marocaanse gemeenschap. Maar dat mag niet zo zijn, jammer.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 dec. 2010 - 13:05

Ik ben het geheel met Rob van der Hilst eens: opvoeden, opvoeden, oftewel (onder andere) investeer eindelijk eens in de mensen voor de klas! Er moet maar een nieuw woord worden bedacht voor "Verheffing": dat klinkt te oubollig. Maar het is en blijft hard nodig. Het zou het centrale thema van de PvdA kunnen worden.

schoolFRIK
schoolFRIK30 dec. 2010 - 13:05

De reacties laten zien hoe het gesteld id met het denken over 'homo's '. 'De" homo's bestaan niet. Er zijn rechtse homo's, linkse homo's etc. Anti homoreacties heb ik in mijn leven genoeg ervaren. Die kwamen van alle kanten. Natuurlijk de 'gelovigen' van welke soort voorop. En gezien de verrechtsing van de maatschappij zal de reactie tegen homo's wel weer snel terug zijn. En dat ligt dus niet alleen aan Marokkaanse jongetjes.

Ginerted
Ginerted30 dec. 2010 - 13:05

Een eerlijke constatering. Vooral omdat hij ook zegt waar de toename vandaan komt. Nou nog een geloofwaardige aanpak.

1 Reactie
mees.
mees.30 dec. 2010 - 13:05

Waar zegt hij dat dan? Graag een link naar waar hij die uitspraak doet dan

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

Het gedrag van probleemjeugd met een islamachtergrond in de grote steden(Want daar zal ie wel op doelen) hoeft van mij niet zo uitvergroot te worden. Discriminatie van wie dan ook dient gewoon te worden aangepakt. Maar vooral door gerichte aanpak, waar het probleem zich voordoet. Als maar in het algemeen wat gaat roepen werk je stigmatisering in de hand.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei30 dec. 2010 - 13:05

Marc Als je een "gerichte aanpak" van probleemmoslimjongeren in de grote steden wil hebben dan moet je toch probleemmoslimjongeren in de grote steden aanpakken? Als je het veel breder gaat aanpakken is het geen gerichte aanpak meer. Of zie ik dat verkeerd?

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

Wat in 2011 vooral in dit opzicht zou moeten veranderen is de lankmoedigheid die steeds meer mensen tonen als orthodoxe gelovigen, of ze nu christelijk, joods of islamitisch zijn, de vrijheden en de ruimte voor homoseksuelen op grond van hun religieuze dogma's proberen in te perken. Te vaak wordt religie als excuus gebruikt voor schending van mensenrechten, ook in Nederland. Een haatprekende leraar op een school ontsla je, een haatprekende imam stuur je de moskee uit, een haatprekende SGP-er doe je een proces aan. En verder wordt er nog te vaak weggekeken als homo's op school worden gepest, als een COC geen info mag geven op een school, als homo's uit hun huis en buurt worden verjaagd, als homo's worden uitgescholden, bedreigd of mishandeld. En dat wegkijken gebeurt te vaak, en steeds vaker, door mensen die zeggen links en tolerant te zijn, maar zich niet durven uit te spreken over verwerpelijke meningen van minderheden als de islamitische, omdat die zelf ook onder vuur liggen. De slinger van de tolerantie kan inderdaad snel weer de verkeerde kant opgaan.

3 Reacties
mees.
mees.30 dec. 2010 - 13:05

Daders homogeweld autochtoon Rotterdam, 17 nov. De politie heeft in de eerste helft van dit jaar 150 meldingen van geweld tegen homoseksuelen geregistreerd. De verdachten zijn in overgrote meerderheid (86 procent) van autochtone afkomst.

mees.
mees.30 dec. 2010 - 13:05

Waar zegt hij dat dan? Graag een link naar waar hij die uitspraak doet dan

leeuw2
leeuw230 dec. 2010 - 13:05

Het leuke is nou juist dat wanneer het christenen betreft die zich misdragen iedereen daar schande van spreekt. Betreft het islamitische landgenoten dan wordt het gebagatelliseerd en genegeerd. De hypocrisie binnen de bekende politiek correcte kliek is gênant.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

Gelukkig hebben we nu een rechtse regering die de problemen wel benoemt.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2010 - 13:05

...En in dit geval wel een sociaal gezicht schijnt te hebben.

Yggdrasil
Yggdrasil30 dec. 2010 - 13:05

Ik wist niet dat voor de rechts regering van nu homo's een probleem zijn. Ik leer iedere dag weer bij

Ginerted
Ginerted30 dec. 2010 - 13:05

"Het gedrag van probleemjeugd met een islamachtergrond in de grote steden(Want daar zal ie wel op doelen) hoeft van mij niet zo uitvergroot te worden." Nee laten we dit probleem vooral niet te veel aandacht schenken en dit nieuws zo klein mogelijk houden. We pakken het wel in stilte aan. Dan kunnen we het tenminste gewoon weer over de discriminatie van (en niet door) de probleemjeugd met een islamachtergrond in de grote steden hebben. Straks moeten we nog erkennen dat het kwade daglicht waarin ze staan juist aan hun eigen gedrag te danken is.

2 Reacties
Ginerted
Ginerted30 dec. 2010 - 13:05

Was reactie op: Marc 's Mening in de Marge, do 30 december 2010 14:29 Overigens vraagt Florian Lichti er vlak boven waar Rehwinkel op doelt. Misschien komt dat door redactioneel knippen van o.a. de Volkskrant. In het NOS-journaal volgde er direct zijn opmerking op dat men ook vrij is om het Moslimgeloof te belijden en dan dus ook de homo zijn/haar vrijheid moet laten en ze niet uit buurten wegtreiteren. Dat vind ik duidelijk zat.

Yggdrasil
Yggdrasil30 dec. 2010 - 13:05

Zullen we nu eens ophouden om geweld tegen homo's te linken naar jongeren met een Islamitische achtergrond. Deze fabel is nu al zoveel keer ontkracht dat het stuitend wordt om dat maar steeds zo te blijven benoemen. Ergo, die link is dus flauwekul.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

toen er geregeld moest worden dat ambtenaren niet konden weigeren om homo's te huwen hebben partijgenoten van hem zowel in rotterdam als amsterdam tegen gestemd

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Euh...alleen partijgenoten?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2010 - 13:05

Ook de Nederlandse moslims hoor!

1 Reactie
Fitness
Fitness30 dec. 2010 - 13:05

[..Ook de Nederlandse moslims hoor!..] Oh ja? Dan moeten ze niet zo laf zijn om zich te verstoppen.

Ginerted
Ginerted30 dec. 2010 - 13:05

Hier is een betere link dan elders waar Rehwinkel ook zegt waar de toenemende homodiscriminatie vandaan komt. http://nos.nl/audio/208443-burgemeester-groningen-neemt-het-op-voor-homos.html

1 Reactie
mees.
mees.30 dec. 2010 - 13:05

En nog steeds krijg ik geen antwoord van u waar Rehwinkel het dan heeft over waar de toename van homogeweld vandaan komt want daar heeft u het steeds over. Kunt u mij aangeven waar hij dat zegt? Rehwinkel zegt: Presentator: Waar komt die bedreiging dan vandaan? Rehwinkel: -Van omgeving -van allochtoonse jongeren soms Presentator: De laatste jaren gaat weer slechter eigenlijk hé? Rehwinkel: Het gaat weer slechter en dat roept dus ook op tot waakzaamheid. -Mensen hebben het recht om in een moskee hun geloof te beleven (daar heeft Rehwinkel het over de openlijke agressie die gericht werd op een aantal moskeën in Groningen die men heeft beklad en geprobeerd in brand te steken,en later een afgesneden varkenskop hebben neergehangen en de moskeën met bloed beklad).... -Mensen hebben ook het recht om op straat hun seksuele identiteit te tonen (homo's worden uitgescholden,voelen agressie jegens hen en worden vervelend bejegend) Zaken waar Rehwinkel dus waakzaam over wil zijn als burgermeester.

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Maar godsdienstvrijheid is toch ook een mensenrecht?

[verwijderd]
[verwijderd]30 dec. 2010 - 13:05

Rehwinkel is een goede vent: opkomen voor rechten van minderheden ( oa homo's), veel kennis van het koningshuis en niet corrupt.

1 Reactie
mees.
mees.30 dec. 2010 - 13:05

En PvdAer

RobvanderHilst1
RobvanderHilst130 dec. 2010 - 13:05

Peter Rehwinkel (PvdA) heeft gelijk. Alleen niet wat betreft de diepere oorzaken van o.a. toegenomen homohaat. Dat staat op een lijn trouwens met toename van o.a. anti-semitisme, ook bij jongeren (niet: de jongeren) uit wat we gemeenlijk maar met 'islamitische gemeenschap' plegen aan te duiden, maar ook uit andere, zegmaar blanke milieu's. Adresseren van afwijkend gedrag - wat homohaat en anti-semitisme nog steeds zijn en hopelijk zullen blijven - is en blijft lastig als stigmatiseren vermeden wil worden, met 'gedachtenpolitie' en 'politieke correctheid' als minstens even erg alternatief. Maar de burgemeester van Groningen gaat voorbij aan de oorzaken van homohaat, wat er m.i. ten diepste in gelegen is het sociaal-democratische ideaal van oudsher, dat van Verheffing, door de keuze van de PvdA voor een neo-liberale agenda met-een-rood-randje naar de maatschappelijk schroothoop is gebonjourd. Het leren eertijds aan slecht-opgeleide Nederlanders, in het kader van een omvangrijk Verheffingsprogramma en óók in een tijdvak waarin het 'ik' meer kansen tot ontplooien kreeg, dat er niets mis met het feit dat vrouwen een volwaardig plaats in de maatschappij hebben (wat gelet op inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen dus maar ten dele gelukt is), onderwijs daadwerkelijk voor iedereen mogelijk moet zijn (denk aan 'doorleren' wat met name voor begaafde kinderen uit arbeidersmileus een zegen werd, ook voor de maatschappij trouwens). En dat homo's - man bij man, vrouw bij vrouw - volwaardige medeburgers zijn waar, op zijn minst, niets mis mee is. Om met de woorden van wijlen Han Lammers, oud-PvdAcoryfee, te spreken (hier in mijn woorden): we hebben met veel pijn en moeite arbeiders geleerd om met hun poten van homo's af te blijven en hun vrouwen kansen op ontplooien te geven. Begint met de toestroom van slecht-opgeleide buitenlanders het gedonder verdomme van voren af aan. Verheffing dus, wat in zijn consequenties - tot state-of-the-art anno 2010/2011 te brengen - niks weeïgs heeft zoals dit woord wellicht kan suggereren. En waarin, zeker wat homo's betreft, het aloude begrip tolerantie geheel van toepassing is.

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

We hebben altijd perioden gekend van grote tolerantie, en helaas ook van grote intolerantie ten opzichte van minderheidsgroeperingen of individuen die een afwijkende of provocerende mening uitdragen. Dat zal ongetwijfeld meerdere oorzaken hebben maar om een toenemende homohaat neer te leggen bij de PvdA gaat mij als liberaal wel een beetje ver.

247Erik
247Erik30 dec. 2010 - 13:05

Wordt een beetje zielig liedje van de homo-scene. Ik denk dat vaak verwisseling met extravagante mensen wordt bedoeld. Het gros van de homo's heeft helemaal niets te vrezen in dit land. Veel zorgelijker is de positie van christenen die stap voor stap monddood worden gemaakt. Zoals Cohen eens sprak, iets wat voor 45 ook plaatsvond.

2 Reacties
Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Je bedoelt al die paters natuurlijk die met die kinderzieltjes hebben rommelen?

Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Is daarmee het bashen van extravagante mensen gelegitimeerd?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2010 - 13:05

Naast hun rechten hebben de homo's ook hun plichten, het laatst wordt wel vergeten.

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 dec. 2010 - 13:05

Welke zijn dat dan wel? Anders dan voor welke Nederlander dan ook?

Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Wat is het probleem dan?

BenVerdrietig
BenVerdrietig30 dec. 2010 - 13:05

Ik lees hier over een Amsterdamse homo omroep en opeens komen er een paar vragen bij mij op. Waarom een homo omroep, werken er niet genoeg homo´s bij de reguliere omroepen in Hilversum? Werken er ook heteroseksuelen bij de homo omroep? Hoe zouden homo´s het vinden als iemand een hetero omroep opricht? Als je geaccepteerd wil worden moet je integreren zeggen we altijd tegen de Marrokanen. Geldt dat niet voor homo´s? Voor de volledigheid zal ik er even bij vertellen dat ik homoseksuele familieleden en vrienden heb en ik homoseksualiteit volledig normaal vind. Ik ben er bij wijze van spreken mee opgegroeid.

2 Reacties
Ginerted
Ginerted30 dec. 2010 - 13:05

Met een heterosexuele voorkeur waren er al b.v. EO, MO, en Playboy TV. En er zijn toch ook omroepen met bepaalde levensovertuigingen (KRO, MO, IO, BOS, EO, etc.), gericht op leeftijdsgroep (MAX, Zappelin, BNN), intellect (SBS6, VPRO, Veronica, RTLZ). Omroepen worden opgericht omdat er publiek voor is. Dat hoeft niets met uitsluiting te maken te hebben (al twijfel ik er aan bij o.a. EO en MO) maar met programmavoorkeur. Hoef je niet steeds te zappen.

Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Je familie en vrienden zullen blij met jouw mening zijn denk ik zo. Voor jouw informatie: de artiestenwereld is van oudsher een uiterst tolerante gemeenschap als het gaat over geaardheid. Ik denk dat homo's zich (terecht) gediscrimineerd zouden voelen als er een heteroseksuele omroep zou worden opgericht. Dat zou volledig in strijd zijn met de wet die o.m. verbied dat je niet mag discrimineren op geaardheid. Oh ja...er werken ook hetero's bij de omroepen, zoals er ook veel vrouwen werken in de zorg en mannen in de ICT, en binnen die sectoren zullen er ongetwijfeld ook homo's en hetero's werken. Zolang ze hun werk maar goed doen en ik leuke programma's kan zien.

Fitness
Fitness30 dec. 2010 - 13:05

Ik vind het eigenlijk grappig hoe links verwijst naar allerlei onderzoeken wanneer het om homogeweld gaat. Er wordt dan beweerd dat er geen verband is tussen de iemands culturele achtergrond en het geweld tegen homo’s. Nu kan men alle berichten in de pers gekleurd noemen of misschien veronderstellen dat de pers bewust autochtoon geweld tegen homo’s achterhoudt, maar opvallend is wel dat in alle berichten die over dit soort geweld gaan er gesproken wordt over het geweld van allochtone groepen ( hoofdzakelijk Marokkaanse jeugd) tegen homo’s). Het is niet zo voor niets dat er stemmen opgaan om in Amsterdam de Gay Pride juist in die gebieden te laten starten waar veel allochtonen homo-meppers wonen. Links maakt zich schuldig aan homogeweld door de aandacht van dit probleem af te leiden en dit bestempelen als algeheel probleem van deze samenleving en het culturele (Marokkaanse) aspect van dit geweld buiten beschouwing te laten. De werkelijkheid wordt door links, uit een soort politieke correctheid, ontkend en daar zijn de homo’s de dupe van.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil30 dec. 2010 - 13:05

Er wordt dan beweerd dat er geen verband is tussen de iemands culturele achtergrond en het geweld tegen homo’s. =================== Dat wordt helemaal niet beweerd, we weten allemaal dat de homohaat voornamelijk voortkomt uit religieuze achtergrond maar er zijn iets meer religies dan de Islam. Ik ben wel de laatste om te beweren dat de Islam in zijn algemeenheid vriendelijk is voor homo's, ik beweer alleen dat christenen zich hier net zoveel en net zo schuldig aan maken. Maar het is werkelijk stuitend hoe sommigen maar steeds de schuld van de homohaat bij de moslims neerleggen, per saldo denk ik dat homohaat meer voorkomt bij christelijken dan bij moslims maar ik nuanceer mezelf direct door te zeggen dat er ook aanzienlijk meer christenen zijn dan moslims.

Harmen2
Harmen230 dec. 2010 - 13:05

Natuurlijk is dit ook de schuld van links...alles is toch de schuld van links?

objectivist
objectivist30 dec. 2010 - 13:05

Ze verdienen inderdaad een betere positie maar met de Gay Pride stigmatiseren ze zichzelf als een afwijkende groep en dragen ze bji aan hun slechte imago. Echt heel onverstandig. Het is goed om voor je rechten op te komen en trots te zijn op je geaardheid, maar de GayPride is niet de handigste weg. Zeg je homo dan denk je aan gekke mannen in roze jurkjes. Dat is het beeld dat ze zelf creeren. Dan niet vreemd opkijken als je een tegenreactie krijgt.

3 Reacties
Pjotrs
Pjotrs30 dec. 2010 - 13:05

Hetero's verdienen inderdaad een betere positie maar met het voetbal stigmatiseren ze zichzelf als een afwijkende groep en dragen ze bji aan hun slechte imago. Echt heel onverstandig. Het is goed om voor je rechten op te komen en trots te zijn op je geaardheid, maar het voetbal is niet de handigste weg. Zeg je hetero dan denk je aan gekke mannen in oranje jurkjes. Dat is het beeld dat ze zelf creeren. Dan niet vreemd opkijken als je een tegenreactie krijgt.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 dec. 2010 - 13:05

[Ze verdienen inderdaad een betere positie maar met de Gay Pride stigmatiseren ze zichzelf als een afwijkende groep en dragen ze bji aan hun slechte imago.] Jaja, als "ze" zich maar assimileren, dan hebben "ze" geen probleem he? Als "ze" zich maar als Rob van Koot gedragen, dan hebben "ze" geen probleem met Rob van Koot, want hoe Rob van Koot zich gedraagt, dat is toch normaal? (en voor "ze" kun je invullen: vrouwen, homo's, gehandicapten, Moslims, Boedhisten, Molukkers, of wie zich verder maar "afwijkend" gedraagt ten opzichte van wat voor Rob van Koot "normaal" is.) Wat mij betreft: leve wie afwijkt. Die laat zien dat mensen niet bedoeld zijn om in een keurslijf te persen.

DikkieDik3
DikkieDik330 dec. 2010 - 13:05

Waar slaat dit op? Dat moeten mensen maar gewoon begrijpen dat het slechts een expressie, een provocatie is. Deze mensen doen immers niemand kwaad met zo'n gay-pride, en moet derhalve gewoon kunnen. Ultieme tolerantie lijkt me, dat zouden u en uw linkschmensch-vriendjes direct moeten onderschrijven. Of is er alleen tolerantie mogelijk jegens één bevolkingsgroep?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2010 - 13:05

''Nee, niet alle homo's zijn sociaal en menselijk. Alsof niemand dat hier zou beseffen''. Het schijnt dat u geen reacties leest, daar gaat ie, let maar op! Ton Evertsen, 30-12-2010 om 21, 28 uur.zoals? zover ik weet zijn hono's eerder minder crimineel dan hetero's hebben gemiddeld hoger inkomen betalen dus relatief veel belasting dragen minder bij aan overbevolking welke burgerplichten zouden homo's zich niet aan houden dan, ze spreken nederlands, werken, betalen belasting, dienen als boksbal voor sportieve jongeren, stellen ongevraagd hun huis ter beschikking .

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 dec. 2010 - 13:05

Bedoelde voor Henk Timmerman, van Mostafa Van der Loodgieter.