Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regionale omroepen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam stoppen met Johan Derksen

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4582 keer bekeken
  •  
derksenjohan

© Screenshot: RTL Boulevard

De regionale zenders Omroep West, Rijnmond en NH Media staken per direct de uitzendingen van het radio-programma ‘Muziek Voor Volwassenen dat wordt gepresenteerd door Johan Derksen. Reden is de schokkende bekentenis van Derksen dat hij in het verleden een vrouw heeft verkracht en dat afdeed als een 'jeugdzonde' en de bewering  ‘dat dat soort dingen toen gebeurde.’

De leiding van Rijnmond komt tot het besluit na een gesprek met Derksen en zegt dat het besluit mede is ingegeven door het patroon van bagatellisering bij de dader. Rijnmond schrijft:

In een reactie laat hoofdredacteur a.i. Ruud van Os weten: "Het schokkende verhaal van Derksen op dinsdag en het totale gebrek aan empathie een dag later hebben mij tot dit besluit gedwongen. Derksen is een grens overgegaan en heeft daarmee slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot in het diepst van hun ziel gekwetst. Bij Rijnmond is integriteit één van de kernwaarden waarmee we werken. Dat geldt voor alle werknemers, vast en freelance, dus ook voor Johan Derksen. ‘Muziek Voor Volwassenen’ is al twintig jaar een goed en goedbeluisterd radio-programma op onze zender. Dat wil echter niet zeggen dat het gezicht van die show zich alles kan permitteren. Ik realiseer me dat ik met het stopzetten van ‘Muziek Voor Volwassenen’ veel luisteraars teleurstel. In het gesprek dat directeur Bert Klaver en ik donderdagmiddag met Johan hebben gevoerd begreep hij onze argumenten en respecteerde hij ons besluit. Wij zijn Johan Derksen erg dankbaar voor twintig jaar heerlijke muziek op Radio Rijnmond.

Hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West laat geen misverstand bestaan op de eigen site.

'Het feit zelf en het nalaten van een kritische reflectie op zijn eigen gedrag zijn voor de omroep de redenen om dit programma te stoppen', zegt de hoofdredacteur. 'De excuses die zijn aangekondigd komen te laat. Los van de uitkomsten van het onderzoek door het OM: we wisten best dat we met Johan een unieke en eigenzinnige presentator op zender haalden, maar dat kan niet betekenen dat hij dingen uitdraagt die zo ver afstaan van wat wij als omroep tot onze waarden vinden behoren.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.