Joop

Regeringspartijen brengen rechtszekerheid in gevaar

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
28479250987_2005b2e361_c
Houd daar dezer dagen alstublieft rekening mee met het bepalen van uw stem
De politie houdt er een elektronisch smoelenboek op na met 2,2 miljoen portretten van 1,3 miljoen personen. Tienduizenden onschuldig gebleken Nederlanders komen er nog steeds in voor. Op zijn minst. Een gezicht wordt pas na twintig, dertig, veertig of tachtig jaar gewist. Dat hangt niet af van wat je gedaan hebt maar van de verdenking. Dat je alleen maar in dit smoelenboek schijnt te worden  opgenomen in het kader van  een wandaad waar vier jaar op staat, is een schrale troost.. Nogmaals: het gaat om een vermoeden, niet om een bewezen feit.
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de politie toestaat verslagen van aanhoudingen in aanmerking te nemen bij het verlenen van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Zo’n documentje is voor steeds meer functies nodig, in ieder geval bij de overheid. Radar toonde maandagavond een beveiligingsmedewerker die ineens geen nieuwe VOG meer kreeg omdat ooit een agent in het proces verbaal van een aanhouding iets had opgeschreven over verbale agressie. Hij kon dat met behulp van een advocaat weer rechtzetten. Als straks de Eerste Kamer de nieuwe wet op zijn beurt heeft goedgekeurd, is die weg afgesneden.
De betrokkene had een Arabische achtergrond, zodat hij keer op keer door de politie werd aangehouden vanwege het altijd ontkende maar uitvoerig in de praktijk gebrachte etnisch profileren. Voor de derde keer: het gaat bij dit soort aantekeningen niet om bewezen feiten maar om vermoedens. Als een agent je verdacht vindt, maakt hij daarvan een notitie, die je blijft vervolgen.
En een meerderheid in de Tweede Kamer staat daar blijkbaar bij te klappen en te juichen.
Uit Amerika hoor je vaak verhalen over the talk. Dit is het gesprek dat zwarte ouders op een gegeven moment met hun kinderen voeren. Ze krijgen dan uitgelegd dat ze door de autoriteiten bij voorbaat als verdachte worden beschouwd. En dat ze in contacten met de politie heel voorzichtig moeten zijn, geen verkeerde dingen zeggen, geen onverhoedse bewegingen maken, uiterst beleefd blijven. Anders loopt het  nel verkeerd af en zoals iedere keer weer blijkt, zelfs dodelijk.
In Nederland is het niet zo ernstig, al zal de Haagse familie Henriquez  daar anders over denken.
Je krijgt hier te lande niet zo snel een kogel in je mik maar wel een verkeerde aantekening die je straks je droombaan kost. Zo’n talk lijkt in Nederland daarom geen overbodige luxe.
Wie denkt dat hier de racismekaart wordt getrokken, heeft gelijk. Maar er zit nog een joker in het spel. Tijdens demonstraties loopt de politie uitgebreid te fotograferen en te filmen. In deze coronatijd komen al gauw de lange lat, de mobiele brigade en het paardenvolk tevoorschijn. Als je daar op de een of andere manier opvalt, zoals bijvoorbeeld de meneer die zondag op een goeddeels leeg Malieveld van zijn fiets geslagen werd , kan een notitie daarover je nog jaren achtervolgen.
Onthoud het goed. Dat heeft een meerderheid in de Tweede Kamer goedgekeurd zoals zij ook de voorstellen tot beperking van gratis advocatenhulp aan minvermogenden toejuicht .
De regeringspartijen brengen de rechtszekerheid in gevaar.
Houd daar dezer dagen alstublieft rekening mee bij het bepalen van uw stem.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groningse aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

frankie48
frankie4817 mrt. 2021 - 9:44

Gisteren vertellen nieuwkomers in EenVandaag die voor andere onderdrukkende regimes in deze wereld gevlucht zijn, hoe blij zij zijn met onze huidige regeringspartijen in hun nieuwe land, en dat zij daar ook op mogen gaan stemmen! Als zij zouden kunnen gaan bevroeden dat hun foto misschien al in het elektronisch smoelenboek is opgenomen, zouden zij nog steeds zo trots zijn geweest om die nieuwe Nederlander met ook alle 'vrijheid' hier te zijn? Zou de stichting Nieuwe Nederlanders hun niet zoals Han hier wijzen op het feit dat er naast politieke partijen zoals PVV en FvD, die hun hier zo wie zo niet van harte welkom heten, ook bij de huidige regeringspartijen al een vermoeden bestaan dat ze zware criminelen of terroristen ons land aan het binnenhalen zijn, en daarom waarschijnlijk hun foto maar vast in dat smoelenboek laten opnemen? https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-16-03-2021/

Zapata
Zapata17 mrt. 2021 - 9:22

/Soms vraag ik mij af of ze niet beter met de VVD kan fuseren./ Ach veel van dezelfde partijtjes geven mensen het idee dat er wat te kiezen valt. Wacht maar over een jaar.... deze regering mag gewoon door en dus gaat het gejammer over dat rechtse rotbeleid dan komen. En dan is het niet meer Kaag duimpjes op en toppie joppie. Tot de volgende verkiezing, dan komt er wel weer een ander poppetje die het diverse kosmopolitische hartje van het "linkse" electoraat sneller doet kloppen.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 mrt. 2021 - 13:22

Zapata Zou maar zo kunnen. Er zijn immers altijd mensen die al geen enkele hoop koesteren op verbatering van welke regering dan ook. Maar er zijn er ook, die hun hooggespannen verwachtingen (al dan niet terecht) niet ingevuld zien. Het is, bedoel ik maar, heel moeilijk te bepalen of een beleid werkelijk succes gehad heeft. In het beste geval, is het namelijk maar welke criteria je aanlegt. In uw geval lijkt het er op, dat je niet eens criteria nodig hebt.

Libertain
Libertain17 mrt. 2021 - 9:22

("Nogmaals: het gaat om een vermoeden, niet om een bewezen feit.") Dus indien een knul met een functie bij de overheid de pest aan buitenlanders heeft (denk even aan de belastingramp), net als elke kiezer van PVV of FvD, tevens door het aard van zijn werk in de gelegenheid is om je foto in een eigen database te kunnen plaatsen, ben je meteen de pineut omdat er geen mogelijk juridisch verweer aanwezig is (net als in het geval van de Belastingramp). Deze feit is juist die het verschil uitmaakt tussen een totalitair staat als DDR en een mogelijke democratie. Welke zijn we van die twee?

2 Reacties
Zandb
Zandb17 mrt. 2021 - 13:09

Libertain Dat geldt wel in het algemeen: Wanneer je een hekel hebt aan PVV-ers/FvD-ers of aan wat voor mensen ook, liggen er voor wie dat maar wil, helaas voldoende mogelijkheden.

Libertain
Libertain17 mrt. 2021 - 16:17

@Zandb, is begrijpend lezen je grote moeite? Het gaat om de Rechtstaat en om de mogelijkheid juridisch verweer (weg) te gebruiken tegen ongegronde verdenkingen en methodes die doorgaans typerend zijn voor politionele regimes.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 9:08

Staat de rechtsstaat op lossen schroeven? , want dat is de echte vraag die Van der Horst stelt. Parafraserend: valt het verkeer stil als er op de A4 een kettingbotsing ontstaat? Welnee, als de wrakken zijn geborgen en de emoties zijn bedaard, de verzekering betaalt en er met de schrik is vrijgekomen, komt het verkeer weer op gang. Met de rechtsstaat is dat ook zo: er gebeurt haar een ongeluk, maar dat betekent dus niet dat de .rechtsstaat fataal verongelukt is. Integendeel, de rechtsstaat schrok even, trilde een moment, maar herpakte zich meteen. Dat wil niet zeggen dat zoiets zich nooit meer zal herhalen. De geschiedenis herhaalt zich ook telkens. Maar ook dan blijft de rechtsstaat een vast geloof, een vaste burcht. Bach BWV heet zo. Ein feste Burg ist unser Gott. En ondanks het feit dat God vertrokken is uit Jorwerd en omstreken , blijven de mensen op Em vertrouwen. Er zir voor hen weinig anders op, want als vertrouwen verdwijnt helpe God ons de brug over. Alles berust op vertrouwen, zonder die overtuiging kun je net zo goed van de brug de vergetelheid inspringen. Mundus vult decipi. ergo decipiatur? Voor mijn zondagse preek heb ik al een titel. . . . .

2 Reacties
Zandb
Zandb17 mrt. 2021 - 13:13

Bouwman Kromme vergelijking. De rechtsstaat valt te vergelijken met de verkeersveiligheid. Wanneer er door onveilige omstandigheden een kettingbotsing ontstaat, dan kunnen die onveilige omstandigheden van dien aard zijn, dat je kunt stellen dat de verkeersveiligheid "op losse schroeven staat".

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 17:25

Ik heb alleen de laatste regels gelezen. En die vond ik het standpunt van bouwman treffend genoeg verwoorden.

Zapata
Zapata16 mrt. 2021 - 21:07

Regeringspartijen... daar bedoel je D66 toch niet mee? Daar is mevrouw Kaag lijsttrekker van. Die is heel beschaafd en erudiet. Die doet zoiets niet.

2 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn17 mrt. 2021 - 8:14

Soms vraag ik mij af of ze niet beter met de VVD kan fuseren. Voorbeeld: Mevrouw Kaag wil kennismigranten uit andere continenten naar ons land halen en de arme sloebers terugsturen. Kunnen ze bij bijvoorbeeld ASLM aan het werk. Weet zij wel dat dit wel erg egoïstisch is want deze kennismigranten kunnen zo hun moederland niet helpen opbouwen indien zo’n “brain-drain” plaatsvindt.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 9:17

Het geloof in mevrouw Kaag is groot en fijn. Maar ze is een diplomate, die heeft geleerd dat je moet handelen naar de omstandigheden, niet naar je wensen. De wereld is fluïde, ,zekerheden zijn zeer zeldzaam. Handel dus naar bevind van zaken.

Jaco38
Jaco3816 mrt. 2021 - 20:53

Han, je haalt er wel weer veel bij. Allereerst geldt dit alleen voor specifieke overheidsfuncties waar veiligheid en fraude gevoeligheid een belangrijke rol speelt. Dat je bij dit soort functies verder kijkt dan alleen veroordelingen is toch begrijpelijk? Een VOG is prima voor de gemene deler, maar kent ook z’n beperkingen. Je weet alleen of iemand veroordeeld is voor een icm met de functie relevant strafbaar feit. Voor kritische overheidsfuncties zoals iemand die bij de politie wil werken of toegang heeft tot zeer gevoelige informatie is dit onvoldoende, het afbreukrisico is daarvoor te groot. Dan kan het ook relevant zijn te weten dat iemand voortdurend ruzie heeft met zijn buren, geluidsoverlast veroorzaakt, schulden heeft etc. Allemaal zaken die bij een VOG niet naar voren komen, maar wel bij handhavers. Dat het gebruik van dit soort informatie ook ingewikkeld is, is ook duidelijk, u noemt een aantal risico’s als teveel of te ongenuanceerd geleund wordt op minder feitelijke bronnen zoals de waarnemingen van een wijkagent of jongerenwerker. Aan de andere kant zijn voor bepaalde functies de risico’s zo groot dat de maatschappij er ook bij gediend is dat een antecedenten onderzoek breder is dan alleen of iemand veroordeeld is. Dat de meerderheid van de 2e kamer dit heeft goedgekeurd is goed te begrijpen en zou voor u misschien ook een indicatie kunnen zijn dat u het belang en de ingebouwde waarborgen niet helemaal begrepen hebt. Om ahv incidenten - want dat zijn het - iets af te schieten is ook niet zo productief, de inzet moet zijn incidenten te voorkomen, niet het kind met het badwater weggooien

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 mrt. 2021 - 21:40

Je gebruikt veel woorden om de vogelvrijverklaring van de burgers te verdedigen. Er zijn helaas veel van zulke mensen. Ze leren het pas als ze zelf de lul zijn.

Jaco38
Jaco3816 mrt. 2021 - 22:46

Lekker inhoudelijk commentaar Han, een column mag scherp en polemisch, op reacties op een column reageert de columnist te doen gebruikelijk inhoudelijk of gewoon niet, reageren hoeft immers niet. Je hebt je niet goed verdiept in de achtergrond, je bent een column machine dus dat kan gebeuren, het feit dat de meeste partijen instemden zou op z’n minst een signaal voor je kunnen zijn dat je wellicht toch wat over het hoofd ziet.

gimli55
gimli5517 mrt. 2021 - 8:15

@Jaco38 Met een goede Godwin, de man met het snorretje is ook democratisch gekozen. De wetgeving die de toeslagaffaire mogelijk heeft gemaakt, is ook met een meerderheid aangenomen. Dat het democratisch en met een meerderheid is aangenomen, betekent niet dat het goede wetgeving is. Alleen dat er een meerderheid verantwoordelijk is voor slechte wetgeving.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 8:34

Waarom eisen reageerders die een lap tekst zonder enige echte inhoud schrijven altijd "inhoudelijk commentaar"? Laat ze eens zelf beginnen een inhoudelijke reactie te schrijven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 mrt. 2021 - 8:39

Ik heb me uitstekend verdiept in de achtergronden. Ik heb in mijn artikel links gegeven naar nadere informatie. Er ligt een wet in de eerste kamer die het mogelijk maakt om vermoedens en verdenkingen te betrekkien bij de besluitvorming rond een VOG. Je hebt met omhaal van woorden uitgelegd, dat je dat wel een prima idee vindt. Je hebt dus niet zo´n hoge pet op van de rechtszekerheid van de burger. Je hebt een uitstekend en inhoudelijk antwoord gegeven dat jou precies wijst op waar de schoen wringt. Radar toont aan dat als die nieuwe wet er door komt, de burger helemaal geen verweer meer heeft. Jouw reacties hebben in zoverre zin dat ouders die een Nederlandse versie van the talk moeten voeren ermee kunnen laten zien dat zij niet overdrijven.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 9:36

Willem de Zwijger werd ook vogelvrij verklaard. Ik meen door dezelfde koning die altijd door hem geëerd werd. Dat betekent dat de Vader des Vaderlands niet kon rekenen op rechtsbescherming. Dus toen nam Balthasar Gerards het recht in eigen hand. Dat betekende het einde van beiden.In 1584. Sindsdien is eigen richting niet meer dagelijks aan de orde. Dat is progressie, ga toch niet terug naar oude tijden. Ik begrijp heel wel dat een historicus naar verbanden zoekt, maar wees dan wel een goed verbandmeester. Want wie helemaal in het gips wordt verpakt zegt: I can't Breeze, Hanvander Horst.

Jaco38
Jaco3817 mrt. 2021 - 10:27

Han, een belangrijke nuancering die jouw column onvermeld laat is dat dit allereerst ziet op de screening tbv bijzondere functies en dit niet de standaard praktijk wordt + dat duidelijk is dat in een screening van bijzondere functies niet alleen veroordelingen relevant zijn (VOG) maar ook andere omstandigheden relevant kunnen zijn. Dat gebeurt trouwens nu ook al, of dacht u dat u bij bijv de AIVD binnenstroomt enkel op een VOG? Dat dit ingewikkeld is en heel zorgvuldig moet worden gekeken hoe die andere informatie wordt getoetst en gewogen is volstrekt duidelijk. Iets afschieten is makkelijk, maar laat dan ook zien dat u het belang waaruit dit voorkomt goed hebt begrepen en welke oplossingen u dan ziet. En ja veel tekst, dat heet een inhoudelijke reactie.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 11:42

"En ja veel tekst, dat heet een inhoudelijke reactie." Eigenlijk ben ik bang dat jaco dit nog serieus van mening is ook. En dat terwijl dat gewoon kolder is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 mrt. 2021 - 11:55

Jacco, de voorbeelden uit Radar waren beveiliger. Je kent ze wel, die mensen met een V op hun revers. Dat zijn geen bijzondere functies.

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 mrt. 2021 - 11:57

De oplossing is dat de Eerste Kamer die wet verwerpt. Dan zijn we er van af.

Jaco38
Jaco3817 mrt. 2021 - 15:23

Han, een beveiliger kan toch een kritische functie zijn? Toegang tot gevoelige gegevens etc. Integriteit van o.a beveiligers staat volop in de belangstelling rond misbruik vanuit criminele circuit. Maar je ontwijkt wederom de vraag, namelijk dat enkel kijken naar strafrechtelijk veroordelingen niet altijd voldoende is. Zou toch wat raar zijn als een politieagent met een schoon strafblad zonder problemen wordt aangenomen, terwijl er meldingen zijn van huiselijk geweld. Zo zijn er tig voorbeelden te noemen. Dat er dus wat breder gekeken wordt dat enkel een veroordeling is begrijpelijk. Of zou dat helemaal nooit mogen? Als u dat belang ook ziet bent u het gewoon net als ik eens met dit voorstel. Als u vindt dat dit helemaal nooit zijn mogen dan zijn we het idd hartgrondig oneens en toont u hiermee een theoretisch kamergeleerde te zijn met weinig oog voor de ingewikkelde afwegingen die soms gemaakt worden om te voorkomen dat de verkeerde man/vrouw op een plek belandt waar grote schade kan worden aangericht. Dat krijg je nooit sluitend, maar niets doen is iets dat alleen columnisten zich kunnen veroorloven. Dat dit heel zorgvuldig moet gebeuren is een feit, dat hier mogelijk fouten in zijn gemaakt (Radar) zal vast waar zijn, maar dan schiet je het plan niet af maar richt je je op zorgvuldigere procedures. Zie reactie Ministerie op de uitzending waar o.a gewezen wordt op het inrichten van een onafhankelijke commissie die hierin een rol moet krijgen. https://www.google.com/amp/s/radar.avrotros.nl/amp/notitie-in-politiedossier-reactie-ministerie-van-justitie-en-veiligheid/

vdbemt
vdbemt16 mrt. 2021 - 17:42

En stel nou dat je hierdoor iets overkomt en je wilt de staat aanklagen. Dan heeft Sander Dekker, ook VVD, ervoor gezorgd dat dat voor jou onbetaalbaar en dus niet te doen is.

ZonderNaam2
ZonderNaam216 mrt. 2021 - 16:34

Omdat ik zelf regelmatig een VOG moet aanvragen, heb ik toch nog eens gekeken naar wat de overheid zelf hierover zegt, en op de website van justitie staat nog steeds dat iedereen zonder strafblad sowieso een VOG krijgt. Er is dus geen sprake dat je VOG geweigerd wordt alleen op basis van een verdenking. https://www.justis.nl/producten/vog/beoordeling-besluit-en-bezwaar/index.aspx Verder hangt verlening VOG natuurlijk van het functieprofiel af waar het voor aangevraagd wordt. Als je een VOG aanvraagt voor een boekhoudfunctie dan maakt het niet uit als je een strafblad hebt voor openbare geweldpleging en als je een VOG aanvraagt voor een beveiligersfunctie maakt het niet uit als je veroordeeld bent voor boekhoudfraude. Tot slot kan je altijd bezwaar maken als je geen VOG krijgt.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 mrt. 2021 - 19:17

Dat wordt dus anders, zoals je hierboven kunt lezen.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 8:36

Naamloos denkt dat wat de overheid op een website zet overeenkomt met de praktijk. Hij moet nog leren dat het in de echte werled toch net even anders gaat.

Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 15:31

Ja maar de rechtsstaat is in Nederland allang nog hooguit een skelet, het lijkt wel nauwelijks door te dringen hoe ernstig dat is. Nu staat het toezicht op inlichtingendiensten weer op afschaffen, nou dan kun je 't helemaal wel shaken als je onterecht verdacht wordt. Ook als je niet verdacht wordt trouwens. Er zijn nu al zoveel databases en koppelingen voor zeer dubieuze doelen, vaak eerst illegaal en als 't uitkomt wordt 't snel ff min of meer gelegaliseerd. Maar ja, iedereen die zo blij wordt van dat law and order-gebrabbel van o.a. de VVD zal hier vast ook héél erg blij mee zijn. Tot ze zelf een keer de lul zijn - en dat gun ik ze van harte

4 Reacties
Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 16:03

@karin Leg eens uit. Wat heeft het toezicht op de inlichtingendiensten te maken met de opsporingsdiensten?

Grietje Genot
Grietje Genot16 mrt. 2021 - 17:34

Ik heb er geen fiducie meer in. Het is al meer dan 2000 jaar bar en boos, dus waarom zou 't nu opeens wel beter gaan? Zelfs die zogenaamde wetenschappelijk revolutie heeft geen greintje soelaas gebracht: het is huilen met de pet op, en zuchten onder de knoet. Nee, het beste, enige is de democratie om zeep te helpen door niet te stemmen. Dan krijgen 't VVD-falderappes - en hun onderknuppels, lakeien, priesters en sadistische kampwachters - absolute macht. Waarna de boel snel gereset zal worden. Dat is het enige weg, geloof me nou.

Grietje Genot
Grietje Genot16 mrt. 2021 - 17:35

Dat is het enige, geloof me nou.

Satya
Satya16 mrt. 2021 - 20:15

Jozias Hun overlap. Opsporingsdiensten krijgen vaak informatie van inlichtingendienst. De dienst, een podcast in meer delen op Spotify geeft hier een beeld van. Sowieso een aanrader om eens te luisteren. Vrijheid en het bewaken daarvan uit meerdere oogpunt gezien speelt daar een rol al zeggen niet zij dat maar ik haalde oa dat eruit.

Sam V
Sam V16 mrt. 2021 - 14:27

Terecht advies om geen D’66 te stemmen. De zogenaamd grootste voorvechter van de huidige regeringspartijen voor privacy en gelijkheid. Een schaap in wolfskleren vooral. Bij de VVD en het CDA weet je gewoon wat je krijgt. Dan is het een bewuste keuze. Eén die ik overigens wel begrijp.

2 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari16 mrt. 2021 - 16:20

@Sam Je denkt als een opportunistische landeverrader, Sam, ik zeg het maar even.

Sam V
Sam V16 mrt. 2021 - 18:36

@Marinus Calamari Ach, u zegt maar. Het betreft hier bepaalde overheidsfuncties waar deze extra waarborg (door problemen in het verleden) wenselijk wordt geacht. Dat vind ik een verstandige keuze. Het gaat mij erom dat juist D’66 telkens weer anders probeert over te komen dan ze feitelijk doen. Nu doet elke politieke partij dat (zeker in verkiezingstijd), maar D’66 blinkt hier echt in uit.

Libertain
Libertain16 mrt. 2021 - 14:26

Eigenlijk is dan de vraag - wat is het verschil tussen Wit-Rusland en Nederland? In Nederland heeft de wetgever voor gezorgd dat je via een juridische procedure je gegevens uit de politie data-base blijvend zou kunnen wegwissen? Anders zou geen verschil zijn.

2 Reacties
LBNB
LBNB16 mrt. 2021 - 16:29

Dat is er niet.

gimli55
gimli5516 mrt. 2021 - 16:53

@Libertain Gezien de vele zwarte lijsten bij vele maatschappelijk relevante instituten, waarbij de burger niet eens weet of is medegedeeld dat hij of zij er op staat, is de kans groot dat je de pineut blijft zijn. Ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie wordt verder uitgerold met deze regering, de wet gaat gewoon door in de EK. Regeringspartijen van de laatste 40 jaar zijn onderling uitwisselbaar en het beleid zal verder worden uitgebouwd. De wetgeving aangescherpt. De repressie zal toenemen en andersdenkenden zullen verdacht worden. De poster van de aanpak van Build Back Better hing op de achtergrond in de werkkamer van de burgemeester van Den Haag. Na de verkiezingen wordt veel duidelijk. De oppositie wordt gemarginaliseerd, zowel in de politiek als in de campagne, dat was al te zien in het onderzoek. Never waste a good crisis.