Regeringsleiders niet unaniem over Juncker, wordt wel Commissievoorzitter
• 27-06-2014
• leestijd 2 minuten
Premier Cameron: 'Slag is verloren, maar de oorlog niet' ... Rutte: 'Het is een zwaar moment'
Het verlossende woord is eruit: de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker moet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. Een ruime meerderheid van de regeringsleiders van de 28 Europese lidstaten heeft zijn kandidatuur geaccepteerd. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy via Twitter bekend gemaakt.
Op verzoek van de Britse premier David Cameron werd hoofdelijk gestemd. Twee politici stemden tegen: David Cameron zelf, die reeds een anti-Juncker campagne voerde, en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er werd gestemd over de voordracht van een Commissievoorzitter; regeringsleiders kozen deze in het verleden unaniem.
In een reactie laat premier Mark Rutte weten dat hij het gebrek aan unanimiteit ernstig vindt. “Het is een zwaar moment”, stelde hij, omdat het de belangrijkste benoeming voor de komende vijf jaar is, en deze bereikt is zonder unanieme overeenstemming.
De voordracht van Juncker is ontstaan uit een een-tweetje met het Europees Parlement. Voorheen kozen de regeringsleiders de kandidaat, het EP besloten de Europese fracties zelf kandidaten naar voren te schuiven. Juncker’s Volkspartij werd eind mei de grootste bij de Europese verkiezingen, waardoor hij werd opgedrongen als kandidaat-Commissievoorzitter. Premier Rutte ontkent dat hij zich door deze gang van zaken gechanteerd of onder druk gezet voelt om voor Juncker te kiezen, al heeft Rutte volgens
de Volkskrant weinig op met de Europa-lievende Juncker.
David Cameron ziet zich door de uitslag van de stemming gesterkt in zijn geloof dat Europa niet goed in elkaar zit. Hij noemt het een ernstige fout dat EU-leiders de voortouw zo is afgenomen bij de benoeming. Het zou de macht van nationale regeringen ontnemend en het Europees Parlement nieuwe macht geven.
Cameron :
Dit hele proces heeft mij gesterkt in het idee dat Europa moet veranderen. Dat was ook de boodschap van de Europese verkiezingen. Europa moet veranderen om succesvol te kunnen zijn.”
Extra top Op 16 juli komen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU bij elkaar voor overleg. Op een informeel diner zal worden gesproken over de belangrijkste openstaande topbanen in de EU. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag na de EU-top gezegd. Ook Juncker schuift aan bij het diner. Daar zullen de regeringsleiders met hem debatteren over de prioriteiten van de Europese Unie de komende vijf jaar. Op die dag stemt ook het Europees Parlement over de nominatie van Juncker.