Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering wil extra bevoegdheden tijdens Brexit

  •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
42016550975_bcde51316c_z
Om snel te kunnen reageren op noodsituaties tijdens of na de Brexit wil de regering extra bevoegdheden, buiten de gewone wetgevende processen in de Tweede Kamer om. Toetsing van genomen beslissingen volgt dan achteraf. Dit heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt in Brussel. In een zogenaamde ‘Verzamelwet Brexit’ staan richtlijnen voor de omgang met rijbewijzen, studenten, bedrijven, energievraagstukken, sociale zekerheid en ziektekosten. Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd, ergens in de komende maanden moet erover beslist gaan worden.
Dergelijke maatregelen komen niet vaak voor. Een van de keren dat er iets soortgelijks gebeurde was in 1973. Tijdens de oliecrisis toen, een strafmaatregel van Arabische landen vanwege westerse steun aan Israël tijdens de Jom Kipoeroorlog, verkreeg de toenmalige regering ook extra bevoegdheden. Hierdoor werd de mogelijkheid geschapen op te treden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, huren, dividenden, pachten en werkgelegenheid als dat nodig werd geacht. Zo bepaalde het toenmalige kabinet onder andere dat alle lonen tweemaal met niet meer dan 15 gulden per maand mogen stijgen. Volgens Blok gaat het vooral om praktische zaken om te voorkomen dat het goederen- en personenverkeer vastloopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.