Joop

Regering-Trump: Kinderen in kampen hebben geen zeep, bedden nodig

  •  
21-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-06-21 om 11.53.03
De regering-Trump heeft deze week voor een rechtbank in San Francisco bepleit dat migrantenkinderen die zijn opgesloten in kampen in grensstaten, geen zeep, tandenborstels of bedden nodig hebben. Volgens de regering betekent ongewassen slapen op een betonnen vloer niet dat er niet wordt voldaan aan de wettelijke eisen om zorg te dragen voor een “veilige en hygiënische” omgeving. De rechters gingen daar niet mee akkoord.
De Amerikaanse regering was op de vingers getikt wegens de erbarmelijke omstandigheden waaronder kinderen van vluchtelingen en migranten massaal worden opgesloten in kampen. Mensenrechtenorganisaties hebben al eerder alarm geslagen omdat de kinderen gevaar lopen ernstig ziek te worden. Zij krijgen geen tandenborstels, tandpasta of zeep en hebben in veel gevallen geen bed tot hun beschikking. Vaak slapen ze met veel kinderen in een beperkte ruimte op dunne matrassen op een betonnen vloer. Er zijn ook gevallen bekend waar zelfs het matras ontbrak. De kinderen krijgen een reddingsdeken van folie.
Advocaat namens het ministerie van Justitie Sarah Fabian bepleitte dat de schrale voorzieningen niet in strijd zijn met de wet, gebaseerd op een uitspraak uit 1997 waarin slechts wordt vermeld dat kinderen in gevangenschap “een veilige en hygiënische omgeving” moet worden geboden. Volgens Fabian is dat het geval. De drie rechters reageerden geschrokken:
"Staat u daar nu echt om ons te vertellen dat fatsoenlijk kunnen slapen geen deel uitmaakt van veilige en hygiënische omstandigheden? Het zou duidelijk genoeg moeten zijn dat wanneer je mensen in een volle ruimte opsluit en hen op een betonnen vloer laat slapen onder een aluminiumfolie deken, dat niet voldoet aan de eisen. Iedereen snapt dat wanneer je geen tandenborstel hebt, geen zeep, geen deken, dat het dan niet veilig en hygiënisch is."
Fabian reageerde daarop door te beamen dat het logisch is te denken dat zeep en dekens binnen de omschrijving van de wet vallen, maar dat wat de regering betreft de wet volledig wordt geschrapt omdat die te vaag is opgesteld. Daarop reageerden de rechters verbolgen en vroegen Fabian of ze zeker weet dat de regering aan dit standpunt wil vasthouden, omdat het onhoudbaar is.
Onder de regering-Trump heeft de opsporing en gevangenneming van vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning een vlucht genomen. Zij worden massaal opgesloten in wat velen omschrijven als concentratiekampen langs de zuidgrens van de Verenigde Staten. Veel van de migranten belanden letterlijk in kooien, kinderen worden massaal gescheiden van hun ouders. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering-Trump ervan met opzet de leefomstandigheden in de kampen zo slecht mogelijk te maken. Sinds eind 2018 zijn er ten minste zeven migrantenkinderen omgekomen in de kampen. Dat aantal ligt vermoedelijk hoger, maar omdat niet elke overheidsinstantie verplicht is sterfgevallen te melden, is het werkelijke aantal onbekend. De regering-Trump zegt niets aan de omstandigheden te kunnen doen zolang het Congres niet meer geld uittrekt voor de kampen.
Bronnen: Newsweek, Gizmodo 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Spanveer
Spanveer23 jun. 2019 - 11:19

Het rijkste land ter wereld ziet geen kans kinderen die gedwongen vastgehouden worden de meest elementaire verzorging te geven waar ze gewoon recht ophebben. Dit alleen is voldoende reden om Trump af te serveren desnoods met dwang. Ik heb gier geen woorden voor, wat een intens slecht mens is Trump. Nederland moet inderdaad de Amerikaanse ambassadeur ontbieden om duidelijk te maken dat dit echt niet kan. Trump toont aan dat hij een ongelooflijke lafaard is door kinderen zo te mishandelen. Het is niet te hopen dat die engerd naar Nederland komt voor een officieel bezoek.

adriek
adriek23 jun. 2019 - 6:44

Ik neem toch aan dat Rutte inmiddels de ambassadeur van deze bevriende natie op het matje geroepen heeft?

Abma
Abma23 jun. 2019 - 6:12

Na deze hopelijk sneller als zijn bedoeling was afgelopen termijn. Zal een tribunaal nodig zijn om alle negatieve effecten van deze gek op de wereld te veroordelen.

OlavM
OlavM22 jun. 2019 - 14:25

[Sinds eind 2018 zijn er ten minste zeven migrantenkinderen omgekomen in de kampen. Dat aantal ligt vermoedelijk hoger, maar omdat niet elke overheidsinstantie verplicht is sterfgevallen te melden, is het werkelijke aantal onbekend. De regering-Trump zegt niets aan de omstandigheden te kunnen doen zolang het Congres niet meer geld uittrekt voor de kampen.] Dit is natuurlijk schandalig en wat mij betreft zelfs veroorzaken van dood door schuld. De VS zijn onder president Trump onder elke aanvaardbare minimum-standaard van moraliteitsbesef gezakt. Onvoldoende financiering door het Congres is natuurlijk een kutsmoes. (Excusez le mot).

Katootje2
Katootje222 jun. 2019 - 14:07

Als je kinderen opsluit in kooien, dan kun je toch tenminste wel even controleren of ze hun tandenborstel wel hebben meegenomen van thuis.

4Vier!
4Vier!22 jun. 2019 - 10:52

“aan de wettelijke eisen om zorg te dragen voor een “veilige en hygiënische omgeving” Ja, je zou kunnen beargumenteren dat in de wet staat dat als je de vloer boent je zorg draagt voor een veilige en hygiënische omgeving. Maar je bent natuurlijk wel behoorlijk van de pot gepleurd als je vervolgens van mening bent dat die kinderen, babies (en volwassenen) geen verzorging nodig hebben. Je zet ze vast, dus maak je heb je verantwoordelijkheid. En als dat betekent dat je je avond kwijt bent aan het poetsen van peutergebitjes of het instrueren aan wat oudere kindjes hoe ze goed hun tanden moeten poetsen (links-rechts, boven-onder, voorkant-achterkant), oksels wassen, goed afdrogen tussen de tenen: so be it. De verantwoordelijkheid die je nam toen je ze op sloot...

2 Reacties
Katootje2
Katootje222 jun. 2019 - 17:51

Je bent behoorlijk van de pot gepleurd als je kinderen opsluit.

Recht door Zee
Recht door Zee31 aug. 2019 - 15:42

@ Katootje Wat is jou oplossing? Wat moet er met de kinderen gebeuren als de "ouders" van het kind vastzitten voor het illegaal oversteken van de grens? *ouders staat tussen haakjes omdat het ook vaak voorkomt dat het kind, geen kind is van de volwassenen waar hem mee reist.

Jonathan2
Jonathan222 jun. 2019 - 2:18

Eigenlijk ga je dat probleem alleen oplossen door de blanke Trump-aanhang terug te deporteren naar Europa. Als je na eeuwen je nog niet kan aanpassen aan andere mensen en culturen, dan moet je maar terug naar het shitthole waaruit je gekomen bent. Zij hebben daar niets te zoeken, veroorzaken met hun racistische opvattingen en achterlijke religieuze opvattingen, criminele en gewelddadige inslag al eeuwen voor de meest verschrikkelijke problemen daar. Rusland en Putin schijnen daar nogal geliefd te zijn, dus zou Putin ze kunnen opvangen in een werkkamp in Siberië.

JanB2
JanB221 jun. 2019 - 23:47

Is er hier nog iemand die niet van Trump en zijn aanhang walgt?

1 Reactie
Katootje2
Katootje222 jun. 2019 - 17:54

Niet alleen van Trump en zijn aanhang, maar ook van de ambtenaren die niet weigeren om dit soort maatregelen uit te voeren. Dat verbaasd me steeds weer: de banaliteit van het kwaad.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 jun. 2019 - 21:06

Toekomst Kinderen zijn en hebben de toekomst. Voor deze kinderen is een stuk beton in een kooi kennelijk voldoende. En dat gaat zo'n Fabian dat ook nog verdedigen/onderbouwen. De ondergrens van menselijkheid is al lang doorbroken. Straks wordt dat ook nog genormaliseerd.

Sam V
Sam V21 jun. 2019 - 13:48

Niet goed te praten. Als Trump massamigratie wil voorkomen moet hij Mexico onder druk zetten de migranten tegen te houden of terug te nemen. Dit is niet de manier.

7 Reacties
Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat21 jun. 2019 - 19:21

Dat doet hij ook, al wordt hij daar flink tegen gewerkt door de democraten. Maar het beleid is natuurlijk tweeledig. Je moet de kraan dichtdraaien en ook dweilen.

Satya
Satya21 jun. 2019 - 20:48

Sam Tja, hoewel ik het niet met je eens ben kan ik je prima respecteren. Als jij je zin krijgt zal er een oplossing met menselijkheid komen. Ik hoop dat je niet gaat wegkijken, inhoudelijk debat heeft geen enkele ondergrens. Ik trek liever met jou op om tot een oplossing te komen waarin ik water bij de wijn doe dan dat inhoudelijk debat zijn oplossingen mag uitvoeren. Genoeg ellende in concentratie kampen geweest. Wat een inkijkje in een oneerlijk en totaal verdorven geest krijgen we af en toe. Joop moet dit veel meer doorlaten zodat meer mensen naar het midden trekken.

Satya
Satya21 jun. 2019 - 21:02

Misschien hebben de sociaal democraten in Denemarken wel gelijk, deze mensen moet de wind uit de zeilen worden gehaald. Misschien is dat de enige manier om migranten te beschermen tegen deze mensen. Het goed praten van dit soort zaken, ongelooflijk beangstigend. Ik heb zin om te vloeken en schelden uit machteloosheid, ik zal het niet doen want voor velen ben ik dan de slechterik. Deze mensen superieure cultuur, nee op geen enkele manier. Je moet er toch niet aan denken dat deze mensen dit lied weer actueel gaan maken. Bwagh wat deprimerend zijn deze mensen. https://youtu.be/jKVnur5DkdI

Sam V
Sam V22 jun. 2019 - 8:51

@Satya Dank. Ik ben ook niet tegen migratie, maar ik maak mij af en toe wel zorgen dat de gehele maatschappij ontwricht raakt als wij daar niet met beleid mee omgaan. Ik reageer daarom juist expres wat rechtser omdat ik hier vaak een te makkelijke stemming zie dat het allemaal wel meevalt en we elke vluchteling moeten toelaten, want die mensen hebben ook recht op een veilig thuis met slogans als “geen mens is illegaal”. Goh, echt? De huidige aantallen kunnen we relatief makkelijk aan als maatschappij. Het probleem is echter dat het in de toekomst alleen maar meer worden als we niets doen. Daarom nu met beleid kijken hoe je de maatschappij hiervoor klaar maakt en ondertussen de instroom blijven beperken om de schok niet te groot te laten worden. Het punt is namelijk dat een groot deel van de Nederlanders zich zorgen maakt (wat de redenen zijn maakt eigenlijk niet uit) en dat kan makkelijk omslaan naar wij/zij en nog erger haat. Of het terecht is of niet, je gaat angst niet zomaar wegpraten en ik zou het zeker niet weghonen. Met dat laatste speel je extreem-rechts in de kaart. Als je je niet gehoord voelt (maakt niet uit of het terecht of interecht is) ben je vatbaar voor iemand die zegt voor je op te komen ook al heeft hij of zij dubieuze denkbeelden. Het voelt als een oplossing voor je eigen ontevredenheid. Wat de sociaal democraten in Denemarken hebben gedaan, zou inderdaad een manier kunnen zijn, maar dan moet je wel accepteren dat we vaak nee zeggen tegen mensen.

Satya
Satya22 jun. 2019 - 13:33

Sam Ik denk dat het rabat proces wel gaat doen waar het voor bedoeld is. Ik denk dat migratie problemen veel meer opgeblazen worden dan terecht is, daartegenover stel ik wel dat als er een bepaald sentiment ontstaat de redelijkheid niet meer van belang is. Ik heb het gevoel dat de haat al geaccepteerder is geworden, mijn moeder is gewoon in de supermarkt gezegd jij hoort hier niet. Iets wat ik 4 jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Ja er moet iets gebeuren en ik hoop dat die acties vanuit links en rechts van het midden komen, flanken zijn niet voor enige rede vatbaar. Ik hoop dat dit op een menselijke manier en eerlijke manier gaat gebeuren, daarom is het midden belangrijk. Op de flanken telt alleen het eigen gelijk.

OlavM
OlavM22 jun. 2019 - 14:35

@ SamV: [.....vaak een te makkelijke stemming zie dat het allemaal wel meevalt en we elke vluchteling moeten toelaten, want die mensen hebben ook recht op een veilig thuis met slogans als “geen mens is illegaal”.] Dat is niet waar, want dat gebeurt hier helemaal niet vaak. Praktisch altijd wordt hier gepleit voor een helder, rechtvaardig en meer efficiënt toelatingsbeleid. (Niet jaren in de wachtkamer blijven zitten). "Echte" vluchtelingen worden alom geaccepteerd. En terecht.

Recht door Zee
Recht door Zee31 aug. 2019 - 15:48

@Satya Wat stel jij voor qua immigratie beleid?

harmmeijer
harmmeijer21 jun. 2019 - 13:25

Tot de Tweede Wereldoorlog was de zeer besmettelijke ziekte tyfus een van de grootste gevaren op plaatsen waar veel mensen onder onhygiënische omstandigheden bij elkaar waren. In gevangenissen en legerkampen was het vaak de meest voorkomende doodsoorzaak. Waarschijnlijk zijn Anne Frank en haar zus Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan tyfus overleden. Het machtigste land ter wereld doet aan barbarij, maar komt overal mee weg. Schande!

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee31 aug. 2019 - 15:55

@Merel Veel migranten uit midden Amerika zijn niet gevaccineerd, dat is de rede uitbraak van de ziektes. Er zijn ook steden in Amerika zoals Los Angeles waar zoveel zwervers wonen en het zo vies is dat er ook ziektes / plagen uitbreken die al jaren verdwenen waren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jun. 2019 - 13:19

Straks ook nog razzia’s, een mentaliteit de ander te verontmenselijken, een must voor fascisme, als je dat n.b. luidkeels en schaamteloos verkondigt dan weet je hoe diep we zijn gezonken.

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee31 aug. 2019 - 15:51

@Raymond Bhagwandin Dit gebeurt al jaren ook voordat Trump president was. Het gaat om mensen die illegaal in een land verblijven en al teruggezonden hadden moeten worden, de wet wordt gehandhaafd en uitgevoerd.

Satya
Satya21 jun. 2019 - 13:13

Ongelooflijk. Niet meer verontwaardiging. Trump is een verschrikkelijk mens en de rechtse wereld loopt met hem weg. Arme kinderen.

6 Reacties
4Vier!
4Vier!21 jun. 2019 - 21:57

Satya 21 juni 2019 at 15:13 “Trump is een verschrikkelijk mens en de rechtse wereld loopt met hem weg.” Ik ken vrij veel rechtse stemmers, maar eigenlijk geen een die met Trump wegloopt. Misschien is het je ontgaan dat zelfs in dit artikel verwezen wordt naar Republikeinen die tegen (dit soort praktijken van) Trump zijn

Lilian Emma
Lilian Emma21 jun. 2019 - 22:44

De internationale gemeenschap zou hier toch een stokje voor kunnen steken? Of andere internationale mensenrechten afspraken, of regeringen die deze Trump bij z'n ballen grijpen, het liefst in Europees groepsverband. Dit mag gewoon niet gebeuren.

Me, Myself and I
Me, Myself and I22 jun. 2019 - 5:06

Voor de meeste rechtse mensen zijn de democraten al aardig rechts hoor. Ook rechts weet over het algemeen gezien niet wat ze met Trump aan moet.

Satya
Satya22 jun. 2019 - 13:39

Emma Je zou denken dat dat wel al gebeurd was. 4Vier! / Me, Myself and I Ik lees nogal veel rechtse media die volledig achter Trump staat. Misschien dat ik te generaliserend was. Ik zal proberen de rechter flank te schrijven bij dit soort zaken, rechts van het midden is niets mis mee.

OlavM
OlavM22 jun. 2019 - 14:14

@ 4Vier! [Ik ken vrij veel rechtse stemmers, maar eigenlijk geen een die met Trump wegloopt.] Nou, ook hier op Joop heeft een aantal reaguurders zeer fanatiek de loftrompet afgestoken over Trump en hem vurig verdedigd. Gedurende de verkiezingscampagen in 2016, maar ook daarna nog. Onderhand is het inderdaad een enkeling geworden. (Maar misschien kwam je in 2016 nog niet op dit blog). @ 12345Emma: De VS heeft als enige VN-lid het Kinderrechtenverdrag van de VN weliswaar ondertekend, maar niet geratificeerd! Kennelijk om de handen vrij te houden voor dit soort walgelijke praktijken, want uit dat verdrag volgen rechtstreeks bepaalde verplichtingen. Overigens heeft Nederland (dat dus wel heeft geratificeerd) zelf ook een slecht "track record" op dit gebied.

4Vier!
4Vier!23 jun. 2019 - 14:35

OlavM 22 juni 2019 at 16:14 Ja Olav, ik ben hier eerder geweest, maar ik ken niemand hier. Ik lees wel reacties van mensen hier, maar dat wil niet zeggen dat ik die mensen ken. Verder heb ik ook hier weinig “loftrompetten” gezien als het gaat om Trump.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2019 - 12:42

Het ontmenselijking proces is voltooid, nou kunnen we ze als beesten behandelen. Baudet en Wilders wensen dat ze al in dit stadium waren neem ik aan.

Quibus2
Quibus221 jun. 2019 - 11:54

Wat mij betreft heeft Trump geen recht op een vliegtuigtrap, de volgende keer dat hij uitstapt.

1 Reactie
OlavM
OlavM22 jun. 2019 - 13:55

Zou hij daarin trappen?

Tom Meijer
Tom Meijer21 jun. 2019 - 11:02

Wat kan je anders van een fascistoide regering verwachten.

1 Reactie
rvb2
rvb221 jun. 2019 - 11:48

Oproepen tot meer investering in legers bijvoorbeeld...

adriek
adriek21 jun. 2019 - 10:58

Besloten door mannen die na hun diensttijd nog nooit onder het niveau van een Hilton hotel overnacht hebben.

1 Reactie
Arjgev
Arjgev23 jun. 2019 - 18:05

Is er nog een niveau onder t hilton dan?

Frits Jansen
Frits Jansen21 jun. 2019 - 10:25

Het politieke argument zal wel weer de vrees voor "aanzuigende werking" zijn. Terzijde wijs ik erop dat Baudet in navolging van zijn leermeester Cliteur een tegenstander Is van grondrechten. Als mede-oprichter van de Partij voor de Dieren is Cliteur voor beestachtigheid.

2 Reacties
Satya
Satya21 jun. 2019 - 14:07

De migranten haat van baudet is echt eng. Hij en cliteur scheppen een eng klimaat.

Eric Minnens
Eric Minnens22 jun. 2019 - 9:24

@Frits "Als mede-oprichter van de Partij voor de Dieren is Cliteur voor beestachtigheid." Ik wil graag meezingen in het koor der rechtsbeschermers, maar je moet niet met dubbele onzin aankomen. 1) Cliteur was geen mede-oprichter van de PvdD, doch slechts lijstduwer; 2) de PvdD is juist niet voor beestachtigheid, zelfs niet als 'leuk' bedoeld grapje. Overigens betreur ik de samenwerking tussen Cliteur en de PvdD. Waar pragmatisme al niet toe kan leiden. https://www.pigbusiness.nl/artikel/190657-pvdd-ziet-kansen-voor-dierenwelzijn-met-partij-van-baudet/