Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering, trek de manke bestaanszekerheid recht

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1309 keer bekeken
  •  
image0

Voor de meisjes en jongens van Arnhem, hun ouders en andere volwassenen.

Wat willen jullie later worden, schreef ik de kinderen vandaag op 1 mei. Werk is mooi, maar de oneerlijk georganiseerde bestaanszekerheid sloopt in onze stad de werkers. 'Ik word automonteur, want ik hou van auto’s', vertrouwde een jongen mij onlangs toe op Leerpark Presikhaaf. Een goed argument, mijn vader zag liefst dat ik ook automonteur werd, met later in Marokko een garage ter overleving van mijn hele familie. Anno nu willen wij léven, gelukkig.

Bestaanszekerheid loopt mank
Bij je ouders strijden nu vreugde en verdriet om voorrang, schreef ik. Want de meeste volwassenen houden van hun werkresultaten, collega's en tevreden afnemers. Maar hun slijtage… onze kinderen zien in Arnhem-Oost onder hun ogen gebeuren dat hun ouders gebukt gaan onder de maandelijkse vaste lasten, hoe hard zij ook werken. Vandaar de vraag of we vandaag resultaten vieren of vechten voor werkende armen en voor starters zoals onze Arnhemse jongeren. Onze bestaanszekerheid loopt nu zo totaal mank, dat ook onze rijken zich ongemakkelijk gaan voelen. Want zonder de zekerheid van het bestaan, vinden wij geen succes en geluk.  

Drama in Arnhem-Oost
Intussen volstrekt zich in Arnhem-Oost een groot drama. De schoolvriend van de autoliefhebber voegde namelijk mismoedig toe: 'Wij zitten hier op een vmbo, dat is heel erg'. Inderdaad kleven aan de Hollandse Droom van dubbeltje naar kwartje bloed, zweet en tranen. Zoals ontmoedigend onderwijs, fout lokgeld van criminelen en blind discrimineren. Het ergste is als vooroordelen van een ander onder jouw eigen huid kruipen. Dus zijn wij aan het werk met vorming en opvoeding in de pedagogische wijk voor Arnhem-Oost: alle opvoeders rond de kinderen van wieg tot baan, voor de voorschool en verlengde schooldag, vormend jongerenwerk, opvoedende sport, lerende stages, zinnige startersbanen, met erbij ook actieve ambassadeurs en aandachtige mentoren. 

Kom op
Vandaag bij de demonstratie staan op de bordjes belangrijke opdrachten, voor faire salarissen, goede kinderopvang, hanteerbare werkdruk en andere grote kwesties voor de bestaanszekerheid van onze nieuwe generaties. Het helpt dat wij we met velen zijn in meer dan twintig landen. Ik wens iedereen een mooie en sterke Dag van de Arbeid; Fête du travail zeggen de Fransen; День праці de Oekarïeners en  يوم العمال العالمي de Noord-Afrikanen. Intussen werken wij in Arnhem aan wat in goed Nederlands heet 'It takes a village to raise a child, zoals de Afrikanen zeggen en ontvang ik als aanjager tout Nederland om wetenschappers, ambtenaren en bestuurders kennis te laten maken met de opvoedwijken. Ik kijk uit naar de landelijks steun om voor Arnhem-Oost de pedagogische wijk met spoed een stevige slinger te geven, richting nieuwe opgroeiende generatie. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.