Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering subsidieert bij energiecrisis vooral vermogende Nederlanders

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
neudesneeuw

© cc-foto: Niek Verlaan

Aan een advies om beter te isoleren heb je weinig als de woning niet van jou maar van een woningcorporatie of particuliere verhuurder is
Vandaag is het wereldarmoededag. Een moment om stil te staan bij de armoede in de wereld, maar ook bij de armoede in ons eigen land. Alleen al in mijn eigen stad Utrecht leven 25.000 gezinnen van een minimuminkomen. Veel van die mensen gaan het deze winter mogelijk nog moeilijker krijgen. De stijgende energiekosten treffen hen het hardst, maar de regering subsidieert vooral de meer vermogende Nederlanders. Wat een gemiste kans!
Voor mensen die na het betalen van hun vaste lasten van een paar tientjes per week moeten rondkomen kan de stijgende energierekening een onoverkomelijke hindernis worden. Juist deze huishoudens wonen vaak, noodgedwongen, in slechter geïsoleerde woningen met verouderde verwarmingsinstallaties. Aan een advies om beter te isoleren heb je weinig als de woning niet van jou maar van een woningcorporatie of particuliere verhuurder is, en je bovendien geen financiële reserves hebt om in te zetten.
Het is weinig effectief om rijkere Nederlanders te subsidiëren zodat zij juist geen prikkel meer hebben om beter te isoleren. In plaats daarvan zouden we in mijn ogen twee dingen moeten doen. Ten eerste actief op zoek gaan naar de mensen die het het hardst nodig hebben; zij die al in energiearmoede leven. Onlangs heeft TNO dit gedetailleerd voor heel Nederland in kaart gebracht. Acute armoedeklappen moeten opgevangen worden. Mensen op een minimuminkomen hebben recht op noodsteun. Misschien kost dat iets meer aan administratie, maar dat geld is dan goed besteed. Ten tweede moeten we werk maken van het investeren in het isoleren van de minst energiezuinige woningen: de woningen waar de tocht door de kamers trekt en de schimmel op de wanden staat. Veel steden, zoals mijn eigen stad Utrecht, zijn bezig om de slechtste woningen te verbeteren, maar het gaat niet snel genoeg. Daar ligt nu een kans om dat een impuls te geven.
Het is een goede zaak dat de regering veel geld uittrekt om de energiecrisis het hoofd te bieden. Maar laten we dat geld vooral daar besteden waar het het hardst nodig is. En op een manier dat het ons ook structureel vooruit helpt in het omlaag brengen van ons energieverbruik. Vergeet daarbij niet dat de lokale overheden in dit alles ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet alleen maar naar Den Haag moeten kijken. Een verhoging van het sociaal minimum is hard nodig. Maar zolang dat landelijk niet geregeld is, hebben ook gemeentes de plicht om in actie te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

LeftFuturist
LeftFuturist19 okt. 2021 - 19:37

Ja, ik was wel blij met deze maatregel. Contract al voor een paar jaar vast en nog een "tax cut" ook.

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist19 okt. 2021 - 19:56

btw dat hele vastzetten van je energiecontract enz. Ik vertrouw het voor geen meter. Het neigt allereerst al naar een piramidespel. De eerste die afsluit is goedkoop uit en de rest heeft het nakijken.

FredD2
FredD218 okt. 2021 - 9:23

Verhuurders verplichten om moderne huizen te leveren als ze ook moderne prijzen vragen. Lijkt mij simpel.

Bouwman2
Bouwman218 okt. 2021 - 8:23

Ik beloof dat ik die 350 euro zodra die ontvangen is onverwijld weg zal schenken. Wellicht word ik dan ook uitgenodigd in Buitenhof. Quid pro quo.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 okt. 2021 - 8:17

Hallo! Terwijl de gevolgen van klimaatverandering nu overal merkbaar zijn subsidieert de regering het verbruik van fossiele energie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2021 - 23:28

Je hebt gelijk, alleen daar koop je niets voor!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2021 - 19:47

We moeten wel eens een keer van het idee af dat (arme) huurders niets aan hun energierekening kunnen doen. Tochtstrippen, folie achter de radiatoren, led verlichting, infrarood verwarming, minder op standby, oude koelkast vervangen, temperatuur close in boiler, etc. Allemaal redelijk betaalbare zaken die je energierekening kunnen verlagen. Geen eigen dak voor zonnepanelen. Vanaf 550 euro hebt kun je investeren in een collectief zonnedak om je energierekening te verlagen.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2021 - 23:18

Tel eens op wat het kost als je allemaal moet doen wat jij zegt. Die mensen hebben geen geld op een spaarrekening staan. Die zijn blij als ze hun kinderen (enigszins gezond) eten kunnen geven.

Sorry, you're wrong
Sorry, you're wrong18 okt. 2021 - 5:59

Ik ben blij voor je dat je zo ver van de realiteit van echte armoede af staat. Mensen leven met een gezin van 40 tot 50 euro van de week. En dat zijn er in NL ontzettend veel. Het meeste uit jouw stukje - en met name de zaken met de grootste impact - zijn voor die mensen niet te realiseren. En dat is precies wat mevrouw Raaijmakers 'Regering subsidieert bij energiecrisis vooral vermogende Nederlanders'.

Marc Marc
Marc Marc18 okt. 2021 - 8:09

Afgelopen week nog een goedkope manier gevonden om de minder goed isolerende ramen (enkel glas of oude dubbel glas ramen) extra te isoleren met raamfolie. Die folie wordt met dubbelzijdige tape op het kozijn bevestigd waardoor er een ruimte tussen folie en glas ontstaat. De folie spant zichzelf door verhitting met een fohn. Aangezien ik nog een paar oude dubbel glas (geen hr++) ramen heb op de bovenverdieping toch maar een rolletje van 9m2 voor 11 euro bestelt. Voor de mensen die niet geloven dat een dun laagje folie extra isoleert, de bedoeling van de folie is dat er een ruimte van 10-15mm tussen glas en folie zit waardoor convectie van lucht tussen raam en folie weinig impact heeft. De warmte moet een extra laag passeren waardoor er een extra overgangsweerstand is en daarmee neemt de totale isolatiewaarde toe. Volgens https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolerende-raamfolie/ zijn de besparingen bij enkel glas 13,4m3 gas/m2 en bij dubbel glas 3,9m3/m2. Bij een gasprijs van 1,50/m3 is dat respectievelijk ca € 20/m2 en € 6/m2. Dat terwijl de prijs een aantal euro per m2 is en een paar jaar meegaat. Een andere goede besparing is kieren van kozijnen dichtplakken met schilderstape zodat de woning minder tocht. Schilderstape kost bijna niks.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 9:38

@Minoes en sorry, heel veel zaken kosten gewoon heel weinig geld en alleen een beetje moeite, zie ook de reactie van Marc Marc. Veel gemeentes geven ook subsidie op isolatie of geven isolatiecoupons weg. Ook aan huurders. Er zullen vast mensen zijn die het echt niet kunnen missen, maar veel mensen kunnen wel best veel doen voor relatief weinig geld.

LHTJ
LHTJ18 okt. 2021 - 11:19

Het klopt dat er met relatief goedkope en snelle oplossingen een aantal kuub gas te besparen is natuurlijk. Een groot deel van de mensen in slecht geïsoleerde woningen zal hier ook zeker op gaan acteren, tegelijkertijd hebben we het over kleine investeringen die kleine besparingen opleveren. Een slecht geïsoleerd huis kan 10 kuub gas besparen met m3 radiator als er folie op geplakt wordt. Gemiddelde besparing is tussen de 70 en 90 euro per jaar op de huidige energieprijs. Alles helpt maar dit is natuurlijk een pleister op een grote open wond in veel gevallen. Een tochstripje is ook nog te overzien maar een mandje spaarlampen, nieuwe koelkast en infrarood alternatieven zijn voor een grote doelgroep echt heel ver buiten bereik.Ze doen het met de oude koelkast van jou en mij die we naar de kringloop brengen omdat wij wel een nieuwe kunnen kopen. Daarnaast is er een grote groep mensen met multiproblematiek die zowel qua stress als qua financiële middelen van dag tot dag leven. Oogkleppen op en uitstellen is een veelvoorkomende reactie, wat je niet ziet is er even niet en levert voor dat moment geen extra stress op. Deze mensen moet je echt dichter aan de hand nemen dan digitaal wijzen op radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. De subsidie regelingen met vouchers voor energiebesparende aankopen die veel gemeenten hebben kennen vaak een plafond en voordat de doelgroep die dit het hardste nodig heeft bekend is met deze regelingen, hebben de mensen die het minder hard nodig hebben de kelderkast alweer aangevuld met spaarlampen e.d.

korheiden2
korheiden219 okt. 2021 - 13:01

@A little bit : Zeker kun je met tochtstrips en radiatorfolie met weinig geld wat doen, maar de zaken die echt helpen kosten toch echt meer geld. Neem een nieuwe koelkast. Deze bespaart t.o.v. een oude misschien 50 euro per jaar, maar kost toch al gauw 600 euro, uiteraard afhankelijk van model en grootte. Na 12 jaar heb je hem terugverdiend maar is je koelkast dus alweer 12 jaar oud. Minder op standby en ledverlichting zijn druppels op een gloeiende plaat. De wasdroger de deur uit doen, dat helpt. Maar het grootste gedeelte blijft toch gewoon de kosten van verwarming. Het meeste helpt een zachte winter.

Ewout Pool
Ewout Pool17 okt. 2021 - 16:22

Ik ben het ten dele met de schrijfster eens. Het zou idd beter zijn om een specifieke maatregel voor een specifieke inkomensgroep in te voeren. Echter, dit heeft zo zijn nadelen: Over ongeveer anderhalve maand moet iedereen zijn contract verlengen/wijzigen. In die tijd krijg je zo'n maatwerkoplossing echt niet van de grond. Er moet politieke besluitvorming plaatsvinden, een uitvoeringsinstantie opgetuigd en deze moet ook bemenst worden. Dat lukt je niet eens in anderhalf jaar. Doe je dat niet goed en zorgvuldig dan zet je de deur wijd open voor een zoveelste toeslagenaffaire. Om nog maar te zwijgen van het feit dat dit waarschijnlijk tijdelijk is. De projecties voor maart 2022 voorspellen een terugkeer naar normale prijzen. Dus ja, een generieke oplossing als belastingkorting komt ook terecht bij mensen die het wat minder nodig hebben. Maar het is wel een oplossing die snel kan worden doorgevoerd. Ik denk dat dat nu prioriteit moet hebben.

agnar123
agnar12317 okt. 2021 - 15:03

Energie armoede kun je als volgt bestrijden: Belast verhuurders met klimaatbelasting op basis van de isolatie van de woning. Is er minder dan 65 KWh vierkante meter per jaar nodig voor verwarming, dan betaal je geen klimaatbelasting. 65KWh is de nieuwste BENG 1 norm. Bij 80 KWh wordt de belasting 2 euro per vierkante meter per jaar. Bij 100 KWh wordt de belasting 5 euro per vierkante meter per jaar. Bij 120 KWh wordt de belasting 8 euro per vierkante meter per jaar. Bij 140 KWh wordt de belasting 12 euro per vierkante meter per jaar. Hoger dan 140 KWh per vierkante meter per jaar? Belasting 20 euro per vierkante meter per jaar. Het bovenstaande is voor veel mensen te technisch. Ik zal het verduidelijken. 65 KWh per vierkante meter per jaar komt ongeveer overeen met 7 kubieke meter gas per vierkante meter. Huur je een woning van 100 m2, dan zou je gasverbruik voor verwarming uitkomen op ca. 700 kubieke meter. Bij 120 KWh per vierkante meter per jaar zou je gasverbruik uitkomen op ca 1350 kubieke meter gas. Je hebt dan 650 kuub gas meer nodig. En de verhuurder betaalt daarvoor 800 euro belasting. Het bovenstaande plan helpt gelijk de woningnood te verminderen. In de afgelopen jaren hebben heel veel mensen met geld huizen aangekocht om te verhuren. Gewoon omdat sparen geld kost en de beurskoersen zijn zo idioot hoog, dat verstandige beleggers daar uitgestapt zijn. Gevolg: De prijzen van koopwoningen vliegen omhoog en de huisjesmelkers worden slapend rijk. Wordt bovenstaand plan uitgevoerd, zijn er drie mogelijkheden voor de huisjesmelkers. 1. Veel geld investeren in isolatie. 2. Heel veel klimaatbelasting betalen. 3. Je huisjes heel snel verkopen. Alle drie de opties zijn goed voor de samenleving. Het bovenstaande is heel wat beter dan het idee van de DNB om overwaarde van woningen te belasten. Dit treft alleen de mensen die in hun eigen woning wonen. Voorbeeld. Een bouwvakker kocht in 1980 een opknapper. Inmiddels woont hij in een mooi huis en in met pensioen. Hij moet rondkomen van een AOW en een klein pensioentje. Maar zijn huis heeft een overwaarde van een paar ton. Waar hij helemaal niets mee kan. Dan komt Klaas Knot en zorgt ervoor dat hij zijn afbetaalde huis niet meer kan betalen. Goed plan Klaas Knot! Help je rijke vrienden en belast de armen. Dat is wat de kabinetten met Rutte voortdurend hebben gedaan. Alle problemen worden 'gelijk' over iedereen afgewenteld. 'Gelijk' in de zin van absolute bedragen, niet gelijk in procent van het inkomen. De energiebelasting treft de armen veel harder. In sommige gevallen worden problemen helemaal afgewenteld op de armen. Voorbeeld: Na de financiele crisis van 2008 heeft de DNB met de banken een plan bedacht: Verhoog de debet rente en verlaag de creditrente. Verschilt is opgedreven tot ruim 4% hoger dan voor de crisis. Zo werden de mensen met schulden verder uitgeknepen en werden de balansen van de banken opgepoetst. Om Rutte te citeren: "De winsten klotsen tegen de plinten", betaald door de mensen met schulden. Het wordt hoog tijd voor collectief verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het criminele politieke systeem. In Den Haag luisteren ze vooral naar lobbyisten van de zuidas van Amsterdam. Deze bepalen het beleid. Naar geestelijk gezonde mensen wordt niet geluisterd.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 16:38

ik heb een hogere rekening dan de rijke overbuur die heeft namelijk een nieuw huis met fantastische isolatie en ik woon in een tochtig krot uit de jaren 30 dus u wilt dat ik meer ga betalen dan mijn rijke overbuur

adriek
adriek17 okt. 2021 - 19:05

Nee griezel, de verhuurder betaalt de belasting. Tenzij je huiseigenaar bent, dan wordt het de hoogste tijd om iets aan de tocht te gaan doen. (Dat was het al tien jaar overigens.) NB: Ik heb ook een oud huis, de tocht is er grotendeels wel uit, maar meer isoleren betekent zeer ingrijpend verbouwen, denk aan ordegrootte zestig mille...

Jozias2
Jozias217 okt. 2021 - 22:52

@agnar Er moet inderdaad een prikkel komen waarbij het voor de verhuurder beter is te investeren in de duurzaamheid van de woningen. Maar het koppelen aan het verbruik is wellicht niet de goede richting. Mate van isolatie is niet de enige reden voor een hoog verbruik. Ook na isolatie kan de bewoner er voor kiezen voortdurend te hoog te stoken, de ramen open te laten staan, een wietplantage op zolder te hebben en andere duurzaamheidsinitiatieven niet te nemen zoals led verlichting en zuinige apparatuur te kiezen. Daar kun je de verhuurder niet voor laten opdraaien. Dan zou een huurprijs gekopppeld aan het energielabel (of een belasting ) logischer zijn. De gevolgen voor de verhuurder zijn dan ongeacht het gedrag van de verhuurder. Vwb de verkoop van de panden in eigendom van een investeerder. Dat zal niet leiden tot meer woningen want die zijn nu ook al bewoond en zolang er schaarste is ook niet tot een lagere prijs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 13:17

[Ik heb ook een oud huis, de tocht is er grotendeels wel uit, maar meer isoleren betekent zeer ingrijpend verbouwen]. Ditto.

DaanOuwens
DaanOuwens17 okt. 2021 - 13:15

De schrijfster formuleert het probleem niet scherp genoeg. Op zich heeft ze gelijk, maar het had wat explicieter gemoeten. Een grote groep Nederlanders kan volgend jaar de kachel niet aanzetten en het licht aandoen omdat hun energie rekening voor hen onbetaalbaar wordt. Die gaat bijvoorbeeld van 150 euro per maand naar meer dan 200. Dat zijn mensen die dus een beperkt inkomen hebben. En als oplossing levert het kabinet een generieke maatregel die voor iedereen van toepassing is. Daarmee doet het kabinet twee dingen. 1. De armste mensen krijgen van het kabinet een dikke middelvinger en zij zullen dus als het een koude winter wordt verwarming niet hoger kunnen zetten of zijn kunnen hun energie rekening niet betalen, maken schulden en gaan in het najaar van volgend jaar aankloppen bij de gemeenten voor schuldsanering. 2. De VVD maakt van de gelegenheid gebruik om de eigen achterban die geen probleem heeft met hun energie rekening een volstrekt overbodig kadotje van 400 euro te geven. Op kosten van de belastingbetaler dus voor de dekking van deze uitgave wordt aangeklopt bij de overheid dus indirect ook bij de allerarmsten. Kortweg de VVD jat van de armste mensen en deelt uit aan de rijkere mensen. Dat is de essentie van het hele besluit. Op zich weinig nieuws dus.

4 Reacties
Rechtvznraap
Rechtvznraap17 okt. 2021 - 14:27

Nou Daan, het alternatief was een studie naar alle inkomens en uitzonderingen met een maatregel die pas na een jaar zou gelden. Wil je dat dan ? Iedereen compensatie want iedereen betaald meer en de belasting en BTW bedraagt meer dan 50%. Dat kan best een tandje minder toch ? Ik betaal me lam aan die belastingen ook al verdien ik best goed. Moet ik met een modaal inkomen en buiten alle compensaties val hier ook nog buiten de boot vallen. Ik vind van niet.

Eid
Eid17 okt. 2021 - 18:11

@Daan Dus mijn energierekening stijgt niet, alleen die van minimum inkomens, en dan gaan we maar weer eens nivelleren?

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 0:08

@ Rechtvznraap Jij schrijft: Nou Daan, het alternatief was een studie naar alle inkomens en uitzonderingen met een maatregel die pas na een jaar zou gelden. Dat was niet het alternatief. Hoe kom je daarbij? Is dat een smoes om niet de mensen die het niet kunnen betalen in de problemen te brengen? Als je een modaal inkomen hebt, heb je geen overheid steun nodig. @ Eid Jij schrijft: Dus mijn energierekening stijgt niet, Jouw energie rekening stijgt wel, die kan je zelf betalen. Dan ga je een keer minder op vakantie. Waarom zouden de armste Nederlanders bijdragen aan jouw vakantie?

Joop16
Joop1619 okt. 2021 - 7:47

Je hebt helemaal gelijk Daan. Die 400 euro is voor veel mensen lang niet genoeg, en voor veel andere mensen gewoon een cadeautje. Weliswaar een sigaar uit eigen doos, maar goed. Betekent feitelijk een nationale korting op de belasting, een korting die we ergens in de toekomst weer zullen moeten goedmaken.

Gerygrr
Gerygrr17 okt. 2021 - 12:34

Het is inmiddels duidelijk, dat subsidies om de armsten te helpen hebben geleid tot de kinderopvangtoeslagaffaire en ook de huurtoeslag heeft averechts prijsopdrijvend gewerkt. Het probleem bij subsidiëring blijkt een combinatie van fraude willen voorkomen en daarvoor te veel vragen van de gebruikte, verouderde ict systemen. De politiek vraagt het onmogelijke en de combinatie met wantrouwen is funest. Daarom is hetgeen hier wordt voorgesteld niet realistisch. Bovendien zijn het altijd de middeninkomens die onevenredig worden getroffen doordat zij veelal meer mogen gaan ophoesten. Het voorstel zoals er nu ligt, kan ook juist ruimte bieden aan verbruikers om wel die warmtepomp aan te schaffen of over te schakelen op elektrisch koken. Wie weet gaan bedrijven inzien, dat ze beter kunnen investeren in groene stroom. Het resultaat is voor iedereen gunstig, minder vraag naar gas, meer marktwerking en dus de leveranciers een zetje geven in de juiste richting: meer leidingen aanleggen!

adriek
adriek17 okt. 2021 - 11:43

Verhuurders die niet investeren in hun vastgoed fors belasten en de opbrengst rondpompen als huursubsidie, energiesubsidie en verzin er nog maar een paar. Verhuurders die huizen verhuren in lage energieklassen verbieden de huur te verhogen. Er is best wel iets te verzinnen, maar ja, de eigen achterban ...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 11:27

weet je wat er gebeurt als ze je woning isoleren? je huur gaat omhoog - grappig hè

1 Reactie
adriek
adriek17 okt. 2021 - 19:06

Maar dan heb je ook een comfortabeler woning, met lagere stookkosten. Stel dat de lagere stookkosten wegvallen tegen de huurverhoging, dan heb je nog steeds meer comfort. (Wel opletten dat de verhuurder ook de ventilatie in orde maakt...)

frankie48
frankie4817 okt. 2021 - 11:18

Dat is zo, en ik vind het ook zeer verwerpelijk dat het op deze manier uitgevoerd gaat worden. Maar het is altijd nog een beter voorstel dan waar uw mogelijke neoliberale fusiegenoot GL mee aankwam, want zij wisten bij hun voorstel al niet eens meer dat er ook nog huurders in dit land bestaan die je ook ergens mee zou kunnen helpen. https://www.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-wil-snel-groene-woonbonnen

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 11:54

ah...leuk - geld voor de mensen die een eigen huis konden betalen armen vissen weer naast het net bij GL - typisch

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 9:28

@ frankie48 Jij schrijft: Maar het is altijd nog een beter voorstel dan waar uw mogelijke neoliberale fusiegenoot GL mee aankwam, De schijnheiligheid van jouw reactie laat het extremisme in je opvattingen zien. Het voorstel van GL heeft helemaal niets met deze maatregel te maken. Zoals je zelf heel goed weet. Je hebt immers zelf de link naar de GL website geplaatst. Het voorstel van GL was bedoeld om huiseigenaren in beweging te krijgen bij het energie zuinig te maken van hun huis. Met de actuele stijging van de energie prijzen heeft het GL[plan niets te maken. Als je geen argumenten hebt om je politieke tegenstanders zwart te maken bedenk je gewoon zelf iets.

Pindaklaas
Pindaklaas17 okt. 2021 - 11:11

"Onlangs heeft TNO dit gedetailleerd voor heel Nederland in kaart gebracht. " Maar die kaart klopt niet. Zo zou in mijn dorp niemand wonen die te maken heeft met energiearmoede. Toch kan ik de verwarming niet vaker dan 1 x 30 minuten per dag aanzetten, en wel in de avond. Maar ik klaag niet! Ik merk het op. Ik denk dat er mensen zijn die het nog slechter hebben dan ik.

Otto Smits
Otto Smits17 okt. 2021 - 10:31

Onzin de rijkere Nederlands leven in de beste geïsoleerde huizen, want de "business case" om te isoleren is al meer dan 20 jaar een "no brainer" naast de toename in comfort. Ook hebben zie het geld ervoor en vele hebben vaak ook al zonnepanelen, boilers en soms al warmte pompen etc etc. De slecht geïsoleerde woningen zijn, bijna allemaal, zonder uitzondering, huur woningen/kamers omdat daar de eigenaar niet opdraait voor de energie kosten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 11:57

ik typ in een huis met deels enkel glas woningbouw - huur met verhuurdersboete van Rutte