Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering moet nu zorgen dat contactonderzoek kan doorgaan

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
callcenter

© cc-foto: Alfredo Molina

Bij de overheid schijnen ze niet te beseffen dat we de grootste ramp sinds de oorlog meemaken
Bij regering en ambtenarij leeft niet de gedachte dat we in ons land de grootste ramp sinds de Tweede Wereldoorlog meemaken. Er zijn al duizenden doden gevallen. De economie ligt in puin. Het virus is bezig met een nieuwe aanval.
Wekenlang is ons voorgehouden dat contactonderzoek en in quarantaine plaatsen van potentiële patiënten het enige alternatief is voor een tweede lockdown met alle rampzalige gevolgen van dien voor onze welvaart. Nu puntje bij paaltje komt, gooien de GGD’s van Rotterdam en Amsterdam de handdoek in de ring. Ze zullen patiënten vragen voortaan zelf dat contactonderzoek te doen want ze hebben niet genoeg mensen. Jammer maar helaas. Armpjes in de lucht. Ze kunnen geen ijzer met handen breken.
In een noodsituatie als de onze is het juist aan de regering en de openbare diensten om wel ijzer met handen te breken. Het houden van contactonderzoek is een kwestie van telefoneren. Als daar onvoldoende mensen voor zijn, dan huur je ze in. Tienduizenden flexwerkers zijn hun inkomen kwijtgeraakt. Hun namen staan op lijsten bij het UWV en de bijstand. Roep ze op. Geef ze een korte training vragen stellen. Geef ze een redelijk salaris voor zo lang als ze nodig zijn. Garandeer ze dat dit werk geen negatieve gevolgen zal hebben voor de sociale rechten die zij tot nog toe opbouwden. Geen budget? Minister Hugo de Jonge stelt dat beschikbaar. Open einde. Niet over lullen nu. Voor de KLM lagen ook zo miljarden klaar. Wettelijke hinderpalen? Grapperhaus laat zijn ambtenaren een weekend overwerken om met novellen te komen. De Raad van State gaat niet naar bed omdat het advies urgent is.
Je hoeft er geen eens een extra vergadering voor bijeen te roepen. Als ik mij niet vergis was er deze vrijdag toch een extra kabinetsberaad.
Als er problemen zijn met de technische infrastructuur, dan eis je onmiddellijke actie van de KPN en andere telefoonmaatschappijen die nu kunnen tonen wat ze waard zijn. Winston Churchill had rode plakkertjes liggen met daarop “action today”. Soms hechtte hij die aan urgente documenten. Als de verantwoordelijke ‘s avonds niet kon vertellen wat er aan het probleem gedáán was, kon hij zijn loopbaan verder vergeten.
Donderdagavond werden we getrakteerd op twee ministeriële preken waarbij de bewindslieden probeerden de schuld op anderen te schuiven, met name de jongeren in dit land. Met horeca-exploitanten als goede tweede. Doe dan wat, lamzakken. Laat zien dat je zelf de urgentie van de zaak inziet in plaats van dat je anderen de les leest om hun laksheid.
Mobiliséér. Maak de maatschappelijke krachten los in plaats van te zemelen op een katheder. Waarom moet ik toch steeds zo denken aan minister president De Geer, die een week of wat voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog van zijn vermoeienissen ging uitblazen in het Zwarte Woud. Ook hij kwam een paar dagen voor het eind van zijn vakantie terug naar Den Haag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (68)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 16:47

Ach ze dachten dat dat pas in de herfst nodig zou zijn, en mensen opleiden kost nu eenmaal 4 weken. En dat hadden ze natuurlijk niet al vast gedaan voor het geval dat! Of bang dat er een paar teveel zouden zijn en dat centjes zou kosten? Sommige mensen moeten gewoon niet denken, of denken niet gebruiken om zaken te verdoezelen. Ik heb gedurende heel deze pandemie nog niet een keer gezien dat er bij de GGD, bij GGD-ers, ook maar enigermate een gevoel heerste van urgentie.

Pater
Pater8 aug. 2020 - 16:35

Zoals zo ontzettend vaak bij deze regering zitten de problemen vooral in de uitvoering. Beleid en werkvloer hebben nauwelijks contact. Zitten er al verpleeghuis- en GGD-directeuren in dat outbreakteam?

6 Reacties
Pater
Pater8 aug. 2020 - 16:37

PS Mijn overleden vader, een CDA- man, zou over De Jonge hebben gezegd: praatjes vullen geen gaatjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2020 - 12:23

Dr. Anja Schreijer, Arts Maatschappij en Gezondheid, infectieziektebestrijding / LOI Landelijk Overleg Infectieziekten -voorzitter ad interim, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam /

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 13:37

Terwijl algemeen bekend is dat een bron- en contactonderzoek veel meer uren vergt, heeft men het toch teruggebracht naar benodiging van het aantal uren tot 5. Daar zijn waarschijnlijke ook de berekeningen op gemaakt. Niemand weet waarom men in Nederland dacht wel met 5 uur uit te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2020 - 16:46

Het meeste succes is te verwachten bij "brandhaarden" zoals feesten binnenshuis en gezinnen.

Pater
Pater9 aug. 2020 - 19:17

Dus geen verpleeghuisdirecteuren of -artsen ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2020 - 22:34

Dus geen verpleeghuisdirecteuren of -artsen ? Niet onder de vaste 7. Maar een directeur is ook niet het eerste waar ik zelf aan zou denken. Er vind wel overleg plaats volgens het RIVM.

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 11:00

-- Handhavingsangst -- .

Jim De boer
Jim De boer8 aug. 2020 - 8:24

Wel een teken aan de wand dat het nu juist de twee grootste steden weer zijn die “dwarsliggen”. Ik kan mij niet voorstellen dat de GGD in Amsterdam en Rotterdam niet praten met de burgemeester of dat de heer en dame in kwestie niet worden ingelicht. Een dag nadat de MP een persconferentie geeft hebben ze opeens weer nieuwe problemen. Wellicht hadden ze dit vooraf (24uur was voldoende geweest) even kunnen melden. Nu krijgt Den Haag de zwarte piet toegeschoven, maar het heeft er nu lucht van dat deze oppositie burgemeesters politiek aan het bedrijven zijn.

5 Reacties
NoahAmber
NoahAmber8 aug. 2020 - 9:47

Hoezo dwarsliggen. Je wil wel, je bent van goede wil, maar de capaciteit heb je niet. Tja, dan kan je alles wel willen, maar dat gaat echt niet lukken.

Ivan61
Ivan618 aug. 2020 - 10:22

Klopt helemaal. Ik vond timing te toevallig.

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 11:04

Complottheorieën telen weer wierig. Viruswaanzin. .

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2020 - 6:19

'maar het heeft er nu lucht van dat deze oppositie burgemeesters politiek aan het bedrijven zijn. ' Nee dat verzin jij erbij omdat je duidelijke ballen verstand hebt van de materie.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 12:04

grote steden liggenniet dwars. vvd,cda, D66. Rutte en de Jonge gaan over corona lijken. Ze laten het virus doelbewust "gecontroleerd" rondwaren Zodat het slachtoffers bijft maken, dat vinden ze kennelijk ergens goed voor. Zie de succesvolle aanpak van Nieuw Zeeland en Taiwan Zij roeien het virus zo goed mogelijk uit, en blijven dat doen, bij een nieuwe lokale uitbraak. Daardoor zijn er geen maatregelen zoals 1,5 m afstand houden nodig, en een voetbalstadion kan weer vol, feesten kan ook, daar dan. Niet hier, onze regering wil ons blijven blootstellen aan dat virus. Den haag heeft de zwarte peit, en erger, ze gaan over lijken, om het virus probleem in stand te houden, lekker belangrijk voor de verkiezingen

J.janssen2
J.janssen28 aug. 2020 - 8:00

Ook dat zal niet meer gaan helpen vrees ik. Na toch maandenlang om de tuin te zijn geleid heeft de regering zijn geloofwaardigheid totaal verloren helaas met dat gedraai over zin en onzin van mondkapjes, coronatests en bescherming van kwetsbare personen terwijl juist deze groep het minst beschermd bleek te worden. Nu gaat ook contactonderzoek niet meer helpen...eerst mogen we niet worden getest, nu moeten we eigenlijk bij elke snottebel worden getest op corona en nu laten we ons niet meer testen.

frankie48
frankie488 aug. 2020 - 7:49

Ik weet niet hoelang mensen te goedgelovig kunnen blijven en daarom volgend jaar weer hetzelfde rondje gaan rood kleuren, maar na een optelsom van alle leugens mag je toch eens gaan hopen dat men zich gaat bevrijden van die decennia lange bedwelming! Want ook dit is het logische gevolg van de keuze die jezelf in het stembureau blijft maken. https://nos.nl/artikel/2343283-zaans-zorgpersoneel-boos-over-bonusregeling-voor-managers.html

3 Reacties
Zapata
Zapata8 aug. 2020 - 9:15

Vergeet het maar. De meeste mensen zijn een dag om de vier jaar bezig met politiek, doen een debiel stemwijzertje, kijken naar een sullig debatje en lezen de krantenkoppen op die dag. Vanuit die waan maken ze het hokje rood.

ton14024
ton140248 aug. 2020 - 9:51

U noemt ´logisch gevolg´. Dan noem ik ´intelligente lockdown´. Staat u weer met beide benen op de grond? Dan zult u beamen dat beide voornaamwoorden een zekere mate van welwillende profetie in zich dragen.

frankie48
frankie488 aug. 2020 - 10:38

Beste Ton, Een ´intelligente lockdown´ van jouw kant kan alleen maar bestaan als je daarmee de sociale intelligentie van iedereen kunt gaan bereiken!

Tampert
Tampert8 aug. 2020 - 7:30

Weer een goed stuk van opa Hans!

Bouwman2
Bouwman28 aug. 2020 - 7:00

De wanhoop komt je tegemoet uit deze hartekreet. Dat heeft iets religieus. Iets van waar is de Redder nou? De sterke leider, de almachtige? Die God van het Verbond met zijn eigen volk ? Waar blijft die nou? Helpt u zelf, zo helpt u God is een oud en waar gezegde. Maar doe het dan vanuit de Rede, niet vanuit je Gemoed. En kies dus ter assistentie bij het zelfhulpprogramma wel even degenen uit die blijk gaven ov

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman28 aug. 2020 - 7:03

... over kennis en vaardigheden te beschikken. En niet een of andere influencer?

Bert de Vries
Bert de Vries8 aug. 2020 - 6:31

'Bij regering en ambtenarij leeft niet de gedachte dat we in ons land de grootste ramp sinds de Tweede Wereldoorlog meemaken.' Dat is op z'n best slechts ten dele waar. In Op1 vertelde Xander van der Wulp, dat het coronabeleid ten principale wordt bepaald door economische argumenten. Het bedrijfsleven moet zoveel als mogelijk is blijven draaien. Hetzelfde argument is beleidsbepalend voor Trump. Rutte brengt het wel anders dan Trump. Dat maakt, dat Rutte door zovelen wordt gezien als onze goede herder. Maar voor wat betreft het beschermen van mensenlevens is hij een wolf in schaapskleren. Begrijpelijk. Hij is unferfrohren neoliberaal. Anders ligt het met de managementkliek die hij om zich heen heeft verzameld. De via de tv omhoog gevallen managerskliek van RIVM, OMT, GGD. Het merendeel van hen weet donders goed dat het redden van levens niet prioriteit nummer één is. Diederik Gommers heeft er besmuikt gewag van gedaan. Maar zij zullen hun moeizaam bevochten status niet in de waagschaal stellen. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Money first.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 11:46

Klopt!

Fredje3
Fredje38 aug. 2020 - 4:59

Het klopt wel wat je zegt echter ligt dit toch echt bij de mensen zelf. Als zij alle waarschuwingen blijven negeren, dan kan je de helft van de inwoners van Nederland wel gaan aannemen bij de GGD's maar blijft het dweilen met de kraan open. Misschien dat de mensen zelf maar eens moeten beseffen dat dit de grootste ramp is sinds WO II, want er zijn nog steeds teveel mensen die doen alsof er niets aan de hand is.

Thuiszitter
Thuiszitter7 aug. 2020 - 23:50

Ben het eens met Han toch wel een grote maar !! Wat doe je met de mensen die weigeren mee te werken aan zo’n onderzoek ? , voor wat voor reden dan ook of nog erger er een beetje op los gaan liegen , gewoon omdat het kan. Nu is al bekend dat een aantal studenten weigerden mee te werken aan het contactonderzoek . Zet je er sancties tegenover dan voorzie ik dat mensen gewoonweg gaan liegen. De manier van aanpak werkte goed in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland dat zou dan ook hier moeten kunnen , blijkt dus niet zo te zijn. Dus ja heeft het echt zin ? vraag ik mij toch af.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2020 - 10:47

Ook in NZ hield niet iedereen zich aan de voorschriften. https://www.rnz.co.nz/news/national/409420/pandemic-expert-says-nz-too-slow-to-act-on-coronavirus

Debby Teusink
Debby Teusink7 aug. 2020 - 20:42

Misschien een schone taak voor de achterkleinzoon van onze oorlogsvorstin Wilhelmina, om de heren van de regering eens flink bij de oren te vatten?

adriek
adriek7 aug. 2020 - 20:16

Contactonderzoek heeft slechts zin als de contacten zich ook wat van het onderzoek aantrekken. Een half contactenlijstje - vriendjes worden uit het onderzoek gehouden opdat ze niet in quarantaine hoeven, en degenen die wel genoemd worden krijgen het vrijblijvende advies om zich te laten testen en (vooral) thuis te blijven. Testen doen we wel, want dat levert weer een leuk verhaal op een feestje op, maar thuisblijven hebben we lang genoeg gedaan. Helaas helaas, de tweede golf is niet meer te voorkomen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 2:28

Natuurlijk zijn er mensen die het niet serieus nemen. Dat heeft overigens ook te maken met de triomfantelijke toon die de regering vorige maand aansloeg. Maar als je al niet eens meer aan contactonderzoek doet dan laat je dus ook een heleboel mensen lopen die wel hun verantwoordelijkheid willen nemen. De verantwoordelijkheid ligt bij de regering. Die heeft het kennelijk niet belangrijk gevonden om een robuust test- en traceerapparaat op te bouwen. Dit is in lijn met het beleid vanaf februari/maart dat zich kenmerkt door afwachten en er maar het beste van hopen. Duizenden mensen hebben hierdoor al onnodig de dood gevonden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 11:53

En dan helpt dit ook niet! Hoofd GGD Gelderland haalt weer hard uit naar Rutte in de krant, omdat Rutte de jeugd de schuld geeft. Dat is dezelfde man die vond dat eenieder boven de 65 geen recht meer had op een IC bed en iedereen boven de 65 ging bellen. Zoals hij het noemde; iedereen die een griepspuit ging/mocht halen. En wij accepteren dat allemaal maar met z'n allen? Al die ego's die hun eigen minutes of Fame claimen?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 aug. 2020 - 20:15

"Geef ze een korte training vragen stellen" Ik denk dat de specifieke training om Mokumers te interviewen wel wat intensiever en langduriger zal zijn. Verder hartgrondig eens met betoog, ik zou zeggen vanaf morgen mee beginnen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 aug. 2020 - 19:10

Hoe het ook kan: de aanpak in Cuba, Vietnam, Venezuela en de (socialistisch geleide) Indiase deelstaat Kerala: https://www.thetricontinental.org/studies-3-coronashock-and-socialism/ In plaats van het Nederlandse afwachten en de handdoek in de ring gooien: snel, robuust overheidsingrijpen,massaal testen en traceren, grootschalige productie van essentiële materialen en brede mobilisatie van de bevolking om te zorgen dat alle noodzakelijke acties plaatsvinden. Gevolg: serieuze indamming van het virus en in een land als Vietnam (95 miljoen inwoners en een grens met China): 10 dodelijke slachtoffers, Cuba 88 doden, Venezuela 195 doden en Kerala (2 keer zoveel inwoners als Nederland op vergelijkbaar grondgebied): 150 doden. Allemaal landen die vele malen armer zijn dan Nederland maar wel de volksgezondheid serieus nemen.

7 Reacties
Sam V
Sam V7 aug. 2020 - 22:15

Ach, handhaven past zo niet bij Nederland. Zou raar zijn dat nu wel opeens te gaan doen. Doen we toch nagenoeg nergens volgens de regels. Nee, eigen verantwoordelijkheid geven aan de burger. Samen lossen we het op. Om moedeloos van te worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 4:28

Overal dus waar de Nederlandse overheid in gefaald heeft en nog steeds in faalt. Altijd te laat en te weinig, geen vooruitziende blik. Dat krijg je nu als je mensen zonder visie hebt of waarschijnlijk niet tot enige visie in staat zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 4:31

Of kan het zijn dat Wobke Hoekstra op de achtergrond naarstig aan het meerekenen is?

Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 7:50

@Sam V Niks tegen eigen verantwoordelijkheid. Maar als het gaat om volksgezondheid dan kun je niet anders dan strikt handhaven. Want er is altijd een categorie mensen die het niet zo nauw neemt waardoor zijzelf maar ook anderen groot gevaar lopen. Vergelijk verkeersregels en boetes. Die zou je ook kunnen afschaffen en vervangen door oproepen en verzoeken van de regering in de trant van ‘rijd alstublieft aan de rechterkant en liever niet te snel’. Ik vermoed dat we dan heel snel heel veel meer ongelukken hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2020 - 11:05

Kerala? Niet langer een succesverhaal afgezien van het aantal doden. Het aantal besmettingen stijgt gestaag. Er zitten grote aantallen mensen eenzaam opgesloten. Dat lukt in Nederland gewoon niet. https://www.bbc.com/news/world-asia-india-53431672

Pater
Pater9 aug. 2020 - 19:25

Foei Huysman, dat je het lef hebt te zeggen dat Venezuela de gezondheidszorg serieus neemt. Dat kan alleen een dogmaat zeggen. Als dat zo zou zijn zorg je voor voldoende voedsel en medicijnen! Het is verder alom bekend dat Venezuela hermetisch is afgesloten van de omringende landen. In dit geval een voordeel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2020 - 11:22

Pater 9 augustus 2020 at 21:25 Vietnam had het geluk dat de met corona besmette inreizigers jong en gezond waren (studenten). Daarbij is het grootschalig preventief opsluiten van alle mogelijke "verdachten" bij ons (nog) niet toegestaan.

GHS
GHS7 aug. 2020 - 18:45

Ik heb op TV ook horen vertellen, dat de contactpersonen niet meewerken. (zijn ze bang? Maten naaien?) Ze nemen de telefoon niet op, doen alsof ze niet thuis zijn. Ja, wat moet je dan als GGD? Misschien toch geen gek idee om de besmette persoon zelf na te laten gaan met wie hij/zij contact heeft gehad en deze mensen dringend adviseren om op te bellen naar de GGD.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 6:18

[Misschien toch geen gek idee om de besmette persoon zelf na te laten gaan met wie hij/zij contact heeft gehad en deze mensen dringend adviseren om op te bellen naar de GGD.] Dat kun je *ook* doen. Maar tegelijk moet je natuurlijk als GGD de mensen bellen. Je weet tenslotte niet of de besmette persoon inderdaad iedereen gaat bellen.

GHS
GHS8 aug. 2020 - 12:10

Nog wat duidelijker: de GGD heeft wel degelijk geprobeerd om contactpersonen te pakken te krijgen. Maar "men" werkte niet mee, nam de telefoon niet op of deed alsof men niet thuis was. Dan kun je als GGD toch niet meer doen? Het zijn onze eigen medemensen die de boel verstieren. Het bewust niet willen dragen van een mondkapje (want volgens hen is dat niet nodig) Als het om gezondheid gaat moet je alles doen (ook als je het er niet mee eens zou zijn. Dan doe je het toch "voor alle zekerheid")

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 12:18

GHS Het ene sluit het andere niet uit!

Archie Bunker
Archie Bunker7 aug. 2020 - 17:56

Schaf maar alvast een smartphone aan Han. Dit zogenaamde tekort aan personeel past prima in het plaatje van een straks verplichte app.

1 Reactie
ton14024
ton140248 aug. 2020 - 9:32

In antieke auto mag je rijden zonder gordel.

TwoTone
TwoTone7 aug. 2020 - 17:32

Beetje een afgang idd: inclusief inhuur zitten er bij de gemeente a’dam richting de 20.000 amtenaren ! Ze krijgen met ruime afstand de grootste uitkering per inwoner vanuit het gemeentefond. Moet er nu eens echt gewerkt worden geven ze niet thuis.....

NoahAmber
NoahAmber7 aug. 2020 - 17:24

Gewoon uitbesteden aan een call center in India. Je denkt dan dat je met Jan Jansen spreekt maar het is gewoon mijn neef Vijay Amritraj

Zapata
Zapata7 aug. 2020 - 17:02

Effe Zalmnorm bij pakken. Wie gaat dat betalen heer van der Horst?

1 Reactie
Zapata
Zapata7 aug. 2020 - 17:11

Want natuurlijk is de neoliberale schraalhans weer keukenmeester geweest de afgelopen 20 jaar en dus zitten ze met een maaltje van gebakken peren. https://www.nporadio1.nl/binnenland/24499-kritiek-op-ggd-onterecht-dit-is-het-gevolg-van-jarenlange-bezuinigingen

Joao Pinto
Joao Pinto7 aug. 2020 - 16:36

Zoals de Jonge reeds uitlegde, als de studenten gewoon weigeren mee te werken aan contactonderzoek wordt het voor de regering erg lastig om effectief besmettingshaarden "uit te trappen." De overheid kan in dit geval weinig zonder medewerking van burgers. Verplicht meewerken dan maar ? "De staat heeft recht op jouw contact-informatie." OK, ik hoor Jesse Klaver en Sigrid Kaag al ach en wee roepen ! Maar zelfs dan, als men gewoon net doet alsof de telefoonverbinding ineens slecht wordt als de GGD aan de lijn is, dan wordt het in de praktijk echt moeilijk om het meewerkgebod af te dwingen. Dus Han van der Horst, de overheid is in dezen voor een erg groot deel afhankelijk van de medewerking van met name jonge mensen (die immers zijn uitgegroeid tot de de grootste besmettergroep). Als je even je studeerkamer verlaat, en dan mijn bericht nog eens naleest, zul je dit moeten beamen.

korheiden2
korheiden27 aug. 2020 - 16:30

Helemaal mee eens, Han. Er is geen daadkracht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 16:03

Onkunde, onwil, totale leeghoofdigheid, wie zal het zeggen. En maar lachen, mister smile. Hoekstra zal er wel achter zitten, wedden!

Sam V
Sam V7 aug. 2020 - 15:53

Volledig eens met dhr. Van der Horst. Onbegrijpelijk dit. Zoveel tijd ter voorbereiding. Dit scenario en nog ergere waren voorzien en dan nu al de handdoek in de ring gooien. Je zou bijna denken dat dit gewoon de maatregel is die bedacht is bij dit scenario.

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 15:20

De GGD's schaalden razendsnel op toen contactonderzoek een sleutelrol kreeg. Toen het aantal testen en geconstateerde besmettingen terugliep, werd even snel weer afgeschaald. Vanwege het geld. En nu zitten de GGD's met de gebakken peren. Het management vergadert zich suf, de afdeling HRM ligt op apegapen, en door gebrek aan personeel wordt noodzakelijk contactonderzoek geschrapt. Neoliberaal beleid. Beperk je personeelsbestand tot een noodzakelijk minimum. Dan bespaar je op de kosten. En een reservevoorraad voor de werkvloer, daarvoor zijn flexcontracten niet bedoeld. Neoliberaal beleid: Rutte1 besloot het aantal GGDen terug te brengen tot 25. Groter is goedkoper. Managementlagen explodeerden, de arbeidsvoorwaarden op de werkvloer verschraalden, de kosten stegen. En de zaak implodeert. Wat heeft het beleid van Rutte en zijn companen veel kapot gemaakt. En tenslotte: het afwachtende en halfslachtige beleid van Rutte wordt van a tot z bepaald door economische motieven, die ook nog eens getuigen van waanzin: Voordeel op de korte termijn met enorme schade op de lange termijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 12:15

"Neoliberaal beleid. Beperk je personeelsbestand tot een noodzakelijk minimum. Dan bespaar je op de kosten. En een reservevoorraad voor de werkvloer, daarvoor zijn flexcontracten niet bedoeld." Ook het eerste wat ik dacht. Daarnaast hoe dom moet je zijn om te denken dat een eventueel tweede golf pas in oktober komt? Hoe kun je dat in godsnaam nog rijmen met het doel van het onderzoek, het voorblijven van een tweede golf door juist track en trace onderzoek toe te passen? Hoe dom kun je zijn. Maak me ernstig zorgen als dit het niveau is van het huidige GGD management en de politiek. Het lijkt me dat ze überhaupt helemaal niet bezig zijn het scenario van maart jl. voor te blijven.

ton14024
ton140247 aug. 2020 - 15:19

Doemschroeven aandraaien tot die pubers kraaien dat ze geen maten willen naaien?

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 16:04

Wat heeft dat nu met maten naaien te maken, niets!

ton14024
ton140248 aug. 2020 - 9:27

Als puber noem je nooit je maten. Vergeten Minoes?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2020 - 16:19

niet willen praten met volwassenen is vrij gebruikelijk

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 12:02

Ik begrijp wel wat je bedoelt maar ik zie dat in dit geval niet als maten naaien! Het ligt volgens mij dan ook voornamelijk aan degene die aan de andere kant van de telefoon zit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2020 - 11:26

Het leger inhuren om achter de telefoon plaats te nemen lijkt mij dan ook niet verstandig.

Rode druppel
Rode druppel7 aug. 2020 - 14:57

Prima geschreven. Helemaal eens. Mijn vraag is deze : zijn de mensen in dit land ziende blind ? We zullen het zien in Maart.

Middenman
Middenman7 aug. 2020 - 14:50

De GGD is bureaucratisch, zeker. Ze hadden veel sneller kunnen opschalen, klopt. Maar ik geef het je te doen, om zoveel mensen nieuw aan te nemen, intern op te leiden en in te werken in een korte tijd. En bij besmettingen die sneller oplopen dan nodig is. De bevolking houdt zich niet aan de regels, dan kun je echt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de GGD en regering leggen. "Het houden van contactonderzoek is een kwestie van telefoneren." Ja ja.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 2:18

De regering is verantwoordelijk voor het beleid. Als zij er voor kiest om alles weer open te gooien en dan maar hoopt dat het allemaal meevalt dan moet ze op z’n minst een plan B hebben voor het geval het allemaal niet meevalt. Er is door de WHO vanaf het begin gesteld dat landen een zo’n uitgebreid mogelijk test- en traceerapparaat moeten opbouwen. Nederland is daar sowieso heel laat mee begonnen en zoals nu dus blijkt ook weer op z’n janboerenfluitjes. Rutte laat het vanaf het begin veel te veel op z’n beloop en is constant te laat met maatregelen waardoor al duizenden mensen onnodig de dood hebben gevonden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 aug. 2020 - 14:20

Treffende column Dat we in maart nog niet wisten wat te doen vond ik al bedenkelijk, maar de crisis leek goed te worden aangepakt. Blijkt nu dat we in augustus een beetje verzanden in een moreel verhaal. Klm redden kost vele miljarden, maar een paar mensen inzetten lukt niet en bij gebrek aan beter leggen we de verantwoordelijk bij de burgemeester. Die moet dan maar zien dat slecht geventileerde gebouwen een tijdbom zijn en mondkapjes dragen niet leidt tot nonchalant gedrag.

Haz
Haz7 aug. 2020 - 14:06

Oke, meer contactonderzoek. Leuk. En dan? Dan worden mensen gebeld en die gaan alsnog doodleuk naar buiten en laten zich niet testen want geen zin in of tijd voor. Het grootste probleem is dat een groep mensen het wel best vind zo. Wat is jouw plan daarvoor, Han?