Bij de militaire missies in Afghanistan riep het Nederlandse leger de hulp in van Afghaanse beveiligers en logistieke medewerkers. Nu die Afghaanse medewerkers mogelijk Nederlandse hulp willen, houdt de regering de grens dicht. Het demissionaire kabinet meent dat het toelaten van Afghaanse medewerkers tot een “niet-beheersbare toename” van asielaanvragen kan leiden, schrijft de Volkskrant. Alleen voor tolken staat de deur open.
"Voor andere Afghanen die met Nederland hebben samengewerkt, zoals beveiligers of logistieke medewerkers, is ‘het kabinet terughoudend in het honoreren van verzoeken van niet-tolken’, laat het ministerie van Defensie weten. ‘Het beeld is dat bij het verruimen van de criteria om naar Nederland overgebracht te worden, er een niet-beheersbare toename volgt in het aantal aanvragen.’"
Nu de Taliban een groot deel van Afghanistan hebben heroverd op de regeringstroepen, slaan veel Afghanen op de vlucht. Zij vrezen voor hun leven en hun vrijheid als de extremistische groepering weer aan de macht komt.
Gedurende het Taliban-bewind in de jaren negentig moesten vrouwen een boerka dragen en mochten meisjes niet naar school. Ook televisies, vliegeren en foto’s van levende wezens waren niet toegestaan. Wie de strenge regels overtrad, kon rekenen op lijfstraffen.