Joop

Regering geeft niet thuis bij uitbraak vogelgriep

  •  
05-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Vogelgriep op pluimveebedrijf Tzum

© ANP / Hollands Hoogte / Anton Kappers

Medisch experts raadden het kabinet in juli via een rapport aan om de kippenstapel drastisch te verkleinen.
Op twee bedrijven in Bentelo worden 189.000 kippen afgemaakt in verband met een vogelgriepuitbraak. Dit komt bij de kwart miljoen pluimveedieren die deze herfst en winter al zijn afgemaakt in Nederland. Het gaat om de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Onder meer Duitsland, Frankrijk, Polen kampen ook met een uitbraak. Het vorige griepseizoen zijn er maar liefst 20 miljoen dieren ‘geruimd’. Wat gaat de vogeltelling nu opleveren?
Nederland heeft de grootste dichtheid van pluimvee van Europa. Elk jaar worden hier volgens CBS-cijfers meer dan 600 miljoen kippen verwerkt tot vlees, ofwel geslacht. Je leest het goed: zeshonderdmiljoen. Het CBS noemt de diertjes in de Excel-bestanden overigens ‘vleeskuikens’. Dit is met name voor export; vleugels en pootjes voor Kentucky Fried Chicken, filet voor McNuggets.
De ruimingen zijn verschrikkelijk voor de dieren. Ze worden massaal vergast met CO2. En het is dramatisch voor de ondernemers en medewerkers natuurlijk.
De uitbraak is ook een risico voor onze gezondheid. Medisch experts raadden het kabinet in juli via een rapport aan om de kippenstapel drastisch te verkleinen. Onder meer vanwege het risico dat de dierlijke virussen op mensen overslaan. Dit is een van de vele rapporten die concluderen dat de vleesindustrie zoönoses, zoals de coronavirussen, in de hand werkt.
De Nederlandse instantie die ons zou moeten beschermen tegen de gezondheidsdreiging van bedrijven, de Voedsel en Warenautoriteit, stelt ondertussen een strikte ophokplicht in. En de sector zelf wil bij monde van LTO vooral inzetten op vaccinatie. Een coronapaspoort voor vleeskuikens.
Typisch dit. Virologen en medici regeren inmiddels het land, nadat een zoönose alles heeft platgelegd. Maar als diezelfde groep experts aanbevelen om de vleesindustrie kleiner te maken vanwege het permanente, bewuste risico op zoönoses, dan geeft de regering niet thuis.
Het is duidelijk hoe goed de lobbyisten van de oude industrie nog vertegenwoordigd worden in Den Haag. Zelfs als er geen beter moment is om vol in te zetten op de plantaardige-eiwittransitie, blijft echte verandering uit. In het regeerakkoord staat hier weinig over in. Terwijl dit naast een gezondheidspunt ook gewoon een miljardenmarkt is waarin Nederland voorop kan lopen.
Ik ben benieuwd of de nieuwe minister van Landbouw Staghouwer wel durft te kiezen voor nieuwe economie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl7 jan. 2022 - 0:14

We zijn met teveel en daardoor moeten we ons vee in belachelijke omstandigheden ophokken. Het (pluim)vee staat strak van de antibiotica en de gewassen worden bespoten met... antibiotica. Er wordt zoveel glyfosaat gebruikt dat het in de lucht zit. Je eet het, drinkt het en ademt het. We hebben de ene na de andere enge ziekte waardoor dieren geruimd moeten worden. Hoe vaak waren de nertsen al aan de beurt? H1N1, vogelgriep, gekke koeienziekte, ga nog maar even door. Maar gezonder leven wordt weggezet als een zweverig verzinsel voor onze problemen. Spuit erin en weer door. "Virologen en medici regeren inmiddels het land, nadat een zoönose alles heeft platgelegd. Maar als diezelfde groep experts aanbevelen om de vleesindustrie kleiner te maken vanwege het permanente, bewuste risico op zoönoses, dan geeft de regering niet thuis." Niet dezelfde groep. Medici die zich bezig houden met dieren worden, buiten de medische groep, onterecht minder respect gegeven dan diegenen die met mensen werken.

adamgmail
adamgmail6 jan. 2022 - 9:10

Het gaat hier niet alleen om de grote aantallen van kippen en andere dieren, een bijkomend probleem is dat het voedsel voor deze dieren niet veilig is. Er worden nog steeds resten van dode dieren in voedsel verwerkt waardoor verspreiding van ziektes sneller gaat.

Pater
Pater6 jan. 2022 - 3:15

Ik ben geen vegetariër, maar ik vind wel dat we met zorg met de kippen, koeien en varkens om moeten gaan. Dat gaat totaal mis. De grote gevaren van de vogelgriep zijn daarbij ook nog eens onweerlegbaar en vereisen een snelle vermindering van het aantal kippen per kippenhouder. De grote concentraties leiden tot bliksemsnelle verspreiding en het ontstaan van allerlei varianten. Zie link van Loet hieronder. Ik begrijp niet goed waarom dit onderwerp zo weinig aandacht krijgt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 jan. 2022 - 15:55

"Virologen en medici regeren inmiddels het land, nadat een zoönose alles heeft platgelegd. Maar als diezelfde groep experts aanbevelen om de vleesindustrie kleiner te maken vanwege het permanente, bewuste risico op zoönoses, dan geeft de regering niet thuis." Zowel de eerste als de tweede zin zijn niet waar en ook niet onderbouwd. Het is eerder zo dat wilde dieren (en het eten daarvan) het probleem vormen bij de verspreiding van besmettelijke ziektes.

5 Reacties
Jan Man
Jan Man5 jan. 2022 - 18:26

De link in het artikel is toch vrij duidelijk. Waarom zou Frans het beter weten dan de groep medisch experts?

Loet Smit
Loet Smit5 jan. 2022 - 18:31

Slechts half waar. Zoönosen komen inderdaad vaak ''over'' uit het wild (ook vaak weer door ontbossing t.b.v. veevoer-teelt overigens) maar de varianten komen vervolgens uit de kweekvijver van de intensieve dierhouderijen. Virologen noemen het niet voor niets an tijden tikkende tijdbommen, die mega-schuren vol opeengepakte dieren van dezelfde genetische voorouders. Bijvoorbeeld over hoogpathogene vogelgriep: https://www.animalrights.nl/hoogpathogene-vogelgriep-te-danken-aan-de-intensieve-pluimveehouderij-niet-aan-trekvogels

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 jan. 2022 - 14:18

@Jan Man De link komt niet uit bij een onderzoek. Logisch, want het onderzoek dat aantoont dat de intensieve veehouderij tot het uitbreken van zoonoses leidt is er niet. @Loet De kop van het artikel waar u naar linkt suggereert stellig dat het op onderzoek is gebaseerd maar ik kan het niet nagaan. Man & Loet Waar ik al eens eerder naar verwezen heb is veterinair epidemioloog Arjan Stegeman. Zijn vakgebied lijkt me relevanter dat die anonieme groep experts waar hier boven sprake van is. "Als voorbeeld noemt Stegeman de hoogpathogene vogelgriepvariant H5N1. “Deze virusvariant is in de pluimveehouderij in Azië en Afrika onvoldoende bestreden en heeft zich van daaruit in de wilde vogels genesteld en aangepast. Daarom staat de pluimveehouderij in Europa regelmatig bloot aan deze virussen tijdens de najaarstrek van vogels. Het virus heeft zich destijds dusdanig weten te muteren dat wilde vogels wel besmet worden, maar vaak niet ziek.” Het heeft echter niet geleid tot een pandemie bij de mens. Nieuwe pandemische griepvirussen ontstaan doordat virussen klassiek vaak van eenden, via varkens naar mensen overspringen. “Varkens hebben receptoren voor het virus van zowel mensen als vogels, en worden daarom gezien als belangrijke tussengastheer van ziektes op mensen”, aldus Stegeman. Deze klassieke verspreiding zie je overigens vooral in delen van Afrika en Azië, vertelt hij. “Veel mensen leven daar in nauw verband met gehouden (pluim)vee en wilde dieren. Daarbij is de kans groter dat (nog onbekende) ziektes uiteindelijk bij de mens belanden en uit kunnen monden tot pandemie.” (https://www.foodagribusiness.nl/stegeman-kans-op-pandemie-uit-intensieve-veehouderij-nihil/)

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 22:12

Dieren hebben er geen belang bij om tijdens hun korte leven in hermetisch van de buitenwereld afgesloten schuren te zitten.

Loet Smit
Loet Smit7 jan. 2022 - 2:57

@FransAkkerman1947 ziehier één van de waarschuwingen voor de hoogpathogenen-kweekvijvers annex mega 'stallen' door één van die niet-anonieme experts uit het vakgebied: ''De grootschalige pluimveehouderij is een broeihaard voor vogelgriepvirussen. Volgens viroloog Thijs Kuiken moet dat een keer fout gaan en is het tijd om het roer om te gooien.'' https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/viroloog-thijs-kuiken-over-de-dreiging-van-vogelgriepvirussen-we-zijn-met-vuur-aan?s=09

plainview
plainview5 jan. 2022 - 14:29

Weet je wel hoeveel van dat soort rapporten er zijn. Voor alles kan je wel een rappport vinden, maar dat betekend niet dat je het ook moet doen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 13:32

We vergassen liever jaarlijks miljoenen kippen met CO2 dan ze te vaccineren. Daarna keert de oude situatie in de pluimveeteelt per omgaande terug. Pas als er overdracht van dier op mens plaats vindt ontstaat er wat onrust. Daar zijn inderdaad geen rapporten voor nodig.

adriek
adriek5 jan. 2022 - 14:03

Maar wat levert een halvering van de veestapel op behalve de helft minder ruimingen? Is een kwart miljoen vergaste kippen minder erg dan een half miljoen? Staghouwer is, als ik het goed begrijp, van de CU, Christenen hebben niet zo veel op met dieren: de bijbel stelt dat we ze eten moeten geven, maar veel meer bescherming krijgen ze niet.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 13:34

Van Staghouwer is niets te verwachten.

Pater
Pater7 jan. 2022 - 4:20

@Danielle Inderdaad. Helaas. Uit zijn verklaring na zijn gesprek met Rutte bleek, dat hij zich vooral zorgen maakt over het toekomstperspectief van de boeren, dieren of milieu noemde hij niet.

JoostdeV
JoostdeV5 jan. 2022 - 13:34

Dit is in lijn met de huidige Necropilitiek. Mensen worden uitgebuit, de aarde wordt geplunderd. Een nieuwe veel dodelijker pandemie staat om de hoek op ons te wachten, de huidige machthebbers nemen de gevolgen daarvan nog steeds voor lief, de winst gaat voor alles. Zolang we ons uit elkaar laten spelen onder de vlag van racisme, gender, geloof en nationaliteit gaat de uitbuiting en plundering door.

1 Reactie
JoostdeV
JoostdeV5 jan. 2022 - 13:35

Necropolitiek

Kuifje3
Kuifje35 jan. 2022 - 12:31

Zojuist keek ik naar een reclamespotje van “Save the Children”. Of we even willen doneren omdat we in de grootste voedselcrisis ooit zitten De Partij voor de Dieren wil dat we onze rol als de op één na grootste voedselproducent willen opgeven. Alle vormen van voedselproductie zijn “fout” in hun ogen. Geld stopt de voedselcrisis niet. Voedselproductie en wat we kunnen missen aan voedsel (en meer) naar landen brengen die dit zo hard nodig hebben wel. Het schoppen tegen onze voedselindustrie werkt contraproductief in alle opzichten. Vraag naar voedsel zal groeien en productie zal op z’n best verplaatsen naar landen waar diervriendelijkheid en verantwoorde productie geen enkele prioriteit heeft.

4 Reacties
Loet Smit
Loet Smit5 jan. 2022 - 18:24

''De Partij voor de Dieren wil dat we onze rol als de op één na grootste voedselproducent willen opgeven. Alle vormen van voedselproductie zijn “fout” in hun ogen.'' Twee keer onwaar. Niet ''alle'' vormen van voedselproductie zijn fout in hun ogen; lijkt me logisch als je bedenkt dat de PvdD aandringt op een voedsel-transitie, ergo: een vorm/meerdere vormen van *drumroll* voedselproductie. En de belangrijkste onwaarheid: de NL dierenindustrie is NIET ''de op één na grootste voedselproducent'' maar eerder de op één na grootste voedselverspiller. Denk maar even aan het landbouwareaal dat dient om voer te telen voor al die miljarden dieren, zodat met name de westerling z'n dierlijk eiwit kan scoren. Met dat benodigde areaal kan veertig keer deze hoeveelheid plantaardige eiwitten geproduceerd worden en zou het wereldvoedselprobleem tot het verleden behoren.

Pater
Pater6 jan. 2022 - 3:18

Ach Kuifje. De export van de gesubsidieerde NL veeteelt-export leidt tot het failliet van de landbouw in arme landen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 14:13

Het belang van onze rol als "voedselproducent" wordt steevast overdreven. De chinezen komen ook echt niet om van de honger als ze geen toetjes van Campina meer kunnen eten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 14:15

Afghanen hebben geen geld om voedsel te kopen. Het voedsel is er vaak wel.

Paul250371
Paul2503715 jan. 2022 - 12:20

Volksgezondheid interesseert ze geen reet. Het grootkapitaal daar gaat het ze om.