Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regels rituele slacht goed nageleefd?

  •  
16-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2631 keer bekeken
  •  
offerfeest

Het offerfeest is achter de rug en de inspecteur van de NVWA laat weten dat de regels rondom het ritueel slachten dit jaar goed zijn nageleefd. Wat fijn zou je denken, dus even wat achtergrond waarom ook hier weer de NVWA de plank volledig misslaat met een dergelijk persbericht.

In Nederland moet ieder dier dat wordt geslacht bewusteloos zijn voor de slacht. Bedwelmd of verdoofd noem je dat. Echter voor mensen met een joodse of islamitische achtergrond is een uitzondering gemaakt.

Voor de onverdoofde rituele slacht worden schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid, tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst.

Bij volledig bewustzijn wordt de keel van het dier opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademnood, omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed, maar ook pensinhoud, komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier. Daarbij blijkt uit onderzoek dat joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5 halen. Voor de duidelijkheid: dat vinden we nog steeds goed in Nederland.

Dit jaar zijn er voor het offerfeest in 44 slachthuizen dieren geslacht en de NVWA laat weten in al deze slachthuizen aanwezig te zijn geweest. Volgens voorlopige cijfers zouden tijdens dit ‘feest’ 33.000 dieren zijn gedood. Ik vraag mij meteen af hoeveel inspecteurs ingezet zijn want dat zijn nogal wat dieren.

Nu moet ik erbij vermelden dat er gelukkig ook veel moslims zijn die het niet meer van deze tijd vinden om onverdoofd te slachten. Maar hoe onbegrijpelijk ook wordt toch nog steeds de helft van de dieren helemaal zonder verdoving geslacht. Bij schapen en geiten gaat het om 43 procent van de dieren, bij runderen om 64 procent.

Vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap in Nederland en toenmalig staatssecretaris Henk Bleker kwamen in 2012 met het convenant onbedwelmd slachten, waardoor het toenmalige wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om onverdoofd slachten te verbieden alsnog sneuvelde. In het convenant zijn afspraken gemaakt over dierenwelzijn tijdens de onverdoofde slacht. Maar die zijn niet overeenkomstig de praktijk, zo bleek uit onafhankelijk onderzoek door de Vlaamse wetenschapper en dierenarts Piet Vanthemsche, in opdracht van de overheid. Dieren moeten volgens het convenant na de halssnede als ze na 40 seconde niet buiten bewust zijn zijn worden verdoofd. Ik kan je vertellen dat vrijwel alle koeien kalveren en stieren dan na 40 seconden verdoofd zouden moeten worden.

Vanthemsche deed uitgebreid onderzoek in een Nederlandse slachthuis, waar koeien, kalveren en stieren onverdoofd geslacht worden. De uitkomst was schokkend, waarbij onder meer bleek dat geen enkel van de 249 onderzochte dieren binnen de gestelde 50 seconden buiten bewustzijn was. Het gemiddelde lag zelfs rond de 2 minuten. Vanthemsche nam waar dat dieren met doorgesneden halzen alsnog probeerden op te staan, en ruim na de 50 seconden nog met hun ogen knipperden, in pure doodsangst door de pijn, bij hun volle bewustzijn, doodbloedend.

Het bewustzijn tijdens het doodbloeden zou op papier niet langer dan 40 seconden (mogen) duren, maar de 40 seconden-regel maakt het lijden natuurlijk niet meer acceptabel. En dat is dus nog niet alles want wetenschappelijk is onomstotelijk aangetoond dat het overgrote deel en mogelijk zelfs alle runderen tussen de 60 seconden en 4 minuten bij bewustzijn blijven. Dit vaststaande feit alleen al houdt in dat het convenant nooit kan werken, omdat er simpelweg geen runderen zijn die binnen 40 seconden hun bewustzijn hebben verloren. Dus wat hebben die NVWA inspecteurs dan precies gedaan met hun stopwatch in hun hand. Want ik neem aan dat ze 33.000 keer de timer hebben aangezet dat de 40 seconden-regel niet wordt overtreden.

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed. Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleitte in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

En het argument dat een verbod strijdig is met de vrijheid van religie kan ook naar het land der fabeltjes worden verwezen. Het Europese Hof van Justitie heeft allang geoordeeld dat het verbod op onverdoofd slachten gewoon is toegestaan. Dus ik zou zeggen: kom maar door met dat nieuwe wetsvoorstel. Dat heeft nu lang genoeg gerijpt om eindelijk geserveerd te worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Ewout Pool
Ewout Pool17 jul. 2022 - 20:18

Mooi om te zien hoe bij een dergelijk artikel de mensen die blind de progressieve ideologie aanhangen in de mentale knoop raken. “Dierenrechten zijn belangrijk “ en “mensen moeten vrij zijn in de multiculturele samenleving om hun geloof te belijden”. Ja, die 2 gaan niet geheel samen. Ik denk dat de gemiddelde christendemocraat ze overigens een hand kan geven, die ziet qua art. 23 juli in dezelfde spagaat. Principes zijn mooi, maar soms moet je pragmatisch zijn en logisch nadenken (en de rituele slacht als volkomen achterhaald verbieden)

TeeJee2
TeeJee217 jul. 2022 - 12:39

Direct verbieden, daar hoeven wij weinig woorden aan vuil te maken.

Broodmolen
Broodmolen17 jul. 2022 - 7:46

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb17 jul. 2022 - 6:20

Mij stoort het gemak waarmee zo veel mensen, zo tegen ritueel slachten want barbaars, vissen geen probleem vinden.

1 Reactie
HenryHansen
HenryHansen17 jul. 2022 - 9:28

Mij stoort het gemak waarmee zo veel mensen voor ritueel slachten zijn, want vissen is immers ook geen probleem. Er bestaat een Europese wet tegen onverdooft slachten maar slappe politici gooien het hier op vrijheid van godsdienst (bang op lange tenen te trappen), om hier in NL een uitzondering te maken op deze barbaarse manier van slachten.

dirk den boer
dirk den boer16 jul. 2022 - 20:52

Kijkend naar de foto, vraag ik me af wat er omgaat in de hoofdjes van die kinderen die naar de schapen kijken. Denken ze aan een lief diertje? Of aan de coteletjes die tzt op de feestelijke tafel verschijnen? Gehoord op de kinderboerdrij hier in de buurt, toen bekend werd dat de groot geworden biggetjes nu naar de slager zouden gaan: - Mamma, gaan ze dan bij die slager logeren?- Ja, dat is dan meer het gedachtegoed van de autochthone kindertjes, vrees ik, maar hoe moet het nu eigenlijk??

4 Reacties
Gio Servas
Gio Servas17 jul. 2022 - 10:34

Wij wisten als kind wel waar varkentjes, kippen e.d. wel voor waren en alhoewel we wel met ze speelden of wat dan ook vonden we het niet erg als ze geslacht werden. Vaak waren we nieuwsgierig en keken we mee en speelden we met kippenpootjes die overbleven. Echter hadden de dieren altijd een heel fijn leven, konden vrij rondlopen en kregen goed eten. Dat verschil met nu en vooral hier is vaak wel groot.

dirk den boer
dirk den boer17 jul. 2022 - 11:56

Helemaal mee eens, Gio, maar bedenk wel dat jij en ik een kleine minderheid aan het worden zijn, die het dus normaal vinden om een dier te strelen, aaien, ook als je weet dat het ooit geslacht wordt (en waarom het gehouden wordt). Ook de kippenpoot waar je aan kon trekken zodat hij leek te gaan lopen, herken ik, en waarschijnlijk alle 60 + ers, maar hoeveel kinderen en jong volwassenen nu nog? Ukraine en Moldavie willen bij de EG, dat betekent wel dat ook daar de huisslacht verboden gaat worden, en de bioindustrie zijn intrede doet, daar helpt geen lieve moeder aan.

dirk den boer
dirk den boer17 jul. 2022 - 22:24

Zijn intrede doet, moet natuurlijk zijn, als enige manier overblijft, want intrede heeft ook daar lang geleden plaats gevonden.

dirk den boer
dirk den boer21 jul. 2022 - 11:59

Uit de Camera Obscura, hoofdstuk Familie Stastok, Pieter wordt waaratje verliefd, Amelie (uit de stad) in gesprek boerenkindertjes op het platteland, waar ze zijn beland op een tochtje met de roeiboot -Wel liefjes, kijk jullie zo naar de eendjes?- De kinderen keken haar strak aan, maar gave geen antwoord. - Hoeveel van die lieve diertjes zijn er wel?= Geen antwoord, want op het platteland noemt men een eend geen diertje. - Hou je veel van de eendjes?= Zelfde stilte. Zou iets van dit soort misverstanden nog steeds wel bestaan tussen kinderen/mensen uit de stad en die op platteland? Vrees van wel...

JasDon
JasDon16 jul. 2022 - 19:15

"de NVWA laat weten dat de regels rondom het ritueel slachten dit jaar goed zijn nageleefd." Soms denk ik dat de NVWA de bijzondere behoefte heeft om lekker inclusief te doen met dit soort uitspraken. Gewelddadige geloofsgewoonten moet je gewoon verbieden, of het nu minderheden zijn of niet.

HenryHansen
HenryHansen16 jul. 2022 - 16:19

Onverdoofd slachten is barbaars en moet verboden worden. Bizar dat in NL voor religies dit soort uitzonderingen worden gemaakt (evenals het genetiaal verminken van wilsonbekwame kinderen). Dus idd kom maar door, religie moet weer terug in het hok en binnen het privé domein. Nu alleen nog even de linkse partijen overtuigen, want die denken nog steeds dat er electoraal gewin te behalen valt bij het handhaven van dit soort rituelen.

3 Reacties
Volrin
Volrin17 jul. 2022 - 11:32

Inderdaad. En er is nog wel een voorbeeld van religeuze ontheffing te noemen: de uitzonderingspositie ten tijde van de corona maatregelen. Dit alles terwijl het desbetreffende grondwetsartikel expliciet 'behoudens de wet' in de tekst heeft staan.

Gentleman
Gentleman17 jul. 2022 - 11:53

Het zijn juist de rechtse partijen die overtuigd moeten worden, linkse partijen zijn juist tegen ritueel slachten.

TeeJee2
TeeJee217 jul. 2022 - 17:39

@Gentleman Ik ben bang dat die vlieger niet geheel op gaat, aangezien de senatoren van PvdA in 2012 er nog tegen waren, en de GL fractie niet onverdeeld was. Dit terwijl de PVV juist voor een verbod was. Het lijkt wat genuanceerder te liggen dan u stelt.

Eric Minnens
Eric Minnens16 jul. 2022 - 14:02

Ik dacht plots, wat voor gedichten bestaan er eigenlijk over slachten? En trof een hoop flutgedichten aan, een hoop amateuristische ook. Ook een in bovenstaande context iets te lollige van Piet Paaltjens. Plus een 'grappig' gedichtje van Mensje van Keulen: Denk eens: de koe was je kat, het schaap of varken je hond, en blaten was blaffen en loeien miauwen: wat zouden we treuren, wat zouden we rouwen. Echt on topic, over ritueel slachten, heeft Nachoem Wijnberg iets geschreven, zij het een ellenlang gedicht, waarmee ik jullie op deze plek niet lastig wil vallen... Het is m.i. namelijk inhoudelijk zwak en onleesbaar, hoewel toch van een P.C. Hooftprijs-winnaar... Maar oordeel zelf (link volgt).

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens16 jul. 2022 - 14:04

https://www.de-gids.nl/artikelen/een-verdediging-van-het-ritueel-slachten-wanneer

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 15:18

Ook vreemd dat hypermoderne martelmiddelen zoals kantelboxen zijn toegestaan. Als mensen werkelijk zouden hechten aan oude rituelen van millennia geleden zou het besnijden van jongetjes ook in de buitenlucht moeten plaatsvinden met een vuurstenen mes.

Eric Minnens
Eric Minnens16 jul. 2022 - 15:56

Ik weet niet wat ik erger vind, de praktijk van de kantelboxen of de praktijk van de circumcisie. Waanzin! Het meest angstaanjagend lijkt mij nog frenulotomie. Au au au!

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 18:01

Jamaar dat gebeurt alleen op medische indicatie, terwijl circumcisie een nutteloze ingreep is met risicos.

Eric Minnens
Eric Minnens16 jul. 2022 - 19:07

Bij vrouwen komt frenolotomie eveneens voor. Er zit namelijk ook een frenulum onder je tong: je tongriem. Bij een te korte tongriem kunnen baby's spraakproblemen krijgen. Een operatie is dan geëigend. PS Soms is frenolotomie toch ook onderdeel van circumcisie, Maar over kwantiteit of plaatsen waar dat voorkomt, kon ik verder niks vinden.

Eric Minnens
Eric Minnens17 jul. 2022 - 6:29

frenolotomie = frenulotomie Toch maar even een (late) correctie. Omdat zo'n ogenschijnlijk onbelangrijk foutje toch blijft storen.

Mokker
Mokker16 jul. 2022 - 13:03

Religieuze privileges.

N van de B
N van de B16 jul. 2022 - 10:41

Schrijver geeft aan Voor de onverdoofde rituele slacht worden schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid, tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst. Daarbij blijkt uit onderzoek dat joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5 halen. Voor de duidelijkheid: dat vinden we nog steeds goed in Nederland. Dit klopt niet, als de slachters meer dan 1 haal met hun mes maken dan is het niet meer halal of koosjer. Het dier mag niet in dezelfde ruimte als andere dieren worden geslacht. De dieren mogen elkaar namelijk niet zien. De keel, de luchtpijp, de slagaders en de slokdarm van het dier moeten in één keer gesneden worden. Het slachtmes moet daarom wel scherp zijn. Het slachtmes mag niet zichtbaar zijn voor het dier of in de nabijheid van het dier geslepen worden. Tijdens het snijden moet ook het slachtgebed gezegd worden door de slager. Ik zelf eet al jaren geen vlees, en mijn mening is ook dat iedereen zo min mogelijk vlees moeten eten. Ik vind wel dat als je zulke uitspraken maakt om je punt over te brengen, je wel voor moet zorgen dat ze kloppen. Anders verlies je al je geloofwaardigheid.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 13:22

De rituelen die wel bekend zijn doen niets/weinig om het lijden van het dier bij de slacht te verlichten. Als het kosjere slachten misgaat lijden de dieren nog eens extra. Wat gebeurt er met de lijken van de dieren die niet als koosjer verkocht kunnen worden? De NVWA geeft niet thuis. https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-ouwehand-over-de-aantallen-dieren-die-onbedwelmd-worden-geslacht

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 9:38

In verschillende landen waaronder Noorwegen is onverdoofd slachten verboden. Ook buiten slachthuizen. Noorse moslims hebben zich daar bij neergelegd.

5 Reacties
LaBou
LaBou 16 jul. 2022 - 10:57

Moslims, zelfs uit de orthodoxe richting accepteren verdoofd slachten. Het zijn (orthodoxe) joden die zich verzetten door zich te beroepen op antisemitisme bij een dergelijk verbod. En dat is voor meerdere partijen hier dan een reden om maar helemaal niets te doen. Anders was het allang geregeld.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist216 jul. 2022 - 11:23

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 13:03

De Noorse wetgever ging niet mee met de inderdaad vnl Joodse bezwaren, maar er was aanvankelijk ook wat Islamitische gemopper.

FonsRietdijk
FonsRietdijk17 jul. 2022 - 10:50

"Moslims, zelfs uit de orthodoxe richting accepteren verdoofd slachten." Ja en homoseksualiteit ook toch LaBou?

onyxcumulus
onyxcumulus18 jul. 2022 - 6:28

@FonsRietdijk 17 jul. 2022 - 12:50 ""Ja en homoseksualiteit ook toch LaBou?"" Wat een achterlijke vergelijking