Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regel je einde bij Google

  •  
12-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-oud_internet_300.jpg
Niet langer online? Bepaal van tevoren wat er met je gegevens gebeurt
Google heeft als eerste in zijn soort een instrument ontwikkeld waarbij internetgebruikers kunnen beslissen over wat er met hun gegevens gebeurt als ze niet langer online zijn. Bij een overlijden bijvoorbeeld. De dienst “Inactive Account Manager” kan gebruikt worden voor de e-maildienst Gmail, het sociale netwerk Google Plus, maar ook voor andere accounts zoals Picasa, Blogger of Google Drive.
RTEmagicC_oma.jpg
Men kan kiezen om alle gegevens te wissen, of aan bepaalde contacten over te maken. Voor verschillende diensten kan men verschillende keuzes maken. Mails zouden bijvoorbeeld door een advocaat kunnen worden behandeld, terwijl fotobestanden eenvoudig aan familieleden kunnen worden overgemaakt. Vooraleer het instrument in werking treedt, zullen de accounteigenaars via sms en e-mail worden verwittigd.
Gebruikers kunnen zelf instellen wanneer dat in gaat, bijvoorbeeld na een bepaalde periode van inactiviteit. Google product manager Andreas Tuerk:
Weinig mensen denken aan de dood, zeker als het op henzelf betrekking heeft. Maar het is heel belangrijk om plannen te maken voor wat er moet gebeuren als men er niet meer is, zeker voor de mensen die achterblijven.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

lembeck
lembeck12 apr. 2013 - 7:11

We gaan allemaal. Ik ga het zeker verder onderzoeken. Bovendien moet ik mijn testament gaan bijstellen. En beginnen met zoveel mogelijk weg te gooien, weg te geven of te verkopen. Des te minder valt er voor de familie om te ruimen...

Klungel2
Klungel212 apr. 2013 - 7:11

Je gaat dat toch zeker niet overlaten aan een bedrijf dat die gegevens gebruikt voor statistieken en daaruit voortvloeiende commerciële doeleinden? Ze zullen je er vast niet voor gaan betalen. Ik laat liever een brief achter voor mijn nabestaanden, met daarin alle internetprofielen en wachtwoorden. Daarin geef ik hen de gelegenheid er voor te zorgen dat zij deze profielen verwijderen, of aanpassen om te koesteren als herinnering. Ik heb daar na mijn overlijden toch geen last meer van...

rbakels
rbakels12 apr. 2013 - 7:11

Een goed C++ programmeur schrijft voor al zijn object definities een "destructor", een routine die automatisch wordt aangeroepen als een object aan het einde van zijn leven komt. Daar dachten de nerds van Google vast aan. Java programmeurs kunnen zich ook verlaten op een automatische "garbage collector", die objecten opruimt waar niet meer naar verwezen wordt. Dooien houden op den duur geen vrienden meer over, dat wel.

rbakels
rbakels12 apr. 2013 - 7:11

"The right to be forgotten", na of zelfs als voor je dood is een gevoelig onderwerp. Wat de één ziet als een fundamenteel zelfbeschikkingsrecht ziet de ander als geschiedsvervalsing. Tot in de eeuwigheid blijven e misstappen op Youtube staan. Je enige hoop is een grote meteoriet die alle Google servers vernietigt.

Andy40
Andy4012 apr. 2013 - 7:11

Recent kreeg ik een e-mail "van" een overleden kennis (was spam vanuit zijn account verstuurd). Kan me voorstellen dat dit voor sommige nabestaanden emotioneel kan zijn. Op zich dus een goede optie...