Joop

Regeerakkoord maakt rijken nog rijker

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
ANP-champagne_toren_300.JPG
Mensen met een inkomen boven de vijf ton gaan er netto honderden euro's per maand op vooruit
Zeer hoge inkomens gaan er dankzij het regeerakkoord netto op vooruit, omdat zij maximaal profiteren van de verlaging van de inkomstenbelasting, maar niet evenredig meebetalen aan de verhoging van de zorgpremie.
Dat blijkt uit berekeningen van de Volkskrant. Het zou gaan om honderden euro’s netto per maand. De Volkskrant heeft ook berekend wat het omslagpunt is, waarbij het regeerakkoord je meer oplevert dan kost. Voor een huishouden van twee personen, met één kostwinner ligt dat op 128 duizend euro per jaar. Bij tweeverdieners op 331.400 euro.
Lees meer bij de Volkskrant.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

dino_radja
dino_radja2 nov. 2012 - 10:30

Nu is het dus definitief duidelijk dat van nivellering absoluut geen sprake is. de rijken gaan er weer op vooruit, alleen zijn het nu de middelhoge (modaal tot 2x modaal) inkomens die de rekening betalen in plaats van de lage inkomens zoals tot nu toe vaak het geval was.

Tom Meijer
Tom Meijer2 nov. 2012 - 10:30

Tja, dat was te verwachten als je nivellering wil bereiken zonder de hulp van de geeigende middelen. Om nivellering op de goede manier te bereiken zou de BTW fors omlaag moeten en tegelijk de directe belastingen omhoog. Synchroon hadden de schijven progressiever in plaats van minder progressief moeten worden. Een herstel van de situatie voordat het neoliberale beleid een aanvang nam. Trouwens, afgezien van het generatief omlaag brengen van de BTW zou het rare systeem van de verschillende tarieven op de schop moeten. Er zouden meer tarieven moeten komen en de BTW zou omgekeerd progressief moeten zijn t.o.v. groene producten waardoor bijvoorbeeld een hoger tarief voor kolenstroom berekend zou kunnen worden dan voor paneelstroom. En bij voedsel zou bijvoorbeeld vlees hoger belast kunnen worden dan groenten. Als verbod niet mogelijk is zouden producten die uitsterven van planten of dieren veroorzaken wmb in een speciaal (heel) hoog tarief geplaatst mogen worden.

Mitosis
Mitosis2 nov. 2012 - 10:30

dan toch maar weer een gedoogconstructie met de pvv he.. rutte zei het zelf, alle veranderingen die er nu in zitten waar iedereen zo van over de zeik gaat, waren vorige keer niet mogelijk vanwege de PVV, die lag dwars. dus eigenlijk moeten alle reageerders maar gewoon pvv stemmen. ik lach de ballen uit me broek hier.

JanB2
JanB22 nov. 2012 - 10:30

Ik lach me rot. Al die loonslaven die VVD hebben gestemd komen wel van een zeer koude kermis thuis. Pijnlijk voor die lui om te zien dat ze gewoon op een grote hoop bij de rest van het plebs worden gegooid en alleen goed zijn als stemvee en melkkoe. Voor al die lieden zeg ik het nog 1 keer: de VVD is er alleen voor de superrijken en het grootkapitaal. Onthoud dat nu eens een keer.

RvDugt
RvDugt2 nov. 2012 - 10:30

Niets mis mee dat mensen erop vooruit gaan, alleen vanuit solidariteits beginsel zou iedereen er gewoon op vooruit moeten gaan. De rijken, de armen en de middengroep iedereen mag er van mij bakken op vooruit gaan. Waar ik me maar over blijf verbazen is dat al die duur betaalde mensen toch telkens weer plannen kunnen verzinnen waarmee op eea manier ongelijkheid gecreerd wordt. Nog erger plannen en wijzigingen die de burger weer extra geld kosten door het verzorgen van extra burocratie. Menig bedrijf zou failliet gaan aan dit soort lieden, oeps wacht dit soort lieden zitten al bij diverse instellingen en het zou u dus niet verbazen als daar dus flink gesmeten is met uw geld en deze instellingen in de problemen zitten.

Zjenny
Zjenny2 nov. 2012 - 10:30

MARX BUSH.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 nov. 2012 - 10:30

Niet enkel de VVD heeft zitten slapen de PVDA ook.

elgringo2
elgringo22 nov. 2012 - 10:30

Ik heb een meer dan uitstekend inkomen, mijn vrouw een bescheiden. Kinderen gaan niet naar de BSO en ik heb een zeer bescheiden hypotheek. Ondanks de maximale zorgpremie voor mij ga ik er per saldo vet op vooruit, terwijl ik dat echt niet nodig heb en ook eigenlijk een beetje genant vind. Dank Rutte en Samsom! Keep up the good work.

2 Reacties
Candide2
Candide22 nov. 2012 - 10:30

Eindelijk eens een positief geluid op dit forum ;-)

Gogol
Gogol2 nov. 2012 - 10:30

Je solidariteit siert je. Maar je kunt het overschot natuurlijk ook gebruiken om aan de gemeenschap terug te geven, dat hoeft niet per sé via belasting en de overheid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 nov. 2012 - 10:30

Hehe, het begint eindelijk door te dringen. Er is geen sprake van "marxistische" maatregelen; het zijn meer maatregelen zoals Bush die nam: de rijker rijker, ten koste van de middengroepen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe2 nov. 2012 - 10:30

Ja, maar, en alweer biggelen de tranen van plezier me over mijn wangen. Diezelfde werknemer in zijn leasbak die toevallig wat meer verdient en een wat hoger hypotheekje kon betalen, die rekende zich tot die elite. OMG. En stemde daarom VVD :-) En weet je voor welke categorie die versoepeling van dat ontslagrecht nu zo beroerd gaat uitpakken? Voor die flexwerker met 300 € per week, die toch al van baan naar baan geschopt word, of voor die overhead manager die zwaar drukt op de indirecte kosten? :-) :-)

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 10:30

"De Volkskrant heeft ook berekend wat het omslagpunt is" Zoals de Volkskrant zelf al schrijft zijn die berekeningen "gemaakt op basis van de rekenvoorbeelden die VVD-onderhandelaar Stef Blok woensdag rondmailde". En dat uitgangspunt deugt niet, want Blok rekent maar met twee factoren: de zorgpremie en de verlaagde belastingschijven. Zomaar wat puntjes die Blok gemakshalve vergeet mee te rekenen: de korting op de HRA waaruit die belastingverlaging wordt betaald (waardoor die hele belastingverlaging voor huizenbezitters niets compenseert maar zelf slechts een gedeeltelijke compensatie is), afschaffing arbeidskorting voor hogere inkomens, eigen risico zorgverzekering naar draagkracht (600 euro per jaar) en eigen bijdrage zorgverzekering naar draagkracht. En dat is nog maar een deel van het geheel: voor ZZP'ers ziet het er bijvoorbeeld nog veel ongunstiger uit omdat zij ook de zelfstandigenaftrek verliezen. Reken je met het totaalplaatje dan komt het omslagpunt nog aanzienlijk hoger te liggen en heb je het over een verwaarloosbaar aantal gevallen: leuk als bliksemafleider maar totaal irrelevant.

2 Reacties
Simbro
Simbro2 nov. 2012 - 10:30

"Reken je met het totaalplaatje dan komt het omslagpunt nog aanzienlijk hoger te liggen en heb je het over een verwaarloosbaar aantal gevallen: leuk als bliksemafleider maar totaal irrelevant" Dat kan allemaal wel zijn, maar je vergeet het psychologisch effect hiervan. Het is voor de gedupeerden van al deze maatregelen, dus de (hogere) middeninkomens, onverteerbaar, dat er rijkere mensen zijn, die minder of niets in hoeven te leveren of er zelfs beter op worden. Hoe groot het aantal van die rijkeren is, doet er nauwelijks toe. Het principe ''eerlijk delen", waar een meerderheid voor is, houdt in, dat de rijken meer inleveren dan de armen. Als juist de allerrijksten worden ontzien dan zet dat kwaad bloed. Dit doet een aanslag op de solidariteit van mensen. Ook het minder laten betalen voor zorg aan 'de onderkant' heeft het zelfde efffect. De zwaarst gedupeerden in de middeninkomens moeten nu opdraaien voor een verbetering van de allerlaagste en de allerhoogste inkomens. Dat verklaart de woedende reacties. Overigens ben ik het met je eens, dat het beter is zichtbaar te maken, dat de zorg geld kost en dat dit nu niet gebeurt voor de lagere inkomens.

bruces
bruces2 nov. 2012 - 10:30

Piet. Allemaal 1% inleveren vanaf 33.000 euro, 2% vanaf 55.000 euro en 3% vanaf 100.000 euro lijkt mij geen probleem en voor iedereen haalbaar, plus eerlijk. Dat kan gewoon met een aanpassing van de belastingschalen.

ElChe
ElChe2 nov. 2012 - 10:30

Er komen gewoon wat meer armen bij. Maar de rijken blijven rijk. Zo kennen we de vvd en de pvda weer. Dat heet opkomen voor hun belangengroep.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks2 nov. 2012 - 10:30

Er komen niet meer armen bij, wel komen er meer mensen bij het gemiddelde nederlandse inkomen uit.

Marc Marc
Marc Marc2 nov. 2012 - 10:30

Wat enorm niet relevant. Het aantal mensen met een inkomen boven de 500.000 is zo enorm klein dat het niet interessant is om daar weer een uitzondering voor te maken. Daarnaast speelt HRA straks ook een rol en dat is niet meegenomen. De meeste grootverdieners zijn DGA en die staan echt niet voor 500.000 op de loonlijst bij de eigen BV. Dan houden we enkele voetballers en enkele CEO's over die meer dan 500.000 verdienen. Totaal kon het aantal nog wel eens minder dan 100 zijn. De wetgeving aanpassen om deze groep ook evenredig bij te laten dragen kost waarschijnlijk meer dan het oplevert.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 nov. 2012 - 10:30

[Wat enorm niet relevant. Het aantal mensen met een inkomen boven de 500.000 is zo enorm klein dat het niet interessant is om daar weer een uitzondering voor te maken.] Des te meer reden dus om er dan ook geen uitzondering voor te maken. Dat gebeurt nu wel. Het gaat trouwens niet om inkomens boven de 5 ton, maar boven de 130.000, en daar zijn er behoorlijk veel voor. Als die net als de rest van Nederland een percentage van het inkomen aan zorgpremie zouden moeten betalen (in plaats van, zoals nu, het bedrag dat iemand met een inkomen van 666.000 betaalt), zou iedereen een stuk minder zorgpremie hoeven te betalen (behalve degenen die er nu op vooruit gaan). Maar ik begrijp dfat jij het redelijk vindt dat hoge inkomens er nu een maandsalaris van een modaal inkomen *per maand* bij krijgen, dankzij de PvdA en de VVD?

ErwinB2
ErwinB22 nov. 2012 - 10:30

Dus... niet relevant... Fijn is dat, iedereen mag mee doen met inleveren omdat er een crisis is, behalve hele rijke mensen! Als je zo redeneert kun je net zo goed stellen dat iedereen mag inleveren, behalve de mensen uit het plaatsje Everdingen wonen. Die krijgen er elk een miljoen Euro bij op hun bankrekening, hoeven nooit meer te werken op een maandagmiddag, krijgen gratis zwemles inclusief snorkel en elk jaar een lang weekendje vakantie op Texel aangeboden ter waarde van 1500 Euro. Raar, maar ja, dat zijn er zo weinig, dat maakt dan toch niet uit!!!

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 10:30

Mijn inkomen is onder de 5 ton per jaar. Ik heb een studerende dochter waar ik klauwen met geld aan uitgeef en de andere is in verwachting van haar vriend en zoals we laatst lazen worden jonge gezinnen het hardst getroffen. Voor starters is het vrijwel onmogelijk een een hypotheek te nemen en de wachtlijsten voor huurhuizen zijn gigantisch met dank aan de maximum verhuurcprijs. Daarnaast moet ik opeens 4 keer zoveel zorgpremie betalen voor mensen die zelf er voor kiezen om ongezond te leven. Ik wordt dus dubbel genaaid door dit linkse regeerakkoord. Je kunt duidelijk zien dat de gezinnen het hardst getroffen worden nu het CDA niet meer in het kabinet zit. Er is gelukkig 1 troost, dit kabinet zal het nooit 4 jaar lang uithouden gezien de boze reacties uit de VVD-achterban.

5 Reacties
ElChe
ElChe2 nov. 2012 - 10:30

Je zou bijna medelijden krijgen met jouw uitzichtloze situatie.

bruces
bruces2 nov. 2012 - 10:30

"Ik heb een studerende dochter waar ik klauwen met geld aan uitgeef" Als dat al opvalt, dan zullen het wel minder dan 5 stront-tonnen zijn.

geila
geila2 nov. 2012 - 10:30

Mijn inkomen is onder de 5 ton per jaar. Ik heb een studerende dochter waar ik klauwen met geld aan uitgeef en de andere is in verwachting van haar vriend en zoals we laatst lazen worden jonge gezinnen het hardst getroffen ------------------------------------------------------------- Misschien moet je studerende dochter er een baatje bijnemen, gelijk vele andere studenten dienst ouders zichzelf soms in leven kunnen houden. Je andere dochter is gana zwangeren. En nu zou de gemeenschap gelijk een huis voor haar en haar vriend een huis hebben klaarstaan ? Gelukkig heeft ze een rijke vader dus die kan vast wel wat ritselen. Hadden ze niet beter eerst een huis kunnen zoeken alvorens een kind te gaan verwekken. Of was het een "onbevlekte ontvangenis" ? Het Gezin, financiele molensteen van de alelenstaande vrouw en man. Met meerderen allerhande gemeenschapsvoorzieningen consumeren (bescherming leger en politie, bankgaranties voor alle leden, ahande passende vormen van duur onderwijs, ahande gezins en jeugdvoorzieningen, aow en overige premies) betalen -met zun allen - nog minder dan 1 alleenstaande, daarnaast is het nog eens toeslag hier, bijslag en voetoverheveling daar. Denk eens aan de jonggehandicapten voor wie nu nog een voorziening over is. Moeten geloof ik onder minimumloon gaan werken. Etc. Vooir je dochter staat geen huurhuis klaar ? Kan meerderen van 65 die naar jaren op wachtlijst ook geen passende huurwoning krijgen.

Octagon
Octagon2 nov. 2012 - 10:30

Ja in de vrije sector waar ik moet huren is het stukken beter dankzij de marktwerking. Dumbass!

sam tosha
sam tosha2 nov. 2012 - 10:30

Och, och, och als een VVD-er toch eens wat moet mee betalen. En nu doen die zichzelf benoemde hard werkende Nederlanders, dat niet alleen voor de horde niet hard werkende Nederlanders, maar ook voor de horde ongezond levende Nederlanders. Volgens mij is er geen politieke achterban die zoveel zuipt als die van de VVD, maar goed. Walgelijke kinderachtige reactie van al die VVD klagers. De ware puur op egoïsme en hooghartigheid gestoelde aard komt op dit moment genadeloos in het licht.

micros
micros2 nov. 2012 - 10:30

"Dan houden we enkele voetballers en enkele CEO's over die meer dan 500.000 verdienen. Totaal kon het aantal nog wel eens minder dan 100 zijn." Het eerste Dutch Wealth Report toont dat de 92,000 miljonairs in Nederland 40% van alle welvaart bezitten. een vermogensbelasting van 5% op deze groep zou het gehele pakket van 16 miljard aan bezuinigingen overbodig maken.

2 Reacties
Marc Marc
Marc Marc2 nov. 2012 - 10:30

Vermogen wordt belast in Box 3. Over al je vermogen moet je 1,2% belasting betalen. Ongeacht het rendement. Bij een inflatie van 2% en een rente van 2,5% krimpt je vermogen. Het gaat om box 1 hier.

jelius
jelius2 nov. 2012 - 10:30

En hoe gaan ze dat betalen ? Moeten ze b.v. vijf procent van hun huis verkopen ? Vermogensbelasting wordt gewoon betaald uit inkomen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2012 - 10:30

Dit sommetje klopt alleen maar als de hoogste schijf daadwerkelijk wordt verlaagd van 52% naar 49%, wat in eerste instantie nog niet gaat gebeuren. Het valt dus nog maar te bezien of de hoogste inkomens tzt daadwerkelijk beter af zullen zijn.

1 Reactie
DonCarlos
DonCarlos2 nov. 2012 - 10:30

Ja,ik ben erg bezord

jelius
jelius2 nov. 2012 - 10:30

Mensen met hoge inkomens hebben we niet zoveel. Maar wel is het zo dat ook die vaak geen ruimte in hun budget hebben, duur huis gekocht, waarvan de waarde is gezakt, dus verkoop lost ook niets op. De lagere inkomstenbelasting leidt er toe dat ook de hypotheekrente aftrek minder oplevert. Verder moet er worden afgelost, en wordt kinderopvang duurder.

1 Reactie
AnneH2
AnneH22 nov. 2012 - 10:30

Gut, je zou er bijna medelijden mee krijgen.