Van Lodenstein College: 'kledingcoaches' gaan meisjes controleren op te korte rokken
Op de reformatorische scholengemeenschap Van Lodenstein College in Kesteren (Gelderland), worden binnenkort vier ‘kledingcoaches’ aangesteld die erop moeten toezien dat de meisjes op de school zich wel zedelijk genoeg kleden. Aan de plicht om rokken te dragen, want broeken zijn alleen voor mannen, zouden de meiden zich allemaal al houden, alleen de lengte… Die wordt nu volgens de schoolleiding en buitenstaanders wel érg kort.
In deze brief worden de ouders van scholieren geïnformeerd over de aanstelling van de kledingcoaches. Benadrukt wordt dat het absoluut geen ‘kledingpolitie’ is. Desalniettemin lijkt die term uitermate geschikt voor de taak die de ‘coaches’ krijgen: leerlingen vertellen wanneer de rokken te kort zijn en ze verbieden de rokken ooit nog naar school aan te trekken.
Het is overigens niet de eerste keer dat de school in het nieuws komt vanwege de kledingvoorschriften. In de vrieskou van 2009 werden de jonge meiden op alle locaties nog verboden om een broek naar school aan te trekken. Veel van de scholieren wilden geen lange afstanden in een rok fietsen, want dat is nogal onpraktisch als het zo koud is, maar de schoolleiding wilde daar absoluut niet aan. De oplossing die door de leerlingen werd gezocht is wel erg middeleeuws: toch in een broek naar school en omkleden in het fietsenhok. Want o wee als je het schoolgebouw ingaat en je op het toilet omkleedt, dan zou je wel eens met een medestudent te maken kunnen krijgen die nog strenger in de leer is en je op je zondes wijst.
Want net zoals nu is naast het geloof namelijk de hoge sociale druk in de gemeenschap die ertoe leidt dat de oude leefregels zo strikt worden opgelegd. De ouderwetse kledingvoorschriften voor de scholieren worden immers, zo schrijft de schoolleiding zelf, na klachten van buitenstaanders die ‘met verbazing’ kijken naar hoe enkele leerlingen erbij lopen ‘ afgestoft ‘. Eerder gingen scholieren van het Van Lodenstein College en leerlingen van De Meerwaarde in Barneveld ook al met elkaar op de vuist , omdat leerlingen van De Meerwaarde de anderen aanspraken op hun geloof.
De woordvoerder van de scholengemeenschap wil geen pers te woord staan. Een medewerker van de school kon de redactie van Joop desgevraagd – ter achtergrondinformatie – toch vertellen dat de school geen minimale lengtes voor de rokken hanteert. “Het moet gewoon passend en netjes zijn.” En wat dat is, dat bepaalt de kledingpolitie uiteraard.