Joop

Redelijke argumenten tellen nooit mee in het drugsdebat

  •    •  
17-12-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
15073083288_113647c9e4_z

© Cc-foto: Retinafunk

'Je moet je afvragen waarom cocaïnekartels huurmoordenaars in dienst hebben en Heineken niet'
“Geef mij één argument waarom XTC verboden moet zijn en alcohol niet”, zegt burgemeester Paul Depla van Breda. En GroenLinks zegt het hem na. Het Kamerlid Cathelijne Buitenweg wil gereguleerde verkoop onder regie van de overheid. Net als met cannabis. Ze hoopt dat Nederland een prominente rol wil spelen nu in de Wereldgezondheidsorganisatie stemmen opgaan om de lijst van drugs eens te herzien. Dat zal niet gebeuren. Daar komt niets van terecht. Dat wordt allemaal meteen afgestopt. Dat komt door de uitdaging van Paul Depla.
Moreel aanvaardbaar Er is geen enkel rationeel argument om middelen te verbieden omdat zij verslavend zijn en op den duur de gezondheid schaden. Het is een kwestie van cultuur en traditie. Het gebruik van sommige middelen wordt moreel aanvaardbaar geacht en voor andere geldt dat niet. Bij het CDA en de ChristenUnie raken ze zeer verontrust als ze maar een spoortje van wiet ruiken. Tegelijkertijd hebben de gereformeerde ruggengraten van deze partijen een liefdesrelatie tot sterk alcoholische dranken. In de oude tijden stond bij de fractievergaderingen van de Anti Revolutionaire Partij altijd de jeneverfles op tafel en dat heeft zelfs eenmaal tot een kabinetscrisis geleid, door de mannenbroeders in dronkenschap geforceerd. Het kabinet De Quay verloor het vertrouwen en ze waren nog dagen bezig om dat allemaal recht te breien.
Leg mij uit waarom een roesje van cannabis erger is dan een stuk in je kraag. Waarom je wel licht lispelend mag spreken maar niet met grote coke-ogen mag rondwandelen. Omdat het niet mag van Onze Lieve Heer, omdat het niet hoort, omdat het niet deugt, omdat het slecht is voor de gezondheid. Er zijn geen rationale argumenten. Het IS met twee maten meten en daarom zal het zo moeilijk blijken om de traditionele houding ten opzichte van drugs te veranderen. Die wordt bepaald door opvattingen over het verschil tussen goed en kwaad. Dat heeft niet met feiten te maken maar met geloof.
Criminaliteit Decennia uitstekende ervaringen met koffieshops hebben bij een groot deel van de overheid niet tot meer inzicht geleid. Opnieuw hoor je autoriteiten en hoge politiefunctionarissen zeggen dat je gebruikers toch medeverantwoordelijk moet stellen voor de drugscriminaliteit. Zij scheppen immers de vraag. Alsof de gedesorganiseerde prinsemarij niets anders te doen heeft dan gebruikers criminaliseren en het hen op die manier niet gemakkelijker maar juist moeilijker maken om in contact te komen met verslavingshulp. Criminaliseren betekent immers mensen een strafblad bezorgen. Een politie die er op geen enkele wijze in slaagt de in- en export van drugs in Nederland daadwerkelijk aan te tasten, moet eens kijken waar zijn prioriteiten liggen, bijvoorbeeld bij de eliminatie van moord, doodslag en diefstal.
De beste manier om een heleboel drugsgerelateerde criminaliteit kwijt te raken, is het legaliseren van de sector zodat het een erkende business wordt die je kunt belasten en reguleren. Met dat geld kun je zoveel afkickprogramma’s financieren als je wilt. Je zult daarnaast tot je verdriet merken dat veel mensen met hun verslaving aan drugs willen leven zoals zij dat nu doen me alcohol of met tabak. En dat zij dat veelal doen zonder dat zij daar maatschappelijk aan te gronde gaan. Ja, het zou een heerlijke wereld zijn als mensen geen behoefte hadden aan verslavende genotmiddelen. Maar zo zit deze diersoort niet in elkaar.
Hel En ja, je mag best verkondigen dat het gebruik dan wel het misbruik van die mensen god niet welgevallig is en dat je ervan in de hel komt, dat je eeuwig zult branden in het vuur en ook nog ontwenningsverschijnselen hebt. Dat je misschien als je bij de pinkstergemeente hoort tijdens de kerkdienst in vervoering mag raken en in tongen spreken maar dat het iets heel anders is, zodra je met chemische of plantaardige middelen hetzelfde resultaat bereikt. Maar speel niet voor God. Straf mensen niet op aarde als je denkt dat ze een pilletje gebruiken dat niet hoort.
Nu zal ongetwijfeld het gekraai beginnen van: “We staan ook moord niet toe omdat er altijd moordenaars zullen zijn.” Het antwoord hierop is het volgende: het gaat niet om moord. Het gaat niet om doodslag. Door een aantal producten buiten de wet te stellen, zorg je ervoor dat productie in handen komen van lieden voor wie moord en doodslag tot het business model behoren. Je moet je afvragen of dat zo verstandig is. Je moet je afvragen waarom cocaïnekartels huurmoordenaars in dienst hebben en Heineken niet.
Roes We hebben toch ook een keuringsdienst van waren? We verbieden toch ook het toevoegen van gifstoffen aan verpakt voedsel? Allemaal juist. Maar bij drugs gaat het om middelen die niet de dood brengen maar een roes. Dat is niet goed voor je gezondheid maar je kunt er mee leven. Het is zelfs mogelijk om een zinrijk leven te leiden als je die roes maar onder controle houdt. Natuurlijk, het is een stuk gezonder voor je als je ze laat staan en je verder houdt aan de adviezen van het Voedingscentrum. Nederland heeft nog nooit zo gezond geleefd als in de eerste jaren van de bezetting. Dat kwam doordat ze vanwege de voedseldistributie het gezondste dieet uit de vaderlandse geschiedenis aten, terwijl alcohol en tabak ook op de bon terecht waren gekomen.
Maar als je een roes criminaliseert, dan is het middel erger dan de kwaal. Kijk om je heen!
Juist omdat het om een morele kwestie gaat, omdat hier het verschil tussen goed en kwaad in het geding is, zullen dit soort argumenten geen enkel effect sorteren bij de tegenstanders van drugs. Vooral niet het “kijk om je heen”. Dat is geen prettige constatering nu de feestdagen ongetwijfeld een piek in de verkoop van genotmiddelen, juist ook de illegale met zich mee zullen brengen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Hiltermann
Hiltermann18 dec. 2018 - 19:08

Het gaat niet om redelijkheid of verstandige keuzes. Het gaat om internationale verdragen waarin de productie en de handel in synthetische drugs verboden is. Nederland man daar niet onderuit om burgemeesters in Brabant tegemoet fe komen.

Oki Doki
Oki Doki18 dec. 2018 - 11:53

Ik zou XTC wel legaliseren om te voorkomen dat jongeren vervuilde of giftige XTC slikken en dat de jongeren gewoon goedgekeurde pillen kunnen slikken die de gezondheid niet schaden en zeker niet tot de dood zullen leiden.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar18 dec. 2018 - 11:24

Het gebruik van cocaïne lijkt in de praktijk inmiddels ook onder het gedoogbeleid te vallen. Die harddrug lijkt volop beschikbaar te zijn. Om dat te constateren, hoef je alleen maar een avondje uit te gaan en een toilet in een club of café te gebruiken. Dan kan men keurige dames en heren openlijk de neus zien poederen. En dat is natuurlijk precies ook des Pudels Kern, cocaïne en alcohol zijn volkomen geaccepteerde middelen in de bovenklasse, terwijl tabak, cannabis en xtc als onderklasse- en jongerenmiddelen worden gezien. Aangezien de bovenklasse meer macht heeft en een onevenredig grote invloed op het overheidsbeleid ten opzichte van de onderklasse, zijn onderklassedrugs zeer geschikt om symboolpolitiek mee te bedrijven. Dus zit de politie wel hard achter wietplantages en xtc-fabrieken aan, maar laat men de bovenklassedrugs vrijwel ongemoeid. Er is dus wel een rationeel argument (de onderklasse heeft minder mogelijkheden (macht en geld) om zich tegen repressie te weren en dus pakken we die aan), maar dat argument wordt uiteraard nooit uitgesproken door de dames en heren politici en beleidsmakers, die naar mijn subjectieve inschatting deels overlappen met de groep gebruikers van de duurdere middelen.

Piet de Geus
Piet de Geus17 dec. 2018 - 23:54

"De beste manier om een heleboel drugsgerelateerde criminaliteit kwijt te raken, is het legaliseren van de sector zodat het een erkende business wordt die je kunt belasten en reguleren." De bulk van de productie en de daarmee gepaard gaande criminaliteit is gericht op de export. Dat los je niet op door binnenlands gebruik en productie vrij te geven.

Cave Canem
Cave Canem17 dec. 2018 - 19:25

Als we vanaf nu afspreken om maximaal met 80 km per uur door onze woonwijken te mogen jakkeren dan hebben we alle huidige overtredingen van 50 tot 80 ook meteen uit de criminaliteit gehaald.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen18 dec. 2018 - 3:02

En als we mogen drinken achter het stuur, dan kunnen we straffeloos alle kinderen dood rijden.

Quibus2
Quibus217 dec. 2018 - 18:54

"Geef mij één argument waarom XTC verboden moet zijn en alcohol niet”, zegt burgemeester Paul Depla van Breda. En GroenLinks zegt het hem na" Alcohol is niet verboden om dezeflde reden dat honden (oh, en Zwarte Piet) niet verboden zijn. Achterlijk historicisme. Feitelijk allemaal schadelijk voor de samenleving... verbied gerust, geef het een generatie of twee en we zullen niet meer begrijpen waarom het ooit toegestaan was.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed17 dec. 2018 - 22:04

Plezier is niet echt uw ding?

Quibus2
Quibus217 dec. 2018 - 18:50

Heineken heeft wel iets van 15.000 meisjes-van-plezier in dienst, ook in landen waar dat heus niet mag, en semi-gedwongen. Zoveel beter zijn ze dus niet. En bij mijn weten komt de coke nog altijd uit bananenrepublieken - zo geheten omdat de Del Monte's en Chiquita's van deze wereld daar -al dan niet indirect- wel degelijk huurmoordenaars in dienst hadden, en indirect mogelijk nog hebben. Depla's optimisme lijkt me nogal utopisch. Dat utopische is maar niet los te slaan van het liberalisme lijkt het... ook al zitten we al tien jaar in de rechtse shit door doorgeschoten -en nog steeds niet gecorrigeerd- liberalisme in de bankensector. Leren we dan echt niks?

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal17 dec. 2018 - 13:18

XTC mag nooit verboden worden! Het was één v.d. beste Britse popbands van de jaren 70 t/m 90! Senses working overtime....

Sam V
Sam V17 dec. 2018 - 11:41

Helemaal mee eens zolang we het niet zo duur maken met belastingen dat het onbetaalbaar wordt. Het huidige beleid in Nederland is dat sigaretten en alcohol zodanig duur worden gemaakt door opeenvolgende belastingverhogingen onder het mom van ontmoediging (en extra inkomsten voor de Staat natuurlijk). De prijzen van sigaretten en alcohol zijn al zodanig dat het lucratief worden van een omvangrijk illegaal circuit dichtbij is. Voor XTC komt dan nog het punt dat het overgrote deel van de productie al voor het buitenland is. Legalisering in Nederland heeft dan alleen als effect dat we nog minder aandacht besteden aan de productie in Nederland. Daarbij komt dat door de belastingen de legale pillen een stuk duurder zullen zijn dan de illegale pillen die net zo makkelijk verkrijgbaar blijven (het netwerk is er al). Harder aanpakken lijkt mij enige zinvolle optie.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen18 dec. 2018 - 2:50

Ik rook nu al langer dan een jaar Koreaanse sigaretten van het merk "Pine", voor 5 euro voor een slof (10 pakjes van 19 sigaretten in hardcartonnen box).

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 dec. 2018 - 2:51

(Anders was ik al lang failiet)

Jan Wijn
Jan Wijn17 dec. 2018 - 11:00

Je moet je afvragen waarom drugsbenden vaten met gif in de Brabantse bossen dumpen en Bavaria niet.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter17 dec. 2018 - 11:49

Omdat Bavaria zijn troep legaal kan afvoeren en het XTC lab kan dat niet. Ik snap je vraag verders niet wat probeer je te zeggen ?

Martin108
Martin10817 dec. 2018 - 12:43

Als je je spul legaal maakt dan moet je ook kunnen aantonen waar je afvalstromen heen gaan.

Hiltermann
Hiltermann17 dec. 2018 - 10:37

" Leg mij uit waarom een roesje van cannabis erger is dan een stuk in je kraag. Waarom je wel licht lispelend mag spreken maar niet met grote coke-ogen mag rondwandelen. " Dat is heel makkelijk uit te leggen. Beide zijn funest voor de gezondheid wanneer het gebruik ontaardt door te grote hoeveelheden. Alcohol en cannabis hebben bij overmatig gebruik bovendien een opvallend gemeenschappelijk effect. Van beide kun je het Korsakoff syndroom krijgen. Coke is minder verslavend dan alcohol of cannabis maar is wel ontwrichtend in zijn uitwerking op de gebruiker. Volg één lijn: verbied al die rommel of laat alles vrij. Alcohol is historisch aan de ban ontsnapt. Dat neemt niet weg dat minstens 300.000 mensen in Nederland ernstige problemen hebben met alcohol. Het aantal verslaafden overtreft het aantal van andere genotsmiddelen ruimschoots. Volgend barrière is de internationale acceptatie van de vrijgave. Ik ga er van uit dat een algeheel verbod waar ook alcohol onder valt er niet komt.

4 Reacties
Dampert
Dampert17 dec. 2018 - 12:34

"Alcohol en cannabis hebben bij overmatig gebruik bovendien een opvallend gemeenschappelijk effect. Van beide kun je het Korsakoff syndroom krijgen." Korsakov krijg je door leverschade/ vitamine-B1 tekort en is een typisch alcoholisme-verschijnsel. Geheugenproblemen bij langdurig wietgebruik zijn van een heel andere aard.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 dec. 2018 - 3:01

Ik rook nu al 50 jaar cannabis, tegenwoordig met mate, maar ooit, 25 jaar lang, in hoeveelheden die een vermelding verdienen in het Guinnessbook of Records en dus weet ik nu ik de 70 ben gepasseerd zeker, dat al dat gelul onzin is.

Hiltermann
Hiltermann18 dec. 2018 - 18:14

@ HMvdM, Dat verklaart veel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2018 - 18:50

Bewijs van het zelfde kaliber als die 90-jarige sigarenroker die nooit een dag ziek is geweest.

M7
M717 dec. 2018 - 10:23

Misschien niet zo'n goed idee omdat 90% van de xtc pillen en ander spul wordt verkocht in de ons omringende landen en daarbuiten? Nederland is een topexporteur van dit soort middelen en een aanpak van de daarmee samenhangende criminaliteit kan en moet op europese schaal aangepakt worden

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 14:13

Maar het moet wel ergens beginnen. Als er één schaap over de dam is...

mordicant
mordicant17 dec. 2018 - 10:20

hear hear Onze samenleving glijd af naar een beklemmend keurslijf waar steeds meer voor ons wordt bepaald wat we wel en niet met ons eigen lichaam mogen doen. Roken is slecht voor je dus verbieden, de samenstelling van je maaltijden wordt binnenkort ook wel voor je bepaald en als je te dik bent wordt je meewarig aangekeken want je zorgt blijkbaar slecht voor jezelf en sporten wordt verplicht... Wie daar de drijvende kracht achter is is me nog niet helemaal duidelijk.. Is het een zelf ontwikkelende richting van de publieke opinie of zijn het de manipulerende en lobbiende ziektekosten verzekeraars die steeds minder klachten en kwalen willen zien terwijl ze de premies langzaam maar gestaag omhoog brengen? Wat we wel en niet willen doen met onze lichamen zou onze eigen keuze moeten zijn of het nou slecht voor ons is of niet, zolang je er een ander geen schade toebrengt is het je eigen pakkie an.

6 Reacties
Satya
Satya17 dec. 2018 - 12:36

Met de kosten van het gebruik zadel je wel mensen op die gezond leven. Aan de andere kant ben ik het wel weer met je eens dat het een eigen keuze moet kunnen zijn. Daar staat dan weer tegenover dat drugs geen enkele toegevoegde waarde aan een mensenleven hebben.

mordicant
mordicant17 dec. 2018 - 13:32

Satya Als je die redenering doortrekt moet je ook koffie en suiker (en nog veel meer zinloze stoffen die louter voor smaak en genot dienen) verbieden, die hebben ook geen toegevoegde waarde op een menseleven en veroorzaken ook extra ziektekosten. Uiteindelijk is je lichaam dan eigendom van de samenleving en niet (meer) van jezelf.

Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 14:07

@Satya "Daar staat dan weer tegenover dat drugs geen enkele toegevoegde waarde aan een mensenleven hebben." Hoe kom je daar nu weer bij? Drugs kunnen mensen ook helpen. Talloze veteranen met PTSD die baat hebben bij cannabis. Opium wordt nog steeds volop gebruikt bij de ontwikkeling van medicijnen en pijnstillers. Fijn he, morfine? Ontzettend veel mooie muziek en kunst is gemaakt onder invloed van drugs, waarvan velen dagelijks de vruchten plukken. "Met de kosten van het gebruik zadel je wel mensen op die gezond leven." Tsja, dat argument gaat voor zowat alles op. Mensen die 'gezond' leven en veel sporten hebben bovengemiddeld meer blessures. Kost ook geld. Mensen die die chemische troep die ze fastfood tot zich nemen ook. Iedereen is wel in een bepaalde mate ongezond bezig. Drugsgebruik kan overigens ook een vorm van zelfmedicatie zijn, die niet te declareren valt in je verzekering. Wat dat betreft wordt weer geld uitgespaard. En legalisatie van producten die MDMA bevatten (zoals XTC) zorgen juist voor een gecontroleerde productie zodat er niet mensen doodgaan omdat de producent besloot een of andere vage goedkope rotstof door de pillen te mengen.

Satya
Satya17 dec. 2018 - 16:15

mordicant Daar heb je zeker een punt. Ik weet niet meer wat ik van een wereld moet vinden waar alles in wordt doorberekend, soms lees ik argumenten voor doorberekenen dat ik denk ja maar eigenlijk heeft jouw conclusie ook weer wat. Op zoek naar mijn weg.

Satya
Satya17 dec. 2018 - 16:17

Ch0k3r Ook daar valt wat voor te zeggen. Toch ben ik als ik om mij heen kijk blij dat ik niets gebruik.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 dec. 2018 - 18:21

'Daar staat dan weer tegenover dat drugs geen enkele toegevoegde waarde aan een mensenleven hebben.' Bepaalde drugs (met name hallucinogenen) kunnen, mits op de goede manier gebruikt, wel degelijk toegevoegde waarde hebben. Dat soort middelen worden dan ook in veel gevallen puur therapeutisch gebruikt. Dan heb je het over middelen als bijvoorbeeld ayahuasca, peyote, san pedro, psilocybine, etc. De meeste daarvan zijn ook nul verslavend. Indianen in het Amazonegebied snappen dat al duizenden jaren, bij CDA en gristenunie is het kwartje nog steeds niet gevallen.

Meta Foor6
Meta Foor617 dec. 2018 - 10:04

- well responded Han, al sinds 1969 wordt het argument van alcohol gebruikt tegen de drugsverslaving ... inderdaad een lachwekkende discussie op die manier..... NOOIT vergeten dat drugs slopend is voor jonge lichamen en bron van wel heel veel misdaad en ellende. Makkelijk gezegd door die voorstanders... moeten eens in eerste lijns opvangcentra voor verslaafden gaan werken.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 14:11

"bron van wel heel veel misdaad en ellende" Volgens mij is het punt van Han juist dat je door legalisatie een hoop misdaad voorkomen wordt. Vandaar ook de vraag waarom cocaïnekartels huurmoordenaars in dienst hebben en Heineken niet. "Makkelijk gezegd door die voorstanders" Nee, dat is niet makkelijk gezegd. "moeten eens in eerste lijns opvangcentra voor verslaafden gaan werken." Hoeveel alcoholisten tref je daar?

Grietje Genot
Grietje Genot17 dec. 2018 - 10:03

Ik struikel van extase naar roes en bedwelming, elke dag, zo niet elk uur. Ja, mijn verslavingen zijn zo talrijk als druppels in de oceaan: ik ben gek op kleren - op mijn boerka evenzeer als op mijn kruisloze slipje; - ik ben verzot op romans, gokken, seks, keto-voedsel, grappa, groene & zwarte thee, macrobiotische push-up bh's, Lisp, draai- en mondorgels, en de muziek van Willem Breuker. Mijn verslavingen zijn legio, en zonder rijm of ritme; - ze vormen het brood en de boter van mijn bestaan. Wie nadenkt over - bijvoorbeeld - het superdeterminisme (Gerard van het Hooft) kan niet zonder genotmiddelen en afleidingsmanoeuvres. Het is allemaal te erg en te treurig, te miserabel. Ook godsdienst is, zoals Marx wist, een opiaat. (En natuurlijk willen die godsdienstwaanzinnigen het monopolie, maar dat moet maar 's afgelopen zijn.). Kortom, het leven is één roes - de waarheid is te sneu - dus free all drugs. Bevrijd vliegen we rond, klapwiekend van de whisky.

2 Reacties
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal17 dec. 2018 - 13:15

De man heet Gerard 't Hooft, maar dat terzijde. Prima als je op deze manier de zinloosheid v.h. bestaan het hoofd biedt, zolang je daarmee anderen hun vrijheid om te leven maar niet ontneemt.

Grietje Genot
Grietje Genot17 dec. 2018 - 17:13

Zo heet-ie inderdaad.

Geesteman
Geesteman17 dec. 2018 - 9:48

Ik zie het al gebeuren dat er straks na reguleren op zolderkamertjes xtc gefabriceerd gaat worden. Zoals dat nu met wiet gebeurt. Cannabis criminaliteit heeft zich daardoor verlegt van grote naar kleine criminaliteit. Xtc verkoop reguleren via een marktmechanisme zal daarom ook het milieu problemen niet oplossen. Vanzelfsprekend zoeken zware criminelen naar andere middelen om veel geld te verdienen. Niemand zal toch denken dat zware criminelen een kantoorbaantje gaan zoeken na het liberaliseren van een deel van de criminele drugsmarkt. Er zijn nog veel meer verboden middelen waarvoor ze elkaar overhoop willen schieten.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 11:27

Wiet is niet gereguleerd en het is verboden deze planten te kweken. Daarom doet men het op zolderkamertjes e.d., begint men stroom te jatten en wordt de bedrading amateuristisch aangelegd. Brandgevaar dus. Als het gelegaliseerd zou worden, dan zouden er grote kwekers zijn en minder kleinere kwekers. Geef men daarbij gewoon de mogelijkheid een kleine kwekerij in hun huis te beginnen, aangelegd door een electricien en goedgekeurd door de brandweer. Ik zou het iig leuk vinden om zelf ook eens plantjes te kunnen kweken (dat doe ik nu dus niet, omdat ik geen zin heb in een strafblad).

Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 12:00

Wat ik eigenlijk probeerde te zeggen, is dat er meer mensen vanuit een hobby en een liefde voor de plant die dingen op kleine schaal lopen te kweken. Zoiets als je eigen bier brouwen. Ik zie XTC-productie niet direct als iets wat iemand hobby-matig doet.

uw slager
uw slager17 dec. 2018 - 9:46

Helemaal eens met Han. Bedenk eens hoeveel effectiever politie en justitie zouden zijn als ze hun beperkte middelen op de "echte" klassieke misdrijven zouden kunnen inzetten (diefstal, verkrachting, moord, geweldsdelicten, etc.) i.p.v. uren, geld en mankracht te spenderen aan het opsporen van een paar sloebers in de bijstand die wat wietplantjes op hun zolderkamer hebben staan.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r17 dec. 2018 - 14:13

" aan het opsporen van een paar sloebers in de bijstand die wat wietplantjes op hun zolderkamer hebben staan" Sloebers in de bijstand? Ik weet van redelijk succesvolle mensen in het zakenleven die die dingen ook op hun zolderkamer hebben staan. Verder compleet eens.

Bert Jansen2
Bert Jansen217 dec. 2018 - 9:34

[“Geef mij één argument waarom XTC verboden moet zijn en alcohol niet”,] Omdat als XTC vrij verkrijgbaar is Heineken klanten verliest.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037117 dec. 2018 - 13:24

Kan prima samen

Martin108
Martin10817 dec. 2018 - 9:16

De hele corebusiness van het (georganiseerd) geloof is andere mensen vertellen wat ze wel en niet mogen doen. Geweldige kick om macht over de ander hebben met de hel als stok achter de deur.

1 Reactie
Quibus2
Quibus217 dec. 2018 - 18:40

De core business van de gemiddelde religie is de samenleving stabiliseren. Precies wat de meeste drugs niet doen zeg maar. Vandaar dat het elkaar een tikje bijt...

Kopinhetzand
Kopinhetzand17 dec. 2018 - 9:11

De uiterst lankmoedige houding van onze regeringen de afgelopen decennia heeft een veelkoppig monster doen ontstaan: moord en doodslag, fraude, witwassen, vergiftigingsslachtoffers, zelfmoord, bedreigingen en ga zo maar door. Recent is men wakker geworden, men is er achter gekomen dat het tij heel moeilijk te keren is. Wat mij betreft dat alles gelegaliseerd worden, net zoals alcohol en nicotine. Ieder is voor zijn persoonlijke welzijn en gezondheid verantwoordelijk.

1 Reactie
Quibus2
Quibus217 dec. 2018 - 18:44

Helaas blijkt dat een verantwoordlijkheid te zijn die velen niet kunnen dragen. De verkoop van feitelijk anti-roesmiddelen als sigaretten spreekt wat dat betreft boekdelen. De overheid zal dus maar weer eens een schild voor de zwakkeren moeten zijn...