Zwemles moet weer verplicht worden op de basisschool, dat scheelt doden
Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, vindt dat het schoolzwemmen opnieuw ingevoerd moet worden. In een waterrijk land als Nederland kunnen zo verdrinkingsongevallen voorkomen worden. Van Mourik gaat er bij DeGids.FM over in debat met de vereniging Sport en Gemeenten.
Reddingsbrigade Nederland registreert al enkele jaren een toename van het aantal (bijna)zwemongevallen met kinderen in open water (zee en recreatieplassen). Kinderen kunnen steeds minder goed zwemmen, weten weinig van de risico’s en kunnen zichzelf niet tot nauwelijks redden als ze in de problemen komen.
Een van de oplossingen hiervoor is het herinvoeren van het (verplicht) schoolzwemmen, waarmee een goede basis voor de zelfredzaamheid van kinderen kan worden gelegd. Ook het behoud van zwembaden kan het verval van de zwemvaardigheid van kinderen helpen terugdringen.
Een A- en B-diploma, waar ouders vaak genoegen mee nemen, en zelfs een C-diploma zijn geen garantie dat een kind goed kan zwemmen. Zeker niet in open water, waar meer risico’s zijn dan in een zwembad, zoals stroming en wind. Eigenlijk zou elk kind enkele jaren ervaring met ‘zwemmend redden’ moeten opdoen bij een reddingsbrigade, maar dat is niet in elke gemeente mogelijk. Daarom is behoud c.q. herinvoer van bij voorkeur 6 jaar schoolzwemmen op de basisschool nodig. Dan krijgen kinderen een minimale zwembasis mee, wat in een waterland als Nederland noodzakelijk is om verdrinkingsongevallen te helpen voorkomen.
De bezuinigingen op het schoolzwemmen, op de zwembaden en vaak ook nog op de Reddingsbrigade als opleider en/of toezichthouder bij open zwemwater zullen leiden tot een stijging van het aantal ongevallen en naar verwachting ook tot meer verdrinkingen, m.n. onder jonge kinderen.