Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Red het land, schep wachtlijsten!

  •  
28-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wachtlijsten kunnen helpen bij het terugdringen van de zorgkosten
Tot ongeveer eergisteren waren wachtlijsten in de gezondheidszorg uit den boze. Dat is nu anders. Deskundigen menen dat het taboe op deze lijsten weg moet. Zij zijn geweldig. Zij zijn precies wat wij nodig hebben in deze tijd van exploderende zorgkosten, zo meent bijvoorbeeld de gezondheidseconoom Johan Polder.
In de Volkskrant legt Polder uit hoe het werkt. Een dokter denkt twee keer na voor hij een patiënt onnodig op zo’n wachtlijst zet. Die gaat beter nadenken of de behandeling wel echt nodig is en zoals wij allen weten grossiert de gezondheidszorg in allerlei dure ‘onzin dingen’. Dat komt door de mondige patiënt aan die maar zeurt en zanikt in de spreekkamer tot hij eindelijk zijn zin krijgt. Althans, dat wordt er dan graag bij gezegd.
Wat uit dit alles nog het scherpst naar voren komt, is het heilig geloof in het manipuleren van mensen. Als de overheid A doet , dan reageren sommige mensen op manier B en anderen weer op wijze C. Daarna komt alles goed.
Als we burgers bijvoorbeeld lang laten wachten, dan worden ze moedeloos en geven het op. Resultaat: een grote besparing op de kosten.
Nu zou je zeggen: de dokters zijn tegenwoordig zo knap. Die weten wel wat onzin is en wat niet. Op basis van hun expertise kijken wij nog eens naar wat helpt en dus vergoed moet worden en flauwekul waar onze kostbare zorgcenten niet naar toe mogen gaan. Zo schijnt het niet te gaan: het kan alleen maar indirect: met liefst negatieve prikkels.
Of is dit maar gepruttel in de marge en hebben deskundigen gelijk? Wie ben ik om als gewone burgersukkel met een internetaansluiting vragen te stellen? Het taboe op wachtlijsten moet weg. Zij zijn geen probleem maar een oplossing. Waarom zouden we dit heilzame middel niet op een veel breder terrein inzetten?
Zo is Nederland miljarden kwijt aan zijn snelwegen en nog hoor je elke ochtend tientallen fileberichten. Niettemin blijft het aantal auto’s groeien. De oplossing: creëer wachtlijsten door de import te beperken en misschien wel de fabriek in Born ook te sluiten.  Zo zullen veel Nederlanders bij zichzelf bedenken: zal ik me aan zoveel ergernis overgeven? Is die (nieuwe) wagen wel noodzakelijk? Ook op de dealers zal de wachtlijst een gunstige invloed hebben. In plaats van dat zij proberen de klant een zo duur mogelijke auto, geheel volgestouwd met gadgets aan te smeren, kijken zij hem (en haar natuurlijk want de vrouw speelt bij paren een hoofdrol bij de aanschaf van een auto) nog eens diep in de ogen. Dan vragen zij zich af: worden deze mensen wel gelukkiger van zo’n filescheppende benzineslurper, of zijn ze objectief gezien beter uit met de benenwagen?
Het duurt een paar jaar maar dan zijn de files weggesmolten als sneeuw voor de zon.
Op vrijdag 28 september 2012 is een nieuw tijdperk in de Nederlandse geschiedenis begonnen: het tijdperk van de wachtlijsten.
Je zult zien: die professor Johan Polder, daar gaan ze nog hele brede straten naar noemen. Bij mij in de buurt hebben ze al een Polderweg. Daar hoef je alleen maar J. voor te zetten. Zelfs in een crisistijd als de onze is dat betaalbaar.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

rgeurtsen
rgeurtsen28 sep. 2012 - 7:46

Kritisch consumeren: ! ? - vloeken in de kerk - extreem links - belachelijk - die man begrijpt het leven niet - vrijheidsbeperkend - linkse prietpraat Calvinist... maar het helpt wel om geld in de beurs over te houden en de Xprocent welvaartsteruggang op te vangen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 sep. 2012 - 7:46

Prachtig, Han ;-)

FransLenaen
FransLenaen28 sep. 2012 - 7:46

Ik dacht eerst dat het een grapje was in de VK van die Polder, maar hij meent het dus serieus... Misschien is het nog goedkoper om de hele zorg af te schaffen. Heel efficient en je hebt ook geen wachtlijsten meer.... Iddetje meneer Polder?

Bakoe
Bakoe28 sep. 2012 - 7:46

Nu nog even rijen voor de supermarkt, en een onaantastbare nomenclatura hebben we al, en de dissident Amalrik kan zo weer een boek schrijven over de verwording van de staat. Haalt de EU 2014.

Biff Everwood
Biff Everwood28 sep. 2012 - 7:46

niet eens zo'n slecht idee. Je zou in het verlengde daarvan de uitgaven kunnen beteugelen door in elke sector elke vijf jaar de produktie vast te stellen in met de daarbij horende uitgaven. Noem het een vijfjarenplan voor de econmie. Ben je meteen van uit de hand lopende kosten af.

RvDugt
RvDugt28 sep. 2012 - 7:46

Waarom wachtlijsten, een algeheel verbod op doktersbezoek voor een jaar geeft nog meer besparing.

ElChe
ElChe28 sep. 2012 - 7:46

Wachten op geluk Ik klop op de deur van een steen. ‘Ik ben het, doe open. Ik wil bij jou naar binnen gaan, Overal bij je rondkijken, Met jou mijn longen vullen.’ ‘Ga weg‘, zegt de steen. ‘Ik ben hermetisch gesloten. Zelfs aan stukken geslagen Zullen we hermetisch gesloten blijven. Zelfs fijngewreven tot zand Zullen we niemand binnenlaten.’ Wislawa Szymborska (strofen van ‘Gesprek met een steen’, Zout, 1962)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 sep. 2012 - 7:46

Wachtlijsten met een beperkte lengte voor niet-spoedeisende klachten zijn geen probleem. Anders wordt het als je veel last hebt van een klacht maar een jaar moet wachten voordat je eens een keer geholpen wordt. En anders wordt het als het wel een spoedeisende klacht betreft in de zin van gevaar voor verergering. De titel 'professor' is flink aan waardevermindering onderhevig.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch28 sep. 2012 - 7:46

Als ik doorverwezen wordt, zijn mijn klachten op het moment dat ik in de wachtkamer van de specialist zit bijna altijd weg.

Joaquim
Joaquim28 sep. 2012 - 7:46

Als je maar lang genoeg wacht heeft niemand meer zorg nodig! Vooral bij spoedeisende hulp is een wachtlijst een enorme besparing.

frankie50
frankie5028 sep. 2012 - 7:46

Met polderen komen wij er in dit land altijd wel uit, de uitkomst is dan altijd dat wij de negatieve gevolgen van onze oplossingen gewoon gaan gedogen!

abelardus
abelardus28 sep. 2012 - 7:46

Het probleem zit in eerste instantie niet bij de patiënt, die zo nodig moet worden geholpen,. maar in de professionele aanpak van de dokter, specialist, die in een openhartig gesprek de mensen duidelijk dient te maken of een behandeling zinvol is of niet. Dit lijkt me beter dan het scheppen van wachtlijsten. Daarmee neem je noch de dokter, noch de patiënt serieus en bovendien is het scheppen van wachtlijsten onmenselijk

Patrick Faas
Patrick Faas28 sep. 2012 - 7:46

De Britse NHS (National health Service) kent wachtlijsten. Ik vond dat heel normaal toen ik in Engeland woonde. Snap niet waarom het hier in Nederland taboe zou zijn. Met grotere urgentie kom je heus wel hoger op die lijsten en de operaties die het langst moeten wachten zijn ook het minst urgent, hoe vervelend ieder wachten in het leven ook is. Britten worden niet afgeperst door commeciële verzekeraars en toch kan iedereen kan naar de dokter of tandarts en wordt geholpen, zelfs de allerarmsten. Er zijn daarnaast ook commerciële verzekeraars, voor rijken die niet van wachtlijsten houden, maar de armen hebben geen last van hen, zoals in Nederland dus blijkbaar wel het geval is, waar de armen worden afgeperst om te betalen voor voor het ongeduld en de behoefte aan luxe der rijken. Het is te hopen dat Nederland zo snel mogelijk overstapt op het Britse systeem. En zo niet kunnen we beter allemaal naar Engeland verhuizen.

bruces
bruces28 sep. 2012 - 7:46

Ik heb een tablet en die moest ik per 30 per maand bestellen. Nu bestel ik er 90 voor 3 maanden. Volgens de apotheker kan en mag dat niet van de verzekeraar. Idem dezelfde reactie van de huisarts na contact met de apotheker. Dus stuur ik een e-mail naar de verzekeraar. Bij de verzekeraar niet bekent. Volgens de verzekeraar bepaald de huisarts. Met de e-mail naar de huisarts en nu kan ik 90 tabletten bestellen. De apotheker kan nu nog maar éénmaal behandelingskosten berekenen i.p.v. drie-maal. Zo krijg je ook wachtlijsten. De zorg is één grote bureaucratisch tuin met onkruid geworden.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch28 sep. 2012 - 7:46

**..Ik heb een tablet en die moest ik per 30 per maand bestellen..* Wat heb je? Een iPad of een Galaxy 10.1?

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2012 - 7:46

Met name wachtlijsten bij levensreddende operaties schijnen heel leuke besparingen op te leveren.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen28 sep. 2012 - 7:46

Inderdaad... het blijkt dat overdenkingstijd mensen op andere gedachten en andere overwegingen kan brengen, en dus ook bij grote operaties... en grote ingrepen bij speodeisende hulp als je via de eerste hulp binnenkomt, tja Piet, je weet drommels geod dat het daar in Han's stukkie niet over gaat. En dat je dat alleen doet omdat je nog niet genoeg geziekt en gezeken hebt vanochtend.

wvdstraat
wvdstraat28 sep. 2012 - 7:46

Bij zo veel wachtlijsten krijgen we echter wel een wachtlijst voor wachtlijsten !

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 sep. 2012 - 7:46

Waar je alleen op komt als je echt een hele goede, bijzondere wachtlijst hebt.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2012 - 7:46

Wat is uw intentie eigenlijk met dit stuk. Een beetje beppen? We weten in ieder geval dat wachten in de zorg geld oplevert en wachten op de snelweg geld kost. Nu er een budgettair probleem ligt lijkt mij de keuze eenvoudig.

1 Reactie
keck66
keck6628 sep. 2012 - 7:46

Files kosten geen geld. Ze zijn er gewoon. Een gebrek aan innovatieve stedenbouw, onwil om grootschalig te investeren in een ondergronds OV-netwerk (vgl. London qua oppervlakte en inwoners > onze vier steden + Groene Hart) en de keuze van sommige automobilisten om een file op te zoeken (uit enquettes blijkt dat dagelijkse filerijders het wel een heerlijk rustig begin van de dag vinden) zijn een hardnekkig gegeven.