Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Red de publieke sector

  •  
21-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
verpleegster_300
Zonder verpleegkundigen, artsen, leraren en onderzoekers is een term als ‘dividenduitkering’ niets meer dan een betekenisloos begrip.
Bij JINEK schoven gisteren 3 CEO’s aan, van KLM, Ahold en Shell. Volgens de redacteuren ‘ onmisbaar voor de economie’. KLM kreeg 3,4 miljard aan staatssteun, de afgelopen maanden. Shell rijdt zonder enige ironie volle tankwagens benzine met de tekst ‘ik ben CO2-neutraal op weg’ rond over de Nederlandse snelwegen. Enfin.
De ‘economie’ is een smalle manier van kijken naar samenlevingen. Het bekijkt arbeidsproductiviteit en de hoeveel geld die we onderling rondschuiven. Het samen te lijf gaan van een levensbedreigend virus en het samen offers brengen daarvoor, in tijd, geld en mensenlevens, is ‘slecht’ voor economie. Hoewel de samenleving zijn werk doet, wij met zijn allen een gevaarlijke crisis weten te overwinnen, kleuren de cijfers rood.
Als we iets geleerd hebben van de coronacrisis is dat juist de zorg de sector is die cruciaal is voor de samenleving. Zonder goede zorg voor onze zieken valt alles stil. Idem voor het onderwijs. We merkten dat meteen toen de scholen sloten en menig werkende ouder ineens ook nog fulltime leraar werd. Ook de kennisinstituten zoals universiteiten of het RIVM hebben iedere dag bewezen dat ze letterlijk van levensbelang zijn voor onze samenleving. En zonder samenleving, geen economie. Al deze vitale sectoren hebben twee dingen gemeenschappelijk. Ten eerste, ze zijn van levensbelang voor de samenleving én daarmee de economie. Zonder verpleegkundigen, artsen, leraren, onderzoekers is een term als ‘dividenduitkering’ niets meer dan een betekenisloos begrip. Ten tweede, ze zijn stuk voor stuk financieel uitgekleed.
Verpleegkundigen en leraren luiden al jaren de noodklok over hoge werkdruk, lage salarissen en het tekort aan collega’s. Waar Rutte en De Jonge spreken over een “tekort aan IC-bedden” bedoelen ze een tekort aan personeel. Het bed is het probleem niet. Arts en intensivist Diederik Gommers vatte het als volgt samen : “De afgelopen jaren hebben we ons systeem zo ingericht. We hebben altijd net genoeg bedden.” Op het moment dat er dan méér nodig is heb je een probleem. Streven naar efficiënte is het codewoord dat eigenlijk ‘bezuinigen’ betekent. En hoe goedkoop duurkoop blijkt te zijn, weet iedereen die zijn auto niet laat periodiek laat onderhouden. Kortetermijndenken is op lange termijn slecht.
We worden inmiddels 10 jaar onafgebroken geregeerd door de VVD. Een partij die haar liberale verhaal volledig is kwijtgeraakt en zich vastklampt aan “minder belastingen” als een schrale samenvatting van wat principes hadden moeten zijn. Er is tientallen jaren afbraakbeleid gepleegd op de publieke sector. Marktwerking was al die tijd het antwoord op vragen die niet eens gesteld werden. Ziekenhuizen maken winst, gaan failliet en moeten ingewikkelde contracten met verzekeraars afsluiten. Een verpleegkundige is haast meer aan het administreren dan aan het helpen. De wetten van vraag en aanbod gelden overal, behalve als het over salarissen in de publieke sector aankomt. Vind je het gek dat het moeilijk mensen vinden is ? En met gevolgen: code zwart, het horrorscenario wanneer er meer patiënten zijn dan hulpverleners kunnen helpen, was nabij en lijkt ook in de nabije toekomst een reële mogelijkheid te worden.
Een tekort aan verplegend personeel is niet iets wat je als samenleving zomaar overkomt. Het is het gevolg van politieke keuzes die gemaakt zijn in het verleden. En ook de manier waarop wij als samenleving omgaan met deze crisis is een politieke keuze. Waarom we wél de KLM ( 35.000 banen , 3,4 miljard ), maar niet de cultuursector ( 149.000 banen , 300 miljoen ) intensief steunen. Waarom we wél een gigantisch noodfonds voor bedrijven  kunnen optuigen, maar we nog steeds niet structureel investeren in de zorg. Allemaal politieke keuzes. We lachen om Donald Trump die zijn Centre for Disease Control wegbezuinigde en die daar nu de wrange vruchten van plukt. Wij deden in feite precies hetzelfde.
We knepen de publieke sector af, en het personeel knijpen we uit. Het credo ‘minder belastingen’ leidde tot een kleinere publieke sector. Maar dat is geen doel dat we moeten willen nastreven. Het is armoe. Het is een kapitale villa willen bouwen op een te smalle fundering. En dan kunnen we die fundering ‘heldhaftig’ noemen en onze waardering uitspreken, misschien zelfs een nationaal applaus doen, maar iedereen ziet dat het zo niet kan. Investeer. Investeer in de zorg, in het onderwijs en in de kennisinstituten. Het is een rechtstreekse investering in de economie.
Hoe we het tweede deel van de coronacrisis te lijf gaan en hoe we vervolgens uit deze crisis komen zijn wederom politieke keuzes. Keuzes die nog gemaakt moeten worden. Keuzes waar we invloed op hebben. Laat je horen. Spreek je uit. Schrijf je favoriete politicus aan. Ga stemmen, straks. Zodat we straks deel uit maken van een samenleving met een sterke publieke sector én een sterke economie. Red de zorg. Red de publieke sector.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Bouwman2
Bouwman222 aug. 2020 - 8:02

Wie wil werken voor de publieke zaak weet van te voren dat je dat niet moet doen voor de waardering.om het even welke vorm. Het is overwegend hard labeur. Er is soms een lang moeilijk opleidingstraject voor nodig en als je dan eindelijk dat afgelopen hebt stuit je op de hiërarchie en toeval. Dat he.

Pater
Pater21 aug. 2020 - 14:45

Gek, hoogleraren en artsen zijn me nooit opgevallen wegens hun afgeknepen salarissen. De aanduiding vitale sectoren vind ik niet scherp. Heel veel beroepen zijn vitaal. Als de pompstations sluiten ligt er heel veel plat. Zonder politie heeft de misdaad vrij baan. Zonder afvalbedrijven krijgen we onleefbare steden en besmettelijke ziektes. Zonder winkels verhongeren we. Als de waterleiding- en E-bedrijven stil vallen valt NL ook stil. Als de belasting niet meer wordt geheven valt de overheid incl. de publieke sector stil. Beperk je tot de publieke sector (en daar horen afval & energie en water bij wat mij betreft), haal de markt er uit, zorg voor wat hogere salarissen en minder werkdruk waardoor de schaarste in grote delen van de publieke sector verdwijnt. Maar minstens zo belangrijk: maakt het functioneren een prioriteit. Het rammelt aan alle kanten. Zorg dat de organisatie van de publieke sector platter wordt, dat de directe politieke invloed minder wordt (belasting!, onderwijs!), en zorg voor leidinggevenden die het vak kennen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 aug. 2020 - 14:26

Kind kan de was doen. We hebben 't eeuwen gerooid zonder KLM en zijn ceo, dus essentieel zijn die geenszins. Sterker nog: op een dag zullen ze verdwenen zijn als sneeuw voor de CO2. Sterker nog, zonder publieke dingetjes als de wiskunde, het schrift, de infrastructuur, het gezag etc zouden ze er nimmer zijn geweest.

5 Reacties
Jozias2
Jozias222 aug. 2020 - 8:12

‘We hebben het eeuwen zonder klm gerooid’ De klm bestaat meer dan 100 jaar dus wie is ‘we’ in deze? Naar welke tijd wilt u terug? De tijd van de 19e eeuw. Was het toen beter qua inkomen, milieuvervuiling vanuit de fabrieken, kloof arm en rijk, kinderarbeid, positie vrouw, gezondheidszorg , onderwijs etc etc?

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 8:59

@Jozias Er zijn genoeg concurrenten van de KLM, laat de marktwerking zijn werk doen. Is de KLM rendabel, dan overleeft de maatschappij deze crisis. Waarom geldt de marktwerking alleen voor de kleine burger, niet voor de grote multinationals? Als die ondersteunt moeten worden, gaat het gelijk over groot geld. Vergelijk de KLM met de hele cultuursector en het benodigde geld en de verdeling. De KLM, incluis Schiphol benodigd €3,4 miljard en gekregen €3,4 miljard 75.000 medewerkers, de cultuur sector benodigd €100 miljoen, ondersteuning €10 miljoen en 340.000 medewerkers. Als het goed gaat, heeft de KLM ondersteuning nodig in de vorm van geen accijnzen op kerosine en als het slecht gaat nog veel meer. De V&D, Dixon, Marskramer en Kijkshop zijn gewoon verdwenen, waren bijna traditie in de winkelstraat. Niets is onmisbaar en wijzen naar de medewerkers als reden, heeft bij vele andere saneringen ook niet gegolden. Denk aan de mijnbouw, de toekomstige inkrimping van de boeren, scheepsbouw, en Fokker vliegtuigbouw, Daf auto's en ga zo maar door.

Jozias2
Jozias222 aug. 2020 - 22:31

Voor de honderdste keer op dit forum: klm heeft niets gekregen maar de staat garant en heeft een lening verstrekt van 1 mld tegen een aanzienlijke rente. Volgens mij heeft de cultuursector geen enkel belang bij een dergelijke lening. Daarnaast denk ik dat de bijdrage van schiphol aan de Nederlandse economie wel wat groter is dan die van de cultuursector.

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 12:39

@ Jozias Als de KLM er niet meer is, dan vliegen er nog tientallen andere vliegmaatschappijen. Als de cultuursector verdwenen is, is er niets meer. Geen schouwburg, geen toneel, geen museum en dat maakt voor cultuurbarbaren als de VVD natuurlijk niets uit. Het zal vast niet rendabel zijn. Dat is de KLM ook niet zonder accijns vrije kerosine, co2 vrije zone boven de 800 m, en alle andere subsidies en belasting ontwijkingen. De KLM was als eerste geholpen, toen de zorgmedewerkers nog op hun noodzakelijke bescherming zaten te wachten. Als je weet hoe hoog die rente is, mag je het me ook vertellen. Jij stelt dat hij hoog is, vraag ik me direct af, hoe hoog?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 aug. 2020 - 17:02

@Gimli, in de tijd die het kostte Om de vraag te stellen had ik ook gewoon even kunnen googelen als u echt geïnteresseerd zou zijn in de hoogte van de rente. Maar vooruit, ik heb uw werk even voor u gedaan, graag gedaan. En nu nooit meer zeggen dat de KLm iets “gekregen” heeft. https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/06/26/update-klm-ontvangt-34-miljard-euro-van-nederlandse-overheid/

Martin007
Martin00721 aug. 2020 - 13:02

Het politieke beleid dat alle problemen in dit artikel heeft veroorzaakt, heet "liberalisme". De liberale ideologie schrijft voor dat de overheid zich alleen met politie, justitie en leger bezig houdt en dat de rest van de samenleving wordt geregeerd door het bedrijfsleven. Dat noemt men "marktwerking". Steven schrijft dat het bij de VVD alleen maar draait om minder belastingen. Maar dat is het hem nou juist. Als de overheid zich nergens mee bemoeit, hoeft zij ook niets te betalen en dus hoeft zij ook niet zo veel belasting te heffen. Aan het feit dat de lage en midden inkomens steeds meer belasting betalen in de vorm van BTW, accijns, energie en verpakkingsbelasting, terwijl de hoge inkomens (kamerleden) steeds minder inkomstenbelasting betalen, kun je zien dat die lui niet in de politiek zitten voor het algemeen belang, maar voor hun EIGEN BELANG. Maar ja, zo lang niemand dat in de smiezen heeft en iedereen maar koppig doorgaat met stemmen op VVD, CDA, D666, PvdA, PVV en Forum, houdt het op. Iedereen die op 1 van deze partijen stemt, wens ik veel succes in de nachtwakersstaat die hij zelf heeft gecreëerd.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 aug. 2020 - 14:49

"De liberale ideologie schrijft voor dat de overheid zich alleen met politie, justitie en leger bezig houdt en dat de rest van de samenleving wordt geregeerd door het bedrijfsleven" Martin007 bepaalt wel eventjes wat "de liberale ideologie" is en wat ze "voorschrijft". Net zo onnozel natuurlijk als dat geleuter van Wilders en Baudet over "de islam" en "de moslims". Ach ja, sommige mensen hebben nu éénmaal niet zo veel op met de vrijheid van het individu.

Buitenstaander
Buitenstaander22 aug. 2020 - 9:06

@Martin Misschien dat liberalisme van mening is dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben en.... vooral nemen, en dat de overheid alleen voor die zaken zorgt waar het individu niet zelf voor zorg kan of mag dragen. Itt ideologien, maar vooral mensen, die menen dat zij nooit ergens verantwoordelijkheid voor dragen en dat de Overheid vooral voor hen moet zorgen, en bovenal dat gelijke kansen eigenlijk moeten uitmonden in gelijke uitkomsten. Zoiets als socialisme.

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 9:16

@Martin007 Verwijzen naar het liberalisme doet het echte liberalisme te kort. Die politieke stroming heeft ons de leerplicht opgeleverd. Het gaat om het neoliberalisme, waar het vroegere christen democratie, sociaal democratie, liberalisme, en sociaal liberalisme onder viel. Het is een ideologie die 40 jaar geleden ontstaan is. Waarbij de partijen in de regering onderling uitwisselbaar zijn en altijd in verschillende vorm de meerderheid hebben. Voor de verkiezingen spreken ze een andere taal en zijn hun principes duidelijk. De burger heeft een geheugen van een trapleuning en stinkt iedere keer in de mooie vergezichten en beloftes van welvaartsgroei en zelfs €1000. Na de verkiezingen sluiten de rijen en ontstaat een diktatuur van de meerderheid in de TK, waar geen kamerlid van afwijkt. Hij is afhankelijk van zijn carriere mogelijkheden na de politieke loopbaan. Eigen belang regeert en de TK leden zijn alleen op papier volksvertegenwoordiger. Het is een TINA systeem, waarbij de status quo leidend is. Geen visie en al helemaal niet verder dan de volgende verkiezingen. Terwijl het systeem al 40 jaar doorwoekert. Afschuiven verantwoordelijkheden zijn duidelijk zichtbaar nu met de Covid crisis. Besluiten worden genomen door de Veligheidsregio's, zonder democratische controle achteraf. Toezicht is weggesaneerd, door de bezuinigingen op de inspectie van vele maatschappelijk relevante instituten. Er heerst een institutionele en systemische discriminatie bij de belangrijke ambtelijke instanties. Verder dan nutteloze beschuldigingen en vergelijkingen komt neoliberaal rechts niet. Inhoudloos met een neerbuigende dedain zijn hun reacties in het algemeen. Oplossingen, daar komen ze niet mee. De bekende stilstand en afbraak van een ooit goed sociaal systeem.

BlondeFries
BlondeFries21 aug. 2020 - 12:35

De publieke sector komt er wel. Dit wordt al tientallen jaren - zo niet honderden jaren - geroepen, en het is altijd goed gekomen. Sterker nog, de publieke sector krijgt nu al meer dan ooit.

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 aug. 2020 - 16:11

Bij de politie, maar vooral bij het leger, kan er nog een hoop vanaf. Zo niet, bestaat het gevaar dat iedereen die meer verdient dan de balkeneindenorm en de aandeelhouders de lul zijn, en dat moeten we niet willen.

Buitenstaander
Buitenstaander22 aug. 2020 - 9:14

@Vrijgeluiden .... zegt iemand die volgens mij doodleuk bekende er bijna trots op te zijn dat ie onmiddelbaar was voor een echte baan, mede door z'n verschijning (als zodaning opgenomen in het kaartenbakje UWV)? En die vindt dat er wel wat bij de politie afkan. Nou dan vind ik dat er wel een hoop afkan van uitkeringen naar mensen zoals Vrije Geluiden. Gaan ze eindelijk iets echt bijdragen (belasting) aan de maatschappij waar ze qua besteding van belastinggelden altijd wel een mening over hebben.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden22 aug. 2020 - 14:40

Norm - Iemand die zelf ergens zit waar hij de deur niet uit mag moet niet kletsen over anderen. Ik sta verbaasd dat ze je computer laten houden.

Phantom3
Phantom321 aug. 2020 - 10:17

Die drie bedrijven zijn ook onmisbaar voor de economie. De vraag is alleen wat je doet met hetgeen zijn creeren voor de economie. Daar moet wat mij betreft dan zorg, cultuur, onderwijs etc. van betaald worden.

10 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 aug. 2020 - 12:31

'Die drie bedrijven zijn ook onmisbaar voor de economie.' Zouden ze morgen ophouden te bestaan dan wordt hun plaats gewoon ingenomen door andere bedrijven.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2020 - 12:56

"Zouden ze morgen ophouden te bestaan dan wordt hun plaats gewoon ingenomen door andere bedrijven" Klopt, maar dat zal geen Nederlands bedrijf zal zijn.

Grozny
Grozny21 aug. 2020 - 12:58

@Joe Hetzelfde kan je ook zeggen voor de zorg, cultuur, onderwijs..

gimli55
gimli5521 aug. 2020 - 14:50

@Norsemen Vele bedrijven zijn niet Nederlands meer, of zijn eigendom van buitenlandse hedgefunds. Er zijn er ook al een stel verdwenen, de V&D, Kijkshop, Dixons. Van de vliegmaatschappijen zijn de Panam, TWA, Sabena, en vast nog wel een paar kleintjes. Volgens goede marktwerking is dat toch bedrijfsrisico, of geldt dat opeens niet? De markt regelt toch alles, in de ogen van neoliberaal rechts?

Norsemen
Norsemen22 aug. 2020 - 11:29

“ Vele bedrijven zijn niet Nederlands meer, of zijn eigendom van buitenlandse hedgefunds” En dat is een slechte zaak.

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 14:11

@Norsemen Dat is een mening en geen inhoudelijk relevant argument. Binnenkort zijn we Unilever ook kwijt, behalve als op de verhuizing een boete gelegd wordt. Een voorstel van GL, een oppositie partij. Zal vast niet gesteund worden, dus die is ook weg. De winstgevendheid zal in de UK wel hoger liggen, vast door de race to the bottom belasting verlaging. Alle mooie woorden ten spijt, toch niet onmisbaar.

Norsemen
Norsemen22 aug. 2020 - 16:30

Is dat geen argument? Ik begin steeds meer mijn twijfels bij jou te krijgen, en die waren al behoorlijk.

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 21:04

@Norsemen Kom maar met inhoudelijke relevante opmerkingen, waarom dat een argument is en niet je eigen mening? Je vindt het geen goede zaak, dat is een mening. Ik zie geen argumenten om die mening te staven, waardoor het mogelijk gebruikt kan worden als argument. Dan is je mening beargumenteerd, niet is het een loze opmerking. Wat dat te maken heeft met twijfels en welke dan, mag je me nog uitleggen. De graad van de twijfels zal ik zien als de bekende nietszeggende beschuldiging. Je noemt niet eens welke?

Norsemen
Norsemen23 aug. 2020 - 9:53

Gimli, jij denkt dat geld uit de lucht komt vallen. Je denkt dat de overheid een bankrekening heeft waar ze onbeperkt rood mogen staan. Dat er geen relatie is tussen het geld wat binnenkomt en er uit gaat. En termen als afbraak en stilstand zijn geen argumenten of onderbouwing. Dus zeg zelf eerst iets zinnigs voordat je anderen om argumenten gaat vragen. En los hiervan, de stelling 1+1=2 heeft voor de meeste mensen ook geen verdere uitleg nodig. Dat het goed voor Nederland zou zijn als bedrijven zoals KLM, Shell en Ahold Nederlands zouden blijven zullen de meeste onder ons ook wel snappen zonder verdere uitleg. Waarschijnlijk heb je zelf geen cent te makken en ben je gewoon jaloers. Om dat te verbergen heb jij jezelf wijsgemaakt dat geld het grote kwaad is. Mensen met veel geld en grote bedrijven zijn de vijand die bestreden moeten worden. Je lijkt me een SP'er van het eerste uur, die Mao als het grote voorbeeld zagen. Eng en levensgevaarlijk.

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 12:56

@Norsemen Je veronderstelling dat het geld uit de lucht komt vallen, is fout. Het wordt door de centrale bank uit het niets gecreeerd met 0% rente. In de vorm van obligaties en waarschijnlijk andere papieren. Deze regering creeert nu €90 miljard uit het niets, dat heeft de SP nog nooit gedaan. Alles waar je de SP van beschuldigt, wordt nu door deze neoliberale regering uitgevoerd. Veronderstellen zonder uitleg of inhoudelijke argumenten is of lui of dom. Stellen dat iets is omdat het zo is, wordt door kleuters gedaan. Opgroeien tot volwassenheid is juist je besluiten weloverwogen nemen en verantwoording afleggen. Dat geldt natuurlijk niet voor neoliberaal rechts, die beginnen direct te jijbakken of vergelijkingen te maken die nergens op slaan. Ook de veronderstelling dat ik niets te makken heb, is fout. Ik werk al 45 jaar op HBO niveau met een bijbehorend inkomen, ik leef sober waardoor ik in november 1,5 jaar vervroegd met pensioen kan gaan Veel werk verzet in OR-en en MR-en, vakbondswerk en raadswerk, buiten een volledige baan. Via avondstudie van MBO naar HBO opgeklommen en helaas mijn 2de graads scheikunde leraarschap niet afgemaakt door het mannetje met de hamer. Dat betekent ook 45 jaar onafgebroken gewerkt en premies afgedragen. Ik heb mijn bijdrage als modaal + geleverd. Daarom zal ik nooit mensen persoonlijk aanvallen, ik kan niet in hun hersens kijken en bepalen wat hun mogelijkheden zijn. Komt wel veel voor bij neoliberaal rechts, voornamelijk wegens gebrek aan inhoudelijk relevante argumenten. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

gimli55
gimli5521 aug. 2020 - 10:15

Als economie het doel is en wordt in plaats van een middel, zal er niets verbeteren. Neoliberale oplossingen zijn als het financieel slecht gaat, pomp je gecreeerd geld in de grote bedrijven. De bevolking moet maar zien, hoe ze zich redden. Alle maatschappelijk relevante instituten zijn vermarkt of tot het mimimale wegbezuinigd. De economie is leidend en dan hoofdzakelijk de macro economie, de micro economie van het MKB en het gewone dagelijkse leven betaald de dividend uitkeringen van de macro economie. Daar is het grote geld te verdienen en daar zijn de toekomstige banen van de politici te vinden. Commissaris van bestuur, bestuursvoorzitter of directeur van vermarkte maatschappelijk relevante instituten, waarvan er op de werkvloer nog verder ingekrompen moet worden. De winsten moeten natuurlijk gemaximaliseerd worden. Het is een TINA, er is geen ontkomen aan. De partijen zijn onderling uitwisselbaar en principieel niet meer van elkaar te onderscheiden na de verkiezingen. Voor de verkiezingen links geleuter en na de verkiezingen keihard rechts beleid. Het wordt eentonig, de ecologische en klimatologische wal zal het schip keren, de meerderheid van de bevolking profiteert van het systeem, en de groep die niet profiteert, is te klein om een fundamentele verandering af te dwingen. Met het smelten van het ijs op Groenland is 10 jaar geleden het point of no return bereikt, de opeenstapeling van deze rampen zal steeds duidelijker worden. Wishfull thinking van de schrijver, maar met de Covid wet in de achterzak en de verantwoordelijkheden afgeschoven op de niet democratische Veiligheidsregio's zal de burger nog minder zeggenschap hebben. Poen is leidend, waarbij de kosten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden, de baten geprivatiseerd en gemaximaliseerd. De burger krijgt steeds minder voor meer belastingen, premies, accijnzen en boetes. Alle bezuinigingen hebben niet geleid tot lagere kosten, er is een zoveelste tussen laag gecreeerd met overstelpende bureaucratie en goed betaalde adviseurs en consultants in eigen bedrijfjes. Zo lang het globalisme en het neoliberalisme de dienst uitmaakt, verandert en verbetert er niets. Hooguit cosmetisch en kortstondig. Helaas zal het nig meer van hetzelfdé en met hetzelfde politieke spel in de media. Geen tot weinig interesse in de misstanden en ook hier niet fundamenteel, hooguit de onderzoeks journalistiek die wat aankaart. Daarna duurt het jaren voordat er een oplossing komt, en de aandacht van de massa is kortstondig. Er wordt weinig werkelijk opgelost. Voorbeelden te over, ik ga ze niet opnieuw herhalen Neoliberalisme is stilstand en afbraak.

Jozias2
Jozias221 aug. 2020 - 10:05

Ik zou graag willen reageren op alle verkeerde en onvolledige beweringen die in dit artikel staan maar ik weet niet zo goed waar te beginnen. 1. Er wordt gesproken over 'vitale sectoren',bedrijven als KLM, Shell en Ahold behoren net zo goed tot de vitale sector. 2. Steun aan KLM is niet bedoeld vanwege de mensen die bij KLM zelf werken maar het is vanwege de effecten op toeleveringsbedrijven, positie en netwerk van Schiphol als mainport en daarmee het vestigingsklimaat en daarmee belastinginkomsten en werkgeklegenheid van andere bedrijven. 3.De staatsteun aan KLM betreft een garantstelling en een lening (1 miljard) met een behoorlijke rente waar we dus aan verdienen, dat wordt afgezet tegen de steun (geen lening) aan de culturele sector. Maar bij de steun aan de culturele sector wordt de NOW regeling buiten beschouwing gelaten. 4. Uiteraard profiteert de economie van goed onderwijs en goede zorg maar het is wederkerig. Er gaan enorme bedragen naar de zorg en het onderwijs. Kijk eens naar de rijksbegroting. De economie is net zo goed essentieel om die uitgaven te kunnen dekken. 5. Er wordt 'niet structureel geïnvesteerd in de zorg' met als link een artikel dat het kabinet niet naast de huidige 21% loonsverhoging in de afgelopen 10 jaar (waarvan 8% in de huidige CAO naast verschillende bonussen) geen extra loonsverhoging wil toekennen. Dat is niet hetzelfde als 'niet structureel investeren in de zorg' Er wordt elk jaar, jaar in jaar uit, tientallen miljarden geïnvesteerd in de zorg. Meer dan in andere sectoren. 6. Er wordt gedaan dat leraren en verplegend personeel aan de bedelstaf hangen. Er werken 1,3 miljoen mensen in de zorg. De verpleegkundigen die het hardst hebben moeten werken hebben geen slecht salaris, uiteraard mag het altijd meer maar laten we eerst de feiten op tafel leggen. 7. De leraren verdienen absoluut niet slecht. wellicht kan de werkdruk verbeteren maar een leraar verdiend een behoorlijk salaris met uitstekende arbeidsvoorwaarden en zelfs zo goed dat leerkrachten het zich massaal kunnen veroorloven om parttime te werken. 8. Er worden tal van algemene uitspraken gedaan (uitknijpen van personeel, te smalle fundering etc.) klinkt allemaal leuk als beeldspraak maar de onderliggende feiten ontbreken. Hoeveel geven we in Nederland uit aan de zorg en het onderwijs in vergelijking tot andere landen en de Nederlandse economie? Hoe zijn de salarissen echt? Wat zijn de effecten als we meer uitgeven aan de publieke sector en ten koste waarvan mag dat gaan?

harmmeijer
harmmeijer21 aug. 2020 - 9:56

“Een verpleegkundige is haast meer aan het administreren dan aan het helpen.” Inderdaad 40% gaat op aan administreren: https://www.zorgvisie.nl/administratie-zorgprofessionals/

Norsemen
Norsemen21 aug. 2020 - 9:33

De zorg is zeker cruciaal voor de samenleving, net zoals onderwijs. Des te belangrijker om dit te kunnen betalen, en daar is een sterke economie voor nodig. Natuurlijk kan er geld van potje A naar de zorg maar dan nog blijft een sterke economie noodzakelijk. Schandalig hoe de stemming ging over een loonsverhoging in de zorg maar dat staat wat mij betreft los van dat de KLM, Shell en Ahold onmisbaar zijn voor Nederland.

11 Reacties
gimli55
gimli5521 aug. 2020 - 10:30

Zo lang de economie leidend is, gaat dat altijd ten koste van de maatschappelijk noodzakelijke en vitale beroepen. De economische groei tussen de crises in, heeft niet geleid tot het verbeteren van de maatschappelijk relevante en noodzakelijke instituten als de zorg, het onderwijs of de politie. Toen werd er nog harder afgebroken en bezuinigd om de winstgevendheid van de multinationals te vergroten, door het verder verlagen van de winstbelasting. Als het geld er is, wordt het er niet aan besteedt, en als het er niet is, ook niet. De argumenten zijn in beide gevallen hetzelfde. Dat is de fundamentele fout in het kapitalisme. Geld is het doel en niet het middel. Als het goed gaat met de economie wordt het niet uitgegeven aan maatschappelijk relevante ondersteuning, maar aan de kortzichtige aandeelhouders. En als het slecht gaat, is dat de reden. Daardoor ontstaat een systeem van afbraak met een overmatig controle systeem om te garanderen dat er niets over de balk wordt gegooid. Overmatige bureaucratie is het gevolg met een duur controle systeem van wantrouwen en gevuld met onderbetaalde werkvloer en duur management. Beleid gericht op institutioneel en systhemische onderdrukking van de burger met oncontroleerbaar vermarkte controle. Het systeem is ziek, Norsemen. Het faalt en staat niet meer in dienst van de bevolking of zelfs de aarde.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2020 - 11:44

Ik kan niet zoveel met jouw reactie gimli. Met al je teksten over afbraak en onderdrukking lijk je totaal te vergeten dat vrijwel nergens ter wereld de publieke sector zo goed is als in Nederland.

gimli55
gimli5521 aug. 2020 - 15:05

@Norsemen Je kunt ook een cursus begrijpend lezen volgen en inhoudelijk schrijven. Ik kan niets met jouw bijdrage, het is nietszeggend. Ook al is de publieke sector redelijk geregeld, er is altijd ruimte ter verbetering en de afbraak van neoliberaal rechts is desastreus gebleken voor het aantal benodigde IC bedden in maart. Is de toeslagaffaire al opgelost, if de schade aan de huizen in Groningen, de slachtoffers van chroom 6? Hebben de zorgmedewerkers al hun bonus ontvangen? Krijgen de zorgmedewerkers in de verzorgingshuizen nu wel hun beschermingsmaterialen. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan over de zaken die niet optimaal geregeld zijn in Nederland. Het feit dat het redelijk geregeld is,betekent niet dat erg veel in verbeterd. Het is op vele fronten verslechterd, op ecologisch en klimatologisch gebied is er stilstand. Je bent nergens inhoudelijk of zelfs maar relevant. Je maakt een zwakke vergelijking met een al jaren geleden afgebroken wensdroom. Iets wat niet meer bestaat, en zeker niet voor de kwetsbaren in Nederland. Zij wonen in beschadigde huizen, met een vergiftigde gezondheid, met een onterechte torenhoge schuld door een systhemische en institutionele discriminerende belastingdienst. Die hebben niets aan die "goede" publieke sector. Dit waren maar 3 voorbeelden, er zijn nog veel meer. Of is dat allemaal eigen schuld, vette bult?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 aug. 2020 - 15:48

Norseman heeft gelijk: alleen in Nederland hoef je nooit verder te rijden dan van Groningen naar Maastricht voor de gepaste zorg en alleen in noodgevallen kunnen we altijd nog uitwijken naar Duitsland.

GoudenBergen
GoudenBergen21 aug. 2020 - 20:16

Mensen die in de publieke sector werken vergeten wel eens waar hun budgetten vandaan komen. Vrijwel elke euro die naar de publieke sector gaat, wordt in het bedrijfsleven verdiend. Zonder een sterke economie geen sterke publieke sector.

gimli55
gimli5521 aug. 2020 - 21:28

Norsemen heeft geen gelijk. Tot 2 jaar geleden had onze stad een goed ziekenhuis, nu 2 jaar later zijn we door bezuinigingen en eerdere fusie onze EHBO, kraam, IC, en kinderafdeling kwijt. Dichtsbijzijnde volledige ziekenhuis is 40 min, 5 min onder de maximale aanrijtijd. Denk je dat een baby met ademhalingsproblemen of een patient die gereanimeerd moet worden, het dichtbijzijnde ziekenhuis haalt? Ik weet vrijwel zeker van niet, de zorg is zeker in de periferie afgebroken en verslechterd. Het is zelfs toegegeven door een specialist, het zal gemiddeld 3 slachtoffers per jaar kosten. Leuk voor de desbetreffende families. Vooral niet ingaan op de inhoudelijke reacties, en blijf het eigen gelijk maar herhalen. Dan ontdek je het vanzelf wel een keer.

Karingin
Karingin22 aug. 2020 - 0:13

Dat onze publieke sector beter is dan in vele andere landen, zegt meer over die landen dan over Nederland. Gimli heeft gelijk.

Buitenstaander
Buitenstaander22 aug. 2020 - 9:23

@Gimli misschjien kunt u eens uit de doeken doen wat in uw ogen (alleen) maatschappelijk relevante banen en instituten zijn, en vooral hoe die gefinancierd moeten worden vanuit de in uw ogen minder belangrijke instituten. Iemand in het (waarschijnlijk door u verfoeide liberale bedrijfsleven) betaalt met een mooie baan een hoop belastinggeld die de door u omarmde insituten en banen toch maar mooi overeindhouden...

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 9:27

@GB Er is geen sterke publieke sector meer, het vangnet is vervangen door een mat. Lig je daar als slachtoffer van het systeem, kom je niet meer overeind door alle verslechteringen op sociaal gebied. Het aantal daklozen is in 10 jaar verdubbeld, er leven 450.000 kinderen onder het bestaansminimum. Het aantal kinderen die ondersteund worden in de aanschaf van schoolspullen in in 1 jaar verdubbeld. Het bedrijfsleven betaald steeds minder aan de publieke sector, de winstbelasting is al weer verlaagd. De burger betaalt via de belastingen, accijnzen en premies het leeuwendeel. Je verwijst naar de belastingen die het bedrijfsleven betaald, dat wordt door de burger betaald. Daardoor is het besteedbaar inkomen al 40 jaar niet gestegen, maar wel de belastingen. De BTW is gestegen, die wordt niet door het bedrijfsleven betaald, die verekennen die door aan de burger. Dit kabinet zit er voor het bedrijfsleven, die profiteren optimaal. De burger betaalt de rekening.

Norsemen
Norsemen22 aug. 2020 - 11:32

“ Vooral niet ingaan op de inhoudelijke reacties, en blijf het eigen gelijk maar herhalen.” Je vat je eigen reacties goed samen.

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 12:13

@Norm Zorgmedewerkers in de thuiszorg, noodzakelijk om oudjes thuis te laten wonen, zijn zo'n 50.000 van weggesaneerd door Rutte2. Blauw op straat is vrijwel afwezig door invoering Nationale politie, vervangen door BOA's, het verdienmodel van de gemeenten. Het wegsaneren van het personeel van 800 IC bedden, waardoor het in maart bijna fout ging met de Covid crisis. Onderbezetting douane, inspectie waardoor controle van noozakelijke veiligheid gedecimeerd is. Vroeger kon je gewoon aangifte doen en kwam de politie nog langs bij een criminele activiteit. Wegsaneren van noidzakelijke zorg op het platteland door sluiting ziekenhuizen en afdelingen, waardoor de EHBO steeds verder weg geschiedt. De reorganisatie belastingdienst, waardoor ze niet in staat zijn adequaat de slachtoffers te helpen van institutioneel en systhemische discriminatie. Niet in staat zijn de slachtoffers van de gaswinning te helpen, ik laat bewust snel en efficient weg. Verslechtering van het OV buiten de Randstad, ontstaan door de invoering marktwerking. De trajecten moeten rendabel zijn, helaas pindakaas voor de burger die afhankelijk is van het OV. Ik kan nog wel even verder gaan, maar dit rijtje vind ik wel genoeg. Zoals ik al zei, iedereen betaalt mee. Niet alleen de rijkere burger. Die kan juist gebruik maken van de HRA en andere subsidies om de kosten te drukken. Ik werk al 45 jaar aaneengesloten met een modaal inkomen, geen toeslagen en wel een HRA. Zoals ik zijn er velen en die dragen allemaal bij.