Dierenliefhebber wil Afrikaanse neushoorns redden met opmerkelijke inzamelingsactie ... Eerder werd een kinderboek ingezet in de strijd tegen stroop ... En die campagne lijkt te werken
Hoe red je een neushoorn met een teennagel? Dierenparkadviseur Marjo Hoedemaker wil met zijn inzamelingsactie laten zien dat neushoorns niet afgeslacht hoeven te worden om hun hoorns. Stropers zijn uit op de keratine die daar in zit, maar die stof zit ook in nagels. Het gaat om een bewustwordingsactie, maar gelukkig staat Hoedemaker er met zijn actie niet alleen voor.
In Vietnam doet een hardnekkig gerucht de ronde dat de stof in de hoorns van de neushoorn een geneeskrachtige werking zou hebben. Zelfs kanker zou ermee genezen kunnen worden. “Volstrekte waanzin”, zegt Hoedemaker.
We willen met de actie duidelijk maken dat je bij wijze van spreken dus ook zou kunnen genezen door op je nagels te bijten. De neushoorns worden voor niets afgeslacht.”
De actie ging op vrijdag van start en Hoedemaker heeft al veel mensen enthousiast gemaakt om hun teennagels te laten groeien.
Mensen in het dierenpark, maar ook nagelstudio’s hebben van zich laten horen. De nagels worden bewaard in een grote, doorzichtige pot in Dierenpark Amersfoort zodat iedereen ze kan zien. Maandag starten we een Facebookpagina om nog meer aandacht voor de zaak te vragen.
Niet alleen De adviseur van Dierenpark Amersfoort ziet het somber in voor de neushoorns, die in Zuid-Afrika illegaal geslacht worden voor de Aziatische markt. Gelukkig zijn ook de landen zelf een actie gestart die vruchten lijkt af te werpen. In 2012 sloten Zuid-Afrika en Vietnam een verdrag om de stroop terug te dringen. De informatiecampagne is erop gericht mensen uit te leggen dat keratine je niet van kanker geneest. In het afgelopen jaar is het aantal Vietnamezen dat gelooft in de medicinale werking gedaald met 25 procent. Nog 2,6 procent van de Vietnamezen koopt hoorns en dat is een afname van 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor, meldt The Guardian over een onderzoek uitgevoerd door Nielsen.
Kinderboek
De campagne was gericht op andere scholen en vrouwengroepen, maar ook werden er billboards ingezet. Daarnaast werd een kinderboek uitgebracht: “I’m a little Rhino”.
Het bijgeloof bestaat pas sinds enkele jaren. Volgens het onderzoek van Nielsen werden in 2007 nog ‘slechts’ 13 neushoorns in Zuid-Afrika door stropers gedood. In 2013 waren dat er meer dan 1000.