Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Red de Nederlandse vlag uit de klauwen van de haat

  •  
14-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in
Tegenstanders van asielzoekerscentra hebben nogal de neiging te opereren onder de Nederlandse vlag. Ook op de demonstratie van Pegida en de nieuwe organisatie Demonstranten tegen Gemeenten (DTG) in Enschedé was de driekleur rijkelijk vertegenwoordigd, zo viel te zien op het Acht Uur Journaal van zaterdagavond. Aan het eind kwam DTG-activist Benno Wilmink in beeld, die over het asielzoekersbeleid zei: ¨Dit tolereren wij gewoon niet.¨
Dit tolereren wij gewoon niet. Onder onze vlag
Het rood wit blauw werd voor het eerst op grote taanchaal gebruikt door de opstandelingen van de tachtigjarige oorlog die hun lot verbonden met dat van Willem van Oranje. Zij vochten tegen de tirannie van koning Philips II en zijn ketterbranders en voor openheid. Het was in de kringen van deze opstandelingen – en hun Franse geestverwanten – dat het begrip tolerantie voor het eerst werd uitgewerkt. Er bestond ook een prinsenvlag met oranje in plaats van rood maar die is op den duur in onbruik geraakt.
Vervolgde joden en protestanten vonden bescherming onder het rood wit blauw. De driekleur staat en stond voor de pluriformiteit die altijd het kenmerk is geweest van de Nederlandse maatschappij. Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in. Het is een vrijheidsvlag net als die andere grootse driekleur, de Franse.
Daarom zie ik het rood wit blauw niet graag in handen van Benno en zijn trawanten. Zij keren zich juist tégen de idealen waar de Nederlandse vlag voor staat en waar Willem van Oranje zijn leven voor gaf. Zij planten hem op hun baggerschuit van haat, uitsluiting, domheid en zelfoverschatting. Het wordt daarom tijd dat de tolerante meerderheid in ons land de vlag terugneemt en hem trots hijst boven het menselijke Nederland waarvan ze het symbool is.
Bekijk hier het item uit het Journaal van zaterdag. 3.20 – 5.10
Volg Han ook op Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.