Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Red de Nederlandse vlag uit de klauwen van de haat

  •  
14-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in
Tegenstanders van asielzoekerscentra hebben nogal de neiging te opereren onder de Nederlandse vlag. Ook op de demonstratie van Pegida en de nieuwe organisatie Demonstranten tegen Gemeenten (DTG) in Enschedé was de driekleur rijkelijk vertegenwoordigd, zo viel te zien op het Acht Uur Journaal van zaterdagavond. Aan het eind kwam DTG-activist Benno Wilmink in beeld, die over het asielzoekersbeleid zei: ¨Dit tolereren wij gewoon niet.¨
Dit tolereren wij gewoon niet. Onder onze vlag
Het rood wit blauw werd voor het eerst op grote taanchaal gebruikt door de opstandelingen van de tachtigjarige oorlog die hun lot verbonden met dat van Willem van Oranje. Zij vochten tegen de tirannie van koning Philips II en zijn ketterbranders en voor openheid. Het was in de kringen van deze opstandelingen – en hun Franse geestverwanten – dat het begrip tolerantie voor het eerst werd uitgewerkt. Er bestond ook een prinsenvlag met oranje in plaats van rood maar die is op den duur in onbruik geraakt.
Vervolgde joden en protestanten vonden bescherming onder het rood wit blauw. De driekleur staat en stond voor de pluriformiteit die altijd het kenmerk is geweest van de Nederlandse maatschappij. Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in. Het is een vrijheidsvlag net als die andere grootse driekleur, de Franse.
Daarom zie ik het rood wit blauw niet graag in handen van Benno en zijn trawanten. Zij keren zich juist tégen de idealen waar de Nederlandse vlag voor staat en waar Willem van Oranje zijn leven voor gaf. Zij planten hem op hun baggerschuit van haat, uitsluiting, domheid en zelfoverschatting. Het wordt daarom tijd dat de tolerante meerderheid in ons land de vlag terugneemt en hem trots hijst boven het menselijke Nederland waarvan ze het symbool is.
Bekijk hier het item uit het Journaal van zaterdag. 3.20 – 5.10
Volg Han ook op Twitter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (134)

johannes dree
johannes dree16 feb. 2016 - 4:07

de Nederlandse driekleur is voor éénieder die zich daaraan spiegelt. er staat nergens gebeiteld dat deze gevoerd mag worden enkel voor degene die hem 'opeist'. geachte Han van der Horst, het staat u natuurlijk altijd vrij om een eigen vlag te ontwerpen en deze als uw handelsmerk te voeren. wel even octrooi, gebruiks- en portretrecht regelen natuurlijk..... anders gaan ze er met uw 'kindje' vandoor, haha.

Minoes2
Minoes216 feb. 2016 - 3:09

Ik heb eerlijk gezegd helemaal niets met de Nederlandse vlag noch met het Nederlandse volkslied.

Cees Groninger
Cees Groninger15 feb. 2016 - 21:08

Wat een nonsensverhaal; elke Nederlander mag met deze vlag zwaaien als ie een of andere vorm van identificatie daarmee aan wil geven. Links heeft zich altijd aan deze driekleur gestoord/ voor de driekleur geschaamd als zijnde rechts, nationalistisch, monarchistisch; voor haar was het alternatief was internationaal gericht op de arbeidersklasse: de hamer en sikkel/ Chinese vlag (onder Mao)/ het rode vaandel. En nu opeens moet de driekleur 'terug geclaimd' worden?

Moeder Pietje
Moeder Pietje15 feb. 2016 - 20:50

Heeft de NPO trouwens dat verhaal over die zogenaamde hakenkruisvlag nog gerectificeerd? Het werd al op een andere thread besproken en ontkracht dat dat het geval was namelijk.

Johan Stavers
Johan Stavers15 feb. 2016 - 17:36

Een vlag is bij uitstek een nationalistisch symbool. 't is potsierlijk om die te willen claimen in de strijd tegen nationalisme. 'Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in'...neemt die vlag gevangenen of zo?

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2016 - 15:47

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 feb. 2016 - 17:22

Ja Oliver wijs mij één natie met slecht gouden bladzijden in haar geschiedenis boek. Het cynische is dat voor dat wat u vod noemt en waar dat voor staat de afgelopen honderden jaren vele Nederlanders en buitenlanders hun leven hebben gegeven om dat symbool van dit land te verdedigen. Dankzij die opoffering is Nederland vandaag de dag wat het is. Eigenlijk de enige reden dat dat u dat symbool van onze vrijheid en gerechtigheid nu in alle vrijheid en zonder sanctie vod mag noemen, hoe abject ik dat ook vind, gezien het feit dat ik één oom heb verloren op Sword beach en één die diende bij de RAF tijdens de slag om Engeland. Het bloed van mijn familie is onderdeel van het rood en u durft dat een vod te noemen, oen.

slopsma
slopsma15 feb. 2016 - 15:15

Huh? Het is toch links die de vlag haat?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 19:04

Op jouw planeet misschien maar hier niet.

Okke2
Okke215 feb. 2016 - 13:01

" .. de tolerante meerderheid in ons land de vlag terugneemt en hem trots .." Goed idee, dient men wel even een cursus verschil tussen patriottisme en nationalisme te volgen, want een Nederlandse vlag is snel al fascisme van het bovenstebeste soort volgens de gemiddelde tolerante meerderheider.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 12:16

Als je niet wilt dat er een AZC met vele honderden asielzoekers naast je deur wordt gezet ben je dus intolerant. Da's lekker kort door de bocht. Het is een democratisch recht je te mogen verzetten tegen dit soort (bestemmingsplan) beslissingen. Demonstreren is ook een recht. Ik vind Han niet bepaald tolerant. Die mag dus ook niet meer vlaggen.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 12:54

Weet je zeker dat je niet dakloos zou zijn, als de buren mochten bepalen wie er naast hen kwamen wonen?

P. Zwinkels
P. Zwinkels15 feb. 2016 - 14:14

@HanvanderHorst Die vergelijking gaat zo mank, dat inhoudelijk reageren niet meer nodig is.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 14:17

Heel zeker. Ik kan het uitstekend vinden met mijn buren. Mijn buren zijn namelijk, net als ikzelf, WEL tolerant.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar15 feb. 2016 - 15:22

Dit gaat dan ook over de vlag, niet vrijheid van meningsuiting. Het wordt wel geïmpliceerd natuurlijk, maar er is ook nog zoiets als 'aangesproken voelen'.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 22:00

Wat is dan je probleem. Maak eens expliciet waarom het zo erg is dat er een asielzoekerscentrum naast je deur wordt gezet. Men klaagt toch altijd over de leegloop van kleine kernen? Wat is het probleem? Leg dat eens uit.

Robe Spierre
Robe Spierre16 feb. 2016 - 22:11

Geen idee... Ik heb helemaal geen probleem met een AZC naast mijn deur. Ik HEB er een naast mijn deur (nou ja, 8 km dan). Maar ik heb er vrede mee dat anderen er tegen zijn. Dat recht hebben ze. Dat noemt men tolerantie.

Acid Prune
Acid Prune15 feb. 2016 - 12:15

de franse vlag? die ons kwamen bezetten en leegplunderen ; bevrijden noemden de fransen dat die rare vlag die wapperde bij menige misdaad tegen de menselijkheid dat is geen vrijheidsvlag maar een oorlogsvlag @han! u haalt onze vlag door het slijk door hem te vergelijken met de vlag van het land dat ons opzadelde met een heuse monarchie !

Nick Ros
Nick Ros15 feb. 2016 - 12:14

Han, je blijft maar schrijven over Dolphia (Enschede), Geldermalsen, Heesch, etc.. Jij hebt geen idee, hoe een dorp in elkaar zit. Hoe een dorp functioneert. Jij hebt nu AOW en tijd. Ga eens een paar weken wonen in zo'n dorp buiten de Randstad. Even langs de bakker, even langs de slager, een praatje op de bank bij de dorpspomp. Naar de sporthal, even naar de voetbalclub en dat wordt moeilijker, bezoek een verjaardag. Je zult ontdekken, daar wonen geen racisten, fascisten, NVU-ers. Gewoon rustige mensen.

msj_meijerink
msj_meijerink15 feb. 2016 - 11:44

Laat ze maar, ze weten niet beter.

Poezenmens
Poezenmens15 feb. 2016 - 10:54

Vlaggenmasten vervuilen de 'horizon'.

BasVV
BasVV15 feb. 2016 - 10:21

Als zelfs de Europese regeringsleiders in paniek zijn over het vluchtelingen vraagstuk vind ik het niet vreemd dat Nederlanders dat ook zijn. Het gebruik van de vlag is dan hooguit een symbool van nationaliteit. Dat heeft niets te maken met in- of uitsluiten. Maar met. Het is genoeg. En zelfs de Europese leiders zeggen dat. Wat is er dan mis met de mensen die protesteren.

Ulltrafox
Ulltrafox15 feb. 2016 - 9:42

De vlag is niets anders dan de wens van die mensen om onze rechten weer terug te krijgen van Brussel (de moderne Variant van het Spaanse rijk) die Nederland is ontnomen door het landverraad van eurofiele politici. Zo zie ik het. Ik herinner mij het nog goed dat ik mijn Nederlandse vlag verplicht moest inruilen voor die van de fascistische federale heilstaat EU. LETTERLIJK. Dat was het moment dat ik mijn kentekenplaat moest inwisselen want daarop stand een klein Nederlands vlaggetje. Waar was dat nou voor nodig? Op straffe van een fikse boete moest het van de politie en de regering. Dat was het moment heren en dames, van de machtsovername van Brussel. Er zijn mensen die dat door hebben. Verder vind ik dit opinie stuk een zinloze non-discussie. Tegenwoordig mag je blijkbaar niet meer verlangen naar wat Nederland ooit was toen het zich net vrijvocht van Spaanse of Duitse tyrannie.

3 Reacties
P. Zwinkels
P. Zwinkels15 feb. 2016 - 10:40

@Ultrafox, Dat is inderdaad al jaren aan de gang op vele vlakken; je mag niet meer trots zijn op je land en of afkomst. Als 'witte mens' dan, want elk ander kleurtje mag het wel. . Herinner met nog dat in mijn jeugd er jongens (en meiden) rondliepen met Nederlandse vlaggetjes op hun jas. Dit werd toentertijd al direct geframed als extreem rechts. . Anderzijds liepen er Marokkaanse en Turkse jongens rond met leren jacks in kleuren van de vlag met een grote vlag op de rug. Dit kon allemaal, want die waren trots op hun afkomst.

H.Witte
H.Witte15 feb. 2016 - 11:09

'de wens van die mensen.....' Geef je nou niet 'die mensen' te veel eer? Ik denk niet dat er een iemand bij de demonstranten tussen loopt met de gedachte die jij nu ventileert. Het gebruik van de vlag kan je in deze ook zien als kaping van ook MIJN nationaliteit. Je doet voorkomen namens en voor Nederland op te komen. Dat VOOR kan ik nog billijken, dat NAMENS zeker niet.

H.Witte
H.Witte15 feb. 2016 - 11:23

Volgens de wet mogen er geen Nederlandse vlaggen in welke demonstratie of betoging dan ook worden meegevoerd. "De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied." "De vlag mag buiten de vastgestelde officiele gebeurtenissen alleen nog worden gebruikt bij feestelijke gebeurtenissen."

remmerik2
remmerik215 feb. 2016 - 9:39

Er is geen Europese vlag te vinden waarop op de één of andere manier geen bloed te vinden is. De trots waarin dit betoog is geschreven vind ik daarom ook erg overdreven. Ik ben blij dat ik in Nederland geboren ben en daarbij heb ik ook nog eens het geluk gehad dat ik in het jaar 1968 geboren ben waardoor ik mijn jeugd heb doorgebracht op het hoogtepunt van de verzorgingsstaat. Uw betoog wordt door uzelf onderuit gehaald door de toon en de informatie die u geeft, namelijk een verkeerd beeld schetsen, of in ieder geval een te rooskleurig beeld, van Nederland. In feite gebruikt u dezelfde argumenten, mooi Nederland, als de lieden die paraderen met deze vlag tijdens de demonstraties. Als deze lieden net als u historische kennis hadden gehad, dan hadden ze net als u een koe in de kont gekeken en dezelfde opsomming gemaakt van hetgeen waarom we nu zo trots op deze vlag zouden moeten zijn. De weg van het Gulden midden is hier meer op zijn plaats.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 9:38

"Zij vochten tegen de tirannie van koning Philips II en zijn ketterbranders en voor openheid" De vergelijking tussen Pegida en de Watergeuzen dringt zich op. Dat kan toch niet de bedoeling van Han zijn?

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:08

Dat is niet wat die vlag zegt, gezien haar geschiedenis en oorsprong

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:09

We hadden het over misbruik van de vlag. Eerder dringt zich de vergelijking met de NSB op die de Nederlandse vlag ook besmeurden.

Acid Prune
Acid Prune15 feb. 2016 - 12:40

Iedereen die afwijkt moest op de brandstapel van de spaanse overheerser dat is inderdaad heel erg pegida/wilders de watergeuzen kun je dan juist zien als anti-wilders/pegida

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 14:17

acid, Maar Wilders is toch geen buitenlandse overheerser? Hoe je het ook wendt of keert, Wilders verdedigt ons tegen een dreigende overheersing, en niet andersom. Han, Maar wie bepaald dan of er sprake is van misbruik? Er waren in de 80-jarige oorlog vast een hoop Nederlandse katholieken die vonden dat de vlag door de watergeuzen misbruikt werd, terwijl de protestanten daar weer anders over dachten. De situatie van toen is, zoals je ziet, bijzonder goed vergelijkbaar met wat er nu gebeurt.

Samarkand
Samarkand15 feb. 2016 - 14:27

Ik zie het woord rascist meer als de nieuwe geuzennaam. De definitie ervan is zo verwaterd, door links, dat het mij niets meer doet. Daarnaast is het discutable of de eerste Nederlandse vlag echt zo rood was als hier wordt beweerd. Het fixeren van kleuren op stof in de middeleeuwen werd gedaan d.m.v. urine en zodra het ging regenen konden kleuren makkelijk uitspoelen. Dus misschien toch meer oranje dan rood.

jellevwal
jellevwal15 feb. 2016 - 15:33

Ik denk dat veel beter is te schrijven dat zij vochten voor behoud van de Hollandse cultuur. Het probleem was dat Philips II was opgegroeid in het autoritaire, en zeer katholieke Spanje. Dat Spanje bestond uit adel, kerk, en armen, die mochten werken op het land. Philip begreep niet dat de rijkdom van ons kwam door onze vrijheid. Hij was zo gelovig, dat het paleis wat hij liet bouwen, het Escorial, middenin een grote kerk had, de slaapkamer van Philips was naast die kerk, en had een raam in de muur naar de kerk, wat hij open kon doen. En zo ontwikkelde zich geux, bedelaars, zo werden in Brussel spottend de Hollanders met petities genoemd, tot de erenaam geuzen. Zou het met Geen Peil, de initiatiefnemers van het referendum, net zo gaan ? Merkwaardig is dat het dan weer Brussel is.

erwinnijhof
erwinnijhof15 feb. 2016 - 16:49

@Han De NSB, dat was toch ook zo'n clubje mensen die graag buitenlanders binnen de grenzen hadden?

hugo bergveen
hugo bergveen15 feb. 2016 - 17:30

@ albert Wilders verdedigt helemaal niemand. Hij komt met onhaalbare oplossingen als 'het sluiten van 'grenzen' en heeft tot nu toe nog niet laten zien dat hij bereid is verantwoordelijkheid te dragen. Een politicus die de naam verdient benoemt niet alleen een probleem, maar is bereid zijn standpunten in een serieus debat te verdedigen en werkt samen met anderen om een werkbare oplossing te vinden.

erwinnijhof
erwinnijhof15 feb. 2016 - 21:19

@Hugo "onhaalbare oplossingen als ‘het sluiten van ‘grenzen’ " Wilders roept dat inderdaad, en anderen roepen dat het niet kan. Een duidelijke onderbouwing dat het niet kan heb ik ook nog nergens gezien. Kost wel geld natuurlijk om de grenzen te sluiten, maar niet sluiten kost ook geld. Bij wel sluiten zorg je er in ieder geval wel voor dat de spanningen niet nog veel verder oplopen tot de bom barst, dat is me in ieder geval al wel wat waard.

Jhonathan
Jhonathan15 feb. 2016 - 9:37

Ook ik vind de manier waarop sommigen hun ongenoegen uiten over de doofheid van de overheid aangaande het visieloze asielbeleid, schaamteloos. Echter, onder het mom van Nederland is tolerant dus verdelen we Nederland in groepen waarbij sommigen de Nederlandse vlag moet worden ontnomen, is dan weer verre van tolerant, zelfs een middeleeuwse gedachte en tegenstrijdig. Ik ben tolerant en duld geen andere mening dan de mijne.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:07

Waar staat dat sommige groepen de Nederlandse vlag moet worden ontnoemen> Nou?

Jhonathan
Jhonathan15 feb. 2016 - 13:22

HanvanderHorst 15 februari 2016 at 12:07 U geeft uzelf antwoord: "Daarom zie ik het rood wit blauw niet graag in handen van Benno en zijn trawanten. (...) Het wordt daarom tijd dat de tolerante meerderheid in ons land de vlag terugneemt en hem trots hijst boven het menselijke Nederland waarvan ze het symbool is."

H.Witte
H.Witte15 feb. 2016 - 9:37

Een nationale vlag is een symbool van nationalisme en nationalisme is een emotie waaruit veel (gewapende) strijd is voortgevloeid. Ik pleit er al lang voor om bij internationale sportwedstrijden nationale vlaggen achterwege te laten, te beginnen met de Olympische Spelen. Om meer eenheid uit te stralen zouden de bij de EU aangesloten landen tenminste hun vlag moeten voorzien van de EU strerren.

4 Reacties
P. Zwinkels
P. Zwinkels15 feb. 2016 - 11:59

Beste Eranos, ik respecteer (en deel in zekere mate) uw roep om meer eenheid. Anderzijds zie ik in nationalistische gevoelens niet zozeer een kwaad. Binnen de huidige EU verlangen naar eenheid is, in mijn ogen, een utopie. . De EU is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de VS. We spreken in de EU dacht ik iets van 25 verschillende talen met dito verschillende culturen. Je kan, en mag, van al deze volken niet verwachten dat ze een eenheid gaan vormen.

H.Witte
H.Witte15 feb. 2016 - 13:20

Beste P.Zwinkels, je argumenten m.b.t. de EU zijn steekhoudend. Maar kunnen en zullen achterhaald worden. Om te beginnen groeien we successievelijk naar het Engels als gemeenschappelijke taal. Daar ben ik zelfs als Neerlandicus niet rouwig om. Elkaar verstaan betekent elkaar 'verstaan'. Vervolgens groeit alles tesamen tot de "Mc Donals cultuur" en zullen er alleen marginale verschillen overblijven, zoals nu tussen Friesland en de rest van Nederland, tussen Schotland en Zuid-Engeland, tussen Noord- en Zuid Duitsland. Niemand krijgt iets anders opgedrongen, het is een vanzelfsprekend proces in verdergaande globalisering. Tenslotte, wat het nationalisme betreft. Verwar het niet met chauvinisme. Chauvinisme is redelijk ongevaarlijk, nationalisme heeft al heel vaal bewezen tot conflicten te leiden.

P. Zwinkels
P. Zwinkels15 feb. 2016 - 14:23

@Eranos Soms werkt het om een stap terug te doen en naar het probleem te kijken. Of de uitdaging eerst kleiner te maken. . Kijk bijvoorbeeld in ons eigen land naar de besluitvorming omtrent de superprovincies. Dan heb je het over een klein gebied binnen de landsgrenzen met dezelfde taal, cultuur en wetten. Zelfs dat krijgen we niet voor elkaar, dus ben ik nogal sceptisch over de eenwording van 28 lidstaten met verschillende culturen, talen, normen, waarden en wetten.

H.Witte
H.Witte15 feb. 2016 - 17:45

P. Zwinkels, ik deel je zorg over het proces. Er zijn nog heel wat hobbels te nemen. Ook ik vind dat de EU te snel gegroeid is, maar onderken dat daar vooral strategische overwegingen aan ten grondslag liggen. Niettemin; het experiment, want in dat stadium zitten we volgens mij nog steeds, is de moeite waard om uit te testen, al was het maar om de vrede tussen de landen.

Herman4
Herman415 feb. 2016 - 9:34

Vind ook dat het tijd wordt dat Nederlanders beseffen dat ze in eerste instantie Nederlander zijn. Daarom, op de lagere school, gezamelijk de Nederlandse vlag hijsen onder het zingen van het Nederlandse volkslied. Zodat een ieder beseft dat ze hoofdzakelijk Nederlander zijn, ongeacht kleur of religie of geboortegrond van Opa's en Oma's.

rbakels
rbakels15 feb. 2016 - 9:23

Nationalisme - trots op je eigen land - lijkt onschuldig, en kan het soms ook zijn, maar eigenlijk is het toch een ongezonde mentaliteit, want die trots impliceert minachting voor buitenlanders. De eerste twee letters van het woord "nazi" verwijzen naar nationalisme. In sommige landen is nationalisme een verklaarbare traditie, met name landen die zich na zware strijd onafhankelijk maakten. Ik denk dan vooral aan de VS. Nederland werd 200 jaar eerder onafhankelijk. Toentertijd werd daarom met vlaggen gezwaaid, maar dat Spanje ooit onze vijand was realiseert tegenwoordig geen mens zich meer. Moreel hoogstaander is het om respect te hebben voor MENSEN, ongeacht hun nationaliteit of herkomst. Rechtse krachten spreken dan misprijzend van "cultuurelativisme", de opvatting dat culturen wel verschillen maar in beginsel gelijkwaardig zijn. Ik hoor Bolkestein nog roepen dat "de westerse cultuur natuurlijk veruit superieur is". Naar welke maatstaf, meneer Bolkestein? Oh, naar uw eigen maatstaven! Ik vrees dat hij met name op moslims doelde. Er zijn echter nog andere culturen, bij voorbeeld in het Verre Oosten, die veel ouder zijn dan onze westerse cultuur En uiteindelijk zijn het allemaal mensen. Zelfs islamitische vluchtelingen zijn mensen.

11 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 10:42

"Nationalisme – trots op je eigen land is ongezond, want die trots impliceert minachting voor buitenlanders" De grootste solidariteit in Europa is de solidariteit tussen de nationalisten van de EU-lidstaten onderling. Pegida is daar juist een mooi voorbeeld van. Je opvatting impliceert dat we niet trots mogen zijn op Europa.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 10:46

"Ik hoor Bolkestein nog roepen dat “de westerse cultuur natuurlijk veruit superieur is”. Naar welke maatstaf, meneer Bolkestein?" Nou, ik denk inderdaad wel is aan te tonen dat de westerse cultuur superieur is. Maatstaven: Economisch; de Westerse landen zijn gemiddeld genomen het rijkst - een enkel oliestaatje daargelaten. Niet voor niets vluchten er veel mensen onze kant op. Vluchtelingen kunnen ook in Turkije blijven.... Politiek; de Westerse landen zijn democratisch en hebben een onafhankelijke rechtspraak. Er zijn GEEN democratische (ten minste niet volwaardig - naar de maatstaven van de democracy index) Islamitische landen. Wel een aantal Oosterse landen inderdaad, maar meestal hapert er wat aan. India geldt bijvoorbeeld niet als volwaardige democratie, en China al helemaal niet. Sociaal; levensverwachting is in de westerse landen het hoogst (Japan meegerekend - die hoort uiteraard bij Oosters - al vinden ze zelf van niet), en zeker ook de mate van ervaren geluk. Anders dat wat vaak wordt beweerd maakt geld WEL gelukkig. Zo is Nederland wereldwijd het beste land voor kinderen om op te groeien. Wetenschap; de Westerse wereld heeft de grootste wetenschappers voortgebracht, uiteraard te danken aan het inzetten op scholing (en dan geen Koran studies die ze in het midden -oosten als 'onderwijs' zien). Google maar op de grootste wetenschappers en de belangrijkste ontdekkingen; allemaal westers. Op een Oosterse sterrenkundige na. In China hadden ze behoorlijk wat goede wetenschappers, maar niet van het niveau wat het westen heeft voortgebracht. Hierop volgend - zeer belangrijk: Medisch: Al die oliesjeiks vliegen met een griepje meteen naar de USA. Hoe zal dat toch komen? Alle belangrijke medische ontwikkelingen komen uit het westen, met de eerder genoemde levensverwachting tot gevolg. Zodra er in Afrika een epidemie uitbreekt; het westen schiet ten hulp. Vogelgriep in Azie? Het westen moet bijspringen. Malaria in Afrika? Alles medicijnen komen uit het Westen. Wat hebben andere culturen nou precies bijgedragen? Al met al onderschrijf ik de stelling van Bolkestijn dat de Westerse Cultuur VERUIT superieur is aan alle andere culturen. Ik hoor van u graag de argumenten waarom dat niet zo zou zijn.

Andy1971
Andy197115 feb. 2016 - 12:09

Beetje onzin. Tuurlijk mag je wel trots zijn op je eigen land en je eigen cultuur. Landen die dat wel open en bloot zijn, zijn over het algemeen gezien ook het meest populair om te bezoeken. Nationalisme is gekaapt door de extremisten, maar heeft niets met extremisme te maken. Nationalisme is gewoon trots zijn op je eigen land, niet van, wij zijn beter, maar meer van, kijk eens hoe mooi. Bijvoorbeeld, kijk eens hoe mooi ons land is. Kijk eens hoe lekker onze poffertjes, stroopwafels en frikandellen zijn. Toch prachtig dat overal in de wereld Nederlandse ingenieurs bezig zijn problemen op te lossen waar andere landen mee kampen? En over buitenlanders? Ik woon in een buurt met van alles er op en er aan. Surinamers, Antilianen, Serviers, Belgen, Turken, Marokkanen, Tunesiers en zelfs Nederlanders. Er zijn niet veel landen waar dit prima gaat en daar ben ik ook wel trots op. In vele opzichten ben ik Nationalistisch en dat laat ik aan buitenlanders vaak zien door gastvrij te zijn, ze lekker van Nederlands eten en de omgeving laten te genieten. Hetgeen ik overigens als ik bij hun op bezoek ben dubbel en dwars terug betaald krijg. Maw, Trots op je zelf op op je afkomst zijn heeft niets te maken met minachting voor een ander. Dat is de fout die veel racisten ook maken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 12:58

Robespierre, er ontbreken een paar items in je lijstje: mitrailleurs, vlammenwerpers, concentratiekampen, gaskamers.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 14:26

@ HanvanderHorst, "mitrailleurs, vlammenwerpers, concentratiekampen, gaskamers". Knap dan toch dat we ondanks dat alles toch nog gemiddeld zo oud worden. En dat al die mensen uit Syrie naar onze landen willen komen, ondanks die verschrikkingen. Raar dat ze niet in Turkije blijven, daar hebben ze tenslotte geen gaskamers. Wat u ook even vergeet is dat ALLE culturen altijd heel goed zijn geweest in het uitvinden van spulletjes om elkaar mee te martelen en te vermoorden. Dat is niet voorbehouden aan westerse culturen. Ik kan u garanderen dat de martelmethoden in China, Vietnam en Cambodja uitermate 'verfijnd' waren. En Oorlogen voerden ze daar ook al sinds het begin der tijden. De Mongoolse en Ottomaanse rijken zijn ook NIET democratisch tot stand gekomen. Dat wilt u natuurlijk niet waarnemen. Veel leuker is het even lekker op het Westen af te geven. Maar och, verzuurde oude mannetjes tref je overal aan. Ook dat is niet specifiek Westers.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 18:07

Mitrailleurss, gifgas, vlammenwerpers, TNT, fragmentatiebommen, gaskamerss, racistische ideologieën totalitarisme, Dat zijn allemaal verworvenheden van de westerse beschaving,Robe Spierre en dat kun je niet weglullen. Je kunt er ook niet omheen lullen. Wat je ook probeert.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 19:28

@ HanvanderHorst "Mitrailleurss, gifgas, vlammenwerpers, TNT, fragmentatiebommen, gaskamerss, racistische ideologieën totalitarisme, Dat zijn allemaal verworvenheden van de westerse beschaving,Robe Spierre en dat kun je niet weglullen. Je kunt er ook niet omheen lullen. Wat je ook probeert." Ik probeer er helemaal niet omheen te lullen. Ik erken dat volmondig! En dan NOG zijn we verreweg superieur aan welke cultuur dan ook. Want al die andere culturen hebben ook allemaal een historie van moord, doodslag, marteling enz. Op dat punt zijn wij niets beter, maar ook niets slechter dan andere culturen. Grootste veroveraar ooit: Dzjengis Khan. Grootste deel eigen bevolking uitgemoord: PolPot Meeste mensen uitgemoord: Mao Agressieve Islamitische heersers: Aantal van het Ottomaanse rijk zoals Mehmet II, Timoer (moordde hele steden uit), Ismail Enver Pasha (genocide op de Armeniërs)... Moord en doodslag is niet specifiek westers. We zijn er erg goed in, maar dat maakt ons niet uniek. Anderen kunnen het ook heel goed. Wat onze cultuur beter maakt dan de anderen zijn juist de positieve zaken; alles wat we WEL goed hebben gedaan (zie boven). Daar kan geen enkele cultuur aan tippen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 22:06

Robe Spierre, Mao moordde op grond van het marxisme-leninisme-stalinisme, een uit Europa geïmporteerde ideologie, Pol Pot ook. Enver pleegde zijn massa. moorden omdat hij een westerse vorm van nationalisme had omarmd.. Je weet geen zak van wereldgeschiedenis en daarop is je zelfoverschatting en je eenzijdige blik op de westerse cultuur gebaseerd.

Albert Einstein
Albert Einstein16 feb. 2016 - 8:01

Han, Technologische superioriteit geeft nu eenmaal meer mogelijkheden. Niet alleen in positieve, maar ook in negatieve zin. Dat betekent dus niet dat wij moreel slechter zijn. Als de arabieren 500 jaar geleden even innovatief waren geweest als wij, hadden ze ongetwijfeld de hele wereld veroverd. Niet wij zijn slecht, maar de mens is slecht.

Moeder Pietje
Moeder Pietje16 feb. 2016 - 17:23

Racistische ideologie een westerse uitvinding? Dat weet ik niet zeker. Wel weet ik zekert dat racisme, slavernij etc altijd en overal bestaan hebben .

Robe Spierre
Robe Spierre16 feb. 2016 - 22:22

@HanvanderHorst, "Mao moordde op grond van het marxisme-leninisme-stalinisme, een uit Europa geïmporteerde ideologie, Pol Pot ook. Enver pleegde zijn massa. moorden omdat hij een westerse vorm van nationalisme had omarmd." Fraai is dat. Omarmen ze Westerse denkbeelden -ZIJ waren klaarblijkelijk wel overtuigd van de superioriteit van de Westerse cultuur- leggen ze het weer fout uit. Versterkt mijn verhaal alleen maar. ". Je weet geen zak van wereldgeschiedenis en daarop is je zelfoverschatting en je eenzijdige blik op de westerse cultuur gebaseerd. " Dat weet ik wel, en mijn blik is niet eenzijdig. Als er vele culturen zijn is het niet onwaarschijnlijk dat EEN bepaalde cultuur superieur/meest succesvol is. Ik constateer alleen dat de Westerse hiervoor het best in aanmerking komt. Ik beweer nergens dat de Westerse cultuur perfect is, dus alle fouten van die cultuur opnoemen is zinloos. Die fouten kan je ook van andere culturen opnoemen. Feit blijft dat de Westerse cultuur meer dan welke ook, zijn stempel -positief, gezien het aantal volgers- op de wereld gedrukt heeft. En het populairst is. Want ondanks alle schreeuwers 'dood aan het westen' wil iedereen maar wat graag hierheen komen/blijven.

Andy1971
Andy197115 feb. 2016 - 9:16

Weet je wel hoeveel moorden er toendertijd gepleegd zijn uit naam van tolerantie Han? Denk je nu echt dat de vrijheidstrijders van toen heel aardig en tolerant waren tegen de Spaansgezinden? Waarom dan haat tegen 1 van de meest intolerante instellingen van tegenwoordig anders behandelen?

Wesseling2
Wesseling215 feb. 2016 - 8:55

Dhr van der Horst heeft het over de tirannie van Philips II. Ik ben blij dat dhr van der Horst aangeeft dat belastingen tirannie zijn. Zoals we allemaal weten (en ik neem aan dhr van der Horst als historicus als beste, dat onze vrijheidsstrijd is begonnen met de tiende penning van Alfa. Slechts 10 % van je inkomen inleveren leverde al deze strijd op. Wat moeten we tegenwoordig inleveren? Iets van 70%? Wellicht staat onze vlag voor meer, meer, meer tegenwoordig.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 9:00

De tiende penning was geen inkomstenbelasting maar een belasting op handelstransacties, \waarbij je eerder denkt aan BTW dan aan iets anders, al was het helemaal geen BTW. Voor de rest ben je ook slecht op de hoogte van de achtergronden van de opstand.

Jhonathan
Jhonathan15 feb. 2016 - 9:26

HanvanderHorst 15 februari 2016 at 10:00 >[ waarbij je eerder denkt aan BTW dan aan iets anders, al was het helemaal geen BTW ]< Met alle respect, maar dit is nogal onduidelijk met verwarring tot gevolg.

Wesseling2
Wesseling215 feb. 2016 - 9:27

Belasting is belasting. En natuurlijk speelden er heel veel zaken mee bij het uitbreken van onze in bloed vergoten vrijheidsoorlog. Belasting betalen doen we meer dan ooit (hoeveel is de BTW tegenwoordig?) en ook qua vrijheid leveren we meer en meer in, niet alleen aan de islam, die hun eis voor vrijheid omzet in onvrijheid voor anderen, maar ook aan de overheid die bijvoorbeeld wereldkampioen aftappen is.

Nick Ros
Nick Ros15 feb. 2016 - 10:27

Waarom hebben wij die tirannie van Philips II en Julius C. nodig om iets duidelijk te maken. Dat brengt geen oplossingen. Toen was toen en nu is het 2016.

Frans Akkermans
Frans Akkermans15 feb. 2016 - 14:53

Ik betaal graag belasting en premies. Het betekent dat ik wat te makken heb en niet van de steun hoef te trekken. Voor mijn belastingcenten en premies krijg ik beschaving, bescherming en bestaanszekerheid terug. Ik geef toe, het is allemaal in mijn eigen belang.

hugo bergveen
hugo bergveen15 feb. 2016 - 17:38

@frans Beste Frans, Goed dat je het nog eens zegt: in het huidige klimaat willen mensen nog wel eens vergeten in wat voor een gezegend land ze leven. Alleen: die beschaving krijg je niet van de overheid, hoeveel belasting je ook betaalt. Die zit in de bewoners zelf. Maar als ik zie hoe die zich tegenwoordig bij sommigen manifesteert zou ik haast hopen dat het ook iets was dat de overheid als een soort uitkering zou kunnen verspreiden.

Calimero.
Calimero.15 feb. 2016 - 8:34

aangezien NL steeds meer een provincie is van de EU, en provinciale vlaggen zoooo bekrompen aandoen (maar het wel goed doen bij braderies), neem ik aan dat de blauwe sterrenvlag ons nieuwe symbool wordt. Nu nog s'morgens met rechterhand op het hart naar boven staren en we hebben er weer een samenhorigheidsgevoel bij. Tot er een nieuwe Plasterk opstaat die de provincies verder wil samenvoegen en de driekleur in de kist met schaatsen voorgoed kan worden geborgen.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 feb. 2016 - 17:37

Ach Calimero ik heb er vier. Naast de Nederlandse een EU vlag die ik uit schaamte al jaren niet meer durf te hijsen, een Friese voor mijn afkomst, maar vooral omdat ik hem mooi vind en een Stars & Stripes voor mijn zwak voor the land the free and the mother of the brave. Die gaat alleen omhoog op 5 mei, independance day en als ik Amerikaanse gasten heb.

Joop Schouten
Joop Schouten15 feb. 2016 - 8:31

Tja.... Geschiedenis. Voorbeelden. Lessen. ... Ik zag 'Tokkie Power' op een protestbord geschilderd in het Journaal-filmpje. Is men trots op asociaal gedrag, is het zelfhaat of beide? ... ‘De sociale nijd is nergens zo sterk als in Nederland’ denkt Bas Heijne in de Limburger zo las ik hier op joop.nl. Er heerst verdeeldheid. Waar blijft de lijm?

1 Reactie
Jhonathan
Jhonathan15 feb. 2016 - 10:48

Joop Schouten 15 februari 2016 at 09:31 >[ Is men trots op asociaal gedrag, is het zelfhaat of beide?]< Dat heet zelfspot, wat op zich gezond is.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 8:29

"Vervolgde joden en protestanten vonden bescherming onder het rood wit blauw" Is dat bij Pegida dan anders? Er lopen vaak Israel-vlaggen mee in de demo's. Ook Duitse en Poolse vlaggen heb ik er gezien. Vandaag de dag is "joden en protestanten" helemaal geen vorm van pluriformiteit meer. De tijden zijn varanderd Han, en dus ook het begrip "pluriformiteit". Het probleem van links is dat ze in de twintigste eeuw zijn blijven hangen.

2 Reacties
Frans Akkermans
Frans Akkermans15 feb. 2016 - 14:42

Horen Israelis, Polen en Duitsers tegenwoordig tot de vervolgden? Bij veel Nederlanders zijn of waren ze niet populair (ik herinner me het Polenmeldpunt van een paar jaar terug). De groepering die hier het laatst vervolgd werd zijn de joden en dat was onder de bezetting van de nazi's.

Albert Einstein
Albert Einstein16 feb. 2016 - 8:05

Frans, de Joden zijn door de aanwezigheid van de immigranten opnieuw een bedreigde groep. Pegida benadrukt dat. Het is een onwelgevallige waarheid.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem15 feb. 2016 - 8:14

Dat is wat nationalisten doen Han ze lopen vaak met vlaggen rond dat is niet nieuw. Je kan de vlag niet "claimen" want iedereen heeft het recht om met de vlag te lopen en trots te zijn op Nederland.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:10

Als je trots bent op Nederland loop je niet in Pegida optochten achter een bord met Tokkie Power aan.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem15 feb. 2016 - 15:45

@HanvabderHorst DTG is niet Pegida-Nederland en Pegida-Nederland is note Pegida-Duitsland. Zeker weten zijn de "Pegida mensen" trots op Nederland net zoals u en ik dat ook zijn. Trots is een gevoel en u kunt niet bepalen wanneer iemand trots is. Een DTG demonstrant die zich tokkie noemt is als een Ajax supporter die zich Jood noemt of een Brabander die zich boer noemt. Beide werden als scheldwoord gebruikt maar als ze zichzelf Tokkie gaan noemen nemen ze het scheldwoord weg begrijpt u?

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 18:13

aanhangers zijn niet trots op Nederland zoals het is maar op het Nederland van hun dromen. Dat is een kwaadaardige in zchzelf gekeerde haatdragende en eenvormige samenleving die ten prooi zal vallen aan verarming, verval en verdomming

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem15 feb. 2016 - 19:05

@HanvanderHorst Doorgaans zijn mensen trots op dingen omdat ze zijn zoals ze zijn. Mensen zijn vaak trots op Nederland van wegen de filosofie waarop Nederland gebouwd is een filosofie die de de Franse en Amerikaanse vrijheid inspireerde. Veel mensen zijn van mening dat de Islam intolerant is en dat je daar niet tolerant voor moet zijn. Sommigen zoals u vinden dat we wel tolerant voor de Islam moeten zijn. Dat is mooi Han dat zijn meningen die niet persé dom zijn omdat het tegen over uw mening staat. Zeggen dat een mening dom is slaat een debat dood. We houden allemaal van Nederland en we hebben allemaal het beste met Nederland voor en we denken allemaal te weten wat het beste voor Nederland is. Daarom moeten we debatteren en discussiëren overal maar we moeten ons niet verlagen naar domme vrrwijten en geschreeuw.

Moeder Pietje
Moeder Pietje15 feb. 2016 - 20:26

Tokkie Power is een heerlijke sneer naar al die mensen die menen boven de tegenstanders van onbeperkte islam immigratie te staan. Lijkt mij duidelijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 feb. 2016 - 17:58

Vertel dat maar aan Pegida c.s. over dat schreeuwen en schelden.

voxpopuli2
voxpopuli215 feb. 2016 - 8:04

Eenzelfde analogie kan je opzetten met heilige boeken of vlugschriften of anderszins gedrukte pamfletten zoals bijbel, thora, koran, das Kapital, de volkskrant, etc.. Op een uitzondering na nooit bedoeld om geweld te legitimeren of te baseren op de inhoud met goedkeuring van de schrijvers, of toch wel ? Een beweging kiest altijd een symbool, de meeuw, de roos, het varken, het paard een dolfijn of iets anders. Dat schept eenheid. en ja een vlag kan dat ook zijn

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 9:01

Dat vind ik een goeie, de Volkskrant als symbool om, geweld te legitimeren.

voxpopuli2
voxpopuli215 feb. 2016 - 10:27

"HanvanderHorst 15 februari 2016 at 10:01 Dat vind ik een goeie, de Volkskrant als symbool om, geweld te legitimeren." Uiteindelijk was de volkskrant een katholiek dagblad met fikse verbondenheid in de arbeidersbeweging, nu wat meer verworden tot spreekbuis en meningenbevestigend blad van semi-elitair nederland , en geweld kan natuurlijk ook literair of dode-bomen verbaal zijn :-) telegraaf of ad of andere gedrukte media had ik ook kunnen noemen maar dat lag teveel voor de hand

voxpopuli2
voxpopuli215 feb. 2016 - 10:31

http://www.volkskrant.nl/opinie/-ik-ben-geen-pvv-er-ik-ben-een-vader~a4244649/ En dit ter illustratie, met een licht voorspellende gave mijnerzijds, weliswaar geen oproep tot geweld maar je kan het artike beschouwen als olie op het vuur

Nick Ros
Nick Ros15 feb. 2016 - 7:39

► Han je moet bij het B&W van Enschede zijn en niet bij Benno (DGT-Enschede). Ik geloof dat Han nu wat te scherp door de bocht gaat en slecht geïnformeerd is. Hij heeft het over Enschede, maar in werkelijkheid gaat het over Dophia een kleine buurtschap tussen Enschede en Glanebrug, met een eigen vorm van autonomie, waar ooit een familielid als veldwachter grip had op goed en fout. Gewoon een arm en socialistisch buurtschap, nu gedwongen ingepakt via de industrie en een nieuwbouw wijk. DGT-Enschede wil niets te maken hebben met AFA, NVU, PVV, AfD of welke groep dan ook, maar die komen gewoon ongevraagd. DGT-Enschede (Benno) is opzicht niet tegen Asielzoekers, maar tegen de grootte van dit AZC bij dit buurtschap. Enschede heeft dit gewoon doorgedrukt zonder inspraak, met slechts één doel, → geld verdienen aan Asielzoekers. Enschede (160K) had deze Asielzoekers ook kunnen spreiden met 4 x 150 over de gehele gemeente. Daarnaast ligt op ca. dezelfde afstand vanaf het centrum gemeten een heilig verklaard Enschedees Luchtkasteel, Vliegveld Twente, waar niets mee wordt gedaan en overcompleet is als vliegveld. Daar zou Enschede een aantal AZC’s kunnen bouwen voor duizenden personen. Het probleem ligt niet bij het DGT-Enschede maar bij de onwillige Gemeente Enschede, die uitsluitend en alleen gaat voor poen. Enschede is hier de wolf in schaapskleding, want → 1 x 600 brengt netto meer op dan 4 x 150 voor de Gemeente Enschede. Dit Enschede was ooit de rode stad van het oosten waar → de PVDA het volledig verkloot heeft, met een zeer hoge WW- en Bijstand waar nu, D66, BBE, CDA, VVD en CU, probeert een faillissement te voorkomen met een keihard rechts beleid.

9 Reacties
dijkhuis2
dijkhuis215 feb. 2016 - 8:25

Als het echt alleen maar een protest is tegen horkse bestuurders die cynisch problemen dumpen in een klein dorpje, wat doen al die Nederlandse vlaggen dan op die demonstratie? Wat heeft Pegida dan daar te zoeken?

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 8:33

Dat kan allemaal wel maar dat bleek niet uit de reportage en ook niet uit wat Benno voor de camera zei en evenmin uit de leuzen en wat er op de spandoeken te lezen viel. Er stond "AZC nee" en niet "Voor kleinschalige opvang van vluchtelingen"". Ook is DTG een landelijke organisatie. Hier zie je hoe ze actief zijn in Oude Pekela.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 9:00

Han, dat is een wijze les, dat je geen stuk moet schrijven op grond van een "reportage", maar dat je een stuk moet schrijven op grond van feiten die je zelf hebt waargenomen.

KKuijt
KKuijt15 feb. 2016 - 9:30

dijkhuis heeft gelijk: er is sprake van samenwerken met Pegida. Ook voeren ze in meerdere plaatsen actie tegen AZC's en de komst van vluchtelingen. Geweldloos zijn ze ook niet: in Enschede waren ze bij vorige afleveringen van hun demo's zelf betrokken bij het uit de hand lopen daarvan. In Amsterdam zouden ze zelf voor de demonstratie de confrontatie hebben gezocht met Ajax-supporters en tegendemonstranten. Tot de kerngroep van DTG behoort bovendien Arie Huisman, die eerder actief was binnen de NVU-gelederen.

Kilted
Kilted15 feb. 2016 - 9:54

[ waar nu, D66, BBE, CDA, VVD en CU, probeert een faillissement te voorkomen met een keihard rechts beleid. ] Ik neem aan dat dit een direct gevolg is van de gemeenteraadsverkiezingen dat dus een gevolg is van de keuze die de kiezers zelf gemaakt hebben. Tja, als je VVD stemt moet je niet vreemd opkijken als je rechts beleid krijgt. Men stemt rechts van het centrum, men krijgt rechts beleid - lijkt mij logisch, toch?

Kilted
Kilted15 feb. 2016 - 9:59

[ waar nu, D66, BBE, CDA, VVD en CU, probeert een faillissement te voorkomen met een keihard rechts beleid. ] Ik neem aan dat dit een direct gevolg is van de gemeenteraadsverkiezingen dat dus een gevolg is van de keuze die de kiezers zelf gemaakt hebben. Tja, als je VVD stemt moet je niet vreemd opkijken als je rechts beleid krijgt. Bovendien, als men ontevreden is over de PvdA dan is er in GL en SP nog wel een alternatief. Ik heb de uitslagen van de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Enschede maar even opgezocht. Laten we het er maar op houden dat het alternatief niet benut is. Men stemt rechts van het centrum, men krijgt rechts beleid - lijkt mij logisch, toch?

Nick Ros
Nick Ros15 feb. 2016 - 10:22

→ Han. Als jij de politiek in Enschede had gevolgd via dagblad Tubantia, dan had jij kunnen weten dat DGT-Enschede c.q. Benno als vertegenwoordiger van een soort Vogelaarwijk, door B&W Enschede zijn gemanipuleerd in een proces van slikken of stikken. In de Tubantia is met regelmaat via allerlei reacties gepleit voor kleinschalige opvang. Enschede had/heeft volgens een uitgelekte geheime lijst ca. 20 locaties ter beschikking, maar wil daar blijkbaar → om de poen geen gebruik van maken. Dan krijg je katten in het nauw die zich noodgedwongen moeten aansluiten bij andere groeperingen en dan is het oh zo gemakkelijk dit van uit de politiek en de media een bepaalde richting te geven. De media gaat al lang niet meer voor objectiviteit, maar uitsluitend nog voor sensatie. KIJKCIJFERS.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:11

Helaas, Albert, logen deze beelden niet.

Nick Ros
Nick Ros15 feb. 2016 - 18:49

Han ? Wie zegt of garandeert dat beelden niet kunnen liegen ? Knippen en plakken heet dat. De media is één poel van sensatie c.q. propaganda voor de kijkcijfers. In Heesch bij de buurtvergaderingen die in alle rust verliepen kwam geen cameraploeg met beelden, omdat de herrieschoppers van elders wegbleven. Zelfs geen TV-beelden in het journaal. Alleen een verslag in kliknieuws.nl

Harba Lorifa
Harba Lorifa15 feb. 2016 - 7:21

Weg met de intoleranten! Gooi ze t land uit!

6 Reacties
Felix-Arnhem
Felix-Arnhem15 feb. 2016 - 8:15

Lekker intelligent zo vroeg.

Ravens
Ravens15 feb. 2016 - 8:33

Dan ben je net zo intorelant, praten was het devies

Zandb
Zandb15 feb. 2016 - 9:43

U wilt uzelf het land uitgooien?

Harba Lorifa
Harba Lorifa15 feb. 2016 - 10:00

Inderdaad. T was dan ook sarcastisch bedoeld aan het adres van Han. Jammer dat t zo niet over kwam.

Zandb
Zandb15 feb. 2016 - 14:13

U roept dus "sarcastisch" Han op om "intoleranten het land uit te gooien". En u vindt het jammer dat het "niet zo over is gekomen". U doet wel een erg groot beroep op het inlevingsvermogen van mensen: Want als er sprake is van "sarcasme" dan begrijp ik dat u Han intolerant vindt. Omdat Han mensen die anders denken dan hij doet als "intolerant" omschrijft, met de bedoeling ze te verwijderen. Dat meent u dan dat in het artikel te lezen staat. Ik zal vast wel niet goed lezen maar volgens mij staat er toch echt, dat we alleen de vlag af moeten pakken; dat zulke intolerante mensen niet het visitekaartje van ons land mogen zijn.

Harba Lorifa
Harba Lorifa16 feb. 2016 - 0:00

Zandb. Dat noemt u niet intolerant?

peterh2
peterh215 feb. 2016 - 6:31

Een vlag is traditioneel gezien altijd een symbool van nationalisme, patriottisme, trots en verzet geweest. Het is niet voor niets dat heel lang onder 'links' het niet bon-ton geweest om met een vlag te lopen, dat was meer een ding van het 'domme voetbalvolk'. . Nu constateren dat de vlag meer en meer zichtbaar wordt is eerder een gevolg van de 'ruk naar rechts' die plaatsvind in ons land. Als symbool van verzet tegen de elite, als provocatie tegen de sluimerende bezetting door de EU, als middel om weer trots te voelen en verzet te tonen in de richting van de ideologische islam. . http://m.trouw.nl/tr/m/nl/5116/Filosofie/article/detail/4222954/2016/01/12/Hoe-de-Franse-vlag-zijn-verloren-gezag-weer-opeiste.dhtml . Vragen of men wil stoppen met het gebruik van het 'Rood-Wit-Blauw' is kansloos, dat zou een historicus toch moeten weten. De tegenstanders zouden hooguit zelf met een 'eigen' vlag kunnen zwaaien, de EU vlag bijvoorbeeld of een eigen nieuw ontwerp. Iets met een struisvogel erop wellicht?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 8:34

Ik zeg dan ook dat tolerant Nederland die vlag terug moet nemen. Ik constateer alleen dat Benno c.s. die vlag misbruiken.

CJJelle
CJJelle15 feb. 2016 - 9:27

Han, Stel ik ben het zelden eens met de strekking van uw columns en u zou de vlag bij uw huis hebben hangen. Zou u voor mij dan ook de vlag misbruiken in uw ogen? Of heeft u gewoon de waarheid aan uw zijde?

hugo bergveen
hugo bergveen15 feb. 2016 - 6:25

Persoonlijk zou ik liever de vlag met modderschuit en al zien verdwijnen.

1 Reactie
CJJelle
CJJelle15 feb. 2016 - 9:28

Met jou een hele kliek politici. gaat best aardig de laatste tijd dacht ik

Minoes2
Minoes215 feb. 2016 - 6:12

Han ik denk dat een heleboel mensen zich niet vertegenwoordigd voelen onder die Nederlandse vlag en dat heeft verder niets met vluchtelingen te maken. Die vlag sluit reeds lang niet meer in maar sluit steeds meer( mensen) uit. Nederland is met of zonder vluchtelingen al lang geen samenleving meer.

Piet de Geus
Piet de Geus15 feb. 2016 - 4:10

"Tegenstanders van asielzoekerscentra hebben nogal de neiging te opereren onder de Nederlandse vlag." Omdat zij niets hebben om trots op te zijn dan de vlag van het stukje grond waarop zij geworpen zijn, want dat is hun enige 'verdienste'. Zouden ze ook maar iets bijdragen aan wat dat land maakt wat het is, dan hadden ze die vlag niet meer nodig om mee te zwaaien. "Zij planten hem op hun baggerschuit van haat, uitsluiting, domheid en zelfoverschatting." Is dat niet de kern van nationalisme? Het is in de kern niets anders dan racisme: je klopt je op de borst vanwege iets dat je cadeau hebt gekregen, parasiteert op de verdiensten van anderen die dat toevallige kenmerk delen en sluit degenen uit die daarbuiten vallen. Het is pronken met andermans veren in een poging je eigen naaktheid te verhullen.

11 Reacties
Harba Lorifa
Harba Lorifa15 feb. 2016 - 8:17

PdG. Wat is jouw verdienste? Wat heb jij bijgedragen aan dit land om t te maken wat t is?

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 8:55

Maar is het niet juist de kern van "links", dat ze datgene weggooien / weggeven waar ze zelf NIET voor hebben gevochten, maar wat ze van hun voorvaderen cadeau hebben gekregen? Ik denk dat dat veel verwerpelijker is. We kunnen het onze voorvaderen helaas niet meer vragen, maar ik denk dat ik het antwoord wel weet.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 feb. 2016 - 8:57

''Het is in de kern niets anders dan racisme: je klopt je op de borst vanwege iets dat je cadeau hebt gekregen, parasiteert op de verdiensten van anderen die dat toevallige kenmerk delen en sluit degenen uit die daarbuiten vallen. Het is pronken met andermans veren in een poging je eigen naaktheid te verhullen.'' Wat een treffende omschrijving van het socialisme/de sociaaldemocraten.

Piet de Geus
Piet de Geus15 feb. 2016 - 9:30

"Wat heb jij bijgedragen aan dit land om t te maken wat t is?" Irrelevant, want ik hoef me niet te verdedigen voor iets waar ik me niet op voorsta. Laffe anoniempjes die zich verschuilen achter de leeuw hebben daarentegen wel iets uit te leggen...

Piet de Geus
Piet de Geus15 feb. 2016 - 9:32

"We kunnen het onze voorvaderen helaas niet meer vragen" Grote kans dat die voorvaderen van jou ook meelifters waren, want dat was de meerderheid. In het andere geval hoef je ze niks te vragen maar kun je ook zo wel begrijpen dat ze zich dood zouden schamen over jou.

Zandb
Zandb15 feb. 2016 - 9:53

Van Heupscheuten; ”Het is in de kern niets anders dan racisme: je klopt je op de borst vanwege iets dat je cadeau hebt gekregen, parasiteert op de verdiensten van anderen die dat toevallige kenmerk delen en sluit degenen uit die daarbuiten vallen. Het is pronken met andermans veren in een poging je eigen naaktheid te verhullen.” Ik vind dit dan een nog treeffender omschrijving van het liberalisme/de liberalen.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 11:01

zandb, waar ligt dan volgens jou de grens tussen parasiteren op, en dankbaar aanvaarden / gebruik maken van? Het frame "parasiteren" lijkt me sowieso onterecht. Dat de liberalen dat zouden doen, is nog goed te praten, maar de nationalisten? Het is ongerijmd om het nationalisme van vandaag te veroordelen, als je bedenkt dat Nederland zijn bestaansrecht aan het nationalisme heeft te danken. Waarom is het nationalisme van onze voorouders terecht, en dat van de huidige generatie niet? Dat is meten met twee maten.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 12:54

"Is dat niet de kern van nationalisme? Het is in de kern niets anders dan racisme: je klopt je op de borst vanwege iets dat je cadeau hebt gekregen, parasiteert op de verdiensten van anderen die dat toevallige kenmerk delen en sluit degenen uit die daarbuiten vallen. Het is pronken met andermans veren in een poging je eigen naaktheid te verhullen." Nee, je hebt het niet cadeau gekregen, je maakt er deel van uit. Als het goed is ben je opgevoed naar Nederlandse maatstaven door je ouders. Je hebt waarschijnlijk geleerd dat vrouwen gelijkwaardig zijn (al is dat nog niet zo lang), dat je moet werken voor je brood, dat je ouderen met respect behandelt, dat je je kop niet boven het maaiveld moet steken, en dat op school rekenen belangrijker is dan godsdienst. HIERDOOR ben je, eenmaal volwassen & bijdragend, een volwaardig onderdeel van de Nederlandse Natie. En de vlag is een eerbetoon aan die natie, waar je zelf onderdeel van bent en aan meewerkt. Nationalisme is een menselijke behoefte, net als -helaas- religie. Steven Hawking kan 100x bewijzen dat het concept van een God echt onzin is, het domme volk wil er gewoon niet aan. Maar Nationalisme is noodzakelijk om mensen in een land eenstemmig te laten samenwerken en een goed land op te bouwen. Anders krijg je los zand. Het is bon ton om 'anti nationalistisch' te zijn, en 'Nederland stelt niets voor' te blèren, te pas en te onpas, maar dat zijn vaak mensen die in het buitenland bij alles roepen: "Maar in Nederland doen we het zo..." (m.a.w.: Beter). En feit is; we zijn gewoon heel erg goed met zijn allen. Qua ontwikkeling (daar zit alles in; economie, levensverwachting, scholing) zijn we het 5e land ter wereld. We zijn dus niet alleen nationalistisch, het is nog terecht ook. Leve ons!

Zandb
Zandb15 feb. 2016 - 14:25

Eensteen; niemand heeft iets tegen "nationalisme". Iedereen mag trots op zijn land zijn. Iedereen mag zijn land verdedigen en/of beschermen. Maar tegen een nationalisme dat per definitie "uitsluiting" betekent, zijn, dat is de kwestie waar het hier om gaat. Parasiteren is een ruim begrip: Dat kan op alle niveaus in alle omgevingen voorkomen. En die is niet voorbehouden aan de ene of andere groep. Socialisten die anderen willen laten delen in de welvaart zijn per definitie geen parasieten. Maar kunnen dat wel zijn. Mensen die profijt hebben van de welvaart, zijn per definitie geen parasieten. Maar kunnen dat wel zijn. Mensen die hard gewerkt hebben zijn per definitie geen parasieten. Maar kunnen dat wel zijn. Wie waar recht op heeft is een ingewikkelde kwestie. In feite is de aarde van ons allemaal. Maar iemand die een stukje grond dankzij veel inspanningen heeft omgetoverd tot een paradijsje, heeft, vinden wij, recht op dat stukje grond. Maar heeft zijn zoon, die het stukje grond verwaarloost of misbruikt, dan ook "recht" op dat stukje grond? Tja.

Piet de Geus
Piet de Geus15 feb. 2016 - 14:52

"Nee, je hebt het niet cadeau gekregen, je maakt er deel van uit. Als het goed is ben je opgevoed naar Nederlandse maatstaven door je ouders." Maar maken trots op Nederlanders daar ook deel vanuit? Ik heb toch sterk de indruk dat die alleen zijn gevoed door hun ouders. "En feit is; we zijn gewoon heel erg goed met zijn allen." Niks we met zijn allen. Een groot deel is alleen ballast, altijd geweest ook. Daar moet je de 'Nederlandse waarden' juist continu tegen verdedigen. En uitgerekend in die hoek bevinden de trotsen zich: trots op Nederland maar geen benul van onze traditie van tolerantie en migratie.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 15:55

Zandb, "Maar heeft zijn zoon, die het stukje grond verwaarloost of misbruikt, dan ook recht op dat stukje grond?" Ik denk dat het verwaarlozen en misbruik van de grond er automatisch toe leidt dat die grond verloren gaat. En dat is nu precies wat de cultuur-relativisten doen. Het verdedigen van de grond is niet altijd leuk en aardig (watergeuzen, verzet in het algemeen), maar het is absurd, om dat als extreem rechts te framen. Het is gewoon overleven, niets meer en niets minder.

Dagny.Taggart.10
Dagny.Taggart.1015 feb. 2016 - 1:56

Vóór Franse revolutie (uiteindelijk opstand tegen economische ongelijkheid vertegenwoordigd door noblesse/aristocratie/bestuurselite) vochten revolutionairen onder rood-blauwe kleuren van Franse volk tegen elite, vertegenwoordigd door kleur wit. Pas ná Franse revolutie werd wit tussen rood/blauw geplaatst als teken van integratie. In parallel past Nederlandse driekleur wrang genoeg prima bij demonstraties van DTG (=rood/blauw), aangezien zij door "noblesse" (=gemeenten/wit) buiten schot worden gehouden. DTG demonstreert niet tegen AZC's maar tegen "afwezigheid" van wit.

Kilted
Kilted15 feb. 2016 - 0:25

Beste Han, Je hebt gelijk over het bescherming zoeken onder onze vlag, maar zoals wel vaker zitten er twee kanten aan. Ik ken voldoende mensen die helemaal niets tegen asielzoekers etc. hebben, maar wel 'bescherming' zoeken tegen het overlopen van hun rustig dorpje met asielzoekers. Ja die vlag dient bescherming uit te stralen, maar wie bepaald waartegen?

erwinnijhof
erwinnijhof14 feb. 2016 - 23:55

Dus de vlag werd gebruikt al symbool in de strijd om ons van buitenlandse invloeden te vrijwaren. Het lijkt me toch dat hij daarmee in goede handen is bij Benno en consorten. Vind je het zelf overigens terecht om politieke tegenstanders telkens weer voor van alles en nog wat weg te zetten terwijl je voor tolerantie zegt te staan?

5 Reacties
kindval
kindval15 feb. 2016 - 8:37

"Vind je het zelf overigens terecht om politieke tegenstanders telkens weer voor van alles en nog wat weg te zetten terwijl je voor tolerantie zegt te staan?" +1

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 9:03

Het was verdomd duidelijk waar die gasten voor staan. Dat staat op hun borden. Dat blijkt uit hun kreten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 9:26

De vlag is niet bedoeld om ons van buitenlandse invloeden te vrijwaren. De vlag staat voor gewetensvrijheid, tolerantie en andere traditionele Nederlandse waarden. Niet voor Tokkie Power.

Albert Einstein
Albert Einstein15 feb. 2016 - 11:07

Het vrijwaren van buitenlandse invloeden is helemaal niet het tegendeel van gewetensvrijheid, tolerantie en andere traditionele Nederlandse waarden. Het hangt er helemaal van af wat voor buitenlandse invloeden dat zijn! Je weet vast zelf wel voorbeelden te bedenken van invloeden die we hier liever niet willen.

Robe Spierre
Robe Spierre15 feb. 2016 - 14:48

"Als dat wel zo was hadden we niet wereldwijd de naam racisten, hoerenlopers, drugsverslaafden en slavendrijvers te zijn. Het zit vooral in jouw hoofd." Goh, ik zit meer dan de helft van mijn tijd in het buitenland, maar die visie deel ik toch echt niet. Hoe kom je daar zo bij? Mensen beginnen of over Goelliet en Vaan Baasten, en de wat slimmeren over de waterwerken, onze economie, rechtsstaat, en zelfs af en toe over de Keukenhof. ALS ze al ooit van Nederland gehoord hebben. Ik heb in ieder geval eerder profijt gehad van het Nederlander zijn. Het opent deuren (klein, rijk, succesvol land - werkt positief). Verder: In de meeste landen in bijv. Azië is racisme geen enkel probleem. Zijn ze zelf ook, maar is daar gewoon niet zo'n taboe als in het Westen. Vraag maar eens een Chinees of een Zuid Koreaan wat ze van de Japanners denken. Krijg je hetzelfde antwoord als wanneer je een Roemeen naar een Zigeuner vraagt. Hoerenlopers: Die naam hebben we helemaal niet. Niemand heeft die naam. Men gaat er van uit dat alle mannen hoerenlopers zijn, tenzij het tegendeel bewezen wordt. Drugsverslaafden: Nog NOOIT tegengekomen. Ik weet niet wat voor jou wereldwijd is; ik denk tot aan Frankrijk? Is nergens een issue. De meeste drugsverslaafden zitten in Afghanistan en Iran, dat soort (doorvoer)landen. Dat weet iedereen. Slavernij: Wordt wereldwijd vooral de Engelsen en de Moslims nagedragen. Niet de Nederlanders. Als ik wel eens vertel dat wij vooral de schepen hadden om van Afrika naar de Amerika's te komen is dat geen enkel punt. Zit echt niemand mee. In Afrika zal dat ongetwijfeld anders zijn (hoort ook bij 'wereldwijd' tenslotte), maar daar kom ik niet vaak.

joan2
joan214 feb. 2016 - 23:39

vochten tegen de tirannie van koning Philips II en zijn ketterbranders en voor openheid Waar zien we tegenwoordig ook nog zo'n tirannie tegen openheid en andersdenkenden? Je zou Philips II kunnen vervangen met een religie, maar ja dat past niet in het plaatje van uw ideologie.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 feb. 2016 - 8:20

Of het wel of niet in het straatje past maakt niet zoveel uit want we hebben het nu niet over het onderwerp dat u wil aansnijden? We hebben het nu over intolerante NLers die denken het recht te hebben om de NL vlag te claimen voor hun gedachtegoed?

[verwijderd]
[verwijderd]14 feb. 2016 - 23:18

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer15 feb. 2016 - 10:13

Niet voor mij John, voor mij is het het symbool voor het Nederlandse fundament, de democratische rechtstaat waar en normen en waarden het land voor staat en haar historie. Ik begrijp dan ook niet veel van grote groepen die het slechts als lap stof zien Heb meer met het respect en de trots welke de Amerikanen tonen voor hun stars & stripes. Soms vraag ik mijzelf wel eens af dat als er in ieder klaslokaal de vlag zou staan en aan het begin en eind van de schoolweek zou iedere scholier opdreunen: Ik zweer trouw aan de vlag van Nederland en de rechtstaat waar het voor staat, één natie, ondeelbaar, met vrijheid en gerechtigheid voor iedereen, waar we zouden staan met betrekking tot integratie en/of maatschappelijke polarisatie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2016 - 11:13

Zou dat dan helpen. Zou dat voorkomen dat ze later met die vlag in de hand achter een bord met Tokkie Power aanlopen?

Jan Pieter2
Jan Pieter214 feb. 2016 - 22:55

Ik stel voor dat degenen die tegen AZC's protesteren de prinsenvlag gaan gebruiken waarmee we dan ook weer aan ons koloniale verleden en onze rol in de slavenhandel herinnerd kunnen worden. Bij de voetbal en schaats supporters twijfel ik nog of de kleur oranje die men veelvuldig gebruikt als historisch correct kan worden gezien. Dit verdient nader onderzoek.

1 Reactie
joan2
joan214 feb. 2016 - 23:49

Historisch correct gezien had Nederland een aandeel van 5 procent in de slavenhandel. Wat voor belangrijke rol speelde de prinsenvlag in de slavenhandel?