Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Red Bull is stilletjes studieplekken aan het vermarkten

  •  
24-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6330572201_e774672829_o

© cc-foto: Lily Monster

Armere studenten worden gedwongen om in de vroege ochtend zich aan te sluiten in de lange rij voor de bibliotheek om te vechten voor die steeds schaarsere openbare studieplekken
Vanwege het nijpende tekort aan studieplekken zorgt frisdrankproducent Red Bull van 24 tot 27 juni voor 800 plekken waar studenten gratis kunnen leren. Het plan klinkt als een zegen voor studenten die geen plekje kunnen vinden, maar laten we dit initiatief niet te vroeg toejuichen. Deze oplossing klinkt op korte termijn heel sympathiek, maar Red Bull is stilletjes bezig om studieplekken te vermarkten. Wanneer we dit niet in de kiem smoren zal de onderwijstoegankelijkheid overgelaten worden aan de marktmentaliteit van de private sector.
Vermarkten van studieplekken Wie denkt dat Red Bull studieplekken aanbiedt vanuit hun liefdadigheidsgevoel heeft het mis: ze zien hier brood in. Dat is niet zo gek omdat door afbraakbeleid universiteiten het steeds moeilijker krijgen om hun studenten van genoeg studieplekken te voorzien. Tijdens tentamenweek verzamelen hordes studenten zich in de vroege ochtend voor de bibliotheek om elkaar te bevechten voor een studieplekje.
Bedrijven zijn al begonnen van dit tekort gebruik te maken. Alhoewel Red Bull het eerste grote bedrijf is dat deze ‘markt’ naar zich toe probeert te trekken, zijn er al veel meer kleinere particuliere intitatieven aan de gang. Zo biedt het Volkshotel studiecabines aan voor 35 euro per uur en stelt het Studenthotel ruimtes ter beschikking vanaf 200 euro.
Wie de actie van Red Bull als onschuldig wegwuift, de studieplekken zijn immers gratis, is ongelooflijk naïef. Een einde van het afbraakbeleid in het onderwijs is namelijk nog lang niet in zicht, wat betekent dat het tekort aan openbare studieplekken alleen maar toe zal nemen. Recentelijk kondigde de minister aan de adviezen van de Commissie Van Rijn op te volgen, wat betekent dat er vanaf 2023 weer miljoenen bezuinigd moeten worden. Omdat studieplekken duur zijn, denk aan schoonmaak en personeelskosten, zullen zij ongetwijfeld verder worden gereduceerd.
Het is geen geheim dat bedrijven zoals Red Bull een sterke vraag en aanbod-mentaliteit hebben. Wanneer de vraag naar studieplekken zal toenemen, zullen er prijskaartjes gaan hangen aan hun ‘weldoenerij’. Red Bull heeft met dit initiatief dan ook een voorzetje gegeven om van studieplekken een lucratieve business te maken.
Onderwijstoegankelijkheid Het vermarkten van studieplekken gaat niet zonder consequenties. Private instellingen zijn namelijk niet onderhevig aan het debat waar we onze publieke instellingen wel aan blootstellen. Er is jaren gedebatteerd om het Nederlandse onderwijs toegankelijk te maken, hierdoor is het een manier geworden om de lagere klasse met de hogere klasse te verbinden: een emancipatiemiddel. Studieplekken afhankelijk maken van private ‘weldoeners’ zet dit enorm onder druk.
Publiekelijk controle uitoefenen op wat de private sector doet is ongelooflijk lastig. Wanneer iemand zelf een zaal afhuurt dan mag hij daar een prijskaartje aan hangen, er is geen manier om te verzekeren dat de studieplekken gratis blijven. Studenten van bijstandsouders kunnen dit geld simpelweg niet missen, terwijl een rustige studieplek juist heel belangrijk is voor iemands studieresultaten en dus iemands sociaaleconomische positie.
Armere studenten worden gedwongen om in de vroege ochtend zich aan te sluiten in de lange rij voor de bibliotheek om te vechten voor die steeds schaarsere openbare studieplekken. Terwijl mensen met rijke ouders gewoon ergens een kamertje kunnen boeken. Dit is niet anders te noemen dan ongelijkheid. Ook loopt de private sector vaak achter wanneer het gaat over discriminatie. Denk aan de private huurmarkt of stages bij bedrijven waar mensen van kleur of met andere religieuze opvattingen systematisch uitgesloten worden. Wanneer een bedrijf studieplekken gaat aanbieden mag hij zelf ook beslissen aan wie.
Nu snap ik ook wel dat dit suggestief is. Mijn punt is echter dat er amper controle is op de private sector. Het is ongelooflijk belangrijk dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen, anders kan het niet meer dienen als emancipatiemiddel. Omdat dit niet afgedwongen kan worden wanneer het om particuliere initiatieven gaat zouden we dit niet moeten willen. Ongelijkheid en uitsluiting zijn namelijk risico’s die we ons in het onderwijs niet kunnen veroorloven.
Kortom, het schijnbaar onschuldige initiatief van Red Bull om studieplekken aan te bieden staat voor een veel grotere trend: het vermarkten van studieplekken. Het is onnozel om te denken dat onze laisser faire overheid hier ook maar iets tegen gaat doen, ze zullen dit privatiseringsvirus waarschijnlijk zelfs toejuichen.
De oplossing voor het toenemende tekort ligt dan ook niet bij de private sector of de overheid maar bij de onderwijsinstellingen zelf. Universiteiten, hogescholen en MBO-colleges moeten de handen ineenslaan om samen collectieve studiezalen te realiseren. Door op grote schaal studieplekken op te zetten drukken ze de kosten. Daarnaast zou het ook heel goed zijn als studenten vanuit allerlei opleidingsniveaus elkaar vaker tegen zouden komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Visionair NL
Visionair NL5 nov. 2020 - 12:03

Er is een enorme ruimtegebrek in de Randstad, waar leegloop een probleem is in de landelijke gebieden. Wellicht een idee, om de capaciteit van de universiteit van Amsterdam en andere universiteiten in de Randstad flink te verkleinen en vakgroepen over te hevelen naar bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen, Nijmegen, Twente en Maastricht, waar geen tekort is aan woonruimte.

Frits Jansen
Frits Jansen8 jul. 2019 - 6:33

Universiteiten krijgen toch "cijfers", van Elsevier? Ze kunnen vrij makkelijk scoren door meer gratis studieplekken aan te bieden. Dat kost nauwelijks personeel. Zo is toch marktwerking de redding. Toen ik studeerde begonnen de buren altijd te boren als ik tentamen had.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas4 jul. 2019 - 9:09

35 euro per uur voor een studieruimte. Alleen in Amsterdam, werkelijk. Maar wat betreft de kritiek op de "laissez faire overheid" en hun drang tot privatisering.. valt dit niet onder gemeentelijk beleid? De rijksoverheid bepaalt niet welke panden in Amsterdam vrijkomen voor studentenplekken, noch of dat Red Bull of "Volkshotel" studentenprojecten in de stad op mogen zetten. Volgens mij gaan mevrouw Halsema en de Amsterdamse gemeenteraad daar over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2019 - 8:31

Het vermarkten van opleidingen op zich is te danken aan de politiek, en heeft met het huidige kabinet een enorme boost gekregen. De verstrengeling van bedrijfsleven en universiteiten (studies) is gewenst en geïmplementeerd door het vorige maar vooral dit kabinet.. Jw kon ook hier dus op wachten.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2019 - 8:31

Je...

Frits Jansen
Frits Jansen8 jul. 2019 - 6:36

Maar dan zijn er nog wel een paar andere problemen. Zoals horden Chinezen met dikke beurzen die de markt voor studentenkamers verzieken.

MountEverest
MountEverest24 jun. 2019 - 16:28

Tip": je kunt prima studeren in de OBA.

D4
D424 jun. 2019 - 15:22

Och och, het gevaar van een frisdrankmerk dat in ieder geval tijdelijk een oplossing zorgt voor een probleem dat de overheid heeft veroorzaakt. Ik kan de denktrant wel begrijpen, in de zin van een waarschuwing voor bijvoorbeeld de Amerikanen die ons bevrijden in WO2, omdat ze wel eens teveel invloed zouden krijgen in onze politiek, maar de macht van een frisdrankmerk weegt daar absoluut niet tegen op. Waarom verhuurt trouwens iets dat 'volks'hotel heet, studieruimtes voor 35,- per uur??? En welke gek heeft dat er voor over? Overigens ben ik voor een wereld waar een overheid niet levert en het gat privaat wordt opgevangen, dan een wereld waar de overheid niet levert en verder ook niemand het gat mag opvangen.

2 Reacties
JanB2
JanB225 jun. 2019 - 0:49

Overigens ben ik voor een wereld waar een overheid niet levert en het gat privaat wordt opgevangen, dan een wereld waar de overheid niet levert en verder ook niemand het gat mag opvangen. Met dien verstande dat privaat steevast de gaten veroorzaakt. Waarvan akte gisteren, toen een private telefoonaanbieder het klaarspeelde om zelfs het landelijke alarmnummer onklaar te maken. En nee, uw verweer dat de overheid het nog slechter zou doen gaat niet meer op. De overheid doet namelijk niets meer. Die is teruggetreden zoals dat heet, een eufemisme voor "weggelopen voor nagenoeg iedere verantwoordelijkheid". Welkom in de neoliberal;e heilstaat kortom.

Frits Jansen
Frits Jansen8 jul. 2019 - 6:40

Politici moeten verplicht een basiscursus economie volgen. Dan leren ze op hoeveel verschillende manieren een markt kan falen, en wat de logische taak de overheid heeft. Marktwerking moet vooral worden gebruikt om clubs te straffen die niet presteren.

Daniel Blank
Daniel Blank24 jun. 2019 - 14:39

Hier wordt Red Bull als kwade afgeschilderd, (kwa drankje kun je dat misschien nog wel betogen) de nadruk moet toch liggen op de universiteiten en hoge scholen. Die moeten plekken regelen....als er dan toch studenten zijn die kiezen bij ondernemers, prima. Dan worden ze niet gedwongen tot die keuze.

2 Reacties
JanB2
JanB225 jun. 2019 - 0:50

Het ís inderdaad wel een verantwoordelijkheid van de universiteiten. Dat wil zeggen: als iemand verantwoordelijk is. Want waarom kun je niet studeren op een studentenkamer?

Frits Jansen
Frits Jansen8 jul. 2019 - 6:44

Antwoord: omdat het in een studentenhuis te gezellig is. Je kunt ook zeggen dat de aankomende academicus in staat moet zijn overal te studeren - want dat zal zij/hij de rest van zijn/haar leven moeten blijven doen.

Joop Schouten
Joop Schouten24 jun. 2019 - 13:50

Schandalige vermarkting. Is er dan godverdomme helemaal niks meer veilig in dit moeraslandje? En Rutte maar lachen.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer24 jun. 2019 - 20:12

Inderdaad Joop, godverdomme!

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas4 jul. 2019 - 9:12

Dit is een probleem van Amsterdams gemeentelijk beleid. Laatste keer dat ik keek was Rutte niet de burgemeester van Amsterdam...

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 jun. 2019 - 13:50

Als er echt zoveel vraag is naar studieplekken is dat natuurlijk wel een dingetje, maar... wat is er mis met studeren in je studentenkamer? Toen ik studeerde (we hebben het over de vorige eeuw) was de UB op het Singel vooral een plek waar bronstige studenten en studentes elkaar kwamen bestuderen. Als er nou één plek was waar je serieus studeren wel kon vergeten was het daar...

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2019 - 14:23

Mijn UB is minder geschikt, om ezelfde redenen veronderstel ik. Mijn instituut heeft werkplekken waar ongestoord kan worden gewerkt tot 9 uur 's avonds. PC's kunnen worden besproken. Eigenlijk lijkt het nogal op naar kantoor gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2019 - 14:23

dezelfde

5trong5tyle
5trong5tyle24 jun. 2019 - 14:39

Sommige mensen kunnen prima thuiswerken, anderen hebben er teveel afleiding. Of, als je een letterenstudie doet, kan de UB handig zijn omdat je toegang hebt tot, jawel, nodige bronnen. Ik studeerde graag in de UB en er was niets ellendiger dan tentamenperiodes of, erger nog, de eindexamens van de middelbare school. Die kinderen wilden zich allemaal tof voelen en gingen hun pubergedrag vertonen in de UB. Als je bezig was met een scriptie of papers voor werkgroepen dan had je geen plek en geen rust dan. Maar je werk moest alsnog gedaan worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 jun. 2019 - 16:17

3 jaar in 1 jaar gedaan (beetje achterstand opgelopen), allemaal in de UB (en een klein beetje Oudemanshuispoort) Was een prima plek om te studeren. Maar je hebt wel gelijk dat studenten die niet 'onder druk' stonden de UB vooral als sociale verzamelplaats zagen. En daar is niks mis mee? Een probleem is de clustering van tentamenperiodes. Zodra je meer examens mondeling gaat afnemen kun je beter spreiden (en kennis testen). Maar ja, dat zal wel weer teveel kosten.

JanB2
JanB225 jun. 2019 - 0:56

Wat een belachelijk gedoe over het gebrek aan rust in die UB's. Creatief denken (een opgefokte term voor je gezond verstand gebruiken) is er kennelijk niet meer bij tegenwoordig. Herrieschoppers kunnen gewoon worden verwijderd uit een UB. In mijn tijd werd er in de faculteitsbibliotheek gewoon op toegezien dat het rustig bleef. En bij kabaal werd de veroorzaker verzocht z'n gemak te houden. Kan niet meer? Teveel agressie tegenwoordig? Gewoon de politie bellen, taseren en afvoeren! Klaar!

Wilma3
Wilma325 jun. 2019 - 9:48

Ja dat bedacht ik me ook. Ik studeerde gewoon thuis bij mijn ouders. Kan dat niet omdat je niet thuis woont dan ga je gewoon studeren in je gehuurde kamer met eventueel een bouwtelefoon op je hoofd.

Elias Unique
Elias Unique24 jun. 2019 - 13:29

Zelfstudie op het kamertje waar je al huur voor hebt betaald geen optie?

8 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew24 jun. 2019 - 14:48

Voor veel mensen niet. Ruimtes waar iedereen studeert motiveren om te studeren. Thuis in je eentje studeren lukt vaak niet. Ik zat ook altijd in de UB om die reden.

Elias Unique
Elias Unique24 jun. 2019 - 15:19

@EricDonkaew: Ah, de "Monkey see, monkey do"-methode. Omdat sommige mensen daar baat bij hebben, moet de universiteit daar maar voldoende capaciteit voor scheppen. En dat moet vanzelfsprekend gratis zijn. Of althans, die rekening moet iemand anders maar oppakken...

adriek
adriek24 jun. 2019 - 16:07

@EricDonkaew dat is heel ouderwets: https://nos.nl/artikel/2236198-uren-naar-een-studerende-youtuber-kijken-saai-nee-het-motiveert-juist.html

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 jun. 2019 - 18:03

Elias Unique 24 juni 2019 at 17:19 [. En dat moet vanzelfsprekend gratis zijn. ] Nou, volgens mij betalen die studenten collegegeld...

JanB2
JanB225 jun. 2019 - 1:01

@ EricDonkaew Mensen die continu gemotiveerd moeten worden horen wat mij betreft niet thuis in de betreffende studierichting waar ze "studeren". Als iemand geen fluit uitvoert wanneer hij of zij niet voldoende extern wordt geprikkeld om dat wél te doen dan is de studie an sich voor hem of haar kennelijk niet interessant genoeg. Inpakken en wegwezen is dan de beste keuze. Of anders naar de UB maar dan gewoon niet zeuren.

Elias Unique
Elias Unique25 jun. 2019 - 8:36

@Nick the Stripper: Klopt. En voor dat geld krijg je geen gegarandeerd plekje voor zelfstudie in een UB.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2019 - 14:35

@Unique, how about dat mensen zelf mogen kiezen hoe en waar ze willen studeren? En als je een financieel argument wil maken dan wel graag onderbouwd, in plaats van 'kostduur' benadering. Alles kostduur voor een hoop mensen die er zelf geen gebruik van maken. Ter vergelijk: Hier in de US basketballen via de kerk: 10 potjes voor $250 (competatief basketballen ongeveer S1,500 voor 1 seizoen, afhaneklijk van de kwaliteit van de trainer) competatief voetballen: $2,500 tot 4,000 per seizoen, afhankelijk van het niveau van de trainer (en dan krijg je idd behoorlijk agressieve ouders er gratis bij, een vriend van me is scheidsrechter (voor $50 per wedstrijd)) Oh ja, school: geen schoolgeld, maar wel boeken kopen ($90 per boek), t-shirts met de schoolnaam, truien met de schoolnaam, jassen met de schoolnaam, allemaal 5-6 keer zo duur als vergelijkbare shit zonder naam 'prom-packet (kaartje, foto) @$500, etc, etc (schoolreisje naar Japan, $4,000, tja, voor weinigen weggelegd, ging niet door vanwege te weinig animo) Collectieve voorzieningen zijn zo slecht nog niet. Laat mensen kiezen welke collectieve voorzieningen ze willen hebben, in plaats van 'het kan ook voor niks'.

EricDonkaew
EricDonkaew25 jun. 2019 - 16:12

@Elias Unique -------------------------- De ene mens is de ander niet. De een heeft baat bij een stimulerende ruimte met medestudenten, de ander studeert prima thuis. Voor allebei moet ruimte zijn. In inderdaad moet de universiteit ruimte bieden (letterlijk) voor het samen in je eentje studeren. Kost dat geld? Dan is dat maar zo. Het onderwijsbudget is groot genoeg.