Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Recordaantal bevingen in Groningen

  •  
11-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
aardbevingen.jpg
Dit jaar al 96 aardbevingen door gaswinning... NAM: gasproductie hoger door koude winter... Groningers protesteren met lied...
Het aantal aardbevingen door gaswinning in Groningen stijgt dit jaar tot recordhoogte. In de eerste negen maanden van 2013 zijn er 30 procent meer bevingen geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Sterker nog: met 96 bevingen op de teller heeft de Groningse aarde in 2013 nu al drie keer vaker geschud dan in heel 2012.
Het is geen record waar de Groningers blij mee zullen zijn. Ze maken zich al langer boos over de bevingen. Afgelopen week nog verscheen een protestlied, Grunnen beeft, tegen de aardgaswinning. Met onder meer de volgende regels:
“De grond begunt te zakken/ Het gas glidt ons vot/Hol de NAM nou ains tegen mien jong/Ze mokkn ons laand kapot/Grunnen beeft, Grunnen beeft/Grunnen beeft, Grunnen beeft.”
En Groningen beeft dus inderdaad als nooit tevoren. Het aantal aardbevingen in het Groninger gasveld is tussen 2010 en 2012 ruim verdubbeld. En die stijging zet onverminderd door, aldus een woordvoerder van het Staatstoezicht op de Mijnen in de Volkskrant:
“Als dit doorzet, kunnen we in december uitkomen rond 150 bevingen.”
Op de site van RTV Noord is een kaart te vinden met een overzicht van alle aardbevingen in 2013. Het Staattoezicht voor de Mijnen sloeg aan het tellen naar aanleiding van de beving vorige week in het Groningse Zeerijp, met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter een van de zwaarste dit jaar. Volgens het Staatstoezicht komt de toename doordat er meer aardgas uit de bodem is gehaald. In de eerste helft van dit jaar lag de gasproductie ruim 30 procent hoger dan in 2012. Een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bevestigt dat:
Het was een koude winter, dus er is meer gas geproduceerd. We weten dat er een correlatie is tussen gasproductie en aardbevingen.”
De bevingen zorgden nog geen maand geleden ook al voor een record. Toen stroomden bij de NAM maar liefst achthonderd schademeldingen binnen na een aardbeving met de kracht 3,4 op de schaal van Richter, bij Loppersum. Dat waren bijna twee keer zoveel schademeldingen als het vorige record, na een beving in 2006.
Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) laat onderzoeken of de gaswinning moet worden teruggeschroefd om het bevingsrisico te beperken. Groningers pleiten daar al langer voor. Ze vinden dat hun problemen door Den Haag niet serieus worden genomen. Vorige week nog vroegen het Groninger PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken en zijn collega Jan Vos aan minister Kamp of hij zich wel voldoende inspant om aan de zorgen en schade van bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen tegemoet te komen. Burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum klaagde eerder ook al over het ‘koele en zakelijke’ ministerie:
Er is geen gevoel voor wat er in het gebied leeft

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

JanB2
JanB211 sep. 2013 - 9:44

Wees blij dat er eindelijk eens iets gebeurd in Oost-Groningen.

Jantje68
Jantje6811 sep. 2013 - 9:44

Nooit iets gehoord over deze bevingen en nu ineens wordt elk bevinkje als groot nieuws gebracht. De meeste zijn alleen met speciale apparatuur meetbaar. De schade wordt verged en verder is het jammer maar hebben dat gas meer dan ooit nodig nu de milieulobby alle alternatieven afwijst

Klapschaats2
Klapschaats211 sep. 2013 - 9:44

Er gaat niets boven Groningen, en binnenkort is dat nog echt zo ook!

aargh2
aargh211 sep. 2013 - 9:44

Beste Jim, Jan, minister Kamp en alle andere bagitalisators van echte problemen. Als zand schud kan het zich als een vloeistof gaan gedragen. Groningen is, net als de rest van Nederland, omgeven door dijken. Om de aardschokken in Groningen te reduceren tot een vergaderprobleem door de huizenprijzen erbij te betrekken, of de milieugroeperingen, te doen alsof het een subjectieve ervaring is en daarmee de lokale populatie te schofferen; dat is pas echt struisvogelpoliek. Naarmate de zandbodem meer wordt opgeschud zal het risico van de Noordzee alleen maar groter worden. Bespaar vooral op de waterschappen en neem wetenschappers vooral niet serieus. Blijft er straks weinig over om nog " land" te noemen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2013 - 9:44

Logisch dat men zich in Groningen zorgen maakt, al zijn de bevingen aldaar natuurlijk amper aardbevingen te noemen. Een Japanner of Amerikaan (California) zouden om deze schokjes lachen. Maar goed, laat ik meegaan in de bezwaren. De oplossing is natuurlijk stoppen met het omhooghalen van gas. Oke, dan stoppen we daarmee. Verlies voor de overheid (aan inkomsten) >12 miljard. Waar gaan we dat halen? Schaffen we Defensie én Ontwikkelingshulp af (dat is samen 12 miljard), of halen we 12 miljard weg bij onderwijs, of de zorg? We kunnen natuurlijk ook 12 miljard bij de burger gaan halen. Een extra belastingdruk van 700 euro per inwoner van ons land. Dan kies ik toch voor de laatste optie; we blijven gas oppompen, innen de miljarden, en keren daarvan schadevergoedingen uit aan getroffen Groningers. Groeten, edwin

1 Reactie
dino_radja
dino_radja11 sep. 2013 - 9:44

tja, de groningers zijn dan ook niet bang dat hun huizen massaal instorten met vele doden tot gevolg. Wel voor schade en onverkoopbare huizen, terwijl slechts 2% van de aardgasbaten ten goede komt aan groningen. Dan mag er best een ruimhartige schadevergoeding komen.

jaapvos
jaapvos11 sep. 2013 - 9:44

Sinds de eind jaren 50 begin jaren 60 van de vorige eeuw wordt er op grote schaal aardgas gewonnen in Groningen. Ik weet nog als kind hoe het affakkelen me 's nachts wakker maakte van het distributie station achter het dorp waar ik vandaan kom. Decennialang brengt Groningen als provincie zo'n slordige 15 a 20 miljard per jaar in de staatskas. De scheuren die er zijn in de huizen in de regio & de verdere schade wordt door de nam & de overheid dmv ellenlange procedure's zogenaamd gecompenseerd en in vele gevallen niet eens 100% omdat men vindt dat de oorzaak niet genoeg bewezen is !? Recentelijk werd de provincie 'beloond' door een bezoek van koningin beatrix en een monument in de vorm van een methaan-molecuul (aardgas) op de middenberm van de snelweg Nieuweschans-Groningen. Politiek en qua ontwikkeling doet de regio op rijksniveau niet mee. Rutte I heeft departementen van de rijksoverheid uit Asssen teruggetrokken omdat deze stad een te kleine provinciale uitstraling heeft !? Keer op keer bleken decennialang projecten om de infrastructuur naar de randstad te verbeteren voor de rijksoverheid te duur & werden niet uitgevoerd. In de praktijk blijkt dat van elke euro die de provincie decennialang in de staatskas heeft gebracht er 1 eurocent terug gaat naar het noorden. 88 eurocent van de aardgasbaten wordt uitgegeven in de randstad (verbreding van de snelwegen A2, A1, A12, A27 & A28 !! 6 eurocent van de aardgasbaten gaat naar het zuiden en de rest, 5 cent, naar het oosten. Nu weet ik wel dat de meeste mensen in de randstad wonen maar deze verhoudingen tarten toch elk rechtvaardigheidsgevoel & zeker die van mij als Groninger. Vaak als je erover begint wordt je door westerlingen neergezet als zielige provinciaaltje & wordt er gezegd dat 'het toch allemaal gebeurt in de randstad' kortom daar moet je zijn !?? De arrogantie van de niet wetende Randstedeling die alles opvreet en zich überhaupt niet afvraagt waar alles vandaan komt (VOC-mentaliteit misschien !?) is mij gelukkig vreemd als nuchtere Groninger & voor mij gaat er dan ook niks boven Groningen ondanks die ene cent waarmee Groningen wordt afgescheept maar mag het misschien een beetje meer zijn na jaren trouwe & goede financiele dienst aan de staatskas van Nederland......

3 Reacties
meijerlahn
meijerlahn11 sep. 2013 - 9:44

Krek, zo is't. Dit hest doe hail nuver zegd. De spieker op zien kop. ;-)

opgeheven
opgeheven11 sep. 2013 - 9:44

Daarentegen wordt er in de randstad ook ontzettend veel geld verdient waar ook jij als Groninger van profiteert.

marietjejansen
marietjejansen11 sep. 2013 - 9:44

Als voorheen Randstedeling die ruimhartig in Groningen opgenomen is, ben ik het volkomen met je eens. Nuchter zijn ze, de Groningers. En ze kunnen ook ontzettend onbekommerd plezier maken. Maar ze zijn wel te bescheiden vind ik. Tijd voor de vuist op tafel, lijkt mij, en schadevergoedingen/compensatie eisen zoals die paar Amsterdammers met hun wrakkige pandjes die scheuren vertoonden bij de aanleg van die overbodige metrolijn.

meijerlahn
meijerlahn11 sep. 2013 - 9:44

"Groningers protesteren met een lied" ------------------------------- Glas... plas... was.... Wie, behalve de Groningers zelf, maalt er nou om Oost-Groningen. Ze is een van de armste regio's van Nederland, waar al voor miljarden uit de grond is gehaald, maar er zelf niet van heeft geprofiteerd. :(

1 Reactie
lembeck
lembeck11 sep. 2013 - 9:44

Het is de ultieme weggooi maatschappij geworden....

bEngel2
bEngel211 sep. 2013 - 9:44

De Staat wil gewoon niet dokken en daar hebben ze heel veel geld, list en bedrog voor over.

1 Reactie
bEngel2
bEngel211 sep. 2013 - 9:44

..ik vergat de tijd.

JanB2
JanB211 sep. 2013 - 9:44

In Oost-Groningen schijnen nog aardig wat lieden met ouderwets communistische sympathieen te wonen. Als die nu eens van de weeromstuit de armen ineen slaan en zich afscheiden van Nederland om op antikapitalistische leest verder te gaan. Lijkt me lachen. Rutte kan niet eens tanks sturen want die heeft die sukkel zelf verkocht.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 sep. 2013 - 9:44

Als ze DAT doen emigreer ik ogenblikkelijk naar NO Groningen.... egwel

jaapvos
jaapvos11 sep. 2013 - 9:44

The wonder boy: "Daarentegen wordt er in de randstad ook ontzettend veel geld verdient waar ook jij als Groninger van profiteert". Hoe, wonder boy, profiteert de provincie Groningen dan van deze relatie !? Noem mij eens projecten op welk gebied dan ook die expliciet zijn gedaan door de rijksoverheid in de regio !? De rijksoverheid trekt zich daarentegen structureel terug uit de noordelijke regio en er zijn vele dorpen die te maken hebben met leegstand door grote werkeloosheid. Groningen heeft geen meneer wiegel die in combinatie met de telegraf politieke onderwerpen kan manipuleren en daadwerkelijk iets concreets kan doen voor de Groningers. Alle Nederlandse media (telegraf, volkskrant, nrc, trouw & rtl & sbs6) wordt gemaakt in de randstad en om specifiek te zijn amsterdam waarin in af & toe een itempje is te zien over een brandje of dodelijk ongeluk. & verder is er geen belangstelling of beeld van de Groninger en ik denk ook geen benul hoe de Groninger zich voelt hieronder. Graag iets meer gevoel voor rechtvaardigheid in plaats van jezelf op de borst te slaan (hoeveel brengt het westen dan in de schatkist !??) & je eigen belang weer vooropstellen.......

1 Reactie
opgeheven
opgeheven11 sep. 2013 - 9:44

Wat dacht je van de sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs enz? Eigenlijk alles wat door de landelijke overheid wordt bekostigd/gesubsidieerd is voor het grootste deel betaald met belastingopbrengsten uit de randstad omdat daar simpelweg de meeste mensen wonen en die dus met elkaar het grootste gedeelte van de rijksbegroting bekostigen. Met alleen een gasbel ben je er niet.

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2013 - 9:44

Dit aardbevingen noemen is hetzelfde als het weer van dinsdag een orkaan noemen. Overdreven woordgebruik om op de emoties te spelen. Het schadefonds die deze schade meteen vergoed op orde stellen en voor de rest dan niet meer zeuren. Dit gebied is al decennia aan het leeglopen ondanks de aardgaswinning. Dat is veruit de hoofdreden voor de slechte verkoopbaarheid van veel woningen net als in veel andere randgebieden in NL

1 Reactie
lembeck
lembeck11 sep. 2013 - 9:44

Geweldig.... Dank je wel!! Heerlijk. Kunnen de Grunnigers weer rustig gaan slapen, want deze bevinkjes zijn de moeite niet waard. Neuhhh....