Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtszaak tegen fabrikant ziekmakende borstimplantaten

  •  
09-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
borstimplantaten
Bureau Clara Wichmann sleept de farmaceut Allergan voor de rechter vanwege de productie van borstimplantaten die een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) kunnen veroorzaken.
Volgens de vrouwenrechtenorganisatie zijn er in Nederland zeker 52 gevallen bekend van vrouwen met borstimplantaten die BIA-ALCL hebben gekregen. Het risico op deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker is bij vrouwen met de borstimplantaten van Allergan 466 keer groter dan bij vrouwen zonder implantaten.
Clara Wichmann roept gedupeerde vrouwen op om zich aan te sluiten bij de zaak. “Zo kunnen we samen een schadevergoeding afdwingen”, stelt directeur Anniek de Ruijter. Het geld is bedoeld voor het verwijderen van de implantaten en het reconstrueren van de borsten. Daarnaast wijst de vrouwenrechtenorganisatie op “pijn, leed en angst” bij de meer dan 60.000 Nederlandse vrouwen met Biocell-borstimplantaten van Allergan.
In 2018 besloot de farmaceut te stoppen met de verkoop van borstimplantaten met een ruwe buitenkant. Het was destijds al enige tijd bekend dat er een verband bestaat tussen borstimplantaten en BIA-ALCL.
Foto: FDA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.